PROFETISM DOSTOIEVSKIAN “LA LUCRU” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau DEMASCAREA “DEMONILOR” EUROPEI

21-06-2011 Sublinieri

“Poporul nu va tolera asa ceva”, i-a spus cineva, acum doi ani, pe marginea unui subiect, unui occidentalist infocat. ”Atunci poporul trebuie nimicit!” i-a raspuns occidentalistul, calm si maiestuos. Si nu era un oarecare, ci unul dintre reprezentantii intelectualitatii noastre.

*

Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra! O vom aplica intru totul cand ne vom apuca sa ridicam poporul la nivelul nostru. Si daca poporul se va dovedi incapabil sa invete, atunci <<in laturi cu poporul>>. Caci atunci va fi evident ca poporul nostru nu este decat o masa nedemna, barbara, care trebuie constransa doar sa se supuna.

O fantoma bantuie Europa: e chiar fantoma ei, a batranei desfranate care simte ca ceasul sau a venit. Programul ei este Babilonul supra-statal al Uniunii Europene si lozinca: modernizare/reforma cu forta!

Acest program care presupune siluirea societatii si a realitatii pentru a o incastra intr-un calapod rigid este ceea ce ne lupta pe noi nu de azi, de ieri, si nici macar de cand am intrat in UE. Ci de mai bine de doua sute de ani, de cand copiii boierilor trimisi sa se educe la Paris s-au intors de acolo imbatati de ideologia francmasonica si revolutionara a “orasului luminilor“. S-a intamplat atunci o ruptura de poporul cel sarac, de istoria sa reala, precum si de traditiile sale autentice, a caror pastratoare a fost Biserica. Acest popor, aceasta istorie, aceasta Biserica trebuiau dispretuite, reeducate, “modernizate” – daca este nevoie, cu forta. Totul facandu-se, culmea ipocriziei, in numele poporului…

Asa si astazi, intr-o repetare ciclica a aceleiasi istorii, vedem cum mentalitatea modernizarii cu forta este dictonul celor ce ne conduc, reluat si reprodus de multitudinea de propagandisti – mai cu talent sau fara talent – pusi in slujba acestui “ideal”. In saracia lor intelectuala, ei se ghideaza dupa doua idei forta:

1) nu avem nimic valoros, autentic, ca popor, nu avem nimic de spus lumii, si, drept corolar acestui principiu, afirmarea necesitatii stringente de a ne dispretui, a ne batjocori istoria si traditiile;

2) idealul nostru este Europa, in care trebuie sa ne integram complet (a se citi: sa ne anulam).

Drept ilustrare mai clara a acestor conceptii, iata doua exemple recente. Unul e al ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat de curand:

Funeriu a spus că a încercat să găsească valoarea sau valorile în jurul cărora s-ar strânge poporul român şi crede că aceasta este educaţia. El le-a spus olimpicilor prezenţi că a trăit în Germania patru ani şi a constatat că atunci când se află în dificultate poporul german se uneşte şi munceşte, că a trăit în SUA, unde poporul american se strânge în jurul valorii “visului american”, că a trăit şi cinci ani în Japonia, unde valoarea care uneşte acest popor este istoria şi tradiţia, iar în Franţa, unde a trăit 11 ani, poporul este ataşat la principiile Revoluţiei Franceze, “Libertate, Fraternitate, Egalitate”. Ministrul a spus că a încercat să găsească valorile în jurul cărora se pot strânge românii, dar nu a găsit şi crede că această valoare ar trebui să fie educaţia. (…) Să transformăm România din ţara lui «merge şi aşa», în ţara lui «yes, we can!», ţara în care să arătăm că nu suntem doar consumatori de politici europene, ci suntem şi cei care generează politici europene. Să demonstrăm că suntem puternici, că avem încredere în noi şi că valorile la care m-am referit nu sunt doar vorbe goale“, a mai spus Daniel Funeriu.

Altul este emanat de ICR si H-R Patapievici care interpreteaza istoria medievala romaneasca in termeni specifici “europeni” ceea ce ne-a unit, ceea ce ne-a adus laolalta, a fost comertul si “dialogul” (de parca banii si flecareala pot produce ceva substantial pe lume).

“Aceasta pentru că România, unul dintre cele mai tinere state ale Europei actuale, născut din Unirea de la 1859 (a Moldovei şi Tării Româneşti) şi din Marea Unire de la 1918 (realizată prin aderarea Transilvaniei), nu fusese niciodată până atunci o Naţiune, ci mai degrabă un mozaic de civilizaţii, de populaţii, de culturi şi de etnii care au învăţat să trăiască împreună, să dialogheze, să facă comerţ, şi, mai presus de toate, să îşi construiască o limbă şi o conştiinţă comune în timp ce erau supuse, de-a lungul secolelor, predominanţei politice a uneia sau alteia dintre marile puteri vecine”.

Este limpede cum paradigma europenista, intruchipata in agenda Uniunii Europene, care a debutat ca o piata comuna pentru a se finaliza ca un supra-stat, este pur si simplu aplicata fara mare efort de nuantare propriei noastre istorii. Ceea ce denota o ideologizare, pe de o parte, foarte saraca in idei si, pe de alta, o slugarnicie jenanta fata de “trendul zilei”. De ce se mai mira, oare, culturnicii nostri, ca nu avem un ideal in jurul caruia sa ne strangem, de vreme ce tot ei considera ca o natiune, un popor, se constituie dintr-un amalgam intamplator in care esential e comertul, adica economia?

Colosalul complex de inferioritate care, pe acesti culturnici si aparatcici de moda noua, vestica, ii face sa fie in Occident slugile cele mai plecate, iar acasa stapanii cei mai ingamfati si cruzi, este o boala lunga ce macina estul nostru european, sarac, mizer si… ortodox, de mai bine de doua secole. Asa cum arata, magistral si profetic ca intotdeauna, Fiodor M. Dostoievski, in randurile de mai jos, unde reproduce, in forma esentializata, un adevarat program de reeducare al poporului de catre paturile “superioare” europenizate. Veti recunoaste, cuvant cu cuvant, exact aceleasi idei, exact acelasi program, valabile ieri si astazi.

***

“Europa se schimba astazi din ora-n ora, nu mai e cea dinainte, nu mai e nici macar cea de-acum o jumatate de an, astfel ca nimeni nu poate garanta ca va ramane neschimbata fie si macar in urmatoarele trei luni. Problema e ca ne aflam in pragul celor mai mari si mai cutremuratoare evenimente si transformari din sanul Europei, si aceasta fara nicio exagerare. (…)

Fara a avea instinctul albinelor sau al furnicilor, care-si construiesc perfect si fara gres stupi si musuroaie, oamenii au vrut sa inalte ceva in genul unui furnicar uman fara cusur. Ei au respins unica formula provenind de la Dumnezeu si vestita omului prin revelatie, singura care-i putea mantui: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, si au inlocuit-o prin concluzii practice de tipul: chacun pour soi et Dieu pour tous, sau prin axiome savante cum ar fi ”lupta pentru existenta”. (…) Au aparut si visele. Viitorul turn Babel a devenit idealul, iar pe de alta parte teroarea intregii omeniri. Numai ca dupa acesti visatori s-au ivit in curand alte invataturi, simple si pe intelesul tuturor, cum ar fi: Jefuieste-i pe bogati, ineaca lumea-n sange si in rest totul se va aranja cumva de la sine. Pana la urma s-a mers si mai departe cu acesti invatatori: a aparut doctrina anarhiei, dupa care, daca ea s-ar fi realiza, probabil ca am fi ajuns la antropofagie.(…) Asa sau altfel, unificarea se va petrece. (…)

***

Este ridicol sa afirmi ca, inainte de a spune un nou cuvant lumii, ”trebuie sa evoluam in economie, stiinta si civilitate si de-abia apoi sa visam sa spunem ”cuvinte noi” unor (zice-se) organisme perfecte cum sunt popoarele Europei.” Dimpotriva, in Europa, in aceasta Europa unde s-au acumulat atatea bogatii, intregul fundament civic al tuturor natiunilor europene este subminat si, poate chiar maine se va prabusi pentru vecie. (…) Si toate bogatiile, acumulate de catre Europa, n-o vor salva de la prabusire, caci ”intr-un ceas s-a pustiit atata bogatie”. Or aceasta forma de organizare politica, subreda si infestata ii este prezentata poporului nostru drept idealul catre care trebuie sa nazuiasca, spunandu-i-se ca doar dupa atingerea acestui ideal va putea avea curajul sa gandureasca si el vreun cuvant Europei. (…)

Inteleg oare acesti domni ce inseamna un organism (national – n.n.)? Ba inca mai si discuta despre stiinte naturale! “Poporul nu va tolera asa ceva”, i-a spus cineva, acum doi ani, pe marginea unui subiect, unui occidentalist infocat. ”Atunci poporul trebuie nimicit!” i-a raspuns occidentalistul, calm si maiestuos. Si nu era un oarecare, ci unul dintre reprezentantii intelectualitatii noastre. Anecdota este autentica. (…)

Deoarece a sosit momentul sa fim absolut sinceri, continuam sa vedem in poporul rus doar o masa inerta, care nu ne poate invata nimic care, dimpotriva, franeaza evolutia Rusiei spre progres, care trebuie recreata si transformata cu totul si, daca acest lucru este imposibil si nu poate fi realizat in mod organic, atunci cel putin, trebuie impus mecanic, adica, pur si simplu, masa trebuie silita sa ni se supuna odata pentru totdeauna, in vecii vecilor. Si pentru a realiza aceasta supunere este nevoie sa adoptam un statut civil identic celui din tarile europene, despre care tocmai acum am inceput sa discutam.

La drept vorbind, poporul nostru este sarac, mizer, cum a fost intotdeauna, si nu poate avea nici personalitate, nici o idee proprie. Intreaga istorie a poporului este o absurditate, din care, pana astazi, dumneavoastra naiba mai stie ce concluzie ati tras, numai noi am privit-o realist. E necesar ca un popor ca al nostru sa nu fi avut istorie si sa uite cu dezgust totalmente, de ceea ce a avut sub forma de istorie. E necesar ca istorie sa aiba numai clasa noastra intelectuala, pe care poporul trebuie sa o slujeasca prin munca si prin fortele sale.

Dati-ne voie, nu va enervati si nu tipati: vorbim despre faptul ca poporul trebuie sa ne asculte, nu dorim sa il inrobim, oh, sigur ca nu! Sa nu trageti, va rugam, aceasta concluzie: suntem umani, suntem europeni, ceea ce stiti foarte bine. Dimpotriva, avem intentia sa instruim poporul putin cate putin, metodic, si sa ne incununam edificiul ridicand poporul la nivelul nostru si transformandu-i nationalitatea actuala intr-una noua, care va aparea dupa culturalizarea lui. Iar cultivarea lui o vom incepe de jos, de unde am pornit si noi, adica determinandu-l sa isi renege si sa isi blesteme tot trecutul. De indata ce-l vom invata pe omul din popor sa scrie si sa citeasca, il vom forta sa respire aerul Europei, vom incepe prin a-l seduce cu Europa, macar cu rafinamentul modului de viata, al bunei cuviinte, costumului, bauturilor, dansurilor, intr-un cuvant, il vom sili sa se rusineze de fostele opinci si de cvasul lui, sa se jeneze de cantecele lui stravechi si, cu toate ca unele dintre ele sunt frumoase si pline de muzicalitate, il vom obliga totusi sa fredoneze vodeviluri ritmate, oricat v-ati supara pentru asta.

Pe scurt, pentru a atinge acest scop benefic, prin numeroase si variate mijloace, noi vom actiona in primul rand asupra strunelor slabe ale caracterului sau, asa cum ni s-a intamplat si noua, si atunci poporul va fi al nostru. Se va rusina de trecutul sau si il va blestema. Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra! O vom aplica intru totul cand ne vom apuca sa ridicam poporul la nivelul nostru. Si daca poporul se va dovedi incapabil sa invete, atunci <<in laturi cu poporul>>. Caci atunci va fi evident ca poporul nostru nu este decat o masa nedemna, barbara, care trebuie constransa doar sa se supuna. De fapt, ce-ar mai fi de facut? Numai intelectualitatea si Europa detin adevarul si de aceea, cu toate ca avem o populatie de 80 de milioane (lucru cu care se pare ca va laudati), toate aceste milioane trebuie sa serveasca intai acest adevar european, intrucat altul nu exista si nu poate exista.

Iata concluzia noastra dintotdeauna, acum in toata nuditatea ei, si noi o sustinem in continuare. Doar acceptandu-va punctul de vedere, nu putem sa discutam cu dvs. despre lucruri ciudate cum ar fi, de pilda, la pravoslavie (dreapta credinta-n.n.)) si pretinsa ei importanta speciala. Speram ca macar atata lucru nu pretindeti de la noi, mai ales acum cand ultimul cuvant al Europei si al stiintei europene este, in mare, ateismul iluminat si uman, iar noi nu putem sa nu calcam pe urmele Europei”.

(Din: F.M. Dostoievski, Jurnal de scriitor, vol. III, Ed. Polirom, 2008)

Legaturi:

***

***


Categorii

Documentare, Dostoievski, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Meditatii duhovnicesti, Noua ordine mondiala/ Masonerie, Reeducarea ieri, azi si maine, Uniunea Europeana (UE), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “PROFETISM DOSTOIEVSKIAN “LA LUCRU” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau DEMASCAREA “DEMONILOR” EUROPEI

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Infratirea toxica a “occidentalistilor” si “rusofililor” in sustinerea tezei antiromanesti a STATULUI SI NATIUNII ARTIFICIALE - Recomandari
  2. Pingback: SUBMINAREA PROGRAMATA A ROMANIEI prin demoralizare - Recomandari
  3. Pingback: DECONSTRUIREA DEMITIZARII SAU O REPLICA MARGINALIZATA. Istoricul Ioan-Aurel Pop despre lucrarile lui Lucian Boia: “O ATARE ATITUDINE ESTE MENITA SA DISTRUGA COMPLET ROMANIA” - Recomandari
  4. Pingback: Mircea Eliade despre MODA DE A REGRETA CA ESTI ROMÂN: ”Nu cred ca se afla tara europeana in care sa fie atatia intelectuali carora sa le fie rusine de neamul lor” - Recomandari
  5. Pingback: O Uniune Europeana cu prea multi ortodocsi? Editorialist alLe Monde comentand, printre altele, alegerile din Romania: “DACA ORTODOCSII VOR DEVENI PROTESTANTI, MAI E O SPERANTA” - Recomandari
  6. Pingback: OCCIDENTALIZARE SAU AUTO-COLONIZARE? “Ni se cere să îmbrăţişăm valorile occidentale fără comentarii, altfel fiind neapărat catalogaţi drept reacţionari, contrarevoluţionari, păşunişti, fascişti, legionari, nostalgici, terorişti, fan
  7. Pingback: Augustin Buzura despre MANDRIA DE A FI SLUGA. “Oare mai avem o tara a noastra? Nu cumva suntem chiriasii unui mall in care ni se administreaza subliminal alta istorie, alte valori si credinte?” | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: POPORUL ROMÂN – NOUL DUȘMAN DE CLASĂ. Spatiul public, ”ocupat” de denigratorii de serviciu ai românilor | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: Vom asista din nou la ”salvarea” democratiei si a ”statului de drept” de popor? OPINII DESPRE (R)EVOLUTIILE PRO-SISTEM DIN SUA SI ROMÂNIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate