Anturajul ca o troaca de porci. URACIUNEA si OTRAVA VORBELOR MURDARE sau DESARTE. Puterea de corupere a tovarasiei pacatoase. TERIBILUL AVERTISMENT IMPOTRIVA PARTASIEI CU PACATUL

19-10-2013 Sublinieri

Anturajul – troaca de porci

Sfantul Ioan Gura de Aur ii aseamana pe cei cu gura sloboda cu porcii!

Nu vedeti porcii cum se scalda in murdarie? La fel sunt si cei care injura! Ce poate fi mai murdar decat cuvintele scarboase pe care le rostesc cei ce injura?

Groapa deschisa grumazul lor, cu limbile lor viclenesc, spune Scriptura (Ps. 5, 9). Mormant deschis, pentru ca acesta imprastie putoare si murdarie. Altfel spus, fiecare cuvant rau iesit din gura omului este insotit de putoare, intinandu-i sufletul. Ceea ce iese din gura, aceea spurca pe om (Mt. 15,11), ne spune Insusi Hristos. Si atunci omul pute ca un mormant deschis.

Aceasta duhoare, ce iese din gura unui astfel de om, se imprastie si la cei care-l asculta

la fel cum se intampla cu mormantul. Tu il deschizi, dar mizeria si duhoarea le gusta si cei care sunt cu tine!

Stavronikita - Christ banishes demons from the possessed and healsUn parinte induhovnicit urmarea o discutie intre alti parinti (monahi). Si observa ceva demn de luat in seama: cand discutia se invartea in jurul temelor duhovnicesti, cobora un inger si-i lauda pe parinti; cand discutia se abatea spre lucruri desarte, ingerul pleca si veneau porci care se invarteau printre ei. Scotea duhoare si mizerie ce-i murdarea pe parinti. Si parintii, ca monahi ce erau, nu injurau, nu huleau si nu vorbeau murdarii. Totusi ingerul curat pleca si veneau porcii imputiti (diavolii).

Daca si simpla flecareala ii indeparteaza pe curatii ingeri si-i atrage pe necuratii diavoli, ganditi-va ce legiuni de demoni vin cand se vorbeste murdar si cu cat se pagubeste sufletul!

Vorbele stricate intineaza sufletul si atrag diavoli.”

Nu doar pateaza sufletul, ci il imputesc!

Ganditi-va si cat de urat mirositoare si „indracite” sunt casele in care tatal, mama si copiii injura de cele sfinte ori deschid televizorul sau dvd-ul si se uita la ce poate fi mai scarbos!

Astfel, obiceiul unora de a face in fiecare luna sfestanie in casele lor are motivatie: se curata, se „dezinfecteaza” de prezenta necuratilor demoni.

(din: Arhim. Vasilios Bacoianis, Vorbele pot rani. Cum sa nu gresim prin cuvant, Editura De suflet/ Sophia, 2013)

vasilios-bacoianis-arhim-vorbele-pot-rani-cum-sa-nu-gresim-prin-cuvant-10627

***

Tovarasiile rele

Nu va lasati inselati: “Tovarasiile rele strica obiceiurile bune”. (I Corinteni 15, 33)

Aceasta zicere a Apostolului Pavel a fost repetata de ata­tea ori, incat a devenit proverb, cei mai multi ignorandu-i provenienta. Aceasta idee poate fi gasita si in Vechiul Testa­ment, in proverbele lui Solomon:

Cel ce umbla cu intelep­tii intelept va fi, dar cel ce umbla cu descreieratii, asa va fi cunoscut (Proverbe 13, 20).

Totusi, nu ne putem alege singuri societatea in care ne miscam. Uneori viata ne pune in contact cu anumiti oamenii impotriva vointei noastre si, asemenea lui Lot, ne chinuim asistand la fapte nedemne. Ce-i de facut cand conditiile de viata ii pot face pe unii tineri sa ajunga intr-o tovarasie nefasta?

Tinerii trebuie sa se fereasca nu numai de desfranare, ci si de superficialitate. In societate, notiunile si conceptiile ajung sa fie intr-atat de falsificate, incat tinerii, supunandu-li-se fara sa vrea si fara sa bage de seama, isi schimba putin cate putin orice ideal inalt si orice nazuinta nobila. Raul nu-i mai revolta, binele nu-l mai pretuiesc, ca altadata.

Şi cartile proaste, atat de multe astazi, pot fi considerate „tovarasii rele”. Ele nu fac decat sa zugraveasca in cele mai atragatoare culori raul, stimuland imaginatia pentru tot ce este mai urat si mai degradant, intinand curatia mintilor tinere.

Exista inca o tovarasie rea care se tine dupa noi si in singuratate: tovarasia gandurilor rele prin care ne ispiteste duhul raului, asa cum L-a ispitit pe Hristos in pustie. Urasc aceasta voce care imi vine din launtrul meu, ma tem de ea, fiindca nu sunt in stare sa ma izbavesc de ea, incerc din rasputeri sa o alung, dar revine mereu.

Doamne, Tu, Cel ce l-ai invins pe Satana, izbaveste-ma si pe mine de rau! Apara-ma cu iubirea Ta, intareste-ma cu puterea Ta, infrange si spala cu biruinta Ta intinaciunea sufletului meu!

***

vindecarea-demonizatului

Raul este molipsitor

Cuvantul lor va roade ca o cangrena. (II Timotei 2, 17)

Rostind aceste cuvinte, Apostolul Pavel se refera la treptata si inevitabila raspandire a raului, din pricina palavragelii fara rost (“desartele vorbiri”). Cei ce se vor lasa “antrenati” de ele vor fi ”impinsi tot mai mult spre necredinta”, spune Apostolul.

Orice rau moral actioneaza distructiv. Cand cedam unei patimi, ea devine un atribut al fiintei noastre si nu mai suntem in stare sa-i stopam evolutia. Ne obisnuim cu mare usurinta cu raul, care fie ca se strecoara pe neobservate in viata noastra, fie ca ne ia in posesie treptat, asemenea unei stihii careia nu i te poti opune. Obisnuinta incepe sa ne roada “ca o cangrena”, ajungand sa ne istoveasca puterea, putin cate putin. Niciun fel de eforturi omenesti, niciun fel de mijloace „pamantesti” nu sunt in stare sa opreasca raspandirea raului.

Nu ne putem face robii raului si sa ramanem nepedepsiti. Fiindca putem transmite aceasta robie si celor din jurul nostru, contaminandu-i de bolile noastre. Din cauza noastra vor suferi si altii, iar raul va deveni nu numai cronic, ci si molipsitor.

Infectia se transmite cel mai usor prin cuvinte, cum spune Apostolul Pavel. Raul produs de cuvinte este imperceptibil, surd, inevitabil, care poate fi comparat cu o cangrena care roade treptat. Obiceiul de a ne deda „desartelor vorbiri” ne abrutizeaza auzul si capacitatea de a percepe realitatea, incat nu ne mai sperie monstruozitatea pacatului, care ni se strecoara in suflet pe nesimtite, ca o otrava.

Cine stie, s-ar putea ca odata, in ceasul mortii, la judecata lui Hristos, un suflet care si-a aflat pierzanie din pricina acestei infectii, sa ne arate pe noi ca pe unii care ne-am facut vinovati de acest dezastru. Si va trebui sa raspundem pentru toate inaintea lui Dumnezeu.

“Pune, Doamne, straja gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor mele” (Psalmi 140, 3).

***

thumb_besnov

Avertisment teribil

Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu-Cel-Preainalt? (Marcu 5, 7)

Duhul raului, duhul trufiei, duhul satanei nu poate avea nimic in comun cu duhul cel bland al iubirii lui Hristos; focul nu se poate face niciodata una cu apa; nici intunericul cu lumina, nu exista nimic care sa le lege. Tot ce exista in noi necurat, rau, pacatos, fuge in mod instinctiv din fata lui Dumnezeu. Ne apropiem de Dumnezeu numai in clipele noastre cele mai bune, luminoase si numai cu acea parte din noi care se simte atrasa catre El si care tind sa-L imite.

Ce vorbe teribile! “Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu-Cel-Preainalt?” Duhul satanic al tagadei si rautatii si-a rostit singur sentinta prin aceste cuvinte. Sa ne fie si noua ca un teribil avertisment, care sa ne opreasca de a mai merge pe drumul pacatului. Fiindca, de indata ce am facut primii pasi, ne va fi greu sa facem cale-ntoarsa, vom simti repulsie fata de tot ceea ce este sfant si curat, ne vom da seama cu groaza ca nu mai avem nimic in comun cu acel chip luminos pe care l-am avut inaintea ochilor – chipul lui Hristos.

Sa cadem inaintea Lui, sa-L imploram sa ne atraga la Sine, prin puterea Sa, sa reaprinda in noi flacara iubirii din iubirea Sa cea dumnezeiasca, pentru ca, recunoscandu-ne cu seriozitate pacatosenia, nimicnicia, sa cadem la picioarele Lui lepadandu-ne pentru totdeauna de acel duh al rautatii, care, in nebunia sa, a cutezat sa ne indeparteze de Mantuitorul lumii.

(din: “Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, 2008)

Legaturi:

***

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Arhimandritul Vasilios Bakoianis, Ce este pacatul?, Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor (Gadarei)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Anturajul ca o troaca de porci. URACIUNEA si OTRAVA VORBELOR MURDARE sau DESARTE. Puterea de corupere a tovarasiei pacatoase. TERIBILUL AVERTISMENT IMPOTRIVA PARTASIEI CU PACATUL

  1. IMPORTANT de stiut…poate si de ajutat!

    http://vasiliada.md/?p=1185

  2. Pingback: INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (II): “Trebuie sa fii hotarat pen­tru Dumnezeu, iar nu sa faci pe plac cererilor necinstite ale oamenilor!” -
  3. Pingback: LUCRAREA DEMONILOR IN SUFLETELE NOASTRE. Forme de manifestare a indracirii si CUM PUTEM LUPTA CU INFLUENTELE DIAVOLESTI -
  4. Pingback: RODUL RABDARII SI AL NADEJDII. De ce Dumnezeu pare uneori neinduplecat si intarzie sa ne implineasca rugaciunile? -
  5. Pingback: Parintele Ciprian Negreanu despre RASPUNDEREA PENTRU PASTRAREA DARULUI INVIERII CA TREZIRE A SUFLETULUI si despre IMENSA PUTERE A CUVANTULUI: “Sa avem mare grija la cuvinte. Cuvintele noastre ne darama pe noi insine!” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: “Măi, fraţi români, noi n-am ieşit încă din PĂGÂNISMUL nostru, care se manifestă astăzi prin VRĂJITORII la nesfârşit, prin BLESTEME la nesfârşit!” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: CALEA LARGA A DUHULUI LUMESC: “Cand desertaciunea intra in inima, atunci vesnicia iese afara” | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: Sfantul Teofan Zavoratul despre ISPITELE ADOLESCENȚEI si cum trebuie prevenit FOCUL PRIMEJDIEI DUHOVNICESTI care vine odata cu aceasta varsta critica: “Trebuie sa avem un foarte puternic reazem, ca sa rezistam in vremea cand navalesc valurile acest
  9. Pingback: Mare este caderea omului! Oamenii au devenit mai primejdiosi decat dracii… ARMA CLEVETIRII MINCINOASE. Pana unde merge acceptarea calomniilor? | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: Cuvant al Protos. Hrisostom de la Putna: “DIAVOLUL LUCREAZA INSELAREA PRIN OAMENI, incercand sa provoace GROAZA si, mai ales, DEZBINARE, RAZVRATIRE. Prezenta lui Dumnezeu PROVOACA, iar lumea reactioneaza prin VRAJMASIE fata de slujitorii Lui…
  11. Pingback: RAZBOIUL NECONTENIT CU “STAPANITORUL ACESTEI LUMI”: “De partea cui sunt, intr-adevar: a lui Hristos ori a diavolului?” | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: “Ce ar trebui să facă o persoană care a reuşit să învingă un obicei păcătos?” CUM SE POATE INTOARCE DUHUL NECURAT IN OM, IMPREUNA CU ALTE SAPTE DUHURI MAI RELE? | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: INDREPTATIRILE LENEI DUHOVNICESTI si REFUZULUI LUI DUMNEZEU. Importanta decisiva a mediului, familiei si prietenilor pentru viata duhovniceasca | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: CARTEA CUVINTELOR DISPĂRUTE. Mircea Stanciu ne cheamă "să intrăm într-o mișcare de rezistență împotriva sărăcirii vieții noastre" - Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: ATENȚIE sau DISTRACȚIE? CONCENTRARE sau RISIPIRE? “Să fim cu toată ființa noastră într-un loc și tot trupul să tacă, toate lucrurile omenești să tacă”. CUM SĂ CITIM, CUM SĂ STĂM LA SLUJBELE BISERICII? PS Sofian și Diaconul Adr
  16. Pingback: Predica vie a PS MACARIE despre TANJIREA ARZATOARE dupa Domnul a Sfantului Apostol TOMA vs. formele de NECREDINTA distrugatoare din LUMEA DE AZI. Primejdia RATARII INTALNIRII CU DUMNEZEU si a pierderii roadelor duhovnicesti prin “RELAXAREA” DE
  17. Pingback: PĂRINTELE CIPRIAN GRĂDINARU – Cu dragoste, dor şi durere pentru poporul român: “Atât la nivel de popor, cât şi de persoană, NU MAI ȘTIM CINE SUNTEM” | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Cuvântul Părintelui TUDOR CIOCAN la Denia celor 12 Evanghelii (AUDIO, TEXT): “Repetând stăruitor o minciună, ajungi să convingi pe cei mai slabi de înger, apoi aceia ajung ei înșiși să devină propagatori ai acelei minciuni“ | Cuvâ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate