SA NE RUGAM IMPREUNA IN POSTUL CEL MARE!

18-03-2013 Sublinieri

citire rugaciuni

***

Cu ajutorul lui Dumnezeu, dorim sa reluam si acum, in perioada Postului Sfintelor Pasti, o impreuna-lucrare duhovnicesca, devenita o mica traditie in ultimii ani.

Cititorii acestui site care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor primejdiilor, necazurilor si nenorocirilor – colective, proprii sau ale fratilor si rudelor noastre – care ne ameninta sau deja ne impresoara si care pe multi tind sa ne copleseasca, sunt rugati sa se inscrie cu numele de botez la citirea Psaltirii, scriindu-ne pe adresa de mail psaltire@cuvantul-ortodox.ro.

Vom citi fiecare cate o catisma pe zi, trecand in ziua urmatoare la urmatoarea catisma. Asadar, daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 3, in a doua zi va citi catisma nr. 4, in a treia zi catisma 5, s.a.m.d, iar apoi, dupa ce citirea incheie ciclul catismelor, continua in acelasi mod pana in Duminica Floriilor. Nu exista o ora anume pentru rugaciune, dar sugeram orele 22 sau 23 (ora Romaniei) celor care pot si doresc sa existe si un moment comun.

Celor care nu au mai citit pana acum le recomandam sa ia mai intai binecuvantare de la duhovnicul lor si se pot alatura pe parcurs, din orice alta zi.

Fara a ne teme in mod superstitios de Psaltire, dar pentru ca “psalmul este glasul Bisericii“, dupa cum spune Sf. Vasile cel Mare, este bine sa incercam sa avem o viata curata, cu spovedanie si pocainta, mergand la Biserica macar in Duminici si de sarbatori, iar acum, in perioada Postului, si mai des.

De altfel, aceasta perioada, prin excelenta de pocainta, de sporire si de adancire a vietii launtrice, duhovnicesti, ne solicita, pentru a fi roditoare, si un anume “stil de viata” mai diferit fata de restul timpului, care sa ajute la o schimbare autentica a vietii noastre si care sa faca auzite inaintea lui Dumnezeu si glasul rugaciunilor noastre. Va recomandam in mod deosebit sa cititi, pentru aceasta, articolele noastre din arhiva de pe sidebarul acestei pagini (coloana din dreapta), printre care si:

Incheiem cu acest adevarat imn inchinat frumusetii si folosului psalmilor, al Sf. Vasile cel Mare:

Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valurilor gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi; este tovarasul prieteniei, apropierea celor care stau departe, ca unul care impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie. Caci cine, oare, mai poate fi socotit vrajmas al altuia, atunci cand isi uneste glasul la un loc cu el, pentru a da laolalta lauda lui Dumnezeu? Psalmodia aduce cu sine tot ce poate fi mai bun: iubirea, facand din tovarasia laolalta a glasului un fel de trasura de unire intre oameni; adunand pe credinciosi laolalta intr-un singur glas de cor, psalmul este alungatorul demonilor, aducatorul ajutorului ingeresc, arma pentru teama de noapte, liniste pentru oboseala zilei, pavaza si mangaierea oamenilor credinciosi, iar pentru femeile credincioase una din cele mai potrivite podoabe. Psalmul face ca pustiurile sa se arate locuite si patimile sa fie infranate. Inceput pentru incepatori, el este crestere pentru cei care propasesc pe calea virtutii si sprijin pentru cei care merg pe calea desavarsirii. Psalmul este glasul Bisericii; el inveseleste sarbatorile si face sa se nasca in inima credinciosului dorul dupa Dumnezeu. Chiar si din inimile de piatra psalmul stoarce lacrimi. El este o fapta ingereasca, o traire cereasca, o mireasma duhovniceasca”.

Totodata, va mai propunem si citirea impreuna a urmatoarelor rugaciuni:

Va dorim un post binecuvantat!

PS: Pentru o mai buna intelegere a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

A se vedea si:


Categorii

Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate