Parintele Calciu despre SARBATORIREA REVELIONULUI

31-12-2009 Sublinieri

bruegel-land-of-cockaigne-big-jpe3

“Acest sfârşit de an – Anul Nou pe care noi îl sărbătorim – nefiind stabilit şi sfinţit de Biserică, nu este un lucru sacru. Este un lucru omenesc. Noi n-avem de ce să-l sărbătorim. Noi n-avem de ce participa la artificii, la cântece, la tot felul de scandaluri, la dansuri deşucheate Noi îl slăvim pe Dumnezeu în biserică. Noi aici aşteptăm sfârşitul, dacă Dumnezeu ar fi rânduit ca sfârşitul lumii să fie acum. Ce relaţie este între un eveniment sacru şi întâi ianuarie? Absolut nici una. De ce se zice că sfârşitul va fi atunci când a hotărât lumea că începe alt mileniu şi nu atunci când va veni Hristos? Sau cel mult, să zicem, la un praznic, la Naşterea Domnului, sau la Buna­vestire?

REVELION 2007 - INTEGRARE - BUCURESTIToate acestea sunt înşelări diavoleşti. Ingrămădiri de oameni, delirul care-i apucă pe toţi, nebunia, artificiile, băuturile, şampania care curge… Mă uitam aseară. Vorbeam despre ce s-a întâmplat la Paris. Cineva spunea că la Roma, unde a fost adunarea Papei – nu înţeleg de ce s-a ţinut la 1 ianuarie 2000 şi a dat binecuvântare lumii şi cetăţii, când nu este nici un eveniment care să fie celebrat – spunea că au curs nu ştiu câte milioane de sticle de şampanie. Sparkling_Champagne_HolidaysŞi venea altcineva şi ne spunea: mai multă şampanie a curs la Paris! Atunci în Germania mai multă bere! Deci aceasta era măsura „sfinţeniei” Anului Nou!

Acest început de an nou lumesc este un lucru diabolic. A fost stabilit de satana prin slujitorii lui, ca să ne abată de la lucrurile creştineşti, de la adevărul credinţei. Şi Domnul a dovedit minciuna tuturor. Dumnezeu a dovedit minciuna celor care voiau să omoare mulţimea în masă, vorbesc de atentatele musulmane. Dumnezeu a dovedit minciuna celor care spuneau: în noaptea aceasta va coborî Iisus şi trebuie să omoram cât mai multă lume, să ne sinucidem ca să mărim suferinţa în lume şi să se îndure Dumnezeu de noi să vină, să fie sfârşitul acestei lumi! Toţi s-au dovedit mincinoşi, toţi au fost slugile satanei. Inspiraţia lor n-a venit de la Dumnezeu, ci de la diavol.

Adevărul a fost aici, în biserică. Aseară am făcut Vecernie şi ne-am rugat lui Dumnezeu, azi am făcut slujba. Sunt oameni care poartă numele Sfântului Vasile şi ştiau că azi e slujba Sfântului şi n-au venit. Noi ne-am rugat pentru ei, ca Dumnezeu să-i întoarcă de la petreceri, să vină să-şi sărbătorească numele în biserică…”.

(din: Parintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii. “A sluji lui Hristos inseamna suferinta”, Editura Bonifaciu, 2009)

Pr Gheorghe Calciu – Predica de Anul Nou, 2000 from ellaina on Vimeo.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Anul Nou, Crestinul in lume, Parintele Gheorghe Calciu, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Parintele Calciu despre SARBATORIREA REVELIONULUI

  1. O bucurie fără viaţă

    O bucurie fără viaţă
    Este stăpână pe pământ,
    Tot mai savant justificată
    Dar care n-are nimic sfânt.

    Dezlănţuirea ei –primară-
    A cucerit lumea crestină
    Care-i acordă înlăuntru
    O conotaţie divină.

    Justificări tot mai profunde,
    Sporesc lăuntric dăruirea,
    Unor trăiri foarte intense
    Care domină omenirea.

    Trupescul ridicat în slavă
    A nimicit orice ruşine
    Şi-i idealul sfânt şi ţintă
    În libertăţi, grav libertine.

    Valorile vieţii creştine
    S-au demodat şi au apus,
    Şi-i o ruşine şi-un risc astăzi,
    Să trăeşti sincer în Iisus.

    Ştiinţa şi tehnologia
    Răsfaţă mintea şi trăirea
    Şi în ofertele moderne
    S-a dezbrăcat de strai iubirea.

    Sărmanul suflet nu mai vede
    Orbit de falsa ei trăire
    Că prin ruşine şi prin viciu
    Nu se ajunge la iubire.

    Că chingi de forţă uriaşă,
    Îi restrâng zilnic libertatea,
    Şi-n bucuriile ruşinii
    Tot mai savant domină MOATREA.

    Că lanţuri grele leagă duhul
    Şi trupul, prin tehnologie,
    Pecetluit, pândit din umbră,
    Şi nimicit pe veşnicie.

    O bucurie fără viaţă,
    Domină astăzi omenescul
    Şi umanismul nu divinul,
    A devenit şi-n cult firescul.

    Prin umanismul Academic,
    -Considearat acum lumină-
    Se strică legile credinţei,
    Şi-n profunzimi viaţa creştină.

    E noapte-n bucuria lumii
    Din răsărit până-n apus.
    O bucurie ce nu are,
    NIMIC DIN CE NE-A DAT IISUS.

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » In seara lui Vasile Sfantul…
  3. Domnul sa va dea tuturor pacea Sa pentru a va putea bucura de rugaciunile si timpul petrecut la Sfanta Liturghie maine!
    Doamne, ajuta!

  4. Spune bine ceea ce spune Sf.Ioan Gura de Aur alaturi de Pr.Calciu Dumitreasa dar…o sa fie destul de greu sa inchizi ochii spre somn pana dimineata datorita petardelor, chiuiturilor, hahaielilor, muzicii date la maxim; dar cu ajutorul lui Dumnezeu vom putea cum, necum… asa, cu ochii carpiti sa ne ducem la Biserica maine in cinstea Sf.VAsile cel Mare ascultand Liturghia – este un alt sfant drag sufletului meu…pe vremuri cu greu ma urneam, alteori nu ma duceam deloc; dar am hotarat sa ma tin de cuvant.

    Vad/aud la stiri ca, se vor scumpii toate! Foarte bine! Multe lucruri nu ne vom mai permite, nu vom mai avea posibilitatea sa platim multe dintre utilitati; vedeti voi…comunistii de ieri fata de comunistii de azi ne bagau in cofa pe toti: adica! stateam la coada pentru orice, stateam in intuneric multe ori pe zi, doar doua ore de televizor/zi; astazi – avem ‘de toate’ pe piata dar ne strang cureaua comunistii de azi din toate partidele (din ’90 incoace)care au vandut tara si au pus-o pe nasalie indatorand-o si aducand-o in sapa de lemn datorita numai importurilor, agricultura, sanatatea sunt special lasate de izbeliste; dar ca sa nu mai lungesc vorba…vom fi nevoiti sa ne auto-constrangem datorita salariului tot mai mic – uite-asa vom taia telefonul RDS, internetul, vom aprinde lumina numai cand nu te mai vezi prin casa, vom manca mai putin, vom carpii ciorapii, vom tine ca la ochii din cap la incaltarile vechi, imbracamintea nu va mai fi demodata ci o vei imbraca bine-merci ca sa ai ce sa pui pe tine, etc…nu vad IESIRE din toata harababura asta! Dumnezeu cu mila!

    Anul Nou sa va aduca sanatate (daca nu puteti consulta un medic si nu e ceva grav, participarea la Sf.Maslu cat mai des), nadejde (ca sa nu cadeti in deznadejde), credinta multa (ca vom iesii din starea asta generala)si, cu Dumnezeu inainte!

  5. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Despre petrecerea Revelionului
  6. Imi amintesc ca odata sau de doua ori am participat la slujba in noaptea de Anul Nou, locuiam intr-un cartier foarte aproape de biserica si m-am dus. Nu au fost molitfele sfantului Vasile, s-a slujit sfanta Liturghie. Nu am cuvinte sa spun ce usurare a fost. Dupa ce m-am mutat, nu am mai avut prilejul acesta, caci nu in toate bisericile se face slujba de Anul Nou.

    In special pentru cei care nu au posibilitatea asta, de a merge la biserica in noaptea dintre ani, nici nu traiesc pe langa o manastire, poate ca a fi langa cei dragi (nu neaparat intr-un loc zgomotos, unde se canta, se danseaza si se consuma alcool)e un lucru bun.

    In aceste zile cred ca subiectul principal de discutie, sau personajul principal, este salata boeuf. Si cele care sunt impreuna cu ea. Si, ma gandesc eu, nici nu e asa de deplasat. Imi aduc aminte, cand veneam acasa de sarbatori , in vacante, imaginea platoului cu continut galben si cu ornamente de gogosari, castraveciori, masline si albus de ou tronand in mijlocul mesei din sufragerie era punctul central de interes. Ce mai faci, esti bine, sanatos? Ia niste salata boeuf! Ai calatorit bine, nu a fost frig pe tren? Nu, a fost cald, spuneam, cu ochii tinta pe platoul galben cu ornamente in forma de semiluna, rosii, verzi si albe.

    Sarbatorile sunt facute ca sa le petrecem impreuna cu cei dragi. Ati observat asta? Chiar cand suntem departe, simtim nevoia sa trimitem un mesaj, sa dam un telefon. Este nevoia fireasca de comuniune, de a fi impreuna. Nu salata boeuf este importanta aici, ci comuniunea cu cei dragi. Ei sa stie de noi, noi sa stim de ei. Sa ne avem unii pe altii in grija.

    De aceea, paradoxal, salata boeuf devine deodata importanta. Poate mai importanta pentru cel care o pregateste . Pentru ca atunci cand alte daruri nu pot sa fac, nici sa fac versuri, nici sa cant, nici doua vorbe mangaietoare nu pot rosti, atunci bunavointa, intentia cea buna, se pot darui si astfel, sub forma modestului platou frumos ornat cu gogosari. Drept pentru care dau aici aceasta reteta: dragoste, ganduri bune si un sfat: nu uitati de rugaciune!

    http://www.parohia-petresti.ro/postate/Salata_boeuf_-_o_reteta.php

  7. Cata dreptate au Sfintii Parinti ! Cat de mult s-au straduit sa ne descopere Adevarul …De la Sfantul Ioan Gura
    de Aur , care ne spune raspicat:”Judecata este inaintea
    usii , viata mea merge spre batranete” – pana la Parintele Calciu care fotografiaza realitatea dezgustatore a
    “ingramadiri de oameni , delirul care-i apuca pe toti , nebunia , artificiile , bauturile , sampania care curge…” , lumea n-a avut “ochi de vazut si urechi de auzit” si mers din rau in mai rau …din ce in ce mai scarboase [ fie-mi iertat epitetul ] petrecerile de … Anul Nou , care dau
    masura “sfinteniei” acestei “sarbatori” ?!
    Doamne , mult Induratorule , mai ajuta , Doamne , lumea aceasta sa-i auda pe Sfintii Tai !
    Mantuitorule …Iisuse , Dumnezeul Nostru …

  8. Predica audio a Pr Calciu de Anul Nou la: http://vimeo.com/8460407

    Traim vremuri grele fratilor in care chiar si unii din pastorii bisericii se afla in fruntea unor astfel de petreceri, motivatia: scop caritabil…
    Bunul Dumnezeu sa ne ierte pe toti caci daca lumea de astazi mai exista este pt cei care se roaga si mai inteleg adevaratul sens al pocaintei.

    Cu iertari, La Multi Ani tuturor in Domnul,
    E

  9. Foarte frumos textul cu salata… Denota multa delicatete sufleteasca…!!! Tipic ortodox.

    Sarbatori fericite alaturi de cei dragi…!!!

  10. Imi doresc sa fiu fericit, dar nu fara Tine!
    Doamne ajuta-ne si ne miluieste!
    Amin.

  11. In ultimii sapte-opt ani, am petrecut noaptea Anului Nou in biserica. Se facea Miezonoptica, Acatistul Sfantului Vasile, rugaciuni de multumire, poate si alte rugaciuni, nu imi amintesc acum ce anume… Era dumnezeieste! Biserica era plina, ca si in noaptea de Inviere. A doua zi dupa Sfanta Liturghie toti luam anafura, unii chiar primeau Sfanta Impartasanie.
    Anul acesta, nu ni se mai ingaduie aceasta bucurie 🙁
    Ca sa ne taie totusi pofta de a ne desfata prea mult, parintele a dat binecuvantare de a posti vineri, asa ca, tot a gasit sfintia sa o modalitate de a ne ajuta sa ne gandim mai mult la suflet decat la trup.

  12. @ioana
    cum adica”nu ni se mai ingaduie acest lucru”?Nu inteleg!Daca ai spus asta,trebuie sa explici.
    Si eu fac acelasi lucru,de vre-o zece ani si”ni se ingaduie”si anul acesta.De-abia astept noaptea de maine!
    La multi ani,ba nu,o vesnicie de ani ,cu Hristos!tuturor surorilor si fratilor(printre care si adminii acestui site)!

  13. Pingback: Război întru Cuvânt » UN NOU AN, UN PAS INAINTE SPRE VESNICIE. O singura urare: sa traim in 2011 cu si in HRISTOS, singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare!
  14. Pingback: REVELIONUL SI CRESTINII. Ce si cum sarbatorim in noaptea de Anul Nou?
  15. Pingback: PREDICI AUDIO LA ANUL NOU, TAIEREA IMPREJUR SI PUNEREA NUMELUI DOMNULUI (Parintele Sofian, IPS Bartolomeu, Parintii Mihail, Nectarie, Hrisostom, Ciprian): CEAS DE BILANT SI PRIMENIRE DUHOVNICEASCA -
  16. Scuze ca voi fi in raspar cu lumea de aici. Imi place sa fiu in biserica oricand, de sarbatori, la liturcghii, la vecernii, dar nu de revelion. Fiindca anul nou nu este o sarbatoare religioasa (de altfel anul nou biserices este pe 1 septembrie). Nu vad ceva rau in a merge sa petreci in mijlocul unor prieteni de buna calitate, in a bea un pahar cu sampanie, a manca ceva, a rade, a canta, a dansa, a sta la masa. asta nu inseamna nici orgie, nici betie, nici cine stie ce orori. Romanul este vesel din fire. Nu poti sta mereu in genunchi la slujbe. sunt si momente cand trebuie deestinere. Repet, a petrece anul nou intr-o societate placuta si de calitate, cu o mucica normala nu chestii penibile, a te bucura, a te copilari, a ciocni la 12 noiaptea un pahar si a iti ura “la multi ani” – nu vad ceva pacatos in toate astea. Si in pateric, aduceti-va aminte cand un mare batran, ava Pimen parca, gluma cu fratii, si un vanator trecand pe acolo s-a smintit. Si parintele i-a zis “Asa si cu fratii, de intinzi prea mult, degraba se rup”. Cred ca te poti veseli si fara excese, si fara pacat. Oare in cana galileii, la nunta la care a patricipat mantuitorul, se vor fi spus numai rugaciuni ? Nu bea lumea vin, nu erau cantece, veselie ? La multi ani !

  17. @Vranceanu:

    Prezenta la biserica “de revelion” nu e obligatie, de aceea, poate nu trebuie sa o privim sub aspectul asta. Daca nu e ceva rau in a sta cu prietenii la o serata decenta, cu siguranta nu e deloc rau sa mergi sa petreci la biserica. Depinde de cum simte fiecare, pana la urma. Iar prezenta la biserica nu inseamna fete smolite si tarat in genunchi, totusi. 🙂 Inseamna si pocainta, desigur, insa notiunea de praznic, pana la urma, adica impreuna-bucuria cu Domnul, sfintii si cu ceilalti, nu de la Biserica ne vine? Este bine, credem noi, ca sunt destui care prefera sa se adune la biserica decat sa “petreaca” la televizor sau sa celebreze “trecerea dintre ani” in marile adunaturi colective din orase.

    La multi ani binecuvantati de Dumnezeu!

  18. Acum, dupa trei ani vad ca Magda S. imi adresa o rugaminte 🙂 Bine ca traim “multi ani” ca sa putem totusi sa inchegam cate un dialog…Nu-i raspund totusi, ne-om vedea in Cer cu mila Domnului, si atunci, traind o vesnicie imi voi gasi un moment sa ii spun Magdei cum a fost cu revelionul din 2010 🙂

    Pana atunci, Dumnezeu sa dea toate cele bune si de folos adminilor si tuturor celor care le trec “pragul”!

  19. @ioana:

    Multumim mult!

    La multe binecuvantari si daruiri de la Domnul!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate