IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI MARE

4-03-2011 Sublinieri

Doamne, ajuta!

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnicesti, dorim sa incercam si acum, in perioada Postului Mare, o perioada cu totul speciala de o importanta esentiala pentru orice crestin ortodox, reluarea unei actiuni duhovnicesti comune, in continuarea celei de la: INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM si a celei intreprinse impreuna in Postul Nasterii Domnului.

Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc si a necazurilor – proprii sau ale fratilor si rudelor noastre – care deja ne impresoara si care pe multi tind sa ne copleseasca, sunt rugati sa se inscrie la citirea Psaltirii, cu cate o catisma pe zi, in fiecare zi urmand sa o faca pe cea consecutiva (urmatoare) zilei precedente (de ex., daca au inceput cu catisma 4, vor face apoi catisma 5, in a treia zi catisma 6, etc. si dupa aceea de la inceput; daca au inceput cu catisma 20,la doua zi vor citi catisma 1, apoi 2, etc.).

In zilele urmatoare nadajduim sa completam aceasta randuiala de obste si cu alte rugaciuni mai deosebite, pe care le vom intercala intre “starile”  unei catisme, dar pana atunci raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Va reamintim si indemnurile primite atunci de la Parintele Teofan, valabile si acum, cand deja problemele, provocarile si grijile s-au inmultit peste masura:

Nu trebuie să uităm însă că, de multe ori, în istoria popoarelor creștine, Dumnezeu a îngăduit pierderea libertății exterioare, atunci când majoritatea creștinilor nu au mai avut râvnă să lupte pentru libertatea interioară. Cine este liber interior nu transmite panică, nu transmite un duh negativist, ci prezența și demersurile lui aduc ceva din pacea lui Hristos, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte grave.

La această stare de echilibru trebuie să ne străduim cu toții să ajungem. (…) Oare noi, creștinii, în plan duhovnicesc, nu avem nici o vină pentru toată situația deplorabilă în care se află țara noastră? Puteți să fiți siguri că, dacă în viața noastră creștinească, am fi avut mai multă pocăință și smerenie, Dumnezeu nu ne lăsa să ajungem aici.

De aceea adresez tuturor următoarea rugăminte: să încercăm cu toții, măcar pentru 40 de zile, să respectăm un program foarte simplu de viață duhovnicească.

În primul rând să-i cerem zilnic lui Dumnezeu, cu insistență, să ne ajute să-i iertăm pe toți cei față de care avem gânduri de dușmănie, de supărare.

În al doilea rând să zicem zilnic trei rugăciuni de pocăință, scurte și foarte frumoase, pe care le puteți citi mai jos. Vă rog să adresați acest îndemn la cât mai multă lume.

Daca aveti alte sugestii sau intrebari, va asteptam prin comentarii sau pe e-mail.

Va multumim!

Doamne, ajuta!

PS: Pentru o mai buna intelegerii a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

Pentru pregatirea pentru intrarea in Postul Mare, va recomandam:

***


Categorii

Parintele Teofan Popescu, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

313 Commentarii la “IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI MARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 11 / 11 >>

  1. @ Alina Ioana
    Chiar daca nu ati tinut post, ar fi bine sa vorbiti cu un parinte despre toate acestea. Niste raspunsuri incercam si noi, dupa cum ne-ati cerut, dar nu avem cum sa depasim un anumit grad de generalitate si, implicit, de superficialitate. De aceea, va rugam sa va cautati un parinte care sa va indrume.
    Nu este o interdictie de a citi din Psaltire, insa aveti grija sa nu va smintiti de cele pe care nu le intelegeti. Treceti peste ce nu va este de folos rapid, cu increderea ca va veni o vreme cand le veti pricepe. Alegeti acei Psalmi care va misca inima. In acelasi timp puteti gasi alte rugaciuni ortodoxe (sunt multe de gasit si pe internet, desi o carte de rugaciuni ortodoxe ar fi mai buna). Cel mai bine ar fi sa vorbiti cu un parinte.
    Acelasi gand il avem si despre cartea din care nu intelegeti. Cititi alte carti care va sunt de folos, nu insistati, pierzandu-va timpul si linistea.
    Inlocuiti rugaciunea rozarului cu cea a Sf. Isaac Sirul, de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/28/rugaciunea-sfantului-isaac-sirul/ . Puteti sa va ganditi la Patimile Mantuitorului si sa va rugati astfel folosind chiar cuvintele sfantului. Sigur, puteti spune Tatal nostru si alte rugaciuni, dar fara a va forma un sistem anumit de repetare a lor si fara a medita dupa anumite scheme si pasi asupra unor astfel de taine de necuprins, cutremuratoare de-a dreptul, in care ne putem prinde in tot felul de capcane mintea noastra ingusta.
    Si, desigur, cel mai bine este sa puneti inceput bun, sa va gasiti un parinte si sa va spovediti…

  2. Va multumesc pentru raspunsuri,insa in ce priveste Taina Spovedaniei,nu pot pentru ca sunt in strainatate,nu stiu daca catolicii se spovedesc sau daca pot sa merg la ei pentru asa ceva.In ce priveste cartile de rugaciuni nu am prea multe am acatiste(SF VASILE,SF NICOLAE,SF PETRU SI PAVEL,SF MINA,MAICII DOMNULUI,SF PANTELIMON TAMADUITORUL,SF CONSTANTIN SI ELENA,ADORMIRIII MAICI DOMNULUI,PUTEREA RUGACIUNII,SF FANURIE,SF ANDREI CEL INTAI CHEMAT SI SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC MODEST)si BIBLIA insa mea zis cineva ca fiecare se citeste in anumite zile si pentru ceva anume iar eu nu stiu nici pentru ce anume se citesc nici cand.Citesc cand sunt la greu,atunci imi amintesc ca mai am o speranta in ceva.Sarbatorii fericite si va multumesc pentru sfaturi.

  3. Doamne ajuta,
    Randuiti-mi va rog si mie o catisma cu care sa incep.

  4. @ Mircea
    Doamne, ajuta!
    Vom relua rugaciunea impreuna atunci cand va incepe Postul Mare. Ne reauzim in aproximativ o luna, cand va vom putea randui o catisma.

  5. Eu ascult 7,8 psalmi cantati ,zilnic.O sa ascult si Acatistul Domnului Iisus , mai des în post.Este o rugaciune puternica.Sa ne ajute Domnul.

  6. Doresc si eu sa particip la rugaciunea din Postul Mare.Va rog sa ma anuntati si pe mine.Va multumesc!

  7. Doresc sa ma alatur si eu celor ce doresc sa citeasca o catisma pe zi in Postul Mare si Bunul Dumnezeu sa ne ajute.Astept raspuns cu ce trebuie sa incep.

  8. Doamne,ajuta! Doresc si eu sa ma alatur celor ce doresc sa citeasca Psaltirea in Postul Mare.Va rog sa -mi randuiti si mie catisma cu care trebuie sa-incep.Bunul Dumnezeu sa ne-ajute,sa ne daruiasca pace si liniste sufleteasca. Dumnezeule,milostiv fii noua pacatosilor!

  9. O sa incepem de maine seara, cred si vom anunta maine, speram.

  10. Doamne ajuta!
    Multumesc Domnului ca m-a invrednicit sa ajung si la inceputul acestui post.Ca si in Postul nasterii Domnului va rog sa-mi randuiti si mie o catisma de inceput.

  11. Doamne ajuta. Doresc si eu sa ma alatur ,in citirea Psaltirii Astept raspuns cu care Catisma trebuie sa incep.

  12. @ Tecsi Georgeta:

    Apelul initial este din 2011. In acest moment, din pacate, noi nu mai organizam citirea comuna a Psaltirii.

  13. in acest an se face citirea psaltirii impreuna ???

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate