DIN SCRISORILE VLADICAI IOAN MAXIMOVICI: “Cei care se pun in slujba lui Dumnezeu, chiar daca sufera… simt mana lui Dumnezeu care ii pazeste”

2-07-2011 Sublinieri

17 martie 1949 Sfântul Alexie, Omul lui Dumnezeu

Avându-vă totdeauna în inima mea, din vremea când v-am luat în grija mea duhovnicească, călătorind în duh până la voi şi avându-mi cugetul îndreptat către voi, cei pe care nu v-am văzut niciodată la faţă, sunt adânc mâhnit că nu-mi pot împlini datoria arhipăstorească faţă de voi, adică împlinirea nevoilor voastre duhovniceşti.

După ce am numit un preot pentru biserica voastră închinată Praznicului Sfântului Duh, am ţinut să mă asigur că el va veni înainte de începutul Postului Naşterii Domnului, astfel încât Praznicul Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să pecetluiască începutul unei vieţi noi pentru parohia voastră.

Cu toate acestea, nu I-a plăcut lui Dumnezeu să se întâmple aşa. La început nu erau bani pentru transport, deşi noi nădăjduiam ca într-un timp foarte scurt să puteţi avea un păstor pentru Praznicul Naşterii Domnului.

Apoi au apărut alte complicaţii. Pentru iertarea păcatelor noastre, ne-am trezit cu alte necazuri care au afectat şi situaţia noastră bisericească. Din pricina celor întâmplate în ţară, s-a hotărât o evacuare a populaţiei ruseşti, care a început înainte de Crăciun.

Majoritatea celor din turma noastră se află deja pe insula Samar din Filipine, unde i-a urmat, de asemenea, o mare parte a clerului. Restul aşteaptă alte dispoziţii.

Rămânând acum cu doar câţiva clerici în de-Dumnezeu-păzitul oraş Shanghai, sufletul mi-e întristat din pricină că încă nu aveţi un păstor şi nici posibilitatea de a participa la slujbe şi de a primi Sfânta Impărtăşanie. Sunt întristat cu atât mai mult cu cât nu se ştie momentul când acestea vă vor fi restituite. Evenimentele şi condiţiile nu ţin de voia noastră. Nu trebuie decât să ne rugăm Domnului Dumnezeu pentru a trimite pacea şi mântuirea întregii lumi, pentru buna sporire a sfintelor noastre biserici şi pentru unirea tuturor [drept-credincioşilor] într-o singură turmă. Nu vă deznădăjduiţi în aceste necazuri şi nu vă clătinaţi în ispite. Fiţi fii credincioşi ai Bisericii  Ortodoxe şi continuaţi, chiar şi în lipsa unui  preot, să vă adunaţi  în casa lui Dumnezeu, în duminici, sărbători şi în timpul Săptămânii Patimilor, care acum se apropie. Cântaţi lui Dumnezeu şi citiţi textele rânduite pentru ziua respectivă din Dumnezeieştile Slujbe, imitându-i pe primii locuitori ai deşertului, care şi ei au fost lipsiţi de preot pentru lungi perioade.

Nu căutaţi har in nici o altă credinţă, căci adevărul se află numai în Biserica Ortodoxă despre care Hristos a spus: …voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui (Matei 16, 18).

Nu îngăduiţi ca vreun copil să moară nebotezat. In caz de pericol, să fie botezat de către un laic, aşa cum v-am povăţuit cu altă ocazie.

Daţi-ne de ştire despre cei de curând răposaţi, astfel încât să se facă o slujbă de înmormântare in absenta. De asemenea, ne puteţi trimite nume pentru pomenire.

Duceţi o viaţă creştină, înfrânându-vă de la tot ce poate întina sau lăsa vreo urmă rea în om. Trăiţi în pace şi armonie, fără a vă ocupa cu judecarea păcatelor şi neputinţelor altora. Iertaţi-vă unii altora greşelile, ca şi Tatăl Cel din Ceruri să ne ierte pe noi. Creşteţi copiii voştri întru evlavie. Şi, mai presus de toate, rugaţi-vă stăruitor ca Domnul să le îndrepteze pe toate spre ce este mai bine şi să ne dea ceea ce este de folos în această viaţă, dar mai ales în viaţa ce va să vină.

Binecuvântarea Domnului să fie peste voi toţi!

Ioan, Arhiepiscop de Shanghai

***

Urmatoarele doua scrisori au fost adresate catre doi frati, care in 1949, na in care a fost scrisa prima scrisoare, aveau 13 si, respectiv, 15 ani.

23 Octombrie 1949 Sfântul Iacov, Fratele Domnului Catedrala Înălţarea Domnului 1841 Bathgate Ave, New York, NY

Dragă… şi dragă…,

Deşi mă aflu destul de departe de voi şi am multe lucruri de care să mă tem în încercarea de a alina suferinţa despărţirii de insula Samar şi plecarea spre alte ţări, totuşi vă am permanent la suflet, pe voi, copiii pe care i-am cunoscut în Shanghai, cei ce aţi slujit în biserică.

Îmi amintesc de voi foarte des, dar în acelaşi timp îmi fac şi griji – ce se-ntâmplă cu voi acum? Cum vă simţiţi? O mare parte din viaţa noastră nu depinde de noi, dar foarte mult, da, depinde de noi. A deveni sau a rămâne bun depinde în mare măsură de noi înşine. Cu adevărat, fără ajutorul lui Dumnezeu, aceasta este cu neputinţă, dar ajutorul lui Dumnezeu ni se dă când ne îndreptăm şi ne silim spre bine şi ne rugăm lui Dumnezeu pentru aceasta.

În Shanghai eraţi copii buni; slujeaţi cu fervoare, în special N… . Aveaţi slăbiciunile voastre, dar v-aţi ostenit să le corectaţi. Totuşi, când aţi ajuns în oraşul… am observat că v-aţi lăsat de acest obicei şi v-aţi revenit în sine. Odată cu sosirea mea, v-aţi întors degrabă la rânduială, aşa cum aţi fost şi înainte. La plecarea mea v-am lăsat în biserică, ca ipodiaconi, în speranţa că nu veţi părăsi această funcţie.

Sunteţi fideli responsabilităţilor voastre? Veniţi de regulă la timp, fără a pierde nici una din slujbele vreunei sărbători? Luaţi aminte, sărbătorile sunt zilele lui Dumnezeu. Legat de sărbători, în porunci nu se spune că „a şaptea zi este pentru voi şi plăcerile voastre”, ci mai degrabă, „a şaptea zi va fi ziua Domnului”. După cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, cei care nu jertfesc lui Dumnezeu aceste ceasuri de slujbe bisericeşti fură, cum s-ar zice, de la Dumnezeu, ceea ce îi aparţine de drept. Totul este creat de Dumnezeu şi dat în folosul nostru şi, ca recunoştinţă faţă de El, trebuie să cinstim ceea ce Dumnezeu Şi-a rezervat pentru El însuşi şi care slujeşte şi folosului nostru. Trebuie să păzim cu sfinţenie tot ceea ce Dumnezeu ne-a poruncit prin Biserică. Atunci când ne îndepărtăm de calea Domnului, este foarte posibil ca, într-un timp foarte scurt, să cădem în plăcerile cărnii, întrucât răul pare la început dulce, dar mai târziu îi vom gusta amărăciunea.

Nădăjduiesc că umblaţi mereu pe calea cea bună. Ce mai fac surorile voastre? Daţi-le şi lor spre citire această scrisoare. Aştept răspunsul vostru. Domnul să vă păzească şi să vă binecuvânteze.

Cu dragoste,  Ioan, Arhiepiscop de Shanghai

***

23 aprilie 1950

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Catedrala Inălţarea Domnului , Bathgate Ave, New York, NY

Dragi…,

Vă felicit de ziua numelui, numele acelui ceresc patron – Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţa! Sfântul să vă ajute să creşteţi spre mai bine, biruind toate slăbiciunile şi stând neclintiţi în bunătate. Vă mulţumesc vouă şi lui … pentru scrisoarea voastră. Vă pomenesc adesea, atât pe voi cât şi pe ceilalţi copii care erau cu mine în Shanghai. Vă am neîncetat în inima mea. Mă întristează foarte mult că acum nu puteţi sluji în biserică. Pentru voi, …. este vremea să citiţi la strană şi puteţi de asemenea să începeţi să învăţaţi. Aici am întâlnit pe mulţi dintre cei pe care i-am cunoscut de când erau copii de altar în biserica rusă din Belgrad. Erau ca voi dar acum sunt oameni în toată firea. Unii dintre ei au devenit preoţi în timpul cât am stat eu aici. într-o zi din Săptămâna Luminată am slujit împreună cu preotul Gheorghe şi ierodiaconul Antonie, ambii fiind iniţial ipodiaconi în vremea când am fost în Belgrad. Mai sunt aici şi nişte preoţi bătrâni care recent au reuşit să plece din Rusia după ce au experiat toate „plăcerile” vieţii de acolo.

Citiţi Evanghelia în fiecare zi? Este absolut necesar, fie că citiţi pericopa din Evanghelia de rând (este trecută în Calendar), fie, dacă nu aveţi la îndemână un Calendar, citiţi 20-30 de versete în ordine cronologică, putând astfel să citiţi de la început  până la sfârşit întreaga Evanghelie.

Ce mai fac Tania, Svetlana? Aţi primit cele două cărţi pe care vi le-a trimis la începutul Postului Mare? Domnul să vă păzească şi să vă binecuvânteze pe voi, …, pe părinţii şi surorile voastre.

Cu dragoste,  Ioan, Arhiepiscop de Shanghai

***

23 aprilie 1960 Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Bruxelles

Dragă …,

Te felicit de ziua numelui. Sfântul să îţi călăuzească viaţa după voia lui Dumnezeu, pentru folosul tău şi al altora! El să te păzească şi să te călăuzească pe calea evlaviei! Ai face bine să te întorci la acele aspiraţii pe care le aveai în tinereţe. Lipsa preoţilor devine critică.

Zone întregi sunt lăsate fără preoţi, bisericile nu au slujbe, parohiile sunt lipsite de grija pastorală. Cu trecerea anilor, simţim din ce în ce mai mult foamea duhovnicească. Cel care este nevoit să-i lipsească pe oameni de posibilitatea primirii împărtăşaniei ori să le refuze un preot pentru Paşti din cauza numărului mic de clerici nu poate să o facă fără durere în inimă. Gândeşte-te la aceasta. Dacă în trecut aveai o înclinaţie firească către aceasta, gândeşte-te cât de mult ai putea face dacă te-ai angaja în mod conştient să-L slujeşti pe Hristos şi Biserica Lui. Este o  nevoinţă şi o binecuvantare suprema in numele lui Hristos. Nici o actiune omeneasca nu poate aduce atata folos altora si tie ca aceasta. Domnul sa te binecuvanteze!

Arhiepiscopul Ioan

***

18 ianuarie , 1961

Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei si Sfantul Maxim al Serbiei

Draga ….

Am primit scrisorile tale. Nu am putut sa-ti raspund imediat, dar ma rog neincetat si te pomenesc zilnic.

Cred ca acum ai ajuns sa te intelegi cum se cuvine. Binenteles, iti poti gasi preocupari in viata lumeasca – sa ai o familie, sa castigi salarii mari, si in general vorbind, sa te delectezi de viata contemporana. Aceasta te va multumi pentru o bucata de timp, insa vei ajunge la un moment, in care vei privi ravna ta anterioara catre o viata duhovniceasca intocmai ca pe o fantezie copilareasca. Dar aceasta va fi valabila pana la un punct. Directia vantului se va schimba, furtuna vietii va izbucni, iar tu te vei frange curand. Dar chiar si fara acestea [vantul si furtuna – n.n.] vei simti in cele din urma ca tot ce ai castigat nu este ceea ce sufletul tau a cautat de fapt si ca nu contine acel lucru de care el are nevoie.

O asemenea trezire este infricosatoare atunci cand nu mai este cu putinta intoarcerea la calea anterioara, cand, din propria vina, ai pierdut-o definitiv.

Desigur ca cealalta cale – calea duhovniceasca – nu este una usoara. Sunt chiar multe tristeti si cateodata se pare ca, si chiar asa este, intreaga lume, incluzandu-i pe cei apropiati ai nostri, se ridica impotriva ta. Dar atunci pe masura inmultirii tristetilor, se simte si o crestere a ajutorului care ne intareste si ne mangaie in intristare, umplandu-ne chiar de bucurie.

Cand ii intalnesc pe cei pe care i-am cunoscut atunci cand erau tineri, a caror viata o cercetam indeaproape si care acum au ajuns la maturitate, vad ce ingreunati sunt de boli si de griji lumesti, in cata desertaciune isi petrec zilele, daca nu au nici un dor mai inalt.

Dar cei care se pun in slujba lui Dumnezeu, chiar daca sufera pentru ea, sunt duhovniceste plini de vigoare si simt mana lui Dumnezeu care ii pazeste.

Ce trebuie sa faci si unde sa mergi…?

Ti-am scris deja ca oricine Ii poate sluji lui Dumnezeu si poate trai drept, fie el invatat sau neinvatat, dar acum Biserica are nevoie de slujitori care sa fie capabili sa calauzeasca oamenii in credinta si sa o apere de atacuri.

As fi foarte fericit daca ai putea fi alaturi de mine, dar cred ca este mult mai de folos pentru tine si Biserica daca ar fi posibil sa primesti o educatie teologica, inscriindu-te la Seminarul Sfanta Treime, (…)

Domnul sa te ajute si sa te binecuvinteze pe aceasta cale. Binecuvantarea Domnului peste toti cei apropiati ai tai!

Cu dragoste,

Arhiepiscopul Ioan

(Din: “Noi minuni ale Sfantului Ioan de San Francisco. Despre sfarsitul lumii, Editura Egumenita, 2004)

Va invitam sa cititi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Marturisirea Bisericii, Sfantul Ioan Maximovici

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “DIN SCRISORILE VLADICAI IOAN MAXIMOVICI: “Cei care se pun in slujba lui Dumnezeu, chiar daca sufera… simt mana lui Dumnezeu care ii pazeste”

  1. Rugaciune a lui Mihai Eminescu

    Craiasa alegandu-te
    Ingenunchem rugandu-te,
    Inalta-ne, ne mantuie
    Din valul ce ne bantuie;
    Fii scut de intarire
    Si zid de mantuire,
    Privirea-ti adorata
    Asupra-ne coboara,
    O, Maica prea curata
    Si pururea Fecioara,
    Marie!

    Noi, ce din mila Sfantului
    Umbra facem pamantului,
    Rugamu-ne-ndurarilor,
    Luceafarului marilor;
    Asculta-a noastre plangeri,
    Craiasa peste ingeri,
    Din neguri te arata,
    Lumina dulce clara,
    O, Maica prea curata
    Si pururea Fecioara,
    Marie!

    http://saraca.orthodoxphotos.com/rugaciuni.htm

  2. @ ortodox:

    Ne pare rau, desi e bine de subliniat valoarea Sfintei Liturghii, textul respectiv din clipul de pe youtube nu e intrutotul ortodox. Iertati-ne.

  3. Pingback: Război întru Cuvânt » “Lu­minatorul trupului este ochiul…” PARINTELE MIRON MIHAILESCU despre porunca de a vedea lumea prin ochii lui Dumnezeu si despre DUREREA IROSIRII
  4. Pingback: Predici si cateheze audio la NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL si la DUMINICA GRIJILOR VIETII -
  5. Pingback: VIE IMPARATIA TA, FACA-SE VOIA TA… Cugetari duhovnicesti pentru Duminica a III-a dupa Rusalii (“despre grijile vietii”) – “Exista o singura ordine fireasca: DUMNEZEU PE PRIMUL LOC! Domnul nu primeste JUMATATILE DE INIMA”
  6. Pingback: SUB MANA CEA TARE A LUI DUMNEZEU/ “Fii credincios pana la moarte si-ti voi da cununa vietii!” -
  7. Pingback: DE CE NE INCREDEM MAI MULT IN NOI INSINE DECAT IN VOIA LUI DUMNEZEU? Unde ne duc pacatul ingamfarii si incapatanarea in urmarea dorintelor si a ideilor proprii? De ce ne razvratim, ne agitam si refuzam Crucea? -
  8. Pingback: Parintele Teofil Roman: MAREA NOASTRA CADERE – INCREDEREA IN SINE SI VIATA TRAITA “PE CONT PROPRIU”, IN AFARA VOII LUI DUMNEZEU. Cum putem ajunge a dobandi pacea lui Hristos si a lepada “grija cea lumeasca” la Liturghie? -
  9. Pingback: URMAREA CHEMARII LUI DUMNEZEU SI INCREDINTAREA IN PURTAREA SA DE GRIJA IUBITOARE. Predica audio a Parintelui Ciprian Negreanu: “Dumnezeu nu bate obrazul omului care se intoarce”. CE FEL DE COPII NE VREA TATAL? -
  10. Pingback: CUM A FOST PRIGONIT SFANTUL IOAN MAXIMOVICI († 2 iulie) DE CHIAR FRATII SAI: “Ca au zis intru sine gandind cu nedreptate: Sa facem sila dreptului…” -
  11. Pingback: “Vom vedea pe Dumnezeu precum este” (I): ARHIMANDRITUL SOFRONIE si BINECUVANTAREA DE A CUNOASTE CALEA: “Rari sant sufletele care au destula barbatie pentru a iesi de pe cararile batute ale multimilor…“. MANA NEVAZUTA A DUMNEZ
  12. Pingback: CUVINTE MANGAIETOARE PENTRU UCENICI din scrisorile SFANTULUI NICON de la OPTINA (II): “De cate ori am suferit pentru tine si m-am rugat?! O, copilasul meu, copilasule! Sa te intelepteasca Domnul sa intelegi adevarul!“ -
  13. Pingback: STRIGATUL SUFLETULUI CHINUIT, CARE SE SUFOCA SI SE EPUIZEAZA PRIN INFOMETARE/ “Contractul” cu Dumnezeu si grijile vietii/ CE ALEGEM: PE DUMNEZEU SAU LUMEA AFLATA SUB DUHUL LUI MAMONA? “Aviz amatorilor de profit, indiferent de con­secint
  14. Pingback: Crestinul contemporan intre MAMONA GRIJILOR PRISOSITOARE, A VOCILOR AMAGITOARE DE SIRENA si LINISTEA DE A NE INCREDINTA SUFLETUL LUI DUMNEZEU. “Drogurile” patimilor lumesti care ne tin despartiti de Dumnezeu | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: Cuvant despre MODESTIE al SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI: “Omul ce se gandeste cum sa nu ramana mai prejos de altul si cum sa ajunga mai presus de altul nu e in stare de efort constructiv, si cu atat mai mult de cel duhovnicesc” | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: CUM A FOST PRIGONIT SFANTUL IOAN MAXIMOVICI († 2 iulie) DE CHIAR FRATII SAI: “Ca au zis intru sine gandind cu nedreptate: Sa facem sila dreptului…” | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: CU BINECUVANTAREA STARETULUI EFREM DIN ARIZONA la inceputul anului nou bisericesc: “AVETI RABDARE, FIII MEI! NU VA PIERDETI CURAJUL IN LUPTA!” | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: “Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă”. RAZBOIUL SI PACEA OMULUI CU SINE INSUSI SI CU DUMNEZEU. Konstantin Zorin despre nevrozele omului contemporan, fuga de singuratate si mijloacele de inabusire a constiintei | Cuvântul Or
  19. Pingback: CUVIOSUL NIKON VOROBIOV: “Dumnezeu Iubire ESTE, nu doar ARE iubire. Cea mai mică întoarcere spre Domnul, cea mai mică hotărâre de a merge către El stârnesc deja bucurie în cer, ajutor şi iertarea fărădelegilor” | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: SFANTUL IOAN MAXIMOVICI, EPISCOP DE SHANGHAI SI SAN FRANCISCO – 50 de ani de la adormirea unui arhiereu cu moaste intregi al zilelor noastre († 2 iulie 1966). CUM MOARE UN SFANT. Cum se ingrijeste de turma sa un păstor jertfelnic sau IUBIREA FACA
  21. Pingback: Să ne întoarcem la VIAȚĂ, să ne (re)venim în FIRE… “Dumnezeu este mult prea important ca să ne mulţumim cu ceva mai puţin decât El” | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: Ieromonahul ILARION de la Manastirea Crucea despre SUFERINTA GENERALIZATA A OMULUI MODERN si BOLILE LUI SUFLETESTI: “Relaţiile dintre oameni se degradează, pentru că avem egoismul acesta care ne macină” | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: GHIMPELE IN TRUP si RELATIA REALA CU DUMNEZEU. “Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”. TREZIREA LA… COMUNIUNE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate