SAMBATA MARE. De la tanguirea de la mormant la explozia de bucurie a primirii Luminii

4-05-2013 Sublinieri

PunereaInMormantGrigorePalama1

Vedeti si:

***

punerea-in-mormant-a-domnului_

PARINTELE PETRONIU TANASE:

Sambata Mare – Sabatul

Faradelegea s-a savarsit, dar totodata Domnul si-a implinit lucrarea rascumparatoare: Savarsitu-s-a! Dumnezeiescul trup atarna pe Cruce, gol si mort, fara suflare; Iosif si Nicodim il gatesc pentru ingropare, tanguindu-se cu plangere si umilinta:

Cum Te voi ingropa, Dumnezeul meu? Sau cum Te voi infa­sura cu giulgiuri? Cu ce maini ma voi atinge de trupul Tau cel nestricat? Sau cu ce cantari voi canta ducerii Tale de aici!

epitaf_12897700Se scoate Sf. Epitaf in mijlocul Bisericii cu Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, semnele de slava ale Celui rastignit, si poporul evlavios ii aduce prinos florile primaverii si florile sufletului: la­crimile caintei si frangerea inimii.

Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a Tan­guirii pentru Domnul Hristos, Care Se afla in mormant. Slujba este alcatuita din Psalmul 118, folosit in traditia ebraica la Pasti, intre stihurile caruia s-au intercalat strofe alcatuite de Biserica; e un fel de impletire a celor doua Testamente. Cele trei parti ale slujbei ne arata si mai deplin negraita coborare a Domnului, Care merge pana la cele mai de jos ale iadului, unde se afla omul cazut. E capatul cel mai de jos al pogorarii lui Dumnezeu pentru mantuirea neamului omenesc. In timp ce trupul se afla in mormant, Domnul cu sufletul Se coboara in iad ca un Dum­nezeu, sfaramand portile iadului si eliberand pe cei legati.

Christ leads the Righteous out of hadesDar ce sunt aceste „porti” pe care le sfarama Domnul? Ia­dul cu portile lui, care zavorasc pe cei morti din veac, este starea decazuta a omenirii departate de Dumnezeu prin pacat, starea de izolare si deznadejde in care se afla omenirea cazuta. Hristos, luand asupra Sa singuratatea mortii si lasandu-Se legat de lanturile ei, a sfaramat aceste lanturi, ducand comuniunea, viata si lumina in locul unde domnea intunericul, moartea si singuratatea. Coborand in imparatia mortii, Hristos a biruit pentru totdeauna moartea, aducand in locu-i viata vesnica. De aici, marea si nestavilita bucurie pascala. De acum moartea si iadul nu mai au putere. Biserica este locul unde portile iadului nu se mai inchid niciodata asupra omului.

„Cand Te-ai pogorat la moarte, Cela ce esti viata cea fara de moarte, atunci iadul ai omorat cu stralucirea Dumnezeirii“.

In mormant, Viata, pus ai fost, Hristoase, si cu moartea Ta pe moarte o ai pierdut si viata lumii Tu ai izvorat“.

In aceasta biruinta asupra iadului, Domnul este ca „un leu adormit”, ca soarele care apune si rasare pentru a risipi intune­ricul si ca bobul de grau, care moare pentru a rodi viata vesnica.

De la spaima in fata negraitei coborari a Domnului pentru biruinta asupra mortii, prohodul trece la odihna Sambetei cele Mari, care dupa fapta cea neagra de vineri, lasa sa se intrevada zorile albe ale Invierii.

Astazi Tu ai sfintit ziua a saptea, pe care ai binecuvantat-o cu incetarea lucrarilor Tale, ca toate le pre­faci si le innoiesti, odihnindu-Te“.

Ziua de azi mai inainte a in­chipuit-o cu taina marele Moise zicand: Si a binecuvantat Dum­nezeu ziua a saptea; aceasta este ziua odihnei, in care S-a odih­nit de toate lucrarile sale Unul-Nascut, Fiul lui Dumnezeu, dupa un trup odihnindu-Se; si la ceea ce era iarasi intorcandu-Se, prin Inviere, ne-a daruit noua viata vesnica, ca un singur bun si iubitor de oameni“.

resize-of-dsc_06891La sfarsitul slujbei, se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec credinciosii, izbaviti prin patima Domnului. Paremia care se citeste indata, profetia cu campul de oase de la Iezechil (37, 1 – 14), face din nou sa se intrevada invierea cea de obste, Parusia.

Liturghia Sfantului Vasile dimpreuna cu vecernia din Sam­bata Mare, cu multe citiri biblice, urmeaza dupa chipul cel mai vechi al slujbei bisericesti. Citirile sunt intrerupte de doua ori, prin aclamatii entuziaste, care se repeta de multe ori:

Sa can­tam Domnului, caci cu slava S-a proslavit

si

Pe Domnul laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii!

A disparut deja atmosfera de apasare si intristare a Sfin­telor Patimi. Zorile Invierii inainteaza tot mai luminos.

Cele cincisprezece paremii ne pun inainte chipurile invierii din Vechiul Testament, marile lucrari ale lui Dumnezeu in lume: Facerea, izbavirea din robia Egiptului, trecerea prin Marea Ro­sie, trecerea Iordanului in Canaan a lui Iosua, proorociile me­sianice si incheie cu Daniil si cu cei trei tineri din cuptor, icoana a izbavirii neamului omenesc din cuptorul iadului.

La Ierusalim, in cuprinsul acestei slujbe a Sambetei Mari are loc covarsitoarea minune a aratarii Sfintei Lumini. Faptul se petrece in timpului Vohodului Vecerniei, la cantarea Luminii; Lumina cea Lina este Insusi Hristos, este Lumina invierii.

Lumina IerusalimProcesiunea este mareata. Patriarhul cu tot sinodul, arhi­mandritii, staretii manastirilor din Palestina, monahi si frati, toata Fratia Sfantului Mormant, la care se adauga si pelerinii clerici, insiruiti pe doua randuri intr-o ordine desavarsita, merg de la altarul Bisericii Invierii spre Sfantul Mormant, in sunete de clopot si toaca, impletite cu glasurile neintrecute ale slu­jitorilor si intreg vazduhul este numai sunet si cantare. Pro­cesiunea se face fara lumanari si in toata biserica nu se afla nici o candela sau lumanare aprinsa.

Sa ne inchipuim aceasta mareata priveliste. De jur imprejurul Sfantului Mormant, lume de pe lume, ca la un mare spectacol, inghesuita peste tot si la toate nivelele unde se poate sta, pana sus la uriasa cupola de deasupra. Toti tin in maini buchetele de lumanari, cate treizeci si trei, dupa numarul anilor pamantesti ai Mantuitorului, cu privirile atintite spre Sfantul Mormant, intr-o incordata asteptare. Procesiunea slujitorilor inconjura de trei ori Sfantul Mormant si cele doua capete ale sirului se ajung infasurandu-l ca o uriasa panglica vie. Privindu-i, gandul se duce la hora cosmica a astrilor si a atomilor, in rotirea lor neobosita. Ceea ce simbolizeaza aceia, aici se petrece aievea: Dumnezeu este centrul existentei, toata faptura se roteste in jurul lui Hris­tos, prin Care toate viaza si se misca. Parca deja a inceput ma­retul ospat de nunta al Mirelui Hristos precum zice Biserica:

Mire Hristoase, Care esti mai frumos decat toti fiii oamenilor, Care ne-ai chemat la ospatul cel duhovnicesc al nuntii tale(Martea cea Mare).

Chipurile luminoase ale slujitorilor, tineri si cu trasaturi ingeresti, preinchipuiesc multimea tinerilor in haine albe din jurul tronului Mirelui, din Apocalipsa, iar cantarea lor este barbateasca si plina de frumusete, ca vuietul de ape multe…

Mormantul Domnului este pecetluit de cu seara: „Lumina era in intuneric, dar intunericul nu a cuprins-o“. Dupa a treia inconjurare se despecetluieste usa. Patriarhul intra inauntru, aduna cu mainile vata de pe lespedea Sfantului Mormant, aprinsa cu o lumina fosforescenta, care nu arde si iese cu ea afara la multime… Se ridica un colt al valului care ascunde Lumina…

Un strigat de uimire cutremura toata biserica si ropotele de aplauze ale unei nestavilite bucurii umplu vazduhul. Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Flacari mari se invaluie in sfes­nicele inalte ale Sfantului Mormant si in vasele sferice din mainile arhiereilor de o parte si de alta a Sfantului Mormant si de la altarul Bisericii Invierii. Toata lumea se inghesuie sa-si aprinda buchetul de lumanari de la Sfanta Lumina si in cateva clipe intreaga biserica este o mare de foc. „Acum toate s-au um­plut de lumina, si cerul si pamantul“.

Pastile, sarbatoarea luminii, a biruintei, a bucuriei si toto­data inaugurare, inceput al imparatiei celei vesnice. Asa cum pe Tabor Domnul si-a aratat o clipa ucenicilor slava Sa, tot asa si acum, la Sfantul Mormant prin Sfanta Lumina, Hristos Cel in­viat straluceste o raza a slavei Sale peste cei adunati la ospatul cel de taina al invierii Sale.

Dar totul dureaza doar cateva clipe; e o icoana, o arvuna numai si inca nu e bucuria cea deplina. De aceea, in noaptea Invierii, Biserica o va spune cu dorire:

O, Pastile cele mari si preasfintite, Hristoase…! Daruieste-ni-le insa mai adevarat, in ziua cea neinserata a Imparatiei tale!“.

Incetul cu incetul, entuziasmul se potoleste, lumea e fe­ricita ca inca o data s-a invrednicit sa primeasca Sfanta Lumina. La altarul Bisericii invierii incepe citirea celor cincisprezece parernii si se continua Sfanta Liturghie a Sambetei cele Mari, la care am avut marea fericire sa slujesc si eu, nevrednicul, ca smerit pelerin la Sfintele Locuri din Ţara Sfanta (in aprilie 1974). Dar, in jurul Sfantului Mormant, pana tarziu se vor impleti cu dangatul clopotelor, ecourile bucuriei pascale ale multimilor de credinciosi de toate confesiunile, adunati la dumnezeiescul ospat!

O, Pastile cele mari si preasfintite, Hristoase...!

(din: Protosinghel Petroniu Tanase, “Usile pocaintei. Meditatii duhovnicesti la vremea Triodului”, Editura Doxologia, Iasi, 2012)

holy-light2

***

Heruvic in Sambata Mare: SA TACA TOT TRUPUL OMENESC

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

***

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Categorii

1. Slider, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea Domnului (Sfintele Pasti), Parintele Petroniu Tanase, Sambata Mare, Saptamana Mare, Triodul si Postul cel Mare, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SAMBATA MARE. De la tanguirea de la mormant la explozia de bucurie a primirii Luminii

  1. S a săvârşit fărădelegea
    Căci neamul nostru păctos
    Sa supus iadului, dând morţii
    (Prin răstignire), pe Hristos.

    “Binele” lumii decăzute
    Sa împlinit azi prin cel rău
    (C’a socotit moartea, supremul,
    Acel căzut din Dumnezeu).

    Iisus s’ a stins în chinuri crunte.
    (Hulit, scuipat şi în piroane),
    Sub ura demonilor care,
    A dat-o'(n duh), firii umane.

    Păcatul și’a plinit (prin oameni)
    Ura cumplită şi puterea,
    Dând morţii (fără să-l cunoască)
    Pe cel ce’aduce ÎNVIEREA.

    Calvarul le’a dat mulţumire
    Celor ce-n chinuri l’au răpus.
    Dar moartea va fi biruinţă,
    Că’n slavă v-a’nvia Iisus.

    Pământul s’ a smerit primindu-l.
    Dar în adâncuri nu e pace,
    Căci Iadul nu-l poate înghite,
    (Pe Cel ce’acum în mormânt zace).

    Iisus la Iad, coboară’n slava
    Şi intră, (ca biruitor)
    Cu moartea sa călcând pe moarte,
    (Că-i Mielul cel Mântuitor).

    Puterea iadului se surpă
    Iar cel la crezut răpus,
    E’nvins de cel ucis în chinuri
    Că om ŞI DUMNEZEU i’Iisus.

    Ura, zavistia, minciuna,
    Şi moartea nu mai au putere,
    (În cei ce cred în Iisus, Domnul),
    Că’n El e viață (şi’nviere).

    Peste pământ sa lăsat giulgiu
    Și-i doliu peste cel răpus,
    Dar în curând slava’nvierii,
    Va străluci prin Iisus.

    Sfinţenia va reda lumii
    (Pe veşnicie), bucuria
    Şi în veşmintele’nvierii
    Se’nbrăca'(n Har), ortodoxia.

  2. Cei Care L-au omorat nu si-au gasit linistea nici dupa ce a aflat ca a murit.Ei au gandit ca si dincolo de mormand Domnul Hristos ar putea sa-i tulbure ,sa le primejduiasca invatatura, si au mers la Pilat,rugandu-l sa-i lase sa puna de paza la mormant.Ba pecetluiesc si piatra,amintindu-si ce le spusese Domnul :”Dupa tri zile ma voi scula”.Asa au incercat si alti dusmani ai Domnului de-a lungul timpului si pana astazi sa pecetluiasca cuvantul Evangheliei,dar stradania lor se arata a fi zadarnica si lipsita de sens in fata puterii Fiului Lui Dumnezeu.Aceasta fapta s-a intors impotriva lor,caci,OSTASII SUNT PRIMII MARTORI AI INVIERII,ei au vazut INGERUL care a pravalit piatra si au simtit cutremurul coborarii solului ceresc. Stradaniile evreilor ca si acelea ale succesorilor lor intru aceeasi nazuinta care urmareau sa se impotriveasca invataturilor Domnului Hristos,s-au dovedit a fi zadarnice.INVIEREA DOMNULUI urmata de COBORAREA SFANTULUI DUH si de fulgeratoarea raspandirii Evangheliei,va risipi iluziile desarte ale acestor amagitori,dezvaluind puterea Dumnezeului Intrupat.
    Referitor la coborarea la iad a Domnului Hristos avem marturia Sf.Apostol Petru care zice:”Omorat fiind cu trupul,dar viu facut cu duhul,cu care S-a coborat si a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare”(Petru3,18-19),Sfantul Damaschin a facut cateva precizari.El a subliniat ca,desi de vineri seara si pana in zorii zilei de duminica,Sfantul Trup al Domnului a ramas in mormant,dar in acelasi timp El a continuat sa fie unit ipostatic cu sufletul,coborat in locasul mortii,Dumnezeu aflandu-Se simultan,pretutindeni.Ipostasul Cuvantului asigura legatura deci intre trup si suflet,chiar daca pentru un timp cele doua elemente componente ale Persoanei Lui Hristos se aflau separate;Sfantul Duh contribuind la mentinerea acestei legaturi.
    Sa cantam impreuna cantarea:”In mormant cu trupul si in iad cu sufletul,ca un Dumnezeu ,in rai cu talharul si pe scaun ai fost Hristoase,cu Tatal si cu Duhul Sfant,toate umplandu-le Cela ce esti necuprins”.

  3. Pingback: SFANTA LUMINA S-A COBORAT SI IN ACEST AN (2013) LA IERUSALIM (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: PARINTELE GALERIU - Filmare-document din 1992, la "Secvential": NUMAI PRIN TRAIREA VIE PANA LA JERTFA AJUNGI LA INVIERE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Sambata Mare: NADEJDEA CARE IZVORASTE DIN MORMANTUL TOTALEI DESCUMPANIRI. Pilda curajului si devotiunii femeilor mironosite si a Sfantului Iosif din Arimateea. CE NE RAMANE CAND RAUL PARE SA TRIUMFE, cand este dezlantuita prigoana “portilor iadului&
  6. Pingback: VIDEO: LUMINA SFANTA A INVIERII a venit si in acest an la MORMANTUL DOMNULUI DE LA IERUSALIM. Hristos a Inviat! - Recomandari
  7. Pingback: CUM PETRECEM INVIEREA? Falsificarea si deturnarea Sarbatorii de Pasti intre OBICEIURI POPULARE, “TRADITII” DE MARKETING si “DISTRACTIA COOL”. De ce e important sa stam la Liturghia Invierii si CE INSEAMNA “SA LUAM LUMINA̶
  8. Pingback: PARINTELE TEOFAN de la Nera: “INVIEREA nu poate fi inteleasa decat cu un «CUGET DE OM NEBUN». Vacanta de Pasti pentru multi este un concediu din care Dumnezeu a fost ‘concediat’“ si prin care SE ADANCESC IN MOARTE | Cuvântul Ort
  9. Pingback: SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM si in 2015 (video). Slava Tie, Dumnezeul nostru! | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: SAMBATA MARE A SEMANARII LACRIMILOR – SEMINTELE INVIERII. Durerea sfasietoare si plansul adanc al Maicii Domnului – in poezii si in imnele Bisericii: “Ţi-a fost împunsă coasta, dar şi inima mea a fost împunsă împreună cu Tine. Am
  11. Pingback: “BINECUVANTATA DEZNADAJDUIRE” – Pogorarea la iad impreuna cu Hristos | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: NADEJDEA CARE IZVORASTE DIN MORMANTUL TOTALEI DESCUMPANIRI. CE NE RAMANE CAND RAUL PARE SA TRIUMFE, cand este dezlantuita prigoana “portilor iadului” impotriva crestinilor? | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: LECȚIA SFÂNTULUI MORMÂNT: “Dreptatea poate fi înabușită, poate fi îngropa­tă, însă numai pentru o vreme. Mai devreme sau mai târziu, ea va învia, căci este o putere mare, vie, și nimic în lume nu o poate învinge!” | Cuvântul
  14. Pingback: DENIA SAMBETEI MARI, PROHODUL DOMNULUI (video, audio, cantari psaltice) – Chipurile calauzitoare ale rugaciunii: CRUCEA, INGROPAREA SI MORMANTUL GOL: “Pe masura ce rugaciunea creste, inima se face partasa la TAINA DARUIRII DE SINE a lui Hristo
  15. Pingback: PS Benedict Bistriteanul: NU VA TEMETI, TOTI CEI CARE IL CAUTATI PE HRISTOS! “Doamne, e vremea sa Te ridici, e vremea sa inviezi, e vremea sa Te scoli intru intampinarea noastra!” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  16. Slava Domnului! S-a milostivit Domnul de noi si ne-a mangaiat si anul acesta trimitandu-ne Lumina Sfanta la Ierusalim!
    https://www.facebook.com/StudioSamiJerusalem/videos/141777484521660/

    Hristos a Inviat!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate