In San Francisco, PE URMELE SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI – “Apostolul Pavel al zilelor noastre”

30-06-2009 Sublinieri

icoana_in_care_sfantul_pare_viu_01.jpg

“Cine citeşte viaţa Sfântului Ioan Maximovici, nu se poate să nu-l îndrăgească şi să nu-l simtă pe Sfântul foarte apropiat sufletului său. Mulţi dintre creştini îl consideră cel mai mare sfânt contemporan. Eu l-aş numi pe Sfântul Ioan, Sfântul Apostol Pavel al zilelor noastre şi aceasta pentru că a propovăduit cu mult curaj cuvântul lui Dumnezeu în foarte multe ţări: în Serbia, în Franţa, în Belgia, în Olanda, în China, în Filipine, în America.

 facade_holy_virgin.jpg

M-am rugat Sfântului să mă învrednicească să ajung să mă închin la moaştele sale care se află într-o catedrală pe care a construit-o cu câţiva ani înainte de mutarea sa la Domnul. Şi Sfântul mi-a îndeplinit ruga. Ajunsă în San Francisco, am primit mult mai mult decât am cerut. Sfântul mi-a îndrumat paşii prin locuri dragi lui, în care nu speram să ajung, locuri despre care chiar şi creştinii care locuiesc acolo şi care vin des la această catedrală ştiu foarte puţin.

Aşadar, într-o zi cam ploioasă, am pornit alături de un grup de români şi de un grup de pelerini ruşi prin San Francisco, pe urmele Sfântului Ioan Maximovici avându-l ca ghid pe Ieromonahul Iacov, de la Catedrala Veche, acolo unde Sfântul a slujit până la finalizarea lucrărilor la Catedrala Nouă. Aici, la Catedrala Nouă, am reîntâlnit atmosfera duhovnicească trăită în bisericile şi mănăstirile din Rusia. Pe lângă racla cu moaştele Sfântului Ioan creştinii se roagă şi la moaştele Sfântului Ioan din Tobolsk (rudă cu Sfântul Ioan Maximovici), Sfântului Gherman din Alaska, Sfântului Iov de la Poceav şi a multor alţi sfinţi ruşi.

Mare a fost bucuria să mă închin şi la o părticică din moaştele Sfântului Patriarh Tihon – unul din noii mucenici ruşi care au fost prigoniţi pentru credinţa lor de către bolşevici. Am simţit nevoia să adresez o cerere specială Sfântului Tihon – să se roage înaintea Bunului Dumnezeu pentru ca întregul nostru Sinod să aibă puterea de a-L mărturisi pe Hristos cel Adevărat.

shrine-with-the-relics-of-the-holy-hierarch-john.jpg

După ce am participat la o mică slujbă ţinută la racla Sfântului Ioan am coborât în cripta de la subsolul catedralei, acolo unde a fost mormântului Sfântului. Aici părintele Iacov ne-a povestit mai multe minuni săvârşite de Sfântul. Sub racla în care se află moaştele sale se pot trece bileţele cu nume, pe care Sfântul le citeşte.

Au venit odată două fete din Europa. Una dintre ele a scris un pomelnic, iar cealaltă nu a făcut acest lucru, deoarece nu credea că sunt citite. Seara i-a apărut Sfântul Ioan în vis şi a mustrat-o, spunându-i că citeşte absolut toate numele şi toate pomelnicele puse de închinători la racla sa.

O altă întâmplare este legată de convertirea minunată a unei familii, soţ şi soţie. Ea a fost bolnavă de cancer şi s-a vindecat datorită rugăciunilor Sfântului Ioan. Şi pentru că a promis că dacă se va vindeca o să se boteze la Catedrala Sfântului Ioan a plecat cu soţul său spre San Francisco. Dar, în timpul călătoriei, soţul îi repeta continuu că el nu se va boteza, deşi atunci când au pornit la drum nu se pusese această problemă. Părintele care îi însoţea i-a spus soţiei să stea liniştită şi să aibă încredere în Sfântul Ioan. Ajuns la raclă, soţul – medic de profesie – a rămas impresionat de felul minunat în care arătau mâinile Sfântului. Nu îşi putea explica de ce mâinile nu sunt putrezite. Aşa că s-a gândit să ceară o dovadă că relicvele pe care le vedea aparţin unui Sfânt, un semn ca să se convingă de adevărul sfinţeniei şi de lucrarea harului. I-a fost dată şi această dovadă, apărându-i în icoană, chipul Sfântului ca şi cum ar fi fost real, mişcându-şi capul. Şi pentru că nu i-a venit să creadă acest lucru a mai cerut un semn. Şi, minune! Sfântul a scos mâinile din icoană şi l-a binecuvântat. Lăsând la o parte orice îndoială, medicul s-a botezat şi el şi, în prezent, studiază teologia întrucât îşi doreşte să ajungă preot…

 st-johns-hands.jpg

Ne-am continuat apoi minipelerinajul poposind la aşezământul Sfântul Tihon, acolo unde Sfântul Ioan îşi avea chilia. Una din camere era transformată în biserică (cu altar, icoane şi chiar veşminte care au aparţinut Sfântului). Părintele Iacov ne-a arătat în primul rând icoana Maicii Domnului dătătoare de lapte, icoană la care Sfântul se ruga atunci când era în China ca să-i trimită mâncare pentru orfanii săi (se ştie că în China Sfântul a construit nu numai o catedrală, dar şi o casă pentru orfani). De câte ori se ruga Maicii Domnului, aceasta nu întârzia să-i răspundă. Apoi, părintele ne-a arătat câteva icoane care multă vreme au fost închise la culoare, astfel încât nu se puteau distinge chipurile reprezentate, dar cu timpul s-au curăţat. Cel mai emoţionant însă pentru mine a fost să ajung în chilia Sfântului şi să mă „odihnesc” câteva clipe în scaunul în care Sfântul îşi petrecea nopţile. Ştiam din viaţa Sfântului că nu dormea niciodată, ci doar stătea într-un scaun. Chilia este foarte mică şi modestă. Are numai un birou, acest scaun şi câteva rafturi cu cărţi în foarte multe limbi, printre care şi în limba română.

 in-his-office-at-st-tikhons-orphanage-san-francisco-1966.jpg

Pe unul din pereţii este fotografia părinţilor Sfântului, Boris şi Glafira. Sfântul îi îndemna pe credincioşi să se roage pentru părinţii lui, promiţând că la rândul său se va ruga mai mult pentru acel suflet. Lângă scaunul Sfântului este un tablou reprezentându-l pe Sfântul Ioan, în picioare. I-am spus părintelui că-l simt foarte viu pe Sfântul Ioan în acea icoană. Iar părintele zâmbind mi-a mărturisit că toţi pelerinii îi zic acelaşi lucru.

Ultimul popas a fost la catedrala veche. Aici, o altă bucurie. Părintele Iacov ne-a făcut o rugăciune acoperindu-ne cu mantia de arhiereu a Sfântului deasupra. Imediat după rugăciune ne-a explicat că au avut loc numeroase vindecări miraculoase ale celor care au beneficiat de acelaşi „tratament” ca şi noi.

the-holy-relics-arrayed-in-new-hierarchal-vestments-and-placed-in-a-new-coffin-around-participants.jpg

Însă cea mai impresionantă a fost povestea tinerei Sarah, care îşi duce cu multă răbdare crucea unei suferinţe copleşitoare. Stareţul Iona, al unei mănăstiri închinată Sfântului Ioan Maximovici, l-a rugat odată pe părintele Iacov să meargă cu mantia de arhiereu la fiica sa duhovnicească, Sarah. Această tânără de numai 16 ani fusese muşcată de o insectă şi, în urma infecţiei, paralizase complet. Din tot corpul, numai umerii îi mai putea mişca…

După ce părinţii au acoperit-o pe Sarah cu mantia, aceasta a început imediat să răspândească mireasmă, bună mireasmă ce a fost simţită de toţi cei din cameră. Stareţul Iona a fost într-atât de copleşit de emoţie, încât rugăciunea a fost săvârşită numai de către Părintele Iacov.

Şi povesteşte în continuare părintele Iacov:

În momentul în care am citit din Sfânta Scriptură pe capul ei, Sarah ne-a zis de mai multe ori:

– Pot să îndur asta. Pot să îndur asta. Pot să îndur asta.

– Ce fel de suflet eşti?! Noi am venit să slujim pentru tine, şi tu ne înveţi valoarea răbdării şi a suferinţei!

Iar Sarah, la sfârşitul slujbei ne-a zis:

Dumnezeu mi-a dat această încercare, aşa să mă rog toată ziua!

– Dacă-ai ştii ce ai spus, Sarah! Acesta ar trebui să fie scopul nostru al tuturor, rugăciunea neîntreruptă!

Sfântul Ioan Maximovici a fost un mare rugător. Să-l rugăm să ne ajute să ne purtăm cu vrednicie fiecare dintre noi crucea, să facem faţă tuturor ispitelor, încercărilor şi greutăţilor, şi mai ales să ne ajute să fim mereu în partea celor care îl iubesc pe Hristos”.

Raluca Tanaseanu

(Din revista Presa Ortodoxa, nr. 3/2009)

 1.jpg

Legaturi:


Categorii

Minuni si convertiri, Sfantul Ioan Maximovici, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “In San Francisco, PE URMELE SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI – “Apostolul Pavel al zilelor noastre”

  1. Nu a trecut decat o saptamana de cand, impreuna cu familia, ne-am intors din pelerinajul facut la moastele Sfantului Ioan Maximovici care se afla in Catedrala “Bucuria celor necajiti”din San Francisco. Aceasta Catedrala a fost ridicata sub indrumarea, grija si la rugaciunile Sfantului Ioan Maximovici.
    Primele lucruri care te coplesesc sunt mirosul de mir raspandit in jurul raclei precum si manutele Sfantului impreunate intr-un gest de smerenie si bunatate asteptand parca apropierea spre binecuvantare.
    Asa cum a marturisit si autoarea articolului, Sfantul Ierarh Ioan a facut minuni si cu mine si familia mea. Una dintre acestea este faptul ca atunci cand am auzit ca moastele „facatorului de minuni al vremurilor de pe urma” (cum l-a numit Ieromonahul Serafim Rose) se afla la San Francisco, m-am rugat la Sfantul Ierarh Ioan sa mijloceasca si pentru mine sa ma apropii de racla cu moastele sale, iar acest lucru nu a intarziat.
    O alta minune este ca, abia reveniti din pelerinaj, aici la Montreal, a venit si Icoana Facatoare de minuni din Kursk, a carei copie era purtata la gat de Sfantul Ierarh Ioan, fiind oferita spre inchinare credinciosilor atunci cand mergea in pelerinajele sale si care acum se afla pe racla cu moastele Sfantului. Si minunile Sfantului Ierarh „nebun dupa Hristos” nu se opresc aici. Totusi, am sa inchei scurta mea marturisire incredintandu-va ca adevart este: Desi a murit, Sfantul Ioan Maximovici, viu este !!!

  2. OARE SE POATE TRIMITE UN POMELNIC ACOLO UNDE SE AFLA MOASTELE SFANTULUI?

  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Eugene (Cuv. Seraphim) Rose despre MOARTEA UNUI SFANT: VLADICA IOAN MAXIMOVICI
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL IOAN MAXIMOVICI, PARINTELE UNIC - Marturii olandeze
  5. @ anonim:

    Va rugam sa ne trimiteti pomelnicul pe mail si incercam prin intermediul cuiva.

    @ Cecilia:

    Ne bucuram sa mai cunoastem, fie si virtual, pe cineva care sa marturiseasca despre sfintenia lucratoare, vie a Vladicai Ioan!

  6. @ anonim & admin

    Locuiesc in Alberta (vestul canadian) si ma ofer sa trimit pomelnicul prin posta ori prin fax, in caz ca aveti nevoie. Doamne miluieste-ne pe noi, pentru rugaciunile Sfantului Tau Ierarh Ioan Maximovici!

  7. Cred ca si eu am fost calauzita (tot de Vladica)sa-i gasesc adresa si sa-i trimit o scrisoare cu problemele pe care le aveam la vremea aceea. Pana in acel moment nici macar nu stiam ca acest mare sfant exista pe continentul american. In acea perioada simteam ca, cu siguranta am pierdut, sufleteste vorbind, si fara speranta de redobandire, un memebru al micii mele familii. Dar intr-o zi am am gasit si am urmat urmatoarele recomnadari:

    Scrieti o scrisoare adresata Sf. Ioan Maximovitch in care sa-i expuneti situatia pentu care doriti ajutorul sau si trimiteti-o la adresa:

    Holy Virgin “Joy of All Who Sorrow” Cathedral
    6210 Geary Blvd.
    San Francisco
    CA 94121
    USA

    Cu mentiunea: To St. John, the Wonderworker of Shanghai & San Francisco.

    Cei care o vor primi o vor aseza langa racla sfantului Ioan si sa nu aveti cea mai mica indoiala ca sfantul nu va va raspunde.
    Doamne Ajuta!!!

  8. Multumesc mult, am sa trimit acolo un pomelnic. Crd ca cu avionul va ajunge mai repede.

  9. Pingback: Război întru Cuvânt » “DESI AM MURIT, SUNT VIU”. Cateva marturii despre minunile Sfantului Ioan Maximovici
  10. Intervin si eu la un an dupa ce a fost postat acest articol (eu abia acum l-am citit), si intreb daca cineva mai doreste sa trimita pomelnic sau scrisoare Sfantului Ioan Maximovici. Ma rog Domnului ca sa ingaduie sa ajung acolo luna viitoare (iulie-2010).
    Ii multumesc Domnului pentru aceasta lucrare si hrana duhovniceasca care ajunge la noi prin intermediul acestui site. Domnul sa-i binecuvinteze pe cei care lucreaza la acest site, iar eu personal in numele multora va multumesc din suflet. Domnul sa sporeasca Mila Sa cu noi!

  11. Amin! Noi multumim!

  12. In ce limba slujea Sfantul Ioan in America ?

  13. @ Ale:

    Parca si in rusa, si in engleza. Nu suntem foarte siguri, dar daca cineva mai poate verifica…

  14. Multumesc admin !!!

  15. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL SERAFIM DE VIRITA – marturii minunate, tulburatoare si pline de invataminte despre puterea sfinteniei si necesitatea faptelor credintei (II): “PENTRU POCAINTA TE-A SALVAT DOMNUL!”
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » CUM A FOST PRIGONIT SFANTUL IOAN MAXIMOVICI († 2 iulie) DE CHIAR FRATII SAI: “Ca au zis intru sine gandind cu nedreptate: Sa facem sila dreptului…”
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » VIATA SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI (documentar VIDEO si text). Apostolul descult al Americii, Chinei si Occidentului
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » 45 DE ANI DE LA MUTAREA IN IMPARATIA CERURILOR A SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI, FACATORUL DE MINUNI (†2 iulie 1966). Cuvant despre modestie
  19. As vrea sa stiu daca si cum putem trimite un pomelnic acolo, la racla moastelor Sfantului Ioan de la San Francisco. Credem in el si avem MARE nevoie de el! Dar nu putem ajunge acolo! Multumesc! Alina Didu- Craiova

  20. @ Didu Alina

    poti sa scrii preotilor de la catedrala din San Francisco unde sunt moastele Sfantului si te vor indruma ei…

    http://www.sfsobor.com/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=89&lang=en

    (pomelnic se zice diptychs in engleza) pentru orice alt cuvant ai

    http://ro.orthodoxwiki.org/ cu termeni bisericesti. la fiecare termen in ro ai si pagina in engleza, in stanga paginii in romana e link

    http://translate.google.com/ pentru traducerea scrisorii, in caz ca nu esti foarte sigura pe engleza ta.

  21. @ Didu Alina(2)

    acum am vazut ca site-ul catedralei are si o pagina in care poti completa on-line pomelnicul tau

    http://www.sfsobor.com/index.php?option=com_content&view=article&id=85&Itemid=71&lang=en

  22. Multumesc frumos! Alina

  23. Pingback: MAICA NINA de la Schitul Sf. Nil Sorski din Alaska (SUA), o monahie care crede in CONVERTIREA CONTINUA – interviu in “Familia ortodoxa” -
  24. Pingback: AJUTORUL MINUNAT PE CARE IL DA CUVIOSUL IOAN DE LA COLCIU, DUPA ADORMIRE: “Chiar daca am murit, sa stii mata ca am ramas tot viu” -
  25. Pingback: INTALNIREA CU PARINTELE SERAFIM ROSE – geniul sfant al ortodoxiei americane si calauzitorul convertitilor. MARTURIA PARINTELUI DAMASCHIN – staretul manastirii din Platina – si a unei pelerine romance in America -
  26. Pingback: SFANTUL IOAN MAXIMOVICI, EPISCOP DE SHANGHAI SI SAN FRANCISCO – 50 de ani de la adormirea unui arhiereu cu moaste intregi al zilelor noastre († 2 iulie 1966). CUM MOARE UN SFANT. Cum se ingrijeste de turma sa un păstor jertfelnic sau IUBIREA FACA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate