Sfantul Ioan Iacob Hozevitul despre SFANTA MONICA, MAMA FERICITULUI AUGUSTIN (4 mai): “Fiul lacrimilor fierbinti este cu neputinta sa se piarda”

4-05-2010 Sublinieri

“Descoperirea pe care a avut-o fericita Monica, mama Fericitului Augustin, în portul Ostie, aproape de Roma (aceasta a avut loc într-o noapte când poposeau la liman, la întoarcerea lor spre pământul scump al patriei). Fericitul Augustin s-a născut în orăşelul Tagast, din Africa. A fost cel mai strălucit dascăl al creştinătăţii din Apus (atunci când Biserica Romei era pravoslavnică). A trăit cam în aceiaşi vreme când în Răsărit străluceau Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan Gură de Aur. În tinereţea lui, fericitul Augustin a trăit în destrăbălare şi fiind încă nebotezat, s-a rătăcit în eresul Maniheilor. Fericita Monica se ruga ziua şi noaptea pentru el şi mai ales se frângea inima ei, când se gândea că ea va merge la fericire şi fiul ei nu va fi împreună.

În durerea ei nemărginită, a rugat într-o zi pe un episcop ca să deschidă vorba cu fiul ei, că doar îl va convinge să lase rătăcirea.

Dar Episcopul n-a îndrăznit să intre în vorbă cu fiul ei, care covârşea pe toţi cu talentul lui de retor şi cu învăţătura lui.

Atunci fericita Monica a început să roage pe Episcop cu mai multă stăruinţă, vărsând pâraie de lacrimi la picioarele lui. Atunci, el a liniştit-o, zicându-i cu bunătate:

– Hai, lasă-mă femeie şi du-te în pace, căci fiul acestor lacrimi fierbinţi este cu neputinţă să se piardă!

Dar ea fiind tot mai scârbită şi cu îndoială, Dumnezeu i-a descoperit într-o noapte că acolo unde va fi ea, va fi şi fiul ei împreună. Şi s-a împlinit făgăduinţa, căci Augustin s-a botezat şi a ajuns unul din apărătorii Ortodoxiei.

Aici este vestirea pentru mutarea ei în patria cerească, după botezul fericitului Augustin de către Sf. Ambrozie, Episcopul Mediolanului (Milanul de astăzi).

La fereastra dinspre mare

Sub al nopţii cer senin

Stă cu maică-sa de vorbă

Fericitul Augustin.

În convoiul lor spre ţară

Au venit de la Milan,

Poposind în vremea nopţii

La al Romei vechi liman.

Jos în tihnă lumea doarme,

Luna sus le stă zâmbind,

Îmbrăcând pământ şi mare

Într-o pânză de argint.

Dar trecând puţină vreme

Se opresc din vorba lor,

Căci o tainică uimire

Le răpeşte mintea-n zbor.

Augustine prea iubite,

Dumnezeu m-a prevestit

Că, în drumul vieţii mele,

Mă apropii de sfârşit.

În tăcerea cea adâncă

Ochii lor acum privesc

Spre lumina veşniciei

De la Tronul cel ceresc.

Multă vreme nici o vorbă

Nu rosteşte gura lor;

Nemişcaţi rămân, avându-şi

Chipul tainic, visător.

Sub ninsoarea de lumina,

Augustin şi maica lui,

– În uimirea lor cea sfântă –

Par a fi nişte statui.

Când îşi vin apoi în fire,

Pogorându-şi ochii grei,

Cu emoţie, Monica

Zice către fiul ei:

Nu mă turbur pentru asta,

Căci dorinţa ce mi-a fost

Am văzut-o împlinită,

Traiul nu-mi mai are rost.

Duhul meu va merge-n pace

Către veşnicul lăcaş,

Neavând de-acuma grijă

Pentru scumpul meu urmaş.

Viaţa mea a fost legată

Numai de un singur dor:

SĂ TE VĂD CREŞTIN PE TINE

ŞI CREŞTIN DREPT SLĂVITOR!

Mila cea dumnezeească

Către noi s-a revărsat

Şi pe mine cea smerită

Negrăit m-a mângâiat.

În pământul ţării noastre

Nu mai calcă pasul meu,

Căci aşa a fost poruncă

De la bunul Dumnezeu.

Mergeţi numai voi cu pace

Şi vă las ca legământ

“Trupul meu să se îngroape

În acest strein pământ!”

A rămas puţin pe gânduri

Dascălul bisericesc,

Cugetând la vorba maicii

Cea cu ton proorocesc.

Într-o clipă tot trecutul

Îmbunătăţit al ei

I-a venit atunci în minte,

Cu lucire de scântei.

Cumpănindu-i profeţia

Cu prea vrednicul ei trai

El văzu atunci cu duhul

Fericirea ei din rai.

Şi de-atuncea înainte

Cunoscut-au pe deplin:

Că-i feciorul unei Sfinte

FERICITUL AUGUSTIN.

(sursa: Sf. Ioan Iacob Hozevitul, “Din Ierihon catre Sion”)

Cititi si:


Categorii

Fericitul Augustin, Poezii, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Sfantul Ioan Iacob Hozevitul despre SFANTA MONICA, MAMA FERICITULUI AUGUSTIN (4 mai): “Fiul lacrimilor fierbinti este cu neputinta sa se piarda”

  1. “Vedeam, într-adevăr, că Biserica este plină de cre­dincioşi, dar unul mergea într-o direcţie, şi altul într-alta. Mie însă îmi displăcea faptul că mă implicasem în problemele veacului meu, lucru care era o foarte ma­re povară pentru mine, care nu mai trăiam în clocotul poftelor de odinioară, aşa cum obişnuiam, adică avid de bani şi de onoruri, cuprins de vechea mea robie atît de grea. Şi iată că acelea nu mă mai desfătau în compara­ţie cu dulceaţa Ta şi cu podoaba casei Tale, pe care am iubit-o, dar încă mă mai simţeam legat cu patimă de femeie. Şi nici Apostolul nu-mi interzicea să mă că­sătoresc, deşi eram îndemnat de el la ceva mai bun, el, care dorise cu ardoare ca toţi oamenii să fie aşa cum era el; dar eu, fiind mai slab, alegeam un loc mai moale. Şi tocmai din cauza acestui singur lucru mă rostogo­leam, lâncezind în celelalte privinţe şi veştejindu-mă din cauza unor griji distrugătoare, fiindcă în privinţa celor­lalte lucruri, pe care nu voiam să le îndur, eram constrâns să fiu de acord cu viaţa conjugală, căreia robindu-mă eram înlănţuit. Auzisem din gura adevărului că există eunuci care s-au făcut pe ei înşişi eunuci, de dragul îm­părăţiei cerurilor, dar cel care poate să înţeleagă, zicea el, să înţeleagă. Într-adevăr, supuşi deşertăciunilor sînt toţi oamenii în care nu se află ştiinţa lui Dumnezeu, şi nici dintre cei care par buni, nu au putut să-L afle pe Cel Ce este. Dar eu deja nu mă mai consideram atins de acea deşertăciune; o depăşisem, şi din mărturia întregii creaţii aflasem că Tu eşti Creatorul nostru, şi Cuvîntul Tău este la Tine, Dumnezeu împreună cu Tine şi Unicul Dumnezeu prin care Tu le-ai creat pe toate.”(Cartea Fericitului Augustin)

  2. Hristos a inviat!

    O RUGACIUNE PENTRU MONICA

    “……Cu toate ca,intarita intru Hristos,inca inainte de a fi dezlegata de trup,mama mea ,a trait in asa fel incat a slavit numele Tau prin credinta si prin comportarile ei,nu as indrazni sa afirm ca,dupa ce Tu ai adus-o la o noua viata prin Botezul Tau,de pe buzele ei nu a iesit nici un cuvant impotriva invataturilor Tale.Fiul Tau care este Adevarul a spus:”Daca cineva va spune fratelui sau “nebunule”,acela va fi vrednic de focul Gheenei’.Si vai de orice viata de om,oricat de vrednica de lauda ar fi ea,daca o vei cerceta fara marea Ta indurare!Dar fiindca Tu nu ne cercetezi greselile cu asprime,noi speram cu mare incredere ca vom afla un loc in preajma Ta.Daca cineva insiruie inaintea Ta meritile sale,ce altceva insiruire decat darurile Tale?O,de ar cunoaste oamenii,ce sunt ei ca oameni si daca cei care se lauda ,s-ar lauda in Domnul!
    De aceea,o,Tu,Slava mea si Viata mea Dumnezeule al inimii mele,lasand pentru o clipa deoparte FAPTELE EI BUNE ,pentru care cu bucurie iti aduc multumiri,iti voi inalta acum rugaciuni pentru pacatele mamei mele;asculta-mi ruga,in numele Celui care este leacul pentru ranile noastre,a Celui care a fost atarnat pe lemnul Crucii si sta la dreapta Ta,mijlocind pentru noi.Stiu ca orice fapta a ei a fost savarsita cu mila si ca si-a inapoiat cu toata inima datoriile catre datornici.IARTA_I SI TU EI datoriile sale fata de Tine ,daca a facut vreouna in cei atatea ani trecuti dupa cufundarea in APA MANTUIRII.IARTA_I_LE DOAMNE,IATRA_I_LE,TE IMPLOR,SI NU INTRA CU EA LA JUDECATA.FIE CA MILA SA BIRUIASCA IN FATA JUDECATII,deoarece cuvintele Tale sunt adevarate si ai fagaduit indurare celor induratori.Caci daca ei au fost induratori,Tu esti acela care i-ai facut induratori,dar primeste si aceasta ofranda a gurii mele!In apropierea zilei cand urma sa fie dezlegata de lumea aceasta ,MAMA NU S-A GANDIT CA TRUPUL EI SA FIE INVESMANTAT IN HAINE BOGATE SAU SA FIE IMBALSAMAT CU MIRESME SCUMPE <NICI NU S-A GANDIT SA AIBA MORMANTUL IN PATRIE.NU ACESTEA AU FOST ULTIMILE EI DORINTE ,NU A DORIT DECAT SA NE ADUCEM AMINTE DE EA LA ALTARUL TAU ,PE CARE L-A SLUJIT ZI DE ZI FARA INTRERUPERE ,STIIND CA DE LA ALTARUL TAU NE VA FI IMPARTITA JERTFA SFANTA,PRIN CARE A FOST STERS INSCRISUL PE CARE NE ERA POTRIVNIC.FIE CA NIMENI SA NU O SMULGA DE SUB OCROTIREA TA!
    ODIHNEASCA_SE IN PACE ALATURI DE BARBATUL EI <CARE I-A FOST SI PRIMUL,SI SINGURUL EI SOT,pe care l-a slujit cu acea rabdare care a dat roade intru Tine ,asa incat l-a castigat si pe el de partea Ta .Insufla-le Doamne gandul cel bun robilor Tai si fratilor mei ,pe care eu ii slujesc cu scrierile mele,cu inima si cu glasul,ca atunci cand vor citi aceste cuvinte sa-si aduca aminte LA ALTARUL TAU SI DE MONICA ROABA TA,de Patricius,sotul ei,din cei prin a caror carne m-ai adus pe mine in viata aceasta.-cum anume ,nu stiu..Astfel prin rugaciunile multor oameni care vor citi CONFESIUNILE mele ,ultima ei dorinta se va indeplini mai din belsug decat,doar prin rugaciunile mele"(Fiul ei mult iubit-AUGUSTIN)
    Sfanta Monica,a caruia pilda esti pe buzele mamelor disperate pentru intoarcerea fiilor sai la credinta,roaga-te lui Dumnezeu sa ne dea o parte din rabdarea ta,din modelul tau,pentru a ne bucura impreuna cu tine si cu fii si barbatii nostri,si cu toti semenii pentru care ne rugam in Imparatia cea vesnica!

  3. Iubirea mamei ortodoxe,
    În curăţie şi–n răbdare,
    Învinge pururea păctul
    Şi stăruinţa în pierzare.

    Ortodoxia ne arată
    Că-n milioanele de sfinţi
    Sunt mulţi ca rezultat al rugii
    Şi vieţii duse de părinţi,

    Că-n lumea noastră pierzătoare
    Nu poate’nvinge nici un rău
    Iubirea mamei ortodoxe
    Ce strigă către Dumnezeu.

    Iubirea ei nevinovată
    Şi viaţa-n post şi rugăciune
    Statornică şi răbdătoare
    Învinge orice rău din lume.

    Ca picăturile de apă
    Ce cad de sus necontenit
    Lovind uşor, dar totdeauna
    Şi sparg şi stânca de granit,

    La fel şi ruga cu nădejde
    Făcută fără încetare
    Va birui şi va întoarce
    Orice copil de la pierzare.

    Că-n ruga mamei, e durere
    E dor aprins, e curăţie
    Şi-un strigăt ce străpunge cerul
    Chiar când ea trece-n veşnicie.

    Proloagele şi patericul
    Sunt mărturie îndeajuns
    Că ruga mamei totdeauna
    E împlinită de Iisus.

    Că Dumnezeu Preamilostivul
    Nu va lăsa întru pierzare
    Copilul mamei care plânge
    În rugăciuni stăruitoare.

  4. “Din Ierihon catre Sion” , de-acolo de sus , Sfinte Ioane
    Iacob Hozevit , rogu-te , trimite-mi si mie , pacatoasa roaba a
    Domnului , o frantura din puterea smereniei Sfintei Monica , sa ma pot ruga mai aspru , mai fierbinte , pentru “Ca in drumul vietii mele ,/ Ma apropii de sfarsit”…”uimirea cea sfanta” de a putea si eu , candva , sa spun ca le vad “crestine drept slavitoare ” pe fiicele mele – si ca vin la Biserica lui Hristos , oriunde s-ar afla ele …

    @ Nicolae Mirean : “La fel si ruga cu nadejde
    Facuta fara incetare
    Va birui si va intoarce
    Orice copil de la pierzare”
    Curat , simplu , direct , iti multumesc c-ai scris si pentru
    mine …

    Admin , dau slava Dumnezeului Nostru si Maicutei Sale pentru
    ca postarea aceasta – cu Sfanta Monica – mi-a dat taria sa sper in continuare ca fetele mele vor veni la Biserica
    Inca un prilej sa repet :Biruinta , biruinta Razboiului intru Cuvant !

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Serafim Rose despre FERICITUL AUGUSTIN (15 iunie) SI “RAVNITORII” SUPERCORECTI (I)
  6. Pingback: SFANTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (5 august) - poezii strapungatoare de inima, fotografii cu moastele sale neputrezite si reportaj video despre viata sa
  7. Pingback: CUM SA NE CRESTEM COPIII? (IV) Dragostea, discernamantul, cainta si rugaciunea intensa a parintilor - cele mai sigure "metode" de educatie
  8. Pingback: PARINTELE SERAFIM DE LA CASIEL si DOAMNA SILVIA RADU despre taina femeii: „Dumnezeu are multe Magdalene pe care le asteapta sa devina Sfanta Maria Magdalena” -
  9. Pingback: PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri” -
  10. Pingback: EDUCATIA ORTODOXA (II). Viata in Biserica; ambianta familiala; formalismul. EFECTELE NEGATIVE ALE TELEVIZORULUI SI ALE CERTURILOR DINTRE PARINTI -
  11. Pingback: DE VORBA CU PARINTELE ANTHONY KARBO (II): „Astazi, ca sa fii parinte, trebuie sa fii om de rugaciune!” -
  12. Pingback: Psihiatrul ortodox Dmitri Avdeev despre RELATIILE DINTRE SOTI si PUTEREA RUGACIUNII MAMEI PENTRU FIII PIERDUTI -
  13. Pingback: PARINTI SI COPII (I): Arhim. Simeon Kraiopoulos despre FERMITATE, RABDARE SI CONSECVENTA IN EDUCATIA COPIILOR. De ce parintii buni NU trebuie sa cedeze capriciilor celor mici? -
  14. Pingback: RUGACIUNI PENTRU COPIII NOSTRI -
  15. Pingback: SFANTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (5 august) – poezii strapungatoare de inima, fotografii cu moastele sale neputrezite si reportaje video despre viata sa -
  16. Pingback: PUTEREA LACRIMILOR SI A STRIGATULUI MAMEI INDURERATE si ce inseamna A TE RUGA PENTRU UN ALTUL CA PENTRU TINE INSUTI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate