“Nesfintii sfinti”: O cateheza vie despre INGERUL PAZITOR

6-11-2013 Sublinieri

ingerul pazitor

Despre ingerul pazitor

Ingerii pazitori nu numai ca ne insufla ganduri bune pentru vesnica mantuire, ei ne apara realmente in imprejurarile vietii. Cuvantul „pazitor” nu este deloc o alegorie, ci experienta pretioasa a multor generatii de crestini. Nu in zadar Biserica ne invata, spre exemplu, in rugaciunile pentru cei ce calatoresc, sa Ii cerem Domnului deosebita purtare de grija a ingerului pazitor. Cand avem nevoie de deosebita purtare de grija a lui Dumnezeu, daca nu in calatoriile pline uneori de primejdii neprevazute?

Cu vreo treisprezece ani in urma, am fost la manastirea Pecerska din Pskov cu enoriasul nostru, Nicolae Sergheevici Leonov, profesor universitar de istorie, general-locotenent al serviciului de informatii, cu care multi ani de zile am participat la realizarea emisiunii de televiziune „Russkii dom”. Acolo, Nicolae Sergheevici a facut pentru prima data cunostinta cu parintele Ioan (Krestiankin), care nu numai ca i-a produs o impresie deosebita, dar, precum insusi Leonov a marturisit, l-a ajutat foarte mult cu rugaciunile sale.

1007171-image129Nicolae Sergheevici in anii aceia doar intrase in viata Bisericii si avea multe intrebari. M-a rugat indeosebi sa-i explic invatatura  Bisericii despre lumea ingerilor, despre ingerii pazitori. Eu m-am straduit destul de mult, dar, cu toata delicatetea lui Nicolae Sergheevici, am simtit ca era dezamagit de explicatiile mele neiscusite. Imi era rusine dar nu-mi ramanea decat sa-mi pun nadejdea in ajutorul lui Dumnezeu.

Era vara. De la Manastirea Pecerska la Moscova an plecat dis-de-dimineata, condusi de parintele Ioan. Drumul era lung si inainte de plecare i-am rugat pe mecanicii de la garajul manastirii sa inspecteze masina si sa toarne ulei la motor.

Si am luat-o la goana pe drumul pustiu. In timp ce conduceam, ascultam cu atentie povestirea lui Nicolae Sergheevici despre una dintre lungile lui deplasari. Nicolae Sergheevici fagaduise mai demult sa-mi povesteasca despre aceea ce i se intamplase in acea deplasare. In toata viata mea nu am intalnit un povestitor mai interesant ca Nicolae Sergheevici. Intotdeauna il asculti tinandu-ti rasuflarea. Si asa a fost si de data aceasta.

Dar, deodata, mi s-a nazarit un gand ciudat, ca tocmai atunci, in clipa aceea, ni se va intampla ceva iesit din comun. Masina mergea in ritmul ei obisnuit si nimic, nici aparatele, nici mersul regulat al automobilului, nici mirosurile din masina nu dadeau semnale de alarma. Cu toate acestea, ma simteam din ce in ce mai ingrijorat.

— Nicolae Sergheevici, se pare ca se intampla ceva cu masina, am spus eu, hotarandu-ma sa-l intrerup pe tovarasul meu de drum.

Leonov, care era un sofer foarte priceput, cu multi ani de experienta, ascultand si el cu atentie motorul, m-a incredintat ca totul era in ordine. Cu toate acestea, nelinistea mea inexplicabila nu trecea, ci, dimpotriva, sporea cu fiecare secunda.

— Probabil ca trebuie sa ne oprim, am spus eu intr-un sfarsit.

Nicolae Sergheevici Leonov a examinat iarasi cu atentie aparatele. A ascultat atent zgomotul motorului si, uitandu-se mirat la mine, a repetat iarasi ca din punctul lui de vedere nu aveam de ce sa ne alarmam. Totusi, cand i-am spus a treia oara, complet tulburat ca trebuia sa ne oprim, Nicolae Sergheevici a fost de acord.

Doar ce am franat si de sub capota masinii au inceput sa iasa rotocoale de fum negru.

Am sarit amandoi din masina. Am deschis capota si din motor au izbucnit flacari. Nicolae Sergheevici si-a luat sacoul de pe scaunul din spate al masinii si a inceput sa stinga cu el focul. Cand fumul s-a imprastiat, ne-am dat seama care era problema. Mecanicii de la manastire turnasera ulei la motor, dar uitasera sa inchida capacul, care se afla deja langa acumulator. Uleiul cursese prin deschizatura tot drumul peste motorul incins, dar, din pricina vitezei mari, fumul si mirosul treceau pe sub rotile masinii, si noi, avand geamurile inchise, nu simteam nimic. Inca un kilometru sau doi de mers si totul s-ar fi terminat tragic.

Dupa ce am readus masina la o stare normala de functionare, intorcandu-ne incet la manastire, l-am intrebat pe Nicolae Sergheevici daca mai avea nevoie si de alte explicatii cu privire la ingerii pazitori si participarea lor la soarta noastra. Nicolae Sergheevici mi-a raspuns ca pentru ziua aceea fusese de ajuns si ca-si insusise pe deplin acea lectie de dogmatica.

(din: Arhimandritul Tihon, Nesfintii Sfinti Si Alte Povestiri, Editura Egumenita, 2013)

1007171-image127

***

Din aceeasi carte:

***



Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Arhimandritul Tihon Șevkunov, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Sfintii ingeri si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la ““Nesfintii sfinti”: O cateheza vie despre INGERUL PAZITOR

  1. “8. Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea.
    9. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Căci sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păstrează cuvintele cărţii acesteia. Lui Dumnezeu închină-te!”
    (Apocalipsa 22:8-9)
    * Iarăşi, ca şi la Apocalipsa 19:10, Apostolul Ioan s-a închinat îngerului. Oare, dacă era greşit i s-ar mai fi închinat şi a doua oară? Totuşi, cea mai mare cinstire i se cuvine întâi lui Dumnezeu, abia după aceea şi îngerilor.

  2. Au mai aparut doua carti din seria povestirilor in care Pronia divina intervine in viata omului inceputa de cartea Nesfintii sfinti.Una se numeste “Focul din cer si alte povestiri scrisa de Olesa Nicolaeva si iata ce spune Pr.arh.Tihon:
    “Olesa Nicolaeva a reusit ca nimeni altcineva,cu inima deschisa,intr un mod intens,autentic,interesant si verosimil,sa inceapa povestea oamenilor ortodocsi contemporani,in viata carora intervine Pronia divina prin intamplari deosebite “.A doua carte “Raiul din catune si alte povestiri,cuprinde istorioare despre experienta pastorala a preotului Iaroslav Sipov;eroii povestirilor lui sunt enoriasi,tarani,oraseni,preoti.
    A citi astfel de povestioare e ca si cum te ai cufunda intr un rau racoritor in timpul zapuselii.Abia astept sa ma racoresc si eu:-)!
    Doamne ajuta!

  3. Doamne ajută.

    Un mic anunț: a doua parte la emisiunea despre Mănăstirea Putna ( http://trinitastv.ro/emisiuni/mostenirea-bizantina-in-romania ) va fi difuzată mâine seară de la 19:30.

  4. Pingback: Cum a trecut Maica Eufrosina de la Diveevo prin iadul bolsevic: “TOATE ACESTEA SUNT PEDEAPSA LUI DUMNEZEU. DOMNUL A INGADUIT ACEASTA STAPANIRE” -
  5. Pingback: Duminica dupa Nasterea Domnului: FUGA IN EGIPT, DREPTUL IOSIF, PRUNCII UCISI DE IROD. “Crucea lui Iisus incepe deodata cu nasterea Sa”. Predica Parintelui Cleopa despre DEOSEBIREA VISELOR SI A MINUNILOR MINCINOASE -
  6. Pingback: SUS SA AVEM INIMILE! Ce sunt ingerii? -
  7. Pingback: BOGATIA SI HOTIA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE/ Evanghelia dupa Mamona si “facatura” ortodoxiei confortabile/ DESPRE CE ESTE POSTUL, DE FAPT?/ Ce fel de “sare a pamantului” mai suntem noi, astazi? | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: PREDICI la praznicul SFINTILOR ARHANGHELI si AL TUTUROR PUTERILOR CERESTI. Lumea ingerilor si dorul dupa Cer | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: SA STAM BINE, SA STAM… in RANDUIALA, in UNIRE si IN IUBIRE SLUJITOARE! – Predici audio la Sfintii Arhangheli si soborul puterilor ceresti | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: “Păzește-ți casa de rău!” – CUM NE OCROTESC ÎNGERII PĂZITORI, CUM NE APĂRĂM DE ÎNGERII CĂZUȚI și CUM PUTEM INTRA SUB INFLUENȚA DUHURILOR RELE? Cum să vină harul și pacea asupra casei noastre? | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: “SA INTELEGEM ORTODOX EVENIMENTELE care se intampla. SA VA RUGATI NU DOAR PENTRU GRECIA, ci pentru toate tarile despre care veti auzi ca vor trece prin propriile lor incercari in urmatoarele saptamani si luni – si vor fi multe acestea”.
  12. Pingback: mâine – Sf. Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail | albastru de… mai departe (2)
  13. Pingback: “În împrejurările grele din viața noastră Hristos întotdeauna lucrează prin oamenii Săi. Se face brațele și umărul tuturor prin oamenii Săi buni”. PREDICA VIDEO EMOȚIONANTĂ a PS MACARIE despre AJUTORUL SFINȚILOR ÎNGERI în via
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate