Parintele Proclu: TOTI DIAVOLII DIN IAD AU IESIT PE FATA PAMANTULUI

24-10-2010 Sublinieri

“Si eu atata va spun, ca se apropie acele zile de pe urma. Anii durerilor s-au inceput. Ii mare nenorocire amu. Cine s-a trezit n-are altceva [de facut] decat sa planga”.

79919602tYaOvw_fs

A doua parte dintr-o filmare realizata cu Parintele Proclu, pustnicul din Neamt, de catre un frate duhovnicesc in luna septembrie 2007. Prima parte – aici. Un al treilea “episod” – aici. Alte inregistari video cu parintele Proclu AICI.

(…) Sa va paziti a nu va dezbraca [vrajmasul] de dragostea care aveti intre dumneavoastra. Si a va ierta mai des si a zice cate o rugaciune ca Duhul Sfant sa izgoneasca acele duhuri. Dar sa stiti ca toti diavolii din iad au iesit pe fata pamantului. Unde-s doi-trei crestini da navala si atata-i vrajeste vrajmasul pe crestini ca… – uite ceva: pentru ca suntem crestini foarte slabi, nu mai suntem crestini cum eram candva… Suntem neputinciosi si noi numai atata putem sa ne descurcam, daca avem smerenie; si cat pot – asa invat pe toti cum m-a invatat un parinte – cand m-oi duce la o biserica sa pui in minte ca toti is mai buni in biserica aceea [decat mine] si eu sa zic si-n gand cate o rugaciune asa mica: „Doamne, primeste-ma si pe mine in pocainta!“, si a-i vedea pe toti mai buni si a zice o rugaciune-n gand, si a asculta Sfanta Liturghie si a pleca cu liniste si Duhul Sfant nu ma va lasa in parasire. Iar daca ma duc in biserica si incep a cantari si ma uit in jos la celalalt… pot pica in cap, da’ nu cu capul, cu mintea pot pica, si Duhul Sfant ma lasa-n parasire si atunci vin necazurile.

Dar atata va spun: cat putem, a nu ne lasa de rugaciune si a-mi pastra credinta sanatoasa. Asa… Si cand m-oi pune la rugaciune sa n-am nimica cu nimeni. Daca are altul – treaba lui! Sa n-am eu. Asa… Si, cat pot, a nu plati rau pentru rau. Si cand m-oi pune la rugaciune sa ma rog pentru toti care mi-au spus sa ii pomenesc la rugaciune. Si bunul Dumnezeu nu ne va lasa in parasire.

Dar, atata va spun: fericesc foarte mult pe crestinii care spun ca au duhovnic si, daca au duhovnic, cred la bunul Dumnezeu ca vor capata mantuire, ca prin acest duhovnic se poate sa ne putem marturisi. Ca oameni, gresim, si prin marturisire ne usuram si bunul Dumnezeu nu ne va lasa daca avem smerenie.

Si eu atata va spun, ca se apropie acele zile de pe urma. Anii durerilor s-au inceput. Ii mare nenorocire amu. Cine s-a trezit n-are altceva [de facut] decat sa planga. Dar sa nu planga ce-i aicea, [ci] ce ma asteapta dincolo, nu aici. Aicea trece: cu bune, cu rele se trece viata. Fara sa vrem, ne trezim la capatul drumului. Si ca ieri imi spunea cineva: „Mai, baiatule, ce faci?“. N-o trecut mult timp: „Mosule, ce mai faci?” Da’ eu stiu? Ma crezi, nici n-am avut cand creste. Da’ nu vezi? Doua palme jumate – nu-s mai mult. Pai, da… S-amu, telegrama cand am primit-o – mai am o telegrama si gata, si gata, ati scapat de mine.

Dar atata va spun, [ca] are mare insemnatate. Viata noastra este asa: pe unii ii asteapta bucuria la capatul drumului si pe altii, mahnirea, scarba. Si noi… Ca sa spun, a venit cineva cu copii, ca sa-i binecuvantez. Si era o copila mica, de vreo cinci ani. Plangea. Si erau si ma-sa si mai multe credincioase aicea. Plangea. Zicea: „Mama, unde-s fratii mei, unde-s surorile mele?” Alta femeie: “Da-i pace, taci din gura!” Da’ alta zice: “Taci din gura, ca uite ceva: ma-ta i-o zvarlit afara. Nu-i mai are“. Si ca spun asa: [am] cea mai mare durere pentru aceste persoane care au avorturi. Dar nu trebuie sa se descurajeze, trebuie pocainta si parere de rau si a nu adormi cu gandul in alta parte. Si a ne ruga la bunul Dumnezeu, prin pocainta, prin smerenie, prin marturisire – bunul Dumnezeu nu ne va lasa, dar trebuie multa smerenie.

Eu am observat lucrul aista – spui de mine – ca daca ma rog cu smerenie, [rugaciunea smerita] grabeste puterea sfanta. Si daca nu ma smeresc, n-am smerenie indeajuns, ispitele dau navala. Si uite-asa… Si am observat asa: orice se intampla cu mine sa nu zic: din cauza cutaruia. Trebuie sa zic asa: pentru pacatele mele. Si daca zic „pentru pacatele mele” si ma smeresc si ma rog din toata inima, bunul Dumnezeu va randui sa faca vreme buna…

(aici – a treia parte)

http://www.ortodoxmedia.com/autori/045/snapshot.jpg

Vedeti si:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Avort, Ce este pacatul?, Crestinul in lume, Parintele Proclu, Pocainta, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Parintele Proclu: TOTI DIAVOLII DIN IAD AU IESIT PE FATA PAMANTULUI

  1. DUHURILE RELE – PARINTELE ARSENIE BOCA

    Existenta lor e afirmata de Iisus; e confirmata de Biserica, si impotriva lor s-au luptat toti sfintii. Demonii exista real: sunt ceata ingerilor cazuti in sfatul lui Lucifer, incepatorul trufiei, vrand a fi el mai presus de Dumnezeu.

    Dracii nu sunt idei sau sentimente neobisnuite, sau stari de nervi, caci acestor pareri le punem precis intrebarea: ce a intrat in turma de porci de s-a innebunit toata si s-a aruncat in mare ? – Au intrat ideile, sentimentele sau vreo stare colectiva de nervi ?!

    Daca admitem Noul Testament si intreita marturie a evanghelistilor sinoptici, atunci trebuie sa admitem ca ei sunt fiinte spirituale decazute si antrenand decaderea. Ca fiinte spirituale intra fara piedeca si trec prin materia vie sau moarta a lumii vazute. Pot intra in oameni, si inca legiuni de duhuri.

    „Odihna” lor – cum zice Iisus, descriindu-i – nu si-o gasesc prin pustii, ci in inima oamenilor, de unde fac sa izvorasca toate gandurile rele si ucigase. „Duhul rau, odata intrat in om se multiplica intr-o adevarata progresie geometrica: devine «legiune». El expropriaza umanitatea din om in favoarea bestiei din el, face din om o caricatura, un monstru, un sub-om. Un suflet stapanit de acest duh e ceva cu adevarat infiorator. El isi pierde indata libertatea si puterile ei de creatiune si desavarsire. Ratiunea i se intuneca, instinctele de conservare i se atrofiaza: umbla gol si doarme prin morminte” (Gr. Cristescu). Aşa se „odihnesc” duhurile rele, daramand zidirea lui Dumnezeu.

    Izbucnesc intrebarile: cum ii lasa Dumnezeu sa-si faca de cap ?
    La obarsie erau fapturi spirituale ale Cerului. Nu s-au intunecat cu totul, dovada ca cunosc si recunosc urmatoarele doua lucruri:

    1. Dumnezeirea lui Iisus. „Demonii strigau si ziceau: «Tu esti Fiul lui Dumnezeu». Iisus, certandu-i, nu-i lasa sa vorbeasca, fiindca stiau ca El este Hristos” (Luca 4,41). (Iisus i-a oprit sa spuna adevarul, ca sa nu fie crezuti cand vor spune minciuna.)

    2. Pedeapsa lor. „Au inceput sa strige si sa zica: «Ce este noua si Tie Iisuse Fiul lui Dumnezeu ? Ai venit aici, mai inainte de vreme, ca sa ne chinuiesti ?»” Ei stiu prin urmare ca-i asteapta o pedeapsa. Cand Iisus ii scotea din „odihna” lor afara, lor li se parea ca a venit judecata. Totusi li se parea lor ca nu e judecata aceea care ii asteapta, de vreme ce aceea nu e „aici”, si ca atare e inainte de vreme.

    – Macar aceste doua lucruri de le-ar sti oamenii.

    Cum intra ?
    1.- Prin oricare din cele sapte pacate de capetenie. Intai ca momeala, pe urma ca obsesie, apoi ca a doua natura pervertita.
    2.- Prin neincetata lor pomenire.
    3.- Prin impartasania cu nevrednicie: furarea Sfintei Impartasanii. Primul exemplu e Iuda, care avea obsesia vanzarii lui Iisus (Luca 22,3; I Corinteni 11,27-30).
    4.- Ca pedeapsa pentru rautati. Sfantul Pavel a dat satanei pe trei insi. Pe doi, Imeneu si Alexandru, ca sa se invete sa nu huleasca; iar pe al treilea, „1-a dat Satanei spre pieirea trupului (- facuse una mare -), ca sufletul sa se mantuiasca in ziua Domnului Iisus” (I Timotei 1,20; I Corinteni 5,5).

    Cum ies ?
    1.- Prin post si rugaciune – cu socoteala si blagoslovenie, adica cu smerenie, care apara valoarea nevointelor.
    2.- Canta Biserica: „Arma asupra diavolului Crucea Ta ne-ai dat”. Crucea ii arde. Si orice suferinta, primita cu multumire, acelasi rost si putere o are.
    3.- Prin pocainta; prin Taina pocaintei – spovedania.
    4.- Smerenia vapaie le este.
    5.- Pomenirea neincetata a Preasfantului Nume al lui Iisus: „Arma in Cer si pe pamant, mai tare ca Sfantul Nume al lui Iisus, nu este” (sfantul Ioan Scararul). Aceeasi putere o are si pomenirea Maicii Domnului.
    6.- Ingerul pazitor ii alunga.

    Prislop, Duminica XXIII
    29.X.49 Luca 8,26-39

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EXISTA EXTRATERESTRI? Raspuns pentru “bombele” psihologice ale NASA din partea Cuv. Serafim Rose si a invataturii ortodoxe. OCULTISMUL DIN SPATELE LITERATURII S.F., NATURA DEMONICA SI ANTIHRISTICA A EXPERIENTELOR
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EXISTA EXTRATERESTRI? Raspuns pentru “bombele” psihologice ale NASA din partea Cuv. Serafim Rose si a invataturii ortodoxe. OCULTISMUL DIN SPATELE LITERATURII S.F., NATURA DEMONICA SI ANTIHRISTICA A EXPERIENTELOR
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA VINDECARII CELOR DOI DEMONIZATI DIN TINUTUL GADAREI. “Ce duhuri stau in spatele multora dintre faptele si obisnuintele noastre?“ » Război întru Cuvânt
  5. Pingback: VINDECAREA DEMONIZATILOR DIN GADARA. Predici audio si video: IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gheorghe Calciu, Arhim. Dumitru Cobzaru, Arhim. Damaschin Luchian s.a.: “DIAVOLUL NU E PROST, DAR SA NU VA INTIMIDATI DE EL!” -
  6. Pingback: TICALOSIREA GENERALA si DRAMELE TACUTE: "Omul e mai tare decât dracu'! Pe diavol nu-l vad in stare sa-si manipuleze meschin si pervers odraslele..." - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a patimilor si refuzul prezentei lui Hristos in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
  8. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
  9. Pingback: LUPTA DIAVOLULUI CU NOI SI ANTIDOTUL OTRAVII DUHURILOR NECURATE. Dezbinatorul raceste dragostea, distruge unirea si ne stapaneste prin mandrie. CUM REZISTAM ASMUTIRII DEMONILOR? (Recomandari ortodoxe) - Recomandari
  10. Pingback: LUPTA DIAVOLULUI CU NOI SI ANTIDOTUL OTRAVII DUHURILOR NECURATE. Dezbinatorul raceste dragostea, distruge unirea si ne stapaneste prin mandrie. CUM REZISTAM ASMUTIRII DEMONILOR? (Recomandari ortodoxe) - Recomandari
  11. Pingback: Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DUMINICA VINDECARII DEMONIZATILOR DIN GADARA (a cincea dupa Rusalii): AI CUI FII SUNTEM, AL CUI CHIP PURTAM si ce stapan cerem si chemam prin FAPTELE vietii noastre? -
  12. Pingback: “Tot darul de Sus ni-l insusim neaparat prin suferinta”. PARINTELE SOFRONIE despre BUCURIA DE A FI BIRUIT DE DUMNEZEU. De ce Dumnezeu ingaduie incercarea parasirii Sale, a “pogorarii in intuneric” si a atacurilor infuriate ale Ispi
  13. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA OAŞA despre ISPITELE DIAVOLULUI si CAUTAREA LUI DUMNEZEU (video): “Cu diavolul nu joci sah, ca intotdeauna pierzi!” -
  14. Pingback: DEMONIZATII DIN GADARA. Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!” -
  15. Pingback: PREDICI AUDIO ale Pr. Ciprian Negreanu in DUMINICA POTOLIRII FURTUNII. Dumnezeu ingaduie furtunile incercarilor ca sa ne smereasca si sa ne izbaveasca de marea inselare a increderii in propriile fapte: “Adevaratul chip al omului este smerenia. Unde
  16. Pingback: Parintele Nectarie Mulatsiotis despre CURATIREA SUFLETULUI si ISPITELE pe care vrajmasul le aduce CRESTINULUI CASATORIT si MONAHULUI: “Nu trebuie sa ii lasam diavolului nici cele mai mici deschizaturi prin care sa intre” | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: CUM DESCHIDEM USILE SUFLETULUI PENTRU INTRAREA DEMONILOR SI CUM PENTRU PRIMIREA LUI DUMNEZEU? Predici (audio + text) ale Parintilor IOANICHIE BALAN si NICHIFOR HORIA la VINDECAREA INDRACITILOR GADARENI. Pacatele si vrajitoriile aduc demonizarea si bantuir
  18. Pingback: CUVINTE DE LA BATRANII greci si athoniti contemporani despre ISPITELE DE LA DIAVOL si LUPTA DUHOVNICEASCA: “Nu vei lasa actiunea si framantarea de-o parte pentru a te ocupa putin de propria ta curatire?” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: LUPUL CU CHIP DE MIEL si… CEI DUPA CHIPUL SAU: “Pe cand la exterior par neprimejdiosi, in interior te rod prin rautatea lor, prin invidie, ura si osandire” | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: CUM DESCHIDEM USILE SUFLETULUI PENTRU INTRAREA DEMONILOR SI CUM PENTRU PRIMIREA LUI DUMNEZEU? Pacatele si vrajitoriile aduc demonizarea si bantuirea caselor de duhuri necurate. FUGA OAMENILOR DE DUMNEZEU, DE SFINTENIE, TEAMA DE SCHIMBARE: “Dar eu nu
  21. Pingback: “Cu totii ne aflam pe taramul duhurilor cazute…” – INDEMNURI PENTRU CONSTIENTIZAREA SI LUPTA CU INFLUENTELE DEMONICE. Cumplitul pericol al primirii gandurilor de sinucidere si al deznadejdii de iubirea lui Dumnezeu: “NU-I DA
  22. Pingback: Parintele Coman despre PEDAGOGIA DIVINA A SUFERINTEI si FORTA DEMONICA A TRUFIEI | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: LUPTA DIAVOLULUI CU NOI SI ANTIDOTUL OTRAVII DUHURILOR NECURATE. Dezbinatorul raceste dragostea, distruge unirea si ne stapaneste prin mandrie. CUM REZISTAM ASMUTIRII DEMONILOR? | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: CAND VEZI CA ALTA MINTE SE LUPTA CU MINTEA TA… | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: RAZBOIUL NECONTENIT CU “STAPANITORUL ACESTEI LUMI”: “De partea cui sunt, intr-adevar: a lui Hristos ori a diavolului?” | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: Cuvant al Protos. Hrisostom de la Putna: “DIAVOLUL LUCREAZA INSELAREA PRIN OAMENI, incercand sa provoace GROAZA si, mai ales, DEZBINARE, RAZVRATIRE. Prezenta lui Dumnezeu PROVOACA, iar lumea reactioneaza prin VRAJMASIE fata de slujitorii Lui…
  27. Acum este cea mai buna vreme pentru rugaciune!

    “Cea mai puternică rugăciune o ai când ești în luptă” – Părintele Proclu Nicău
    https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cea-mai-puternica-rugaciune-o-ai-cand-esti-lupta

    “Când te ridici de la rugăciune şi, privind în tine însuţi, simţi aceeaşi frică de moarte ca şi mai devreme, atunci să ştii că rugăciunea nu ţi-a fost adevărată.
    Când te ridici de la rugăciune şi, privind în tine însuţi, simţi o nepăsare faţă de moarte, atunci să ştii că rugăciunea ţi-a fost adevărată.” – Sfântul Nicolae Velimirovici
    https://jurnalspiritual.eu/rugaciunea-adevarata-este-o-lupta/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate