SFANTA MATRONA CEA OARBA: “De ce sa-i judeci pe altii? Gandeste-te mai des la tine”

3-05-2012 Sublinieri

Sfinti si icoane: Sfanta Cuvioasa Matrona cea oarba

Zid şi acoperământ erai în timpul vieţii tale, fericită maică, tuturor celor ce alergau la tine şi după moarte nu încetezi să mijloceşti înaintea lui Dumnezeu pentru cei ce cu credinţă vin la mormântul tău. Pentru aceasta, auzi-ne pe noi, păcătoşii, îndureraţi şi de multe necazuri fiind stăpâniţi şi nădăjduind toţi în ajutorul rugăciunilor tale, îţi cântăm: (…) Bucură-te, cuvioasă maică Matrona, caldă rugătoare lui Dumnezeu pentru noi!

Aceasta se născu în familia unor ţărani săraci din satul Sebino, guberia Tula. […]

Întrucât din naştere fu lipsită de vedere, copiii adesea o batjocoreau, iar fetele mai mari o băteau cu urzică, pricină pentru care încă din copilărie se ferea de oameni, încetând să mai iasă din casă şi dăruindu-se rugăciunii şi cugetării la cele dumnezeieşti. Locuind în apropierea bisericii satului, mergea la toate slujbele, stând neclintită şi învăţând cu timpul toate cântările.

Chiar de îi lipsea vederea cea din afară, vederea cea duhovnicească o făcu să iubească nespus de mult icoanele, astfel că în odaia sa întregul perete de sus până jos era plin de icoane în faţa cărora ardeau neîncetat candele şi dinaintea cărora petrecea îndelungate ceasuri în rugăciune, cuprinzând în inima sa de copil întreaga lume.

Pe când avea 6-7 ani, se arătară darurile bogate pe care Dumnezeu le vărsase într-însa, căci putea vedea limpede gândurile şi păcatele oamenilor.

Datorită purtării de grijă a boierului satului, sfânta Matrona se învrednici să facă pelerinaje la Kiev, Moscova şi Sankt Petersburg. Pe când intră în Catedrala Sfântului Andrei unde slujea sfântul Ioan de Kronstadt (pomenit la 20 decembrie, ziua adormirii sale din anul 1908, si 8 iunie, ziua proslavirii sale, 1990), sfântul părinte porunci ca poporul să se dea la o parte şi să îi facă loc tinerei Matrona, pe atunci de numai 14 ani, numind-o „al optulea stâlp al Rusiei”.

Pe când avea 17 ani, Dumnezeu o lipsi pe sfânta Matrona de mângâierea pelerinajelor, luându-i pe neaşteptate puterea de a merge. Din acea clipă petrecu tot restul vieţii mai mult întinsă pe pat, dăruindu-se cu mai multă osârdie rugăciunii, postirii şi mângâierii celor ce veneau la dânsa.

Curând sosiră vremuri grele şi tulburi peste Rusia: revoluţia, împărţirea pământurilor şi foametea.

În anul 1925, pe când avea 40 de ani, sfânta maică veni să locuiască în Moscova, petrecând în răstimpuri scurte în case ale creştinilor, unde venea mulţime mare de popor pentru a primi mângâiere şi izbăvire de mâhniri şi necazuri. Iar dânsa îi liniştea, îi mângâia pe cap, îi însemna cu sfânta cruce şi le spunea cuvinte de încurajare. Uneori glumea, alteori era aspră. Câteodată spunea numai un cuvânt şi sufletul se tămăduia de tulburare şi tristeţe.

Nu cu multă vreme înaintea adormirii sale, le spunea celor apropiaţi:

Toţi, toţi să veniţi la mine şi să-mi povestiţi necazurile voastre, de parcă aş fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi şi vă voi ajuta!

şi

Agăţaţi-vă cu toţii de călcâiul meu şi vă veţi mântui, nu vă desprindeţi de mine, ţineţi-vă cât mai strâns!

La 2 mai 1952, se mută în lăcaşurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, se aflară moaştele sale necuprinse de stricăciune răspândind bună mireasmă şi izvorând fără oprire minuni, care se aşezară cu multă evlavie în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Peste un an, la 2 mai 1999, sfânta Matrona fu trecută în rândul sfinţilor, cinstirea sa răspândindu-se apoi în lumea întreagă pentru marea mulţime de minuni săvârşite prin mijlocirea sfintei noastre maici.

Logos: Sfanta Matrona din Moscova

Nascuta in anul 1881, in gubernia Tula, intr-o familie de tarani saraci, cu patru copii, semnele alegerii ei de catre Domnul s-au aratat inca inainte de nastere. Din cauza saraciei in care traiau, mama Matronei se gandea sa o abandoneze in orfelinatul contelui Golitin. Un vis prevestitor i-a zadarnicit acest plan. Viitorul ei copil i s-a aratat in somn sub forma unei pasari albe, cu chip omenesc, avand ochii inchisi. La nastere, apropiatii au constat ca fetita era oarba.

Cand a venit vremea botezului, i-au pus numele Matrona, in cinstea Cuvioasei Matrona a Constantinopolului, care a trait in secolul al V-lea si care este pomenita pe data de 9\22 noiembrie. La botez s-a intamplat prima minune: “Cand preotul a cufundat-o in cristelnita, cei prezenti au vazut cum deasupra ei se inalta un stalp de fum bineinmiresmat”. Copilul s-a nascut insemnat: “Pe pieptul fetitei era o mica umflatura in forma de cruce, o cruciulita in relief, nefacuta de nimeni”.

Precocitatea ei duhovniceasca s-a manifestat in mai multe feluri.

“Peste ani, o prietena povestea ca, pe cind Matrona era inca sugar, mama ei se plangea: Ce sa fac? Fata nu primeste san miercurea si vinerea, in aceste zile doarme intruna. Mi-este imposibil s-o trezesc”. Inca din copilarie, in timpul noptii, cand parintii dormeau, ea se furisa la coltul sfant si, intr-un mod de neinteles, lua de pe raft icoanele, le aseza pe masa si, in linistea noptii, se juca cu ele”.

Foarte de timpuriu Domnul a inzestrat-o cu darul clarviziunii, al facerii de minuni, al vindecarii bolnavilor, al discernamintului.

”Cei apropiati observau ca ea cunostea nu numai pacatele omenesti, crimele, ci si gandurile. Ea simtea apropierea unei nenorociri, a calamitatilor naturale si sociale. Prin rugaciunile ei oamenii primeau vindecare de boli si mangaiere in necazuri. In consecinta, au inceput sa vina in casa Nikonovilor tot felul de oameni, carute cu bolnavi din satele si comunele invecinate, din tot judetul, chiar si din alte judete, precum si din alte gubernii. Erau adusi bolnavi care nu se puteau ridica din pat si pe care fetita ii punea pe picioare”.

La varsta de paisprezece ani ajunge, insotita de o prietena, in catedrala Sf.Andrei, unde slujea Sfantul Ioan de Kronstadt. Dupa incheierea slujbei, Sfantul a rugat lumea adunata sa ii faca loc Matronei adresandu-i acesteia chemarea:

Matronuska, vino-vino la mine! Iata vine schimbul meu – al optulea stalp al Rusiei”.

Sfanta Matrona a prevazut venirea revolutiei bolsevice (“vor jefui, vor distruge bisericile si vor prigoni pe multi”) si intrarea Rusiei in cel de-al doilea razboi mondial. In 1925 se muta la Moscova. Datorita lucrarii ei duvonicesti, pe care o va face aici timp de treizeci de ani, comunistii vor cauta sa o aresteze. Fara succes, insa:

“Se mai povesteste ca, intrucat prevedea cu duhul neplacerile, Matrona parasea anumite case in graba intotdeauna in ajunul venirii la ea a militiei, deoarece locuia fara viza. Erau timpuri grele si oamenilor le era frica sa o treaca in cartea de imobil. Astfel, ea s-a salvat de la represiuni nu numai pe sine, ci si pe gazdele care o adaposteau”.

“Odata a venit un militar s-o aresteze pe Matrona, dar ea i-a spus: “Du-te, du-te mai repede acasa, ai o nenorocire. Iar oarba nu va pleca nicaieri de aici, eu stau in pat, nu plec nicaieri.” El a ascultat-o. A plecat acasa: sotia lui se arsese la lampa de gaz. A reusit s-o duca la spital. A doua zi, cand s-a dus la serviciu, a fost intrebat: “Ei, ai arestat-o pe oarba?”. ”Pe oarba n-o voi aresta niciodata, a raspuns el”.

[…]

Sfanta Matrona era si o foarte buna sfatuitoare:

Vindecand bolnavii, maica le cerea credinta in Dumnezeu si indreptarea de la pacat a vietii. Astfel, pe o femeie care venise la ea a intrebat-o daca intr-adevar crede ca Dumnezeu o va vindeca. Alteia, bolnava de epilepsie, ii spunea sa nu lipseasca de la nici o Liturghie si la fiecare sa se spovedeasca si sa se impartaseasca cu Sfintele Taine ale lui Hristos. Pe cei ce duceau viata de concubinaj ii binecuvanta sa se cunune in biserica. Tuturor le cerea sa poarte neaparat cruce la gat”.

De obicei nu vorbea mult, ci raspundea scurt la intrebari. Au ramas de la ea cateva sfaturi cu caracter general. Maica invata sa nu ne judecam aproapele. Ea raspundea:

De ce sa-i judeci pe altii? Gandeste-te mai des la tine. Fiecare oita va fi spanzurata de propria codita. Ce treaba ai tu cu celelalte codite?

Matrona invata sa ne lasam in voia lui Dumnezeu, sa traim cu rugaciune. Cat mai des sa ne insemnam si obiectele inconjuratoare cu semnul crucii, aparandu-ne astfel de puterile celui rau. Sfatuia sa ne impartasim cat mai des cu Sfintele Taine ale lui Hristos.Aparati-va cu crucea, rugaciunea, apa sfintita, cu impartasirea cat mai deasa”. In fata icoanelor sa arda candele”.

De asemenea, invata sa-i iubim si sa-i iertam pe batrani si pe cei neputinciosi. Matrona nu ingaduia sa dam importanta visurilor. Avertiza sa nu alergam pe la duhovnici in cautarea “schimnicilor” sau “clarvazatorilor”. Alergand pe la diferiti preoti, spunea ea, poti pierde puterea duhovniceasca si drumul corect al vietii”.

Pe 2 mai 1999, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Alexie, semneaza hotarirea prin care Fericita Matrona este trecuta in randul sfintilor.

Vezi mai multe la:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Maici duhovnicesti, Minuni si convertiri, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “SFANTA MATRONA CEA OARBA: “De ce sa-i judeci pe altii? Gandeste-te mai des la tine”

  1. Minunata vietuire!

    Nu o cunosteam pe Sfanta Matrona cea Oarba. Va multumesc pentru acest margaritar.
    Stiti cumva care sunt cei opt stalpi duhovnicesti ai Rusiei?

    Doamne, ajuta!

  2. Lăudaţi pe Domnul întru sfinţii Lui; lăudaţi-L pe El întru tăria puterii Lui.
    (Psalmul 150, 1)

    Bucura-te, cuvioasa maica Matrona, calda rugatoare lui Dumnezeu pentru noi!

  3. Bravo admini, chiar voiam ieri sa va anunt ca este praznuita sfanta Matrona, dar… vazand ca mereu imi cenzurati comentariile despre Rusia am crezut ca iar o sa va displaca. Ieri a fost praznuit si Sfantul Ierarh Atanasie III Patelarie al Constantinopolului (2 mai/15 mai).

    Azi e sarbataoare mare la Lainici. Pacat ca n-am putut fi acolo…:(

    @Sim
    Nu stiu care sunt cei opt stalpi ai Rusiei, si eu vreau sa stiu, dar din articolul postat mai sus de admini putem afla doi dintre ei: Sfantul Ioan de Kronstadt si sfanta Matrona din Moscova.

  4. In 5 mai este praznuit Sfantul Efrem cel Nou de la Nea Makri. Ne-ati putea bucura publicand cate ceva din viata si minunile sale?
    Nu e necesar sa publicati mesajul acesta.

  5. @ admin:
    Corectati primul link:
    Sfanta Matrona cea oarba din Moscova (imagini)

  6. % Sim
    Iar al treilea – daca nu cumva primul – este Sfantul Serafim al Sarovului.

  7. Nu cunosteam aceasta sfanta si va multumesc, si ma bucur nespus pentru acest articol

    “De ce sa-i judeci pe altii? Gandeste-te mai des la tine.”

    Cred ca asta este esenta pocaintei adevarate. Avem tendinta sa ne uitam la pacatele altora, care intotdeauna ni se par mai mari ca ale noastre…Si cu cat ii judecam pe altii, cu atat ne pierdem pe noi insine.
    Caci la Judecata, Hristos Dumnezeu nostru nu ne va intreba despre pacatele altora…

    Doamne , ajuta-ne sa ajungem la pocainta !

  8. http://www.librariasophia.ro/carti-Viata-minunile-si-acatistul-Sfintei-Matrona-din-Moscova–so-1166.html
    “Aparati-va cu crucea, rugaciunea, apa sfintita, cu impartasirea cat mai deasa”. Atat de des isi facea semnul sfintei cruci Sfanta Matrona, incat in frunte i se facuse o mica adancitura.

    In bisericile din Ucraina si Rusia este nelipsita icoana acestei sfinte. O au la mare cinste – probabil ca ii ajuta foarte mult.

  9. Ar mai fi dintre marii sfinti ai Rusiei si ai nostri, ai tuturor:
    Sfantul Serghie de Radonej
    Sfantul Teofan Zavoratul
    Sfantul Tihon din Zadonsk
    Sfanta Xenia de Sankt Petersburg
    Sfantul Ignatie Briancianinov
    Sfantul Ambrozie de la Optina

    Domnul stie care sunt cei 8 stalpi ai Rusiei, despre care vorbea Sfantul Ioan de Kronstadt. Mi s-a parut totusi relevanta zicerea aceasta a lui.

    Nu ma pot abtine sa nu cuget in continuare la care ar fi stalpii nostri duhovnicesti, ai Romaniei noastre dragi…ale caror mosteniri le purtam cu noi si in noi.
    Sfintii Martiri Brancoveni imi vin primii in minte. Sfantul Stefan cel Mare, care poate ne-a lasat cea mai bogata mostenire. Sfanta Teodora de la Sihla. Sfantul Ioan Casian, desi mai putin cunoscut, Sfantul Dimitrie cel Nou…
    Multi dintre cei care imi vin in minte si pe care ii simt puternic ca niste Stalpi ai credintei noastre nu sunt inca canonizati:
    – Sfintii inchisorilor, mai ales prin reprezentantul de seama Valeriu Gafencu, care ne-au lasat in urma mosteniri necuprinse inca de mintea nostra, drumul crucii si rastignirea pentru Hristos pe care au indurat-o ei in temnitele comuniste, curatirea launtrica si jertfa lor pana la sange.
    Parintele Arsenie Boca, ale carui cuvinte inca ne taie si ne vindeca
    Parintele Cleopa, pastratorul strasnic al credintei, luptatorul impotriva ereticilor
    Parintele Arsenie Papacioc, tamaduitorul de suflete
    Parintele Dumitru Staniloae, talcuitor al dragostei dumnezeiesti
    Si cati nu mai sunt inca, pentru fiecare: Parintele Sofian, Parintele Constantin Sarbu, Parintele Rafail Noica, Parintele Galeriu, Parintele Paisie Olaru.

    Nu o pot trece cu vederea pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, care a ales sa ne ramana noua grabnic ajutatoare si ocrotitoare.

    Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne, miluieste-ne pe noi!

  10. Frumos si folositor articol.
    Am auzit daor intamplator de aceasta Sfanta.

    Pentru @ Eugenia: un site despre Sf Efraim cel nou din Nea Makri.
    http://sfantul-mare-mucenic-efrem-cel-nou.blogspot.ca/2011/01/moastele-sfantului-efrem-cel-nou-nea.html

    Cand am locuit in Atena am fsot de doua ori acolo. Extraordinar.
    Din propria experienta iti pot spune ca sfantul e chiar grabnic ajutator.
    La editura Sifia a aparut o carte suerba despre viata si minunile sale. poate o gasesti in librarii.

    Doamne ajuta.

  11. http://manastir-lepavina.org/novosti/index.php/engtext/detaljnije/matrona_of_moscow_saint_and_wonderworker/

    are o viata mai pe larg a Sf. Matrona, in care exista inca un pasaj relevant pentru zilele noastre:

    “To those close to her, Matushka said, “I feel so sorry for you, you will live to the last times…”

    care s-ar traduce (paragraful intreg, nu numai inceputul):

    “Celor apropiati, maicuta le-a spus ‘Imi pare tare rau de voi, o sa traiti pana in vremurile din urma. Viata va fi tot mai rea. Va fi foarte grea. va veni vremea cand vor pune inaintea voastra o cruce si paine si va vor spune ”Alege!”. Cei apropiati au spus ‘Noi vom alege Crucea, dar cum vom putea trai atunci?’ Ea le-a raspuns ‘Ne vom ruga, vom lua pamant si vom face bulgarasi din el. Ne vom ruga lui Dumnezeu, vom manca si ne vom satura.’ Dar le-a mai spus si ca cei care vor trai in acele momente dificile nu trebuie sa se teama de nimic, oricat de groaznic ar parea. ‘Vor lua copiii intr-o sanie si nu va mai fi nici o problema. Insusi Domnul are grija de toate!'”

  12. Pingback: INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (IV): Viata in Biserica, postul, rugaciunea, pocainta, dobandirea Duhului Sfant -
  13. Sfinta Matronusca multumesc mult ca mai ajutat si ma ajuti iartama pe mine pacatoasa si dami terog sanatate si ertare de pacate Amin

  14. Astazi am primit in dar o iconita cu Sfanta Matrona si asa am aflat de ea. M-am bucurat sa ma intalnesc cu ea si la voi pe site.
    Fie ca rugaciunile ei sa va tina in iubirea de aproapele, sa nu va inaspriti.

    Doamne, ajuta!

  15. @multumesc:

    🙂 Doamne, ajuta!

  16. Pingback: SCHIMONAHIA SEPFORA – sfaturi duhovnicesti de mare trebuinta pentru crestinii de azi de la o sfanta a zilelor noastre: “TOTI TREBUIE SA SE ROAGE UNUL PENTRU CELALALT. Puneti inceput nevointei, iar Domnul va va ajuta” -
  17. Pingback: “ASCETI IN LUME” – Vieti pilduitoare de mireni sfinti ai zilelor noastre: EVA si DIMITRIE SAULIDIS. “Va veni o zi cand veti aduna faramiturile de pe masa si nu va vor fi de ajuns ca sa va saturati!” | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: PĂRINTELE TEOFIL ROMAN, eclesiarhul Catedralei din Cluj-Napoca, ales ARHIEREU VICAR al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, iar ARHIM. ATANASIE RUSNAC - vicar la Episcopia Italiei/ HOTĂRÂRI ALE SFÂNTULUI SINOD PRIVITOARE LA RISCUL DE
  19. Numele meu este DANIEL si eu si sotia mea am avut ghinionul de a nu fi parinti,pina intro zi cind am aflat de SFINTA MAICA MATRONA .Rugindune necontenit LA SFINTA,MINUNEA s-a infaptuit ,sotia a ramas insarcinata ,in situatia in care doctorii ne dadeau sanse ffff mici,dar credinta in DUMNEZEU SI MAICA MATRONA ,ne-a fost rasplatita.AMIN DOAMNE AJUTA

  20. Pingback: PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să
  21. Pingback: IPS NEOFIT DE MORFOU – indemnuri, sfaturi si talcuiri duhovnicesti pentru vremurile de incercare pe care le traim (I): “Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face
  22. Pingback: VIATA SFINTEI CUVIOASE XENIA (video)/ RUGACIUNEA Preasfintitului Macarie (audio + text) PENTRU IZBAVIREA SI MANGAIEREA IN DEPRESIE SI IN TULBURARILE MINTII SAU INIMII catre Sfintele XENIA din Sankt Petersburg (24 ianuarie), MATRONA de la Moscova si MARIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate