SFANTUL EFREM CEL NOU – marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre: “Ii voi ajuta pe multi inainte sa vina suferintele, inainte sa vina nenorocirile!”

8-05-2013 Sublinieri

St Efraim

Sfantul Efrem cel Nou

Marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre

VOI FACE MULTE MINUNI!

La Nea Makri, în Attica, la renumitele moaste ale Sfantului Efrem cel Nou, Staretei Macaria Despiri – care este o persoana foarte duhovniceasca – i-a fost dat sa auda de la Sfantul Efrem aceste cuvinte: “Voi face multe minuni!”

Deoarece Sfantul Efrem face multe minuni – adica e în foarte mare masura un facator de minuni -, el se aseamana duhovniceste cu Sfantul Rafail din Mitilene.

„Voi face multe minuni” i-a spus Sfantul Efrem Staretei Macaria cand i s-a aratat nemijlocit.

„Ii voi ajuta pe multi înainte sa vina suferintele!… înainte sa vina nenorocirile”.

Am auzit eu însumi aceasta de mai multe ori de la egumena Manastirii de la Nea Makri. Este o persoana foarte duhovniceasca, ea fiind cea careia i s-a descoperit Sfantul Efrem. Acesta a fost îngropat vreme de 500 de ani si el însusi i-a aratat egumenei locul unde era îngropat. Ea a sapat în acel loc si a gasit moastele. Sfantul Efrem face multe minuni. Fara îndoiala, avand în vedere scrierile si prorociile Parintilor, din pricina ca nu ne pocaim, ne sunt pregatite suferinte…

            teolog Nikolas Sotiropoulos, Grecia

***

Puterea minunilor si a dragostei tale aprinde si în inimile noastre flacara credintei, Sfinte Parinte Efrem, iar lucrarile tale minunate odraslesc în vietile noastre dintru taramul cel pururea înflorit al dumnezeiestilor daruri. Mangaie-ne cu mireasma iubirii de osteneala si însusi fa ca sa rodeasca în noi samanta credintei, ca întru umilinta sa-ti graim: Bucura-te, Mare Mucenice al lui Hristos, caci picaturile sangelui si ale ostenelilor tale s-au facut dumnezeiasca ploaie de daruri pentru noi, cei de la sfarsitul veacurilor!

INTEMNITATUL SUEDEZ

Numele meu este T. M. în prezent locuiesc în Suedia, desi sunt grec de origine. Cu doisprezece ani in urma am fost învinuit de o crima pe care nu am savarsit-o si am fost condamnat la trei ani de închisoare. M-au închis într-o celula întunecoasa, în care am stat vreme de cinci luni, asteptand judecarea recursului, care a fost stabilit pentru ziua de vineri, 18 decembrie a anului 1981. In noaptea dinspre joi spre vineri m-am trezit pe neasteptate pe la ora trei, am tresarit si, fara sa fi reusit macar sa-mi dau seama ca deja nu mai dormeam, am sarit în picioare. Inaintea mea statea un om si îmi zambea. El era descult, îmbracat într-o haina alba, înalt si slab, avand o barba deasa si capul neacoperit, iar ochii sai erau albastri, senini si blanzi.

Eu l-am întrebat în suedeza:

– Cine esti?

El mi-a zambit din nou si mi-a raspuns în limba greaca:psixosabbato 12 064

– Maine la judecata vei fi eliberat.

Atunci eu am repetat:

– Cine esti? De unde stii aceasta?

Iar el mi-a zis din nou cu un suras pe buze:

– Maine vei fi în libertate.

Fiind coplesit de uimire, eu m-am întors sa vad daca era deschisa usa. Aceasta era zavorata. Atunci mi-am indreptat iarasi privirea catre oaspetele meu si în clipa aceea s-a petrecut un lucru pe care nu voi putea sa-l uit pana la sfarsitul zilelor mele: silueta acestui om s-a ridicat în coltul cel de sus al celulei si acolo a disparut. Eram încredintat ca am devenit martorul unei minuni pe care a savarsit-o Mantuitorul Hristos. Apoi, dupa ce m-am însemnat cu semnul Crucii, am adormit.

In dimineata urmatoare am fost dus la tribunal. Acolo am petrecut cateva ceasuri si iata ca, în cele din  urma, judecatorul s-a ridicat si a rostit:

– Sunteti liber.

Eu am cazut în genunchi, mi-am facut semnul Sfintei Cruci, apoi am iesit din cladirea Curtii de Apel. I-am sunat pe parinti ca sa le spun ca am fost eliberat. Spre marea mea uimire, ei stiau deja despre aceasta. „Cum? Cum ati aflat?” – am exclamat eu atunci. Ei mi-au raspuns ca le-a vestit despre aceasta sora mea, care se rugase în ajun Preacuviosului Efrem în Manastirea de la Nea Makri.

Am sunat-o pe sora mea. Ea mi-a istorisit cum a mers joi seara la manastirea Sfantului Efrem ca sa se roage pentru mine; acolo, în timp ce se ruga ea a simtit ca Sfantul Efrem a auzit-o si eu voi fi eliberat. Atunci i-a sunat pe parinti si le-a povestit despre aceasta, despre evenimentul care avea sa se întample abia în ziua urmatoare. Lucrul acesta a fost cu atat mai uimitor, cu cat nici unul dintre ei nu cunostea data în care avea sa aiba loc judecarea recursului.

Cu cateva zile mai tarziu sora mea mi-a trimis prin posta o icoana cu chipul Sfantului Efrem si o carte despre dansul. L-am recunoscut îndata în icoana pe oaspetele meu cel învaluit în taina. In scurt timp am ajuns în Grecia si am mers de îndata la Manastirea sa ca sa-i multumesc Sfantului pentru mila pe care mi-a trimis-o Dumnezeu printr-însul.

T. M., Stockholm, 1981, Suedia

***

De nebiruit este milostivirea ta, Sfinte Mare Mucenice Efrem, caci ea îsi are obarsia în dragostea cea dumnezeiasca lucratoare întru toate cele de trebuinta pentru mantuirea noastra. Pentru aceea cadem la tine cu umilinta si te rugam, slobozeste-ne din temnita rautatilor noastre cele de toate zilele, ca sa-ti cantam cu recunostinta si bucurie: Bucura-te, Sfinte Efrem, poarta deschisa catre cereasca Imparatie!

AMNEZIA

Monahia M. dintr-o manastire din Attica i-a scris maicii  starete Macaria de la Manastirea Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, care se gaseste pe Colina Neprihanitilor, urmatoarele lucruri:

Din pricina unei mari deprimari sufletesti am ajuns sa sufar de amnezie si am devenit precum o leguma. In anul 1982 am fost nevoita sa ma internez pentru cateva zile în spitalul Ignateon, însa la vremea aceea nu mai pricepeam absolut nimic, nici ca eram bolnava, nici ca ma gaseam în spital.

logophpIn timp ce ma aflam în aceasta stare îngrozitoare, am simtit deodata prezenta unui monah în salonul meu. El era de statura înalta, slab, cu chipul ascetic, avand tenul închis la culoare, întocmai precum este închipuit in sfanta sa icoana. Din clipa aceea am devenit din nou eu însami si mi-am recapatat memoria Monahul s-a apropiat de mine cu un suras îndurerat pe buze, s-a asezat pe pat langa mine si, fara a rosti nici un cuvant, a început sa ma priveasca.

– Ce este cu tine, copila mea?

– Eu nu stiu ce-i cu mine – i-am raspuns.

– Magdalena, oare de ce te-au adus aici? a întrebat el din nou. Inainte sa te fi adus aici, ei trebuiau sa te duca la Sfantul Rafail, care voia sa te vindece în numele sau, iar apoi sa te aduca în casa mea.

– Nu stiu unde ma aflu si cine m-a adus aici – i-am raspuns eu monahului.

– Sa-i spui doamnei Liza ca dumneaei sa-i zica domnului Haris sa te scoata de aici si sa te aduca în casa mea. Noi, monahii, copila mea nu trebuie sa venim aici, pentru ca pe noi aici ne iau în deradere.

– Unde se gaseste casa dumneavoastra si cine este domnul Haris? l-am întrebat eu. Eu nu-l cunosc pe omul Acesta.

Iar el a continuat:

– Haris este o buna cunostinta de-a mea.

– Ce îi voi spune? Cine sunteti? Care e numele dumneavoastra? am început eu a îngaima.

– Spune-i lui Haris ca ma cheama Efrem. El stie unde se gaseste casa mea; zi-i sa te scoata de aici cat mai repede si sa te aduca la mine.

Monahul s-a ridicat de pe pat si m-a binecuvantat. Eu i-am sarutat mana si el a disparut.

In urma plecarii sale, am simtit înlauntrul meu o mare putere si mi-am amintit tot ce se întamplase cu mine în ultima vreme, si am priceput unde ma aflu.

Iesind din spital, am împlinit porunca Sfantului Efrem si am fost sa ma închin în sfantul sau locas.

Dupa ce am vizitat manastirea sa, Sfantul a venit la mine în vis si m-a întrebat cu chipul înseninat de bucurie:

– Ei, acum ma recunosti, Magdalena? Atunci cand erai în casa mea eu stateam langa tine.

– Dar eu nu v-am vazut! Unde erati?

– Acolo, langa tine – mi-a raspuns monahul.

Facand asupra-mi semnul Crucii, el a disparut din nou.

Fie binecuvantat numele Dumnezeului nostru si al Sfantului Efrem, care m-a vindecat.

Ii voi multumi pururea pentru aceasta binefacere!

                        Monahia M., 1982, Grecia

***

Calda ocrotire afla întru tine cinul monahicesc, Preacuvioase Efrem, dobandind putere în a purta ostenelile caii celei stramte si împovarate cu numeroase  ispitiri. Ajuta-ne si noua, Sfinte Parinte, învatandu-ne sa biruim prin rabdare toate neajunsurile si neputintele care ne despart de plinirea cuvantului celui vesnic prin  care si noi am dobandit fiinta.

NU MA MAI DOARE NIMIC!

Ma durea foarte tare un picior si nici un medic, de nici un fel de specialitate, nu ma putea ajuta cu nimic. Starea mea se înrautatea progresiv si s-a ajuns pana acolo ca din pricina durerilor nesuferite nu ma mai puteam ridica în picioare. Cei din familia mea au hotarat sa ma duca la Atena pentru a ma interna în spital, unde urmau sa mi se faca investigatiile necesare si sa mi se prescrie un tratament.

Indata ce am ajuns la Atena, i-am rugat pe ai mei ca, mai întai de toate, sa ma duca la Manastirea Sfantului Efrem si abiagrecia-april-2009-578 mai apoi la doctor. Ei îmi spuneau cu totii:

– Sa mergem pentru înce­put la medic, iar dupa aceea la Sfantul.

Insa eu am staruit asupra hotararii mele si ei m-au dus, totusi, la Manastire la Sfantul Efrem, Facatorul de minuni. Cum sa va redau, cum sa va transmit acele simtiri pe care le-am trait atunci cand maica stareta a facut semnul Crucii asupra capului meu cu sfintele moaste ale Marelui Mucenic Efrem?! In clipa aceea au încetat durerile cele nesuferite si eu am zis catre ai mei:

– Ascultati-ma, pe mine nu ma mai doare nimic!

– Dar este oare cu putinta una ca asta?

– Da, pe mine nu ma mai doare absolut nimic!

Acum merg singura, fara ajutorul altora, fiind în stare sa urc si sa cobor scarile usor.

Iti multumesc tie din adancul sufletului meu, Sfinte Efrem, Facatorule de minuni!

Eu, cea nevrednica, îti voi fi recunoscatoare pana la sfarsitul vietii mele.

            Polixenia Z., Licaonia, 1982, Grecia

***

Am umblat în caile acestei vieti, iar pasii mei n-au fost fara de greseala, Preabunule Parinte Efrem, de aceea si puterile sufletului si ale trupului mult mi s-au slabanogit. Milostiveste-te spre mine, Sfinte al lui Dumnezeu, ca prin darul tau sa-mi redobandesc sana­tatea si sa pasesc pe calea cea stramta si dumnezeiasca a Evangheliei.

SFINTE AL LUI DUMNEZEU, ROAGA-TE PENTRU NOI, PACATOSII!

Doamna G. Z. din Atena, care în urma cu multi ani fusese vindecata de paralizie, a trimis aceasta scrisoare Manastirii de la Nea Makri:

De îndata ce a început Postul Mare al anului 1982, am fost cuprinsa de o dorinta nestavilita de a reciti viata Sfantului Mare Mucenic Efrem. De asemenea, îmi doream foarte mult sa-l vad, pentru ca nu-l mai vazusem pe Sfant de zece ani, de atunci de cand m-a vindecat de paralizie. Il chemam zi si noapte.

Era dimineata. La manastire trebuia sa înceapa Liturghia Darurilor mai înainte sfintite. In zorii zilei, pe la ora cinci, l-am trezit pe sotul meu deoarece trebuia sa îl duca pe preot la manastire. Apoi m-am culcat din nou si am vazut în vis ca ma gaseam în locasul manastiresc si stareta m-a trimis sa aprind candelele. Intrand în biserica, l-am vazut pe Sfantul Efrem stand în fata iconostasului. El statea înaintea usilor împaratesti cu fata îndreptata spre altar si, cu un adanc simtamant de cucernicie si smerenie, lua parte la Liturghia pe care o slujeau Ingerii. De îndata ce l-am zarit pe Sfant – un ascet înalt de statura si lat în umeri – am strigat foarte tare si toti oamenii care stateau afara, au intrat în biserica, dorind sa vada ce s-o fi întamplat cu mine. Venind înauntru, acestia au încremenit pe loc, fiindca l-au vazut si ei pe Sfantul Efrem.

SaintEfraimMarele Mucenic Efrem a început sa ne învete ca la rugaciune trebuie sa stam cu mare frica si cucerniciei. Launtric, eu strigam catre dansul:

– Sfinte al meu, Sfinte al meu!

El si-a întors privirea catre mi­ne si atunci m-am i simtit asa de parca m-ar fi certat. Apoi a zis ca mai întai de toate e de trebuinta sa-L iubim pe Dumnezeu, sa avem teama sfanta în timp ce se savarseste Dumnezeiasca Liturghie si sa cerem de la Sfinti rugaciunile lor mijlocitoare.

– Ah, de as putea sa vad chipul Sfantului Efrem! am grait eu înlauntrul meu.

Atunci peste capul sau a pogorat o cununa Stralucitoare si s-a oprit într-o asemenea pozitie, încat am reusit sa vad foarte lamurit chipul Sfantului Parinte. Un simtamant de smerenie mi-a coplesit sufletul. Cand Sfantul a vazut ca dorinta mea a fost împlinita, stralucirea a disparut. El a privit spre mine, apoi s-a intors catre altar…

Ii multumesc Sfantului Efrem, care mi-a auzit rugaciunea si a împlinit dorinta mea cea arzatoare. Ma rog lui ca sa-i daruiasca lumii întregi, prin harul lui Dumnezeu, linistea sufletului si a trupului. O, facatorule de minuni, Sfinte al meu Efrem…

G. Z., Atena, 1982, Grecia

***

Adancindu-te în suspinul rugaciunii, ai sfintit Colina Neprihanitilor prin ostenelile tale, Sfinte Parinte Efrem, iar prin savarsirea Sfintei Liturghii te-ai adus cu  totul prinos Mantuitorului Hristos. Miluieste-ne si pe noi, Cuvioase Mucenice, ca sa ne învrednicim de lucrarea trezviei prin care inima pricepe ca Dumnezeu neîncetat este tuturor de fata.

SCRISOARE CATRE MAICA STARETA MACARIA

Astazi, iubita maica stareta, Atotmilostivul Dumnezeu si Marele Mucenic Efrem ne-au învrednicit sa vizitam Manastirea maica-macaria-desipri-cea-care-a-aflat-moastele-sf-efrem-cel-nousfintiei voastre, din care noi, fiind binecuvantati, am plecat mai apoi coplesiti de bucurie.

Fie preaslavit iara si iara numele Marelui Dumnezeu, Care ni i-a daruit noua pe Sfinti, ca prin mijlocirea lor sa ne putem odihni de ostenelile vietii noastre atat de împovarate cu greutati.

Binecuvantata voastra Manastire este învaluita în­tr-un fel de slava si stralucire deosebita. Fiece om, dupa ce viziteaza acest sfant locas, simte în sufletul sau o schimbare binefacatoare, capata puteri duhovnicesti si îsi continua cu mai multa rabdare calatoria sa pe calea cea anevoioasa a vietii.

Manastirile noastre sunt niste oaze duhovnicesti. Ele aduc un mare folos oamenilor, linistind sufletele cele obosite, care afla aici „împaratia” pacii.

Iar acum, cinstita maica stareta, ascultati minunea pe care harul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfantului Efrem, a savarsit-o cu noi, nevrednicii.

Cu cateva zile în urma, una dintre surorile mele cele dupa duh mi-a dat o carte cu viata si minunile Sfantului Efrem. Eu am citit-o cu multa luare-aminte si l-am rugat pe facatorul de minuni s-o vindece si pe mama mea, careia i-au taiat de curand sanul stang din pricina unei formatiuni canceroase. Doctorul care o trata se temea ca tumoarea maligna ar putea sa apara din nou. Ne aflam într-o stare de tensiune necontenita.

In seara aceea m-am rugat cu multa durere în inima Sfantului Efrem. Si iata ca noaptea, în vis, mama mea s-a vazut pe sine stand în biserica manastirii. Fara ca înca sa constientizeze cele ce petreceau cu dansa, ea l-a vazut pe Sfant zugravit într-o icoana, iar apoi el dintr-odata s-a înfatisat înaintea ei viu, fata catre fata, cu singura deosebire ca acum era îmbracat în vesminte si din întreaga sa fiinta izvora lumina. Chemand-o la sine, el a luat-o de umeri si a scuturat-o atat de puternic, încat dupa aceea mama a mai simtit vreme de cateva zile o durere în tot trupul. Apoi, cu multa purtare de grija, el i-a zis:

– Din clipa aceasta tu vei fi sanatoasa.

Am uitat sa va spun ca la început el a spus ca se numeste Efrem.

Astazi noi am venit sa i ne închinam, sa-i multumim pentru tamaduirea mamei mele si sa luam binecuvantare de la sfintele sale moaste. Rugati-va, maica stareta, ca harul sau sa ne umbreasca pe noi pururea, oriunde ne vom afla.

Despina Mustaka, Atena, 26 decembrie 1982, Grecia 

***

Imparatie a pacii si loc de alinare ne este Manastirea ta, Mare Mucenice Efrem, caci aici s-a plinit întru tine voia cea din veci a lui Dumnezeu, aratandu-te partas  dumnezeiestii firi, iar noua daruindu-te grabnic folositor si ocrotitor. Scutura degrab si de pe noi lepra multimii pacatelor, ca pururea sa îti cantam: Bucura-te, Sfinte Efrem, barbat dumnezeiesc ce daruiesti seninul milostivirii de Sus!

NUMAI UN SFANT

Trecusera deja mai mult de trei ani de cand sufeream din pricina unei dureri îngrozitoare la un picior. Rana pe care o aveam producea puroi si din ea curgea sange neîncetat. Am fost investigat de medici în multe spitale ale Montrealului… am suferit patru operatii la acel picior, însa rana nu se vindeca nicicum.

Intr-o seara l-am visat pe Sfantul Efrem stand de fata dimpreuna cu cei sapte ucenici ai sai. El mi-a cercetat piciorul bolnav. Din clipa aceea rana mi s-a închis si s-a prins. Numai un Sfant a putut sa ma izbaveasca de acea durere cumplita si de boala aceea înfricosatoare.

F. F, Montreal, 1983, Canada

***

Cercetarile milostivirilor tale se fac lucratoare si celor care nu te cunosc, Sfinte Parinte Efrem, si savarsind tamaduiri minunate îi umpli de bucurie pe cei ce ti se roaga si îti graiesc: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, bunatate si sfintenie fara de hotar!

LICOAREA TAMADUITOARE

dositeeablogspotcomSfEfremSirulPatra_zps0e389499Vreme de zece ani am suferit de astm alergic. Cautandu-mi vindecarea, am umblat prin toate spitalele prin care a fost cu putinta, dar nicaieri nu m-au putut ajuta. Doctorii mi-au spus ca nu ma voi vindeca niciodata. Am mers pentru a face un tratament chiar si în Bulgaria, însa nici acolo nu mi-au putut fi de nici un ajutor. Ajunsesem sa beau pastilele doar asa, ca sa ma consolez cumva. Starea în care ma gaseam era foarte grava. Fara oxigen curat, nu puteam nici sa dorm, nici sa respir liber. Nu puteam nici macar sa beau putina apa, nici rece, nici calda. Eram într-o stare dezastruoasa.

Auzind despre multimea minunilor savarsite de Sfantul Efrem, am alergat îndata sa ma închin la moastele sale si sa ma rog lui pentru tama­duire.

Era o zi de joi, în 23 ianuarie, anul 1983, cand eu, dimpreuna cu toata familia mea, am vizitat pentru a doua oara binecuvan­tata manastire. Ne-am închinat Sfantului Efrem si eu, cu lacrimi fierbinti si multa cre­dinta, din adancul cel mai tainic al sufletului meu, l-am rugat sa faca în asa fel incat aghiazma lui sa devina pentru mine licoare aducatoare de tamaduire.

Si iata ca s-a întamplat o minune! Din ziua în care am luat si am baut din apa ce fusese sfintita la manastire, m-am vindecat de boala mea si acum îl slavesc pe Dumnezeu si pe Sfantul Lui, Marele Mucenic si Facator de minuni Efrem, pentru darul Sau cel nepretuit.

Iti multumesc, Sfinte al meu Efrem, din toata inima si te rog sa fii pururea alaturi de noi, facandu-te noua mijlocitor si ajutator întru toate nevoile.

Roaba ta Stamatina H., Atena, 1983, Grecia 

***

Prin credinta se primenesc sufletele noastre, Preacuvioase Efrem, iar prin ravna pentru rugaciune am gustat o picatura din puterea minunata a sfinteniei tale. Miluieste-ne, Sfinte Parinte, ca si piepturile noastre sa cuprinda pecetea iubirii dumnezeiesti si astfel cu recunostinta sa-ti cantam: Bucura-te, Mare Mucenice Efrem, cascada a milostivirilor dumnezeiesti!

OARE M-AI UITAT?

Eram foarte bolnava si intr-o noapte s-a intamplat sa fiu chinuita de cumplite dureri de rinichi si de ficat, intrucat aceste organe imi erau inflamate. Nu puteam sa stau intinsa in pat, de aceea am sezut toata noaptea in fotoliu. Pe la orele patru ale diminetii – nu-mi amintesc daca dormeam sau eram doar intepenita de durere – am vazut ca ma gasesc in biserica Sfantului Ioan Botezatorul, in vremea slujbei de priveghere. Deodata s-a apropiat de mine un monah inalt si slab, Sfantul-Efrem-cel-Nou-Mare-Mucenic-Nea-Makri-Grecia-Atticacu fata palida si cu barba neagra. Sora care statea langa mine m-a intrebat cine este acest calugar.

– E Parintele Grigorie! – i-am raspuns eu, insa monahul mi-a atins umarul cu blandete si a rostit:

– Copila, eu nu sunt Grigorie, sunt Efrem. Uite-te la mine. Oare m-ai uitat?

Inima a inceput sa-mi bata cu putere; simteam o bucurie de nedescris. M-am aplecat si i-am sarutat mana, iar el m-a binecuvantat. Ridicandu-mi capul, am vazut ca e foarte inalt de statura. In timp ce il priveam cum zambea, am simtit cat este de plina lumea noastra de lumina lui Dumnezeu. Imi doream sa stau de vorba cu dansul, insa el a disparut dinaintea ochilor mei, de parca s-ar fi topit intr-un nor. Dupa ce m-am trezit, am simtit ca sunt sanatoasa si plina de putere.

In anul 1983 m-am imbolnavit de bronhopneumonie. In aceasta perioada, odata, in timp ce eram treaza, in prezenta altor catorva maici, mi s-a aratat Sfantul Mare Mucenic Efrem sub chipul unui monah. Era inalt, cu o fata palida si foarte slab, cu parul negru. A intrat in chilia mea si a zis:

– Ingaduie-mi sa ma asez putin ca sa ma odihnesc! Sunt foarte obosit, de vreme ce mi-am petrecut ziua intreaga la spital, printre cei ce se gasesc in suferinte si cheama numele meu neincetat. Iata, am intrat si la tine, ca sa-mi spui cum te simti.

– Cum as putea sa ma simt, Parintele meu? Tare ma chinuiesc. Sunt doborata de dureri cumplite, mi-e greu sa respir!

El mi-a raspuns:

– Da, pe acestea toate le stiu. Mai rabda putin si nu te teme. Hristos va birui.The Martyrdom of St. Ephraim of Nea Makri

Suferind mult din pricina bolii mele, m-am hotarat sa-l intreb pe oaspetele meu:

– De ce te-au chinuit?

Atunci el mi-a raspuns:

– Pentru Hristos, copila mea! Imi cereau sa ma lepad de Hristos si nu incetau sa ma chinuiasca, pentru ca eu tagaduiam sa fac acest lucru. Iar pentru ca n-au izbutit sa o faca, m-au chinuit ca niste fiare. Iata, priveste!

a rostit el, dandu-si la o parte rasa si aratandu-mi o rana imensa. Prin ea i se vedeau maruntaiele, iar pe marginile ei, de jur imprejur, ramasese sangele care fusese ars. Apoi mi-a grait aceste cuvinte:

– Dragostea mea pentru Hristos mi-a dat barbatie intru suferintele mele si Hristos a biruit. De aceea iti zic eu tie: de nimic nu te teme, El va birui! O, copila mea! Nu este nimic mai frumos decat a suferi pentru Hristos!

Neintelegand inca deplin ca acesta era Sfantul Efrem, am zis:

– Parinte, trebuie ca aveti dureri groaznice; aveti nevoie sa va vada doctorii mei, domnul si doamna Haralambulos (acestia erau medicii care ma ingrijeau)! Ei ii cinstesc si ii iubesc pe monahi. Trebuie sa mergeti la dansii, Parinte; ei ar putea sa va tamaduiasca.

El a zambit si a raspuns:

– Copila, eu am suferit in trecut. Acum nu mai sufar. Dupa cum ti-am mai spus, dragostea mea pentru Hristos m-a facut biruitor. Iar acum e timpul sa plec. Voi veni intr-o alta zi.

I-am sarutat mana El m-a binecuvantat si a plecat. Dupa cateva zile s-a intors:

– Am venit sa te vad.

I-am raspuns:

– Inca mi-e rau, dar atunci cand sunteti de fata, mi-e foarte usor, am pace in suflet si imi doresc sa parasesc aceasta lume; nu mai am puteri.

El mi-a raspuns cu seriozitate:

– Copila, inca nu ti-a venit vremea sa pleci. Mai este un lucru pe care trebuie sa-l ducem la bun sfarsit impreuna, de aceea te rog sa mai rabzi putin. Dar, nu te teme! Eu te-am luat sub ocrotirea mea.

Cuvintele lui m-au facut sa cred cum ca ar fi doctor, si atunci l-am intrebat daca ar putea sa se ingrijeasca si de celelalte maici care erau bolnave. El mi-a raspuns:

– Am destule leacuri pentru a le vindeca pe toate, insa ele trebuie sa mai sufere inca o vreme pentru dragostea lui Hristos. Lupta aceasta e cel mai bun lucru care poate fi. Ea este vrednica de a fi purtata. Cum altfel isi vor dovedi ele dragostea lor catre Dumnezeu si catre Domnul Iisus?

Atunci i-am raspuns:

– Fie dupa cum ziceti, Parinte! am rostit eu.

Dintr-odata am inteles ca il cunosc de undeva si l-am intrebat:

– Parinte, iertati-ma, nu sunt incredintata, dar mi se pare ca v-am mai vazut undeva. Chipul sfintiei voastre imi pare a fi cunoscut, insa nu pot sa-mi amintesc cine sunteti.

El a zis:

– Oare nu-ti amintesti cum am venit la tine in spitalul Ignateon? Acolo ne-am intalnit pentru intaia oara.

– Dar unde locuiti acum? am intrebat eu.

SfntulMareMucenicEfremcelNou17– Casa mea este la Nea Makri, mi-a spus el.

– Şi care va este numele?

– Efrem! si-a dezvaluit, in sfarsit, numele oaspetele meu.

Şi totusi, eu inca nu pricepusem ca acesta era Sfantul Efrem cel Nou. Apoi mi-a spus:

– Mi-a venit vremea sa plec, copila. Mai am de cercetat inca multi bolnavi. Voi veni la tine din nou sa vad in ce stare te gasesti.

I-am sarutat mana, iar el m-a binecuvantat si a plecat. In ziua urmatoare el iarasi a venit, la aceeasi ora:

– Ei, ei, ei! Copila mea, inca esti foarte slabita si, daca asa va merge treaba, ma tem ca nu vei rezista. Trebuie sa-l rogi pe doctorul Dionisios sa-ti dea o doza mai mare din medicamentul pe care il primesti.

In acel moment, lucrul acesta m-a uimit si l-am intrebat:

– Va cunoasteti cu doctorul Dionisios?

El mi-a raspuns:

– Da, eu il cunosc destul de bine, dar el nu ma stie. De aceea spune-i sa vina in casa mea, ca sa ma cunoasca. Şi as dori ca, indata dupa ce te vei intrema, sa veniti la mine impreuna, sa-mi faceti curatenie prin casa, caci maicile au nevoie de o intarire duhovniceasca. Veniti si veti lua bucurie.

Apoi el m-a binecuvantat. Iar in timp ce eu ii sarutam mana mi-a zis:

– Nu ma voi mai intoarce aici; acum e randul tau sa ma vizitezi.

Dar, spre uimirea mea, peste cateva zile Sfantul Efrem a revenit:

– Copila mea, eu n-as mai fi venit, dar am facut-o dintr-o pricina de mare insemnatate. Se cuvine sa-ti spun ca pentru ca sa te poti intrema, eu trebuie sa-ti dau ceva.

Apoi el a scos din buzunar o cutiuta mica si mi-a intins o lingurita cu leacuri, spunandu-mi urmatoarele cuvinte:

– Iti dau aceasta pentru ca esti foarte slabita. Te vei insanatosi.

In mana el avea o cruce cu care m-a binecuvantat. Eu i-am sarutat mana si el a plecat. Din clipa aceea am inceput a ma simti atat de bine trupeste si sufleteste, de parca nici n-as fi fost bolnava niciodata. Şi indata m-am ridicat in picioare.

monahia M., 1983, Grecia

***

Indurand cu dragostea lui Hristos toate patimirile mucenicesti, ai biruit puterea mortii, Sfinte Parinte Efrem, iar chinuitorii tai turbau de manie vazand statornicia marturisirii tale. Pentru aceea si noi, minunandu-ne de puterea ce ti-a dat-o Mantuitorul, te laudam cu osardie si iti graim cu bucurie: Bucura-te, Sfinte Efrem, rana sfintita ce vindeca multimea durerile noastre!

[…]

***

Cu imbratisarea ta sfanta cuprinzi intreaga fire omeneasca, Preablandule Parinte Efrem, iar suspinul tau se pogoara pana in intunericul cel mai dinafara, revarsand asupra noastra in chip nevazut slava cea netarmurita a Invierii Domnului Hristos. Picura si in inimile noastre un strop din aceasta lumina, ca sa ne invrednicim si noi a-ti zice intru cunostinta Adevarului: Bucura-te, Sfinte Efrem, chip straluminat al iubirii vesnice a Sfintei Treimi!

***

TOT ZBUCIUMUL S-A STINS!

In urma cu doua zile mi s-a intamplat sa descopar lipsa cartii de identitate. Am cautat-o ingrijorat deoarece in urmatoarea perioada aveam nevoie stringenta de ea pentru a solutiona o serie de probleme. Apoi, vazand zadarnicia cautarii, am inceput a ma ruga Sfantului Efrem. Cartea cu marturiile vindecarilor sale, a bunului sau ajutor fusese lectura predilecta din ultima vreme si adesea mi se intampla sa ma gandesc la martiriul sau si la acea manastire careia ii ofera AGIOS EFRAIMprotectie si spre care ii aduce pe cei credinciosi lui. Dupa rugaciuni improvizate, amestecate cu disperarea pierderii actului, s-a instalat, ca o boare delicata, linistea. Tot zbuciumul s-a stins. Toata tulburarea a fost lepadata.

A doua zi am parcurs acatistul Sfantului Efrem. Cu incredere si cu aceeasi blanda liniste am strabatut fiecare icos si condac, stiind ca Sfantul ma va asculta. Şi, aparent din intamplare, am descoperit, in spatele unei icoane, documentul. I-am multumit Sfantului cu multa bucurie.

Apoi mi-am dat seama ca nu atat aflarea actului este miezul unui miracol, ci starea linistitoare. Ca, intr-o vreme a tulburarii si grabei, el ofera odihna. Ca, preocupati de problemele noastre, dornici a fi intelesi de Sfinti cat mai apropiati temporal de noi, ne aflam alinare si speranta la un patimitor monah din veacul al XV-lea. Şi, gratie lui, ne apropiem de Domnul Dumnezeu, percepand limpede dulceata iubirii Sale.

Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!

Armand D., 23 iunie 2008, Romania

***

Cu dumnezeiasca liniste ne intampini Sfinte Parinte Efrem, biruind nestatornicia lumii si aratandu-ne calea cea tainica spre rugaciunea roditoare de blandete. Pentru aceea ne inchinam inaintea ta, Mare Mucenice si te rugam sa starpesti din inimile noastre neghina cea amara a relelor ingrijorari.

INCENDIUL DE LA NEA MAKRI

24 august 2009

Night-fire_1468270iVara anului 2009 a fost deosebit de secetoasa si dogoritoare pentru partea de sud a Greciei. Cu preponderenta au fost afectate imprejurimile capitalei elene, unde, datorita caldurilor excesive au izbucnit incendii de proportii care s-au intins pe mari suprafete. Asa se face ca la sfarsitul lunii august a acestui an, deasupra Atenei plutea un nor urias de fum, care era atat de dens, incat impiedica sa treaca lumina soarelui. Efectele acestor incendii s-au dovedit a fi devastatoare, si nenumarati oameni s-au inscris ca voluntari pentru a ajuta echipajele de pompieri din zonele calamitate. Puterea focului a mistuit vegetatia si copacii de pe suprafete uriase, iar intinderea acestor perdele de foc inspre periferiile urbane a creat multa panica. Elicopterele speciale ale pompierilor isi incarcau tancurile de apa direct din mare pentru a fi mai aproape de locul incendiilor si a fi mai eficiente in stingerea lor. Pe buna dreptate se poate spune ca grecilor le-a fost dat sa traiasca un adevarat cosmar.

Intre regiunile afectate de aceste incendii a fost si sudul Marathonului, zona unde se afla oraselul maritim Nea Makri. In partea vestica a acestei localitati se inalta Muntele Penteli, la ale carui poale se profileaza Colina Neprihanitilor, unde se afla Manastirea si moastele Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Incendii de proportii au izbucnit si pe Muntele Penteli, iar datorita vanturilor intense ele au cuprins aproape intregul masiv muntos, autoritatile locale declarand ca incendiul a creat o perdea de foc ce se intindea pe o lungime de 4 kilometri.

In zorii zilei de 24 august 2009, la ora 5 dimineata, focul a coborat de pe munte si a ajuns in vecinatatea imediata a Manastirii, iar maicile au fost evacuate din sfantul locas, incepand cu cele varstnice. Echipajele de pompieri si misiunea voluntarilor ciprioti care ii ajutau pe acestia, aruncau apa si nisip in stradania lor oarecum inutila de a lupta cu puterea si marimea infernala a flacarilor. Tot ce mai statea impotriva acestor vapai era dangatul clopotelor Manastirii si rugaciunile savarsite catre Sfantul Efrem. Focul pur si simplu a facut ravagii in imprejurimile locasului monahal. Cu toate acestea, Manastirea Sfantului Efrem s-a izbavit de la distrugere in ultima clipa, cand flacarile uria_46258370_-13se au ajuns la cativa pasi de zidurile asezamantului. Imaginea era dezolanta si nespus de infricosatoare: siluetele cladirilor manastiresti se conturau pe un cer de un rosu-oranj, care stralucea sinistru din cauza valvatailor incendiilor din imprejurimi. Flacarile se apropiau de zidurile Manastirii cu foarte mare putere, dar s-au oprit la cativa metri. Totul s-a petrecut pe neasteptate: cu toate ca dupa puterea de inaintare a incendiului Manastirea ar fi trebuit sa fie literalmente mistuita, in clipa cand focul s-a apropiat la doar cativa pasi de latura vestica a cladirilor, vantul s-a schimbat brusc si a inceput sa bata din directia opusa.

Asa se face ca flacarile incendiului au fost indepartate necrezut de repede de Manastire. Vestea despre minunea savarsita aici a inceput sa se raspandeasca cu putere inca din dimineata aceleiasi zile, cand unul dintre voluntarii ciprioti care i-au ajutat pe pompieri, a descoperit in cenusa din apropierea zidurilor Manastirii o icoana a Sfantului Efrem care, desi trecuse prin parjol, s-a pastrat integral avand doar slabe urme de distrugere pe margini, in rest ramanand neafectata de flacari.

Sf_Efrem_cel_Nou_de_la_Makr_2_redusaIn imprejurarile dramatice ale incendiului au fost evacuate din Manastire cateva zeci de maici. Moastele Sfantului Efrem au ramas nestramutate, el insusi fiind cel care si-a pazit racla si locasul inchinat lui. Dovada este minunea pe care a savarsit-o prin oprirea acestui incendiu, dar si faptul ca de a doua zi, lucrurile au reintrat in randuiala fireasca, iar credinciosii s-au putut inchina iarasi sfintelor sale moaste si aceasta niciunde altundeva decat acolo unde el a fost descoperit si proslavit de Dumnezeu.

Despre cele petrecute la Manastirea Sfantului Efrem au scris atat publicatiile elene, cat si marile agentii de stiri. Pentru a intelege proportiile incendiului este deosebit de edificatoare inregistrarea video prezentata de BBC, realizata chiar din interiorul Manastirii, in zorii zilei de 24 August 2009. Aceasta inregistrare poate fi vizionata la adresa: http:/ /news.bbc.co.uk/2/hi/8217932.stm.

Privitor la acest eveniment, mai multe ziare si agentii de stiri au preluat cuvintele unei maici din obstea Manastirii, evacuate din pricina incendiului. Iata ce spunea aceasta maica: „Flacarile au fost de 30 de metri de inalte. Din fericire au venit si ne-au salvat”. Cuvintele acestei maici par a fi inspirate de panica pe care a trait-o, insa inregistrarea video prezentata de BBC atesta ca marturia monahiei e adevarata, iar ceea ce i-a fost dat sa vada a fost realmente infricosator

Ramanem incredintati ca acela care a salvat cu adevarat Manastirea si obstea maicilor nu a fost nimeni altul decat Sfantul Mare Mucenic Efrem, care cu siguranta a fost chemat cu ardoare in rugaciune de catre in intreaga obste a Manastirii sale.

***

S-au aprins pietrele, verdeata si pomii cu focul cel vazut si simtit, Sfinte Parinte Efrem, ca sa ne aduca aminte ca intru ele este pecetluit cuvantul cel de foc al Duhului Sfant care le daruieste faptura. Am uitat cuvioase Efrem, obarsia noastra cea de Sus si innoirea primita in focul Botezului, pentru aceea alergam catre tine cu grabire si te rugam cu lacrimi: aprinde si in inimile noastre focul dragostei de Dumnezeu, ca sa nu fim parjoliti de vapaia cea intunecata si amarnica a pusturii si nesimtirii.

(din: Sfantul Mare Mucenic si Cuvios Efrem cel Nou. Marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre, Editura Sophia, 2012)

DSC_5356_DxO

“Familia ortodoxa”:

Il consider pe Sfantul Efrem ca un tata ocrotitor

Sfantul Efrem a sosit la noi in casa printr-o carte,Noi minuni ale Sfantului Efrem – minuni cu copii nascuti si nenascuti”. Aceasta carte m-a impresionat de la inceput. Am inceput sa o citesc parca fara oprire si tot asteptam sa se intample ceva (voiam sa mi se arate si mie in vis, sa-mi indeplineasca si mie cam tot ce voiam — fara sa ma gandesc ca eu, poate, nu merit). Am citit si Acatistul care era la sfarsitul cartii, chiar de mai multe ori la rand, dar, spre dezamagirea mea, nu s-a intamplat nimic deosebit, asa ca am inceput sa uit si sa ma iau cu alte treburi.

moaste Sf EfremSi asa a trecut o perioada de timp, pana cand, intr-o zi de Duminica, la biserica m-am in­talnit cu o cunostinta care, vazand cartea cu Sfantul Efrem la pangar, mi-a zis ca sfantul a ajutat-o, si voia sa mearga in Grecia sa se inchine la sfintele lui moaste. Bineinteles ca mi-am reamintit de sfant si am in­ceput sa-i citesc din nou Acatistul — si, de data aceasta, de cate ori ajungeam la cuvintele “Veghetor al celor care vor sa se inchine la sfintele tale moaste”, imi venea in minte: “Eu nu pot ajunge niciodata acolo!”. Toate acestea s-au intamplat in anul 2008, cred, pe la inceputul verii. Spre sfarsi­tul lunii octombrie, cunostinta mea a reusit sa ajunga la Nea Makri si mi-a adus de acolo o icoana cu Sfantul Efrem, aghiazma si ulei de la candela sfantului. De cand am primit aceasta icoana, parca totul s-a schimbat! Il simteam tot timpul cu mine si parca aveam mai multa siguranta in ceea ce faceam, ma simteam ocrotita…

In anul 2009, de Craciun, fiul meu cel mic m-a anuntat ca s-a hotarat sa se casa­toreasca. Nunta a avut loc in iulie 2010. A fost o nunta frumoasa, am avut bucu­ria de a veni la slujba Inalt-preasfintitul Casian si mai multi preoti. A fost ceva inaltator. Am fost foarte bucurosi ca pe copiii nostri i-a binecuvantat ie­rarhul locului, binecuvantare care sunt sigura ca i-a ajutat in incercarea prin care aveau sa treaca. Eu citeam in conti­nuare Acatistul sfantului, dar nu zilnic. Pe 1 septembrie 2010, tinerii casatoriti ne-au dat vestea ca vor avea un copil. Erau foarte bu­curosi. La ecograf, doamna doctor le-a spus ca va fi baiat si ca se va naste intre 2 si 6 mai. Atunci m-am gandit ca ar fi frumos sa-i puna numele Efrem, cu atat mai mult cu cat avea sa se nasca in prejma sarbatorii sfantului – 5 mai. I-am spus fiului meu, tatal copilului, si bineinteles a zis ca va vorbi si cu sotia lui si vor hotari impreuna.

“Sfantul Efrem a intervenit de fiecare data…”

picture-049Dar in luna ianuarie 2011, doctorita le spuse ca se observa in cutia craniana a pruncului exis­tenta unui chist, li s-a sugerat ideea de a-l avorta, dar nu au fost de acord, spunand ca ce le va da Dumnezeu, aceea vor duce. Pana sa aflam de aceasta problema, deja sotul meu se hotarase sa citeasca, si el, timp de patruzeci de zile, Acatistul sfantului. Atunci ne-am pus nadejdea in ajuto­rul Sfantului Efrem, despre care citisem ca aju­tase multi copii bolnavi, si am inteles ca sfantul va avea un rol foarte important si in cazul nostru. De fapt, sfantul deja se implicase in viata tinerei familii odata cu nunta lor, cand aparatul de filmat a surprins ca prima imagine icoana sfantului pri­mita din Grecia… Pe mine ma framanta gandul cum as putea sa trimit un pomelnic la manastirea de la Nea Makri, pentru ajutorul acestui prunc. Si atunci, copiii s-au hotarat sa mergem personal, lucru care mi se parea foarte, foarte greu — ceva irealizabil pentru mine. Si totusi, dupa Buna­vestire din anul 2011 am plecat si, cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului si al Sfantului Efrem am ajuns in Grecia.

Fiind plecati pentru prima data, ne-a fost foarte greu, dar tot sfantul a mijlocit pentru noi si am intalnit doi preoti romani stabi­liti acolo, care ne-au indrumat si ne-au ajutat sa ne inchinam la moastele mai multor sfinti (Sfantul Dimitrie Izvoratorul-de-Mir, Sfanta Anisia, Sfantul Vasilie Marturisitorul, Cuvioasa Theodora din Tesalonic, Sfintii Rafail, Nicolae si Irina, in Thessalonic si imprejurimi). Apoi am ajuns si la Nea Makri, unde pot spune ca am simtit ce nu am simtit, poate, niciodata: multa liniste sufleteasca si multa speranta. Am luat aghiazma si ulei de la candela sfantului. Am uitat sa spun ca inainte de plecare comandasem unui pictor icoana Sfantului Efrem, pe care am luat-o cu noi si am atins-o de racla sfantului.

Dupa aceea am mers pe insula Eghina si ne­am rugat si la Sfantul Nectarie, iar la finalul pele­rinajului am fost si la Sfantul Ioan Rusul. Si asa, plini de bucurie, ne-am intors acasa intariti sufle­teste, i-am dat mamei pruncului, care nu a putut sa ne insoteasca in pelerinaj din cauza sarcinii ina­intate, ulei si aghiazma, dupa care ne-a marturisit ca acum poate suporta mai usor orice ar urma. Si asa s-au incheiat cele noua luni, s-a nascut acest prunc pe 4 mai 2011, in ajun de ziua Sfantului. Nu a avut dureri mari, a nascut usor un copil apa­rent sanatos — Efrem Ciprian. A doua zi, copilului i s-a facut ecografie si s-a constatat existenta chistu­lui, iar medicii s-au hotarat ca peste sase saptamani sa mai faca alt control. Dar Sfantul Efrem nu ne-a lasat — si se revine asupra deciziei, se fac analize, si rezultatul este trimis unui medic neurochirurg, considerat a fi cel mai bun din Romania. Acesta spune ca poate sa ii dea un rezultat concret doar dupa ce va face un RMN.

Auzind recomandarea pentru RMN, doc­torita neonatolog le-a spus parintilor ca tre­buie sa fie pregatiti pentru orice, adica este posibil copilul sa nu mai iasa viu de acolo. Cred ca va inchipuiti prin ce au trecut acesti parinti – nu sunt cuvinte, cand vine o asa veste din partea unui medic… Asa ca ne-am hota­rat sa botezam copilul inainte de examenul RMN. Atunci micul Efrem a fost externat si l-am botezat in biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti. Copilul nu dadea nici un semn ca ar fi bolnav, doar cand si cand se ineca, ase­menea unui copil mic ce nu-si poate coor­dona respiratia cu inghititul.

La o saptamana, am facut o programare la un centru de RMN. Acum nu mai era nici o pro­blema si s-a rezolvat fara nici un incident. Dar Sfantul Efrem a fost prezent si acum, nu ne-a la­sat. Au aratat cliseul la primul neurochirurg, iar acesta a zis ca ar trebui sa il mai vada peste trei luni, ca nu este nimic grav. Apoi, au mers si la cel de-al doilea medic neurochirurg, la fel au primit raspunsul — ca nu este de operat, sa mai astep­tam, intr-adevar, am mai asteptat, dar nu atat cat ne-au spus medicii, ci cat a ingaduit Dumnezeu prin rugaciunile Sfantului Efrem: doar o sapta­mana, pentru ca au trimis rezultatul RMN-ului in Italia, la mama fetei, care lucrase acolo si acum astepta sa se intoarca acasa. Ea a dus aceste ana­lize la o clinica de pediatrie, sectia de neurochirurgie, la doctorul care era de garda. Acesta, cand a privit cliseul (acelasi cliseu pe care l-au vazut si medicii din Romania), a zis clar ca acest copil va muri in scurt timpSt. Ephraim the Great Martyr, deoarece chistul este am­plasat pe centrii respiratiei si se va sufoca. Deci, nu era treaba de lasat peste trei luni. Lucru foarte adevarat, pentru ca si eu observasem ca pruncul se ineca cand respira. Medicul din Italia i-a spus ca trebuie operat de urgenta, iar operatia va costa foarte mult – cam in jur de 200.000 de euro, in afara de cazare, care costa 1.500 de euro pe zi, iar spitalizarea putea fi de treizeci de zile sau mai mult, nu era nimic sigur. Foarte mult pentru noi, de fapt imposibil de strans aceasta suma.

Si aici a intervenit Sfantul Efrem, ca de fiecare data.

Cand am aflat de suma, am inceput sa plang si i-am spus sfantului: „Sfinte Efrem, ai grija de el, ca si tu esti ocrotitorul lui de la Botez! Noi nu avem acesti bani, nu avem cum sa facem rost de asa suma mare…”. Era singu­rul mod de a rezolva aceasta mare problema. Parintii copilului nu aveau nici unul salariu, nu aveau nici un venit. Asa ca singurul nostru ajutor era Sfantul Efrem. Si, intr-adevar, nu a intarziat prea mult. La numai doua ore, acelasi medic i-a spus sa aducem copilul in regim de urgenta. Nu este o minune? O minune mare!

“…a inceput sa planga, intinzand manutele spre icoana”

Am plecat cu masina, fiindca medicul ne-a interzis sa facem deplasarea cu avionul, deoarece era riscant pentru copil, asa ca exact cand micul Efrem implinea o luna, noi ie­seam din tara. Nu stiu daca va imaginati, sa mergi cu un copil asa de mic la un drum asa de lung! Dar sunt convinsa ca datorita sfan­tului care ne-a insotit permanent, copilul s-a comportat minunat pe tot parcursul (doua­zeci si sapte de ore de mers continuu). A fost internat in regim de urgenta si, pe data de 23 iunie 2011, a fost operat de o echipa de doctori. La operatie a participat si directorul spitalului, care opereaza doar cazurile foarte grave. Operatia a durat de la ora 8 pana la ora 16. Chistul fiind amplasat pe toti centrii nervosi, nu a putut fi extirpat in totalitate. In urma interventiei chirurgicale, medicii au declarat ca ceea ce a mai ramas nu ar trebui sa mai creasca. Dupa trei luni, in urma controlului, medicii au constatat ca, intr-adevar, chis­tul nu a mai evoluat, ci a stagnat. La varsta de opt sfantul-efrem-cel-nouluni, la sarbatoarea Nasterii Domnului, i-am dat icoana Sfantului Efrem in manute, pe care a atins-o de trei ori cu fruntea si apoi a sarutat-o, dupa care a inceput sa se joace cu ea. De cate ori vedea o icoana, se bucura, radea, intindea manutele spre ea. Vreau sa spun ca facea deosebirea intre icoana si tablou, la acesta din urma nu avea nici o reactie.

La un an dupa operatie, au mers din nou pentru controlul medical si rezultatul a fost surprinzator pentru medici, care au exclamat:

“Este o minune ce s-a intamplat cu acest co­pil!”.

Chistul se resorbise in cea mai mare parte. Ne rugam Sfantului Efrem sa il aiba in grija si la urmatorul control, de la finele lunii mai 2013. As vrea sa mai spun ca fagaduisem sfantului ca, daca va fi bine, vom merge cu pruncul, cand va implini un an, la Nea Makri. Si asa am facut. Dar nu am cuvinte si nu am cum sa ma exprim la felul cum a reactionat acest copil in varsta de un an dupa ce l-am asezat pe racla cu sfintele moaste, unde a stat aproximativ un sfert de ora foarte linistit. Cand l-am coborat, saruta si li­pea fruntea de racla de la un capat la altul. Apoi l-am dus si la icoana Sfantului Efrem de pe catapeteasma, in fata careia radea si se bucura, iar cand am vrut sa plecam, a inceput sa planga, intinzand manutele spre icoana. Atata bucurie pe el, si efectiv nu voia sa plece de acolo! Nu mai spun ca a rezistat foarte bine si pe drum, atat el, cat si mamica lui, care la vremea aceea era insar­cinata, asteptand al doilea copil, care avea sa fie o fetita — Maria Efremia, acum avand sase luni.

Ţin sa mentionez ca de la Botez si pana am ple­cat in Italia, copilul a fost impartasit in fiecare zi cu Sfintele Taine, asa cum ii sfatuieste Sfantul Efrem pe parinti in minunile sale. De aseme­nea, a fost impartasit si pe cand se afla inter­nat in spital, si dupa aceea saptamanal. Sfanta Impartasanie si rugaciunile sfantului l-au salvat.

Eu, personal, il consider pe Sfantul Efrem ca un tata ocrotitor, tot timpul il simt langa mine si cum ma ajuta de foarte multe ori.

Ii multumesc bunului Dumnezeu si Maicutei Domnului, si Sfantului Efrem, Sfantului Nectarie, Sfantului Ioan Rusul, Sfintilor Rafail, Nicolae si Irina, Sfantului Dimitrie Izvoratorul-de-Mir, Sfantului Mina, Sfantului Nicolae, Sfantului Ciprian, Sfantului Dimitrie Basarabov, Sfantului Spiridon si tuturor sfintilor lui Dumnezeu pe care i-am chemat in ajutor.

Camelia, Galati

Scan11739

(din revista “Familia ortodoxa”, nr. 5 (52)/2013)


Categorii

1. Slider, Minuni si convertiri, Sfantul Efrem cel Nou, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

141 Commentarii la “SFANTUL EFREM CEL NOU – marturii ale minunilor savarsite in zilele noastre: “Ii voi ajuta pe multi inainte sa vina suferintele, inainte sa vina nenorocirile!”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 5 / 5 >>

  1. Doamne ajuta!! Am promis si eu Sfantului Efrem, pe care indraznesc sa il numesc prieten al sufletului meu, ca voi da marturie despre ajutorul primit in sesiunea din acest an. A fost prima mea sesiune, deci a fost una incarcata de emotii, de incertitudini, de temeri, pe care am reusit sa le depasesc doar prin intermediul sfintelor rugaciuni si al ajutorului Sfintilor mei dragi-Sf Nectarie si Sf Efrem. Sf Efrem m-a ajutat enorm, din acest motiv doresc sa impartasesc si altor oameni cat de mare este ajutorul primit de dansul in timpul examenelor. Astfel, doresc sa ma adresez in special studentilor si elevilor, care vor sustine examene importante si care se simt coplesiti de emotii si de dificultatea materiei atat de incarcate. De nenumarate ori am avut senzatia ca sunt depasita de materie, ca nu mai reusesc sa asimilez informatiile necesare. Sf Efrem a fost grabnic ajutator si s-a indurat si de mine pacatoasa, astfel incat am reusit sa imi iau toate examenele, cu exceptia unuia. Sfantul Efrem a fost insa milostiv cu mine si am reusit sa il promovez in sesiunea de restanta. Cu totii avem momente de deznadejde, de frica launtrica, cu totii ne confruntam cu situatii dificile, din care parca nu reusim sa intrezarim o raza de soare. In aceste momente, in care de nenumarate ori ne simtim singuri si lipsiti de aparare, Sfintii si Maica Domnului ne ajuta sa iesim la liman. Sf Efrem a devenit un model de viata pentru mine, un prieten de nadejde, care nu m-a parasit in nicio incercare a vietii si pe care sper sa il am calauza de-a lungul intregii existente. Nu ezitati sa ii cereti ajutorul, intrucat prin bunatatea sa nemasurata, Sfantul vine in intampinarea oricarui suflet necajit! Doamne ajuta!

  2. Doresc sa dau si eu marturie de marele ajutor pe care mii la dat acest sfant parinte “Sfantul Efrem cel nou” am promis ca daca ma va ajuta , am sa fac si eu cumva sa fie cunoscut de cat mai multa lume, fie printr-o iconita, acatist, aceste sarace randuri pe care le scriu din tot sufletul. Am aflat cu putini ani in urma despre acest Sfant , am inceput sa citesc cat mai mult despre El si atata speranta aveam ca o sa ma ajute si chiar asa s-a si intamplat. Anul trecut am ajuns cu ajutorul Bunului Dumnezeu si Maicii Domnului la Sfintele Sale Moaste din Grecia cu o dorinta care aproape s-a implinit, incetul cu incetul cred si ma rog in continuare, in fiecare zi ca se va implini daca este si voia lui Dumnezeu, cum Sfantul Efrem Cel Nou ajuta pe tinerii sa se casatoreasca si eu avand varsta de 27de ani , imi doream si doresc in continuare o familie cu un baiat bun ,credincios, baiatul de care imi era drag avea prietena dar din pacate profita de el, pana intr-o zi si-a dat seama in realitate cum stau lucrurile, poate asa a fost sa fie… acum vorbim, ne intelegem bine, si daca e sa formam o familie Sfantul ne va ajuta si va fi ocrotitorul nostru, i-am promis ca ma voi intoarce in Grecia sa-i multumesc impreuna cu acest baiat care prin ajutorul lui, Sfantului Ierarh Nicolae, Sfantul Spirodon, Maicii Domnului a facut ca noi sa vorbim din nou!! Doamne ajuta si sa va rugati mereu cu incredere si mare speranta Sfantului Efrem Cel Nou, El vine mereu in ajutor , trebuie sa avem rabdare ca ajutorul vine atunci cand te astepti mai putin. Fie ca Bunul Dumnezeu si Maicuta Sa Iubita sa aiba mila de noi pacatosii.. Doamne ajuta !!

  3. @ Anamaria:

    Doamne, ajuta si multumim, dar avem rugamintea sa incercam mai mult sa cunoastem si sa respectam, pe cat se poate si limba romana> acum am facut nou niste corecturi, insa nu avem timp de fiecare data… Formele de viitor se scriu: “va fi“, “se va implini” etc. Iertati-ne!

  4. Multumesc Bunului Dumnezeu,Maicii Domnului,Sfintilor Nectarie,Sf.Mina,Sf.Efrem cel Nou,Sf.Arsenie Boca,Sf..Nicolae si tuturor Sfintilor grabnic ajutatori, pt.ca nu ne lasa la greu si ne ajuta de fiecare data cand le cerem disperati ajutoru!.Va rog Sfintilor dragi, fiti alaturi de noi si in continuare si ajutati-ne sa depasim problemele grele prin care trecem.Slava Tie Doamne si Slava Sfintilor Tai! AMIN!!!

  5. Am scris aici in mai 2015 despre minunile pe care le.a savarsit Sf Efrem cu noi. Despre cum am primit darul nasterii prin rugaciunile Sfantului Efrem, indrumata fiind spre acesta de Sfantul Stelian. Atunci am pierdut un sufletel din cei doi pe care ii purtam si eram in pericol sa il pierd si pe cel de al doilea, dar descoperindu.l pe Sfant, chiar de ziua praznuirii sale, i l am promis de va fi baiat. M.a ajutat cum nu ma asteptam de mult si azi stau langa baietelul meu Ioan Efrem (nascut de ziua Sf. Stelian), care doarme ca un ingeras si care mi.a dat sens vietii, dupa opt ani de asteptare si ruga fierbinte. Ii dau slava lui Dumnezeu si Sfantului Efrem, dar si Sf. Stelian pentru tot ajutorul si pentru copilasul acesta minunat pe care mi.a fost ingaduit sa il primesc intru indrumare spre mantuirea lui si a noastra.
    Nu deznadajduiti, rugati.va si asteptati…vor veni toate, daca va sunt de folos. E greu sa astepti si sa mai speri dupa multi ani, dar cat de frumoasa si de dulce e rasplata. Dumnezeu le stie pe toate mai bine decat noi.
    Sa ne ajute Dumnezeu pe toti, pentru rugile Sfantului Efrem si ale tuturor sfintilor.

  6. Minunat este Domnul intru Sfinții Săi!
    Sfatul Mare Mucenic Efrem cel Nou mijlocește la înmulțirea uleiului vindecător!

    Astern aceste rânduri pentru a mărturisi minunile săvârșite si ajutorul primit de la Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, Sfântul Ierah Nectarie al Eghinei, Sfântul Mare Mucenic Mina, Sfântul Ioan Rusul, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Sfânta Mare Mucenița Hristina si cei împreuna cu dânșii pentru mine si familia mea, in cea mai grea perioada din viata mea încheiată din mila Domnului la jumătatea lui decembrie 2015. Slava Domnului, Binecuvântatei Maicii Sale și tuturor Sfinților care s-au milostivit către mine păcătosul.

    In decembrie 2014 am intrat într-o depresie clinica majora datorita grijilor care ma frământau de mai bine de doi ani. Am schimbat mai bine de trei tipuri de pastile anti-depresive in încercarea de a scăpa de insomnie si de crizele de panica. Am reușit sa tin lucrurile cat de cat sub control citind in mod regulat acatistele la Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, Sfântului Ierarh Nectarie, Sfântului Mare Mucenic Mina precum si Paraclisul Maicii Domnului. Fiind enoriaș la Parohia Sfântul Matei din Ottawa, Canada, am participat si particip la Sfintele Slujbe inclusiv Sfântul Maslu atunci când se tine.

    La jumătatea lunii mai 2015, am participat la Sfânta Liturghie la Biserica greaca Sfântul Ioan Botezatorul din Saint Hubert, orășel satelit al Montrealului in Quebec, unde se afla o părticica din Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Dupa slujba, i-am mărturisit Părintelui paroh Andreas ca trec prin cea mai grea perioada a vieții mele. Părintele Andreas mi-a îngăduit sa ma închin la Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Efrem si in plus, mi-a dăruit o cutiuța cu doua bucatele de vata înmuiate in ulei de la candela ce arde permanent la icoana si Sfintele moaște ale Sfântului. Alaturi de cele doua bucatele de vata mai era in chip exceptional si o bucățica din scoarța pomului pe care a fost martirizat Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou pe Colina Neprihăniților din Nea Makri, Grecia.

    M-am uns cu ulei din bucățelele de vata de cate ori am simțit nevoia de-a lungul lunilor mai pana in decembrie 2015. La jumătatea lunii noiembrie am observat ca bucățelele de vata devin in mod miraculos din ce in ce mai îmbibate cu ulei astfel încât la jumătatea lui decembrie ambele bucati erau pline de ulei. Aceasta a coincis cu perioda in care eu am trecut de la cea mai disperata stare a mea la vindecare TOTALA! Slava Domnului pentru rugăciunile si ajutorul Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou.

    Acum sunt total vindecat de depresie si nu mai iau nici un medicament. Intre 6 si 12 decembrie 2015 am trecut miraculos de la una din cele mai deprimante stari (in care nu mai vedeam nici un viitor pentru mine si totul părea pierdut) la vindecare totala cu recăpătarea încrederii, dispariția fricii si dragoste de tot ceea ce ma înconjoară. Slava Domnului, Binecuvântatei Maicii Sale, Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ajutorul celor deznădăjduiți, Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sfintei Mare Mucenițe Hristina, Sfântului Ioan Rusul Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei si ale tuturor Sfinților împreuna cu dânșii, Amin!

  7. Mama mea era internata în spital și m-am dus la mănăstirea din Suceava spre a ma închina si ruga sfântului Ioan cel Nou pentru însănătoșirea ei. Atunci, printr-o fericita întâmplare, vrând să îmi cumpăr acatistul Sfântului Ioan cel Nou mana mi s-a îndreptat spre acatistul Sfântului Efrem cel nou. Am considerat ca este un semn divin, am luat cărțulia si asa am aflat despre acest mare sfânt. M-a ajutat foarte mult. Mi-a ajutat mama, pe mine m-a ridicat din patimi, iar atunci când am greșit m-a dojenit cu blândețe, dar nu m-a pierdut. M-a ajutat sa pun început bun mântuirii mele, mereu ma apără si ma păzește. De aceea ii mulțumesc din tot sufletul. Mulțumesc Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfinților Nectarie, Sf.Mina,Sf.Efrem cel Nou,Sf.Arsenie Boca,Sf.Nicolae, Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva si tuturor Sfinților pentru grabnic ajutor.

  8. Multumesc Sfantului Efrem cel Nou,Sfantului Nectarie,Sfantului Mina,Sfantului Nicolae,Sfantului Arsenie Boca pt.ca ne-au ascultat rugaciunile si ne-au ajutat de fiecare data.Am trecut prin perioade grele privind sanatatea si probleme financiare,dar le-am depasit cu ajutorul acestor Sfinti dragi.Ii rugam sa ne ajute si in continuare si sa ne asculte rugaciunile.Va multumesc din suflet si DOAMNE AJUTA!

  9. Slava lui Dumnezeu si Sintilor Sai!!
    Pe Sfantul Efrem l-am cunoscut anul trecut, atunci cand disperarea ne-a apropiat de Dumnezeu..care s-a milostivit de noi aducandu-ne in vietile noastre sfintii minunilor… Pe atunci, ne rugam pentru conceperea unui prunc.. Fiind casatoriti de 6 ani, am considerat ca a venit momentul sa avem un bebe.. Dar cum socoteala de acasa nu se pune cu cea din targ, iata-ne ajunsi aproape in pragul disperarii.. Analize, ecografii, tratamente.. Toate fara rezultat!!! In tot acest timp ne pusesem increderea si in Dumnezeu si-n sfintii sai Efrem si Nectarie.. Sfinti care facusera atatea minuni cu gravide si prunci..
    Atat de mult am sperat si ne-am rugat .. Si iata-ne in fata minunii!!! Test de sarcina pozitiv!!!
    Cu rauri de lacrimi am multumit… Parca era de necrezut..dar exista!!! Minunea e in pantecele meu..
    Dumnezeu a ascultat rugaciunile sfintilor…
    Si cum viata e presarata si cu incercari..iata-ne si pe noi in fata uneia: niste analize de sange care aratau niste afectiuni cromozomiale .. Mahnita ne-a fost sufletul.. Intorsi la medicul ginecolog, acesta nu a crezut rezultatul deoarece ecografic nu a vazut nimic din ce ar fi putut sa-l fava sa banuiasca asa ceva.. Dar pentru linistea noastra ne-a trimis la un profesor usor mai experimentat ..
    In acele 2 saptamani pana la programare am trait un cosmar.. Nu credeam ca Dumnezeu poate ingadui asa ceva.. Am inceput mai cu sargiunta rugaciunile si va pot spune ca l-am rugat pe sfantul Efrem sa imi dea un semn inaintea ecogragului.. Si se face ca visez intr-o seara ca citesc un rezultat al unor analize care imi infirma boala pruncului..
    Am deznadajduit oarecum, desi in sufletul meu credeam ca e raspunsul sfantului Efrem.. In drum spre ecograf chiar am citit avatistul sfantului si va pot spune ca ne-am intors acasa doar cu lucruri pozitive despre bebe..
    Mare ne-a fost bucuria… Dar la o luna, la urmatorul ecograf, ginecologul meu imi xica ca bebe are o intarziere de crestere intrauterina..cauza necunoscuta.. Doamne!!! A cazut cerul pe noi din nou.. Ne-am pus iar nadejdea in Dumnezeu si-n sfinti si cu lacrimi fierbinti ne-am rugat pentru o ameliorare pana la urmatorul ecograf… La o saptamana, bebe mai crescuse.. Era deja o evolutie mai buna..
    Si am cunoscut inca odata minunile sfintilor nostri ocrotitori Efrem si Nectarie!!?
    Cu toata speranta, nadajduiesc in mila lor fata de noi pacatosii, ca voi aduce un pe lume un prunc sanatos.. Ma rog mult sa aiba crestere fireasca, trup curat si madulare bine intemeiate!!!
    Suflet bun si bland care ajuti femeile in timpul sarcinii si a nasterii, fi milostiv cu pruncul meu, pentru ca mare e puterea ta si mult asculta Dumnezeu rugaciunile sfintilor!!!
    Sarbatori luminate!!!

  10. Hristos a Inviat si Doamne ajuta! As vrea sa dau si eu marturisire despre una din multe minunile pe care Sfantul Efrem cel Nou le-a facut pentru mine in saptamana mare. Din totdeauna am suferit de o boala ginecologica din cauza caruia am alte probleme de sanatate cum ar fi tensiunea foarte mare, sterelitate si alte complicatii. De cand l-am cunoscut pe Sfantul Efrem cel Nou am inceput sa ma rog dansului pentru face si eu un copilas desi sansele mele erau nule, dar nadejdea in Dumnezeu este mai mare decat in spusele doctorilor. Asa ca m-am rugat sa-mi rezolv aceasta problema de sanatate intr-un fel, sa nu mai fiu nevoita sa ma indop in fiecare zi cu fel de fel de medicamente. In luna februarie cand stateam de vorba cu cardioloaga mea, mi-a zis ca problema mea s-ar putea rezolva cu o operatie laparoscop. Nu mi-a dat multe amanunte…a fost doar o idee aruncata in aer…M-am rugat sfantului sa ma lumineze si sa fac ceea ce e mai bine pentru sanatatea mea… Desi nu cunosteam nici un medic care sa faca astfel de operatii, din intamplare sau nu, am vorbit cu o domnisoara care lucra la cabinetul unui medic care ma si operat. Joi m-am dus la el m-a consultat, mi-a spus de ce acte am nevoie, la ce spital sa ma duc, iar miercurea urmatoare am fot operata. Cu o seara inaite de operatie am citit acatistul Sfantului sa nu am dureri mari, ca totul sa decurga normal… si asa a fost… am avut cele mai mici dureri cu putinta, mi-am revenit foarte repede, iar operatia a fost un succes, doctorul spunandu-mi ca asi putea face un bebe in orice moment. Totul a decurs normal, toate usile mi s-au deschis, nu am intampinat nici un obstacol. Multumesc Sfinte Efrem pentru ajutorul primit.

  11. Hristos a inviat ! Domnul sa fie cu noi toti! Ca multe alte persoane ajutate de Sfantul Efrem cel Nou, asa cum am promis, doresc sa dau marturie despre marele ajutor pe care l-am primit de la Dumnezeu ca urmare a mijlocirilor si rugaciunilor acestui sfant minunat si degraba ajutator. Ne doream foarte mult un copil, un sufletel care sa ne implineasca, dar minunea intarzia sa apara cu toate ca la analize am iesit amandoi fara nici o problema. Asta era foarte frustrant, pentru ca aflasem despre multe persoane care se luptau sau aiba un copilas si erau tare tristi – unii chiar isi pierdusera orice speranta. Dar stiam ca nu trebuie sa cazi in deznadejde pentru ca la Domnul toate sunt cu putinta si trebuie doar sa faci putina ordine in viata si in suflet , sa te apropii de El. Atunci am inceput sa ma rog si sa caut pe internet ce sfinti sunt inzestrati cu puteri pentru ajutorarea cuplurilor care isi doresc prunci. L-am gasit pe Sfantul Efrem cel Nou – o multime de marturii ale oamenilor ajutati de catre dansul in cele mai diverse probleme , inclusiv pentru venirea pruncilor. Am simtit in suflet o mare caldura si am decis sa aflu mai multe despre viata si faptele lui – cum a trait si martiriul. Am cumparat cateva carticele despre el, am citit tot , inclusiv acatistul in fiecare seara- important e sa il citesti cu sufletul , sa crezi si sa te rogi cu toata fiinta si speranta. Imi doream si o icoana, dar nu gaseam, pe unde ma duceam- ori nu aveau, ori le dadusera. De aici a inceput sfantul sa lucreze. Intr-o zi cand vizitam manastirea Cozia am gasit icoana- mare bucurie!!! Apoi am gasit un preot care avea mir de la icoana sfantului – m-a uns cu el si a citit rugaciuni. In alta zi , nu la mult timp dupa, am dat peste o reteta naturista data de o doamna pentru fertilitate si sanse mai crescute de a avea copil – iarasi am simtit ajutorul sfantului!!! Am urmat aceasta reteta , m-am dus si la mormantul altui mare grabnic ajutator- Arsenie Boca pentru a ma ruga, am citit in continuare acatistul si viata sfantului Efrem si la 3 luni dupa, am aflat marea veste! Acum suntem parintii unui baietel – minunea noastra- si sunt sigura ca am fost binecuvantati de Domnul la rugaciunile noastre si mai ales la ale acestui minunat sfant inzestrat de Dumnezeu cu mari puteri. I-am promis ca voi depune marturie si asta fac in acest moment.
    Sper sa fie de ajutor cuiva si fie ca Domnul sa va ajute !!
    Important este ca ambii parteneri sa aiba credinta, sa fie curati, sa se spovedeasca , sa se roage impreuna si sa aiba speranta ca vor fi ajutati – nu va va lasa la greu!!!
    Multumesc Domunului, Maicii Sfinte, Sfintilor Ioachim si Ana, sfantului Efrem cel Nou si sfantului Arsenie Boca pentru tot !!!
    Mila Domnului sa fie cu noi!

  12. Sfântul Efrem iubitorul de copii
    Sfântul Efrem cel Nou este un mare ocrotitor al femeilor însărcinate şi iubitor al copiilor. L-am chemat pe sfânt în ajutorul nostru, iar el nu a întâziat să ne răspundă.
    La aproximativ un an de căsnicie, având 24 de săptămâni de sarcină şi un col uterin deschis, mi s-a declanşat naşterea dar fetiţa era mult prea mică să poată rezista şi a murit nebotezată. M-am mustrat mult, punând pierderea sarcinii pe seama stresului prea mare, a grijii de mâine, a temerii că nu avem niciunul, nici eu nici soţul servici, fiind amândoi studenţi. Multe gânduri şi griji fără Dumnezeu ne-am făcut când am aflat că sunt însărcinată. Am trecut cu greu peste această pierdere. Un prieten bun şi drag ne-a oferit spre mângâiere icoana şi acatistul Sfântului Efrem cel Nou. Mai auzisem de Sfântul Efrem dar nu ştiam prea multe.
    După o perioadă de vindecare am rămas însărcinată a doua oară. În ajunul zilei în care am aflat că sunt însărcinată am făcut acatistul Sfântului Efrem. Aflând vestea de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, i-am spus soţului gândul meu că dacă pruncul va fi fată m-aş bucura să o cheme Maria dar dacă va fi băiat să-l cheme Efrem.
    Am început mai apoi seria de consultaţii ginecologice, ecografii şi ţinându-se cont de sarcina pierdută anterior mi s-a recomandat cerclajul de col uterin însoţit de repaus la pat. Am obţinut concediul de sarcină cu risc în urma cerclajului şi am început zilele de stat la pat. Fiindu-mi foarte greu să trec de la activitatea zilnică la repaus la pat, mă rugam să se scurgă cât mai uşor şi cu bine timpul. La o săptămână după intervenţia de coasere a colului uterin m-am trezit în zorii zilei cu o sângerare puternică. Eram sfârşită când am văzut. Îmi era foarte frică să nu pierd şi acest copil. Îl rugam insistent pe Sfântul Nectarie să nu mă lase, să mă ajute. Am ajuns într-un suflet la spital, unde ne-am liniştit că pruncul era bine. S-a pus sângerarea pe seama efortului făcut cu o zi în urmă, ridicându-mă mai des din pat. Dar eu ştiu că Sfântul Nectarie a lucrat în taină ca pruncul să fie bine.
    La cele 22 de săptămâni de sarcină am făcut morfologia de trimestrul II în timpul căreia am aflat că avem un băieţel în burtică. Am exclamat de bucurie. Soţul a rămas un pic surprins fiind sigur că va fi fetiţă.
    În cabinetul doamnei doctor, pe perete, Sf. Nectarie ne veghea din icoană. A urmat apoi o serie de măsurători şi însemnări pe care doamna doctor le analiza cu atenţie. Apoi pentru o perioadă lungă de timp observam amândoi că doamna doctor analiza insistent inima băieţelului. Vedeam pe ecran inima băieţelului şi o simţeam pe doamna doctor neliniştită. Starea aceasta de tăcere şi de necunoscut era foarte apăsătoare pentru noi. Simţeam amândoi că e ceva în neregulă cu pruncul nostru dar speram totuşi să nu se confirme acest sentiment. La final doamna doctor, o persoană credincioasă, cu multă grijă şi delicateţe ne dă vestea că băieţelul suferă de o malformaţie congenitală la inimă, de transpoziţie de vase mari şi că va trebui să fie operat imediat după naştere, operaţie fără de care nu va putea trăi. Eu şi soţul am rămas înmărmuriţi la aflarea veştii. Fără să pot controla, au început să-mi curgă lacrimile pe faţă din milă şi dragoste faţă de prunc. Soţul încerca să fie stăpân pentru a mă întări însă eu simţeam că nu mă pot bucura liniştită de aflarea veştii că vom avea un băieţel, diagnosticul aflat îmi umbrea foarte mult această bucurie. Îmi era teamă că îl voi pierde şi pe el, că nu voi putea să-i mângâi chipul aşa cum nu am reuşit cu primul copil. Doamna doctor ne-a îmbărbătat şi ne-a rugat să facem tot posibilul ca pruncul să fie bine, să-l aducem pe lume, şi m-a chemat a doua zi la o a doua ecografie, la un alt doctor pentru confimarea diagnosticului.
    Toată noaptea ne-am rugat ca diagnosticul să se schimbe, să nu fie adevărat. Mă rugam la sfinţi să facă o minune, să-l facă bine pe prunc, iar soţul mă întărea spunând că şi reuşita operaţiei va fi tot o minune.
    În următoarea zi cel de-al doilea doctor mi-a zis clar: ”Diagnosticul se confirmă, copilul are transpoziţie de vase mari. Dacă doriţi, să ştiţi că mai aveţi timp să faceţi întrerupere de sarcină. Cum procedăm, facem avort?”. Doamna doctor, şi ea prezentă, se uita cu grijă şi dragoste la mine, aşteptând răspunsul meu. Nici nu mă gândeam la avort. Mă durea felul în care a pus doctorul problema şi i-am răspuns că noi mergem înainte. Ambii doctori s-au mobilizat şi am mers împreună la secţia de neonatologie pentru a cere sfat: unde îl putem opera pe copil la naştere. Ca răspuns am primit Tărgu Mureş sau pentru un procent de reuşită mai mare ţările Germania şi Israel dar costurile erau mult peste puterile noastre.
    Am hotărât să ne informăm cât mai bine şi să ne zbatem cât putem pentru a găsi varianta cea mai bună pentru copilul nostru. De multe ori simţeam că deznădejdea mă doboară. Plângeam mult de jale, mă plângeam de milă. Dar după spovedanie şi împărtăşanie prindeam iarăşi puteri. Ştiind că Sfântul Efrem e vindecător şi în stări de depresie şi deznădejde îl rugam să mă întărească pentru ca starea mea să nu-i facă rău pruncului. Căutând să aflăm cine s-a mai confruntat cu problema noastră am aflat de finii unui prieten, părinte în Jilava, iar ei ne-au îndrumat cu toată încrederea la doamna doctor cardiolog pediatru Cristina Olteanu de la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Prin doamna doctor a apărut varianta de a naşte şi a-l opera pe copil în Italia, Genova. Dumneaei ne-a ajutat foarte mult intermediind dialogul cu doctorii Spitalului din Genova. Am simţit că aceasta e varianta cea mai potrivită pentru noi. Pentru că şederea noastră în Italia se preconiza că ar putea dura două luni de zile, ceea ce pentru noi ar fi fost peste puterile noastre financiare, cei apropiaţi nouă dar şi multe persoane mai puţin cunoscute, ne-au ajutat financiar în lupta noastră de salvare a vieţii copilului. Ne-au arătat solidaritatea lor atât prin rugăciune cât şi prin faptă.
    Aveam mare încredere în ajutorul Sfântului Efrem cel Nou ştiam că pot încredinţa viaţa pruncului meu în mâinile lui. Eram hotărâtă să-i pun pruncului numele Efrem, doar că soţul nu era la fel de hotărât. El îmi spusese să-i punem pe sfinţii Nectarie, Luca al Crimeei chirurgul fără de arginţi şi Efrem la „treabă”, iar sfântul care îl va ajuta pe copil acela îi va da numele. Eu l-am certat şi l-am întrebat dar cum ne vom da seama care sfânt la vindecat?!
    Pe 4 aprilie am zburat spre Italia-Torino unde ne-au primit cu drag părinţii unor prieteni de suflet şi de acolo am mers cu trenul în Genova unde ne aşteptau membrii familiei de români stabiliţi acolo pentru un loc de muncă. Ne-a rânduit Dumnezeu nişte gazde minunate. Prin intermediul părintelui Sorin Filip de la parohia comunităţii de români din Genova am întâlnit această familie de români care să ne găzduiască pe perioada de dinainte a naşterii. O familie de oameni jertfitori, primitori, plini de viaţă şi de dragoste care ne-au luat în grijă precum proprii lor copii şi ne-au sprijinit în toate, cu traduceri pe la spital, cazare, hrană, sfaturi. Fără ajutorul lor ne-ar fi fost mult mai greu să ne descurcăm departe de ţară, necunoscători de limbă italiană şi a sistemului de acolo.
    La spitalul Gaslini din Genova s-a stabilit ca pentru binele copilului naşterea să se facă prin cezariană. Soţul mai în glumă mai în serios îmi spunea că dacă tot e cezariană programată să se facă pe 5 mai de ziua Sfântului. Eu îl dojeneam că nu e o joacă, data se stabileşte după mai mulţi factori. Între timp sunt chemată la un consult cu doctorul anestezist la finalul căreia mi se oferă dosarul cu toate analizele necesare naşterii. Pe dosar era trecută data programării naşterii: 5 mai 2015 ora 10.30. Am rămas umiţi si plini de bucurie eu şi soţul văzând cum le-a rânduit Sfântul Efrem. Aveam încredinţarea Sfântului Efrem că va fi bine, ca şi cum Sfântul ne-ar fi spus să lăsăm totul în grija lui. Acest moment a fost un răspuns şi pentru soţ care aştepta dovada Sfântului ce îl va ajuta pe copilul nostru şi care îi va purta numele.
    În ziua de 5 mai cu multă liniştire am păşit spre sala de naşteri. În acelaşi timp în România se săvârşea Sf. Liturghie pentru hramul Sf. Efrem şi mulţi prieteni se rugau pentru noi. În sala de naşteri era prezentă echipa de cardiologi pregătită să preia copilul imediat după naştere pentru a-i oferi asistenţă. În timp ce mă pregăteau pentru naştere am zărit doi doctori mai în vârstă ce se sfătuiau unul cu altul şi care în dialogul lor arătau spre mine. După naştere am încercat să-i mai văd pe aceşti doi doctori dar nu i-am mai întâlnit nicăieri. Cred că erau Sfântul Nectarie şi Sfântul Luca al Crimeei pe care i-am chemat în ajutor alături de Sfântul Efrem.
    În scurt timp uterul a fost deschis şi sala s-a umplut de plânsul cristalin al micului Efrem deranjat din somn. Spre bucuria mea l-am putut vedea şi săruta obrajorul cald înainte de a fi dus la secţia de cardiologie. Soţul care aştepta pe hol şi-a dat seama că bebeluşul cu care ieşeau din sala de naşteri echipa de cardiologi este voinicul său şi l-a condus la secţia de cardiologie nemaiputând să-şi ia ochii de la el.
    Foarte greu mi-a fost să stau în spital fără să pot avea copilul lângă mine şi mai ales să mă externez din spital, iar copilul să rămână acolo. Noi părinţii puteam să-l vedem strict în orarul de vizită, maxim 3h/zi la secţia de terapie intensivă sau 30 min/zi la secţia de reanimare. În asemenea condiţii, dacă mie nu mi se permitea să stau lângă el, i-am pus pruncului la căpătâi în pătuţ, o iconiţă cu Sf. Efrem ştiind că sfântul şi Maica Domnului îi vor sta neîncetat alături, îl vor mângâia şi alina.
    La naştere a avut loc o intervenţie la inimioară care îi permitea să reziste până-n momentul operaţiei de corecţie.
    La opt zile de viaţă s-a programat operaţia. Un preot i-a făcut copilului botezul de urgenţă şi l-a împărtăşit. Doctorul chirurg ne-a chemat în ajunul zilei în biroul său pentru a ne pune în temă cu riscurile intervenţiei chirurgicale. Riscurile erau multe şi incompatibile cu viaţa. Doctorul încerca să ne facă să înţelegem că operaţia nu este uşor de făcut întrucât trebuie să lucreze cu vase de sânge foarte subţiri. Noi, inclusiv gazda noastră care ne traducea, aveam şiroaie de lacrimi pe obraji la auzul tuturor riscurilor posibile.
    Operaţia a durat 8 ore. Foarte mulţi oameni, cunoscuţi şi necunoscuţi, s-au rugat pentru Efrem şi pentru noi. Efrem a ieşit din sala de operaţii cu operaţia reuşită dar, postoperator au urmat 24 h critice timp în care inima corectată trebuia să-şi reia singura activitatea. Îl puteam zări doar prin geamul de la secţia de reanimare. Efrem sedat şi intubat era conectat la o serie de aparate medicale ce scoteau tot felul de sunete şi lumini. Din pieptul deschis se zărea inimioara-i mică şi dornică de viaţă. Prin mila lui Dumnezeu timpul trecea în favoarea lui Efrem. Copilul primea bine tratamentul. Doctorul ce se îngrijea de starea lui se minuna că Efrem se reface bine dar totodată ne spunea să avem răbdare până la recuperarea totală.
    Icoana Sfântului Efrem a fost cu el şi în sala de operaţii şi pe toată perioada spitalizării lui. Sfântul Efrem iubitorul de copii l-a vegheat şi i-a alinat toate durerile. Ştiu că nu i-a fost uşor să îndure toată durerea cu toate că a fost sedat şi i s-a administrat morfină. M-am rugat mult Maicii Domnului să-l ţină în braţe şi să-l mângâie.
    Prin mila Domnului după o lună şi jumătate de la naştere primim vestea că Efrem s-a recuperat cu bine şi poate fi externat din spital. Am binecuvântat acel moment minunat când ne-am văzut cu pruncul nostru în braţe ieşind din spital. A fost cel mai mare dar de la Dumnezeu oferit prin mijlocirea Sfântului Efrem cel Nou.
    Acum Efrem are aproape un an de viaţă. Este un copil vesel, voios şi sănătos, şi toţi care îl cunosc vor să îi vadă zâmbetul ce îl are mereu pe chip.
    Îi dăm slavă lui Dumnezeu pentru această încercare fără de care nu am fi putut preţui darul şi binecuvântarea Sa şi îi mulţumim Sfântului Efrem pentru minunata sa purtare de grijă.
    „Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui.”

  13. Pingback: SFANTUL EFREM CEL NOU – Tamaduitorul celor cuprinsi de PATIMA DROGURILOR ori a BETIEI | Cuvântul Ortodox
  14. Mulțumesc Sfinte Efrem cel Nou pt tot ajutorul pe care mi l -ai dat în necazurile și supărările pe care le am avut. Ai grija de mine si de familia mea în continuare si ne izbăvește de tot răul, de toți vrăjmași văzuți si nevăzuți! Amin!

  15. Hristos a inviat! Multumesc Sfantului Efrem cel Nou,a carei zi se prazmuieste in 5mai,pt. ca impreuna cu sf.Nectarie,Sf. Mina,Sf.Arsenie Boca Sf.Nicolae,SF.Ioan Rusul,Sf.Anton,si tuturor Sfintilor la care ne rugam,ca ne-au ascultat rugaciunile si ne-au ferit de multe necazuri,ne-au vindecat bolile grave,ne-au scapat de multele probleme financiare pe care le-am rezolvat.Va rog Sfintilor dragi, sa ne ajutati si in continuare,sa-I rugati pe Bunul Dumnezeu,Maica Domnului si pe Mantuitorul Iisus Hristos,sa ne ierte pacatele si sa ne dea sanatate,pace,liniste sufleteasca si spor in casa.Slava Tie Doamne si Slava Sfintilor Tai! AMIN!

  16. Sfinte Efrem, iti multumesc ca ești alaturi de mine si familia mea in orice moment. Te rog au grija in continuare de fetita mea, de mama sa fie sănătoasa, si ajuta-mi te rog sa imi rezolv problemele financiare in care ma adâncesc tot mai mult. Doamne ajuta.

  17. Hristos a inviat!!! Azi, promit Sfantului Efrem, daca ma va ajuta, datorita iubirii necontenite care ne-o poarta si cu bunavointa Bunlui Dumnezeu, a Nascatoarei de Dumnezeu, pentru dorinta mea implinita ii voi dedica viata mea in care imi incredintez sufletul: sa scriu o carte despre el care sa ajute si alti oameni in nevoi, ducand numele lui propovaduind minunile, am sa fac milostenie, am sa merg la moastele sfantului la vremea promisa, si daca voi naste un copil, ii copilul va purta numele lui.Voi revenii cu amanunte ca sa va povestesc minunea! Sa ne ajute Dumnezeu! Amin

  18. Hristos a inviat!!!!Sdantul mare mucenic Efrem cel nou impreuna cu sfantul ierarh Nectarie,preacuviosul parinte Arsenie Boca,sf.Nicolae si cu toti sfintii impreuna cu Imparateasa cerurilor,preasfanta de Dumnezeu Nascatoare sunt grannici ajutatori in fata Tronului luu dumnezeu.rugati va oameni buni ca ei nu ne lasa si mila Bunului si Milostivului Tatalui Ceresc ne insoteste in toata clipa si locul!multumues Doamne ,multumesc sfintiilor,multumesc Maicuta Sfanta pemtru ca ne ati ajutat cu procesul lui tati si nu ne ati lasat.multumesc pt ca m-ati scod dinnegura si depresia in care eram din cauza acelui baiat,multumesc Doamne pt fiecare zi.va rog sfiintilor ajutati ma si pe mine pacatoasa sa imi intemeiez o familie cu frica si dragoste de Dumnezeu daca imi este spre folos si mantuire.ajutati ma va rog si cu problema cu asigurarea.va rog din inima nu ma parasiti niciodata si ajuta tii pe toti cei bolnavi,suferinzi,orfani,flamanzi,nevoiasi si fara adapost
    Pe totii batranii,pe cei. In necazuri mahniri ori deznadejde inttistari nevoi necazuti,intariti ne si ajutatti ne da iesim biruitoti cu voia Domnului din aceasta lupta,sa primim raspuns bun la infricosatoarea judecata.Doamne slavit si binecuvantat sa fi in cer si pe pamant!Slava tie ,Doamne,slava tie!slava tie Preasfanta Fecioara Maria,slava tuturor sfintiilor!

  19. M-a ajutat sa imi gasesc loc de munca. M-a ajutat sa ma impac cu barbatul pe care il iubeam si cu care, dupa o despartire oribila, nu mai vorbeam de luni de zile. M-a ajutat sa ma vindec trupeste. Dar mai presus de orice, mi-a adus multa liniste in suflet si e mereu acolo cand il chem. Sfantul Efrem m-a ascultat din primul moment in care i-am cerut ajutorul. Aveam probleme foarte mari la serviciu, eram singura si sufeream dupa fostul iubit cu care visasem sa imi construiesc toata viata si cazusem in deznadejde mai rau ca oricand. Urmam si un tratament pentru depresia cu care m-am luptat ani de zile, dar nimic nu mai parea sa ajute si chiar ma gandeam, din nou, la sinucidere. Cumva, insa, dupa ce am primit o carte cu viata, minunile si acatistul Sfantului Efrem cel Nou totul s-a schimbat. Pe la inceputul Postului Mare, am cerut binecuvantare de la duhovnic sa fac acatistul 40 de zile si pe masura ce trecea timpul simteam ca ma linistesc tot mai mult. La serviciu lucrurile s-au inrautatit tot mai tare insa, pana cand mi-am dat demisia ca nu mai suportam, desi nu gasisem alt loc de munca inca. Asta era exact la finalul perioadei de 40 de zile. Totusi, la o saptamana dupa aceea am gasit un alt loc de munca, mult mai bun decat cel de la care plecasem. In cele 40 de zile, a reaparut in viata mea si fostul iubit, care m-a sprijinit in toata perioada grea si cu care am reinnodat relatia. Nu m-am rugat sa ne impacam, ci doar sa ma ajute Sfantul sa accept mai usor lipsa lui si sa depasesc ruptura noastra, sa imi dea Dumnezeu ce crede El ca e mai bine pentru mine, indiferent de ce ar fi insemnat asta. Chiar inainte sa incept acatistul, pe un fond de stres imens, cu atacuri de panica si stari groaznice de anxietate – am slabit 4 kilograme in 3 trei zile la un moment dat, pentru ca efectiv nu puteam manca nimic, eram cu nervii la pamant – mi-au aparut si niste noduli la san. Acei noduli se tot mareau, iar mie imi era teama sa merg la doctor, pentru ca nu as fi suportat o veste proasta in acea perioada. Am amanat momentul si m-am rugat sa se intample cu mine ce vrea Dumnezeu, dar sa pot accepta situatia, oricare ar fi ea. Intre timp, ma dadeam cu ulei de la candela de la manastirea Radu Voda, unde sunt moastele Sfantului Efrem si ale Sfantului Nectarie. Si nodulii au inceput sa dea inapoi. Cand intr-un final am ajuns la medic, mi s-a spus ca sunt bine si ca nu e nimic grav ce am, dar ca este imposibil ca acei noduli sa se fi micsorat, pentru ca odata ce apar, astfel de noduli ori stagneaza, ori se maresc in continuu. Pot doar sa cred ca rugaciunile Sfantului au facut minuni pentru mine. Este incredibil cat de repede ne ajuta Sfantul cand ii cerem ajutorul. Pe langa cele povestite, ar mai fi multe intamplari pe care as putea sa le impartasesc. De fiecare data si indiferent cat de mare sau de mica este problema pentru care ii cer ajutorul, Sfantul isi face simtita prezenta si raspunde rugaciunilor mele.

  20. Pingback: SFINTII MUCENICI EFREM CEL NOU SI IRINA. Noul Efrem, “IENICERUL LUI HRISTOS”, “curierul” duhovnicesc si ALIATUL NOSTRU CERESC: “Dumnezeu ne dă întâlnire pe Cruce, iar Sfântul Efrem ne înlesnește acest privilegiu, ca să
  21. Pingback: PĂRINTELE DAMASCHIN GRIGORIATUL, în conferința de la Cahul, despre ARĂTĂRI ȘI MESAJE DESPRE VACCIN ȘI BOALĂ ale sfinților NECTARIE, EFREM CEL NOU și EFREM DIN ARIZONA. Episcopul Basarabiei de Sud, PS VENIAMIN – povățuiri și problematiz

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate