Sfantul Teofan Zavoratul (III): CUM SA-TI INMOI INIMA IMPIETRITA?

7-02-2014 Sublinieri

rugaciune11

Continuare de la:

5. Cum sa-ti inmoi inima impietrita

In chiar clipa primirii pana si a celei mai usoare simtiri a pacatoseniei tale si a primejdiei de a mai zabovi in ea, adanceste-te tot mai mult in tine insuti si cu o putere de cuget in­ca si mai mare biruieste-te cu amenintari si imagini care zguduie; si, folosindu-te de ele, clinteste si inmoaie inima ta impietrita, asa cum un ciocan greu sfarama piatra cea vartoasa.

***

Adu-ti aminte de soarta ta

Adu-ti aminte de soarta ta. Spune-ti: „Vai, curand va veni moartea”. Inca un cunoscut de-al tau moare; oricand poate fi ceasul tau. Nu te instraina de ceasul acesta al mortii. Gandeste-te ca ingerul mortii deja a fost trimis; vine si se apropie. Sau inchipuie-ti ca esti un om care are deasupra ca­pului sau atarnata o sabie, gata sa il taie. Apoi, gandeste-te bine ce va fi cu tine la vremea mortii si dupa aceea.

Judeca­torul sta inaintea usilor (Iacov 5, 9).

Pacatele tale ascunse vor fi mustrate inaintea ingerilor si a tuturor sfintilor. Acolo vor fi cu totii de fata, vei fi singur cu faptele tale. Ele fie te vor osandi, fie te vor indreptati. Ce e raiul, ce e iadul!… In rai e fericirea cea de negrait; in iad e chin fara usurare si fara de sfarsit – poarta pecetea izgonirii de catre Dumnezeu. Ca­uta sa simti toate acestea cu putere si sileste-te sa ramai in ele pana ce te vei umple de frica si cutremur.

***

Gandeste-te la Dumnezeu si aseaza-te inaintea fetei Lui

Apoi intoarce-ti gandul catre Dumnezeu si aseaza-te asa cum esti, intinat si impovarat de multe pacate, inaintea fetei Lui, a Celui prezent pretutindeni, atotstiutor, intru tot indurat si indelung-rabdator! Inca vei mai supara ochiul lui Dumne­zeu cu infatisarea ta pacatoasa, prihanita? Inca ii vei mai in­toarce cu nerusinare spatele Celui ce cuprinde toate si de pretutindeni? Tot iti vei mai astupa urechile la glasul parin­tesc care te cheama cu atata mila? Oare tot vei mai respinge mana intinsa pentru a te primi? Intelege singur toata aceasta nebunie si grabeste-te sa trezesti si sa intaresti in tine dum­nezeiasca mila si durere.

***

Urca cu gandul pe Golgota si rastigneste-te

ic_10Adu-ti aminte ca esti crestin, rascumparat prin Sangele lui Hristos, curatat prin apa Botezului. Ai primit darul Du­hului Sfant; ai sezut la masa Domnului si esti hranit cu Tru­pul si Sangele Sau. Iar tu ai nesocotit toate acestea de dragul pacatului care te ucide! Urca-te in gand pe Golgota si intelege urmarile pacatelor tale. Tot vei mai rani fruntea Domnului cu spinii pacatelor tale? Inca Il vei mai tintui pe Cruce, Ii vei mai strapunge coasta si batjocori indelunga Sa rabdare? Sau poate nu vezi ca pacatuind iei parte la chinuirea Mantuitoru­lui si astfel vei avea parte de soarta chinuitorilor. Dar daca vei lepada pacatul si te vei cai, te vei impartasi din puterea mortii Lui. Alege una din doua: fie rastigneste-L, apoi pieri vesnic – fie rastigneste-te si mosteneste cu El viata cea ves­nica.

***

Gandeste-te la pacatul pe care il faci – uraste-l si respinge-l

Pe urma gandeste-te ce este pacatul de care te tii. Este un rau mai nimicitor decat toate relele lumii. Te desparte de Dumnezeu, iti prapadeste sufletul si trupul, iti chinuie con­stiinta, aduce asupra ta pedeapsa lui Dumnezeu in viata de aici si in clipa mortii; iar dupa moarte te arunca in iad, inchizandu-ti raiul pentru totdeauna. Ce fiara e pentru oa­meni! Gandeste-te bine la tot raul pacatului si sileste-te sa-l urasti si sa-l alungi.

***

Priveste pacatul din punctul de vedere al diavolului

La urma, priveste pacatul din punctul de vedere al dia­volului, primul lui nascocitor si raspanditor si vezi pentru cine lucrezi pacatuind. Dumnezeu a facut si va face totul pentru tine, dar tu nu vrei sa Ii placi. Diavolul nu a facut ni­mic pentru tine, doar te asupreste cu pacatul, dar tu cu multa ravna si fara de odihna lucrezi pentru el. Prin pacat tu il ajuti, iar el iti face rau. Te momeste la pacat fagaduindu-ti dulceata acestuia, dar pe cei ce cad in pacat ii chinuie si ii munceste. Aici te incredinteaza ca pacatele tale nu-s nimic, dar acolo ti le va pune inainte spre ocara, ca lucruri de cea mai mare in­semnatate. Salta de bucurie rautacioasa atunci cand cineva cade in mrejele pacatului si se impotmoleste in ele. Intelege toate acestea si ridica-te cu ura impotriva acestui urator de oameni si a tuturor faptelor lui.

Cand vei adanci astfel in inima ta, unul dupa altul, acele simtaminte care o inmoaie si care nasc cainta – groaza si fri­ca, mahnirea si amaraciunea, dezgustul si ura fata de pacat – incetul cu incetul inima ta se va incalzi si va incepe sa miste, iar apoi vointa ta slabanogita va incepe sa se incordeze si sa sara la treaba. Dupa cum voltii din curentul electric transmit o anumita tensiune si imbold trupului, sau dupa cum aerul rece si curat al diminetii da prospetime si vigoare, asa si aceasta simtire care umple sufletul starneste puterea amortita si renaste chemarea si hotararea de a te izbavi din primejdie. Asa va incepe purtarea de grija pentru propria ta mantuire. Porneste cu tarie chiar din clipa aceasta.

[va urma]

(din: Sfantul Teofan Zavoratul, Calea spre mantuire, Editura Egumenita, 2008)

318394


Vezi, din aceeasi carte, si in directa legatura cu cele de aici, si:

***

Legaturi:

***


Categorii

Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Razboiul nevazut, Sfantul Teofan Zavoratul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate