Parintele Arsenie Papacioc: “ACTIONATI CU STRATEGIE!”

3-04-2009 Sublinieri

pararsenie1.jpg

“Am spus Părintelui Justin că a dat bătălia prea devreme, dar eu nu am fost împotriva lui. Părintele Justin a tras un clopot şi s-au trezit toţi adormiţii neamului. Bine a făcut! Dar cei de aici m-au dat la radio de la Dobrogea în tot felul cum le-a convenit lor, aşa încât eu să par că aş fi împotriva Părintelui Justin. Dar i-am ameninţat şi eu şi le-am zis că eu nu ţin de Constanţa, ţin de Bucureşti…”

Încă nu e lepădarea cea desăvârşită. Dar este începutul primejdios al acelei lepădări, din care nu vei mai putea ieşi mai târziu. Deocamdată s-a arătat numai un 6, dacă înţelegeţi, şi mai urmează încă doi“.

coperta.jpg

Interviu cu părintele Arsenie Papacioc, realizat sâmbătă, 14 martie, Mănăstirea Techirghiol, aparut in Revista “ATITUDINI”, nr.5/2009:

“- Părinte, în această problemă mult controversată a cipurilor, în care oficialităţi atât statale cât şi clericale vin şi ne spun că aceste cipuri nu aduc nicio daună persoanei umane, ce argument trebuie să invoce simplul credincios în faţa lor?

– Este foarte simplu. Eu vreau să mor o singură dată, nu de o mie de ori. Eu nu le accept, pentru că ar fi o moarte duhovnicească. Îmi aduc aminte, eram la închisoare şi m-au luat din celula aia acolo şi se ştia că de regulă pe care îl lua nu se mai întorcea; şi a început să se comunice repede prin morse pe perete că l-au luat pe Părintele Arsenie. Dar de fapt mă chemase un colonel şi ei credeau că mă omoară şi îmi dădeam seama cât de caraghioasă este lumea, când Mântuitorul spune: „Nu se mişcă fir de păr fără voia Mea”. În viaţă să ai o poziţie pe linie. Adică drumul cel mai scurt între două puncte, nu ocolit, nici frânt, ci poziţia de linie dreaptă. Deci asta e poziţia: să fii pe linia asta dreaptă mereu. Cât se poate să nu fii greu în spinarea Celui care te duce, că Cineva te duce. Şi m-a întrebat colonelul acela: „Cum e cu Dumnezeu”? Zic: „Ce vreţi să spuneţi”?Există sau nu există”? Şi i-am răspuns: „Nu ţi-e ruşine! La întrebarea asta îţi răspund mulţi copii din şcoala primară”. Erau zece colonei acolo la Aiud. Şi le mai zic: „Domnule, n-am vedea, n-am poetiza, n-am versui, n-am înţelege frumuseţea, armonia lucrurilor, dacă nu am fi făcuţi de cineva superior acestor mari calităţi“. Ei, dacă porcul nu cunoaşte la portocale, degeaba îi prezinţi; o reclamă frumoasă care e cu reclamă occidentală şi orientală. Nu e porc că-l taie la Crăciun, e porc că-l taie în fiecare clipă. Şi apoi l-am întrebat: „Dar dumneavoastră de ce nu credeţi? Ce argumente aveţi? Eu sunt gata să mor pentru tot ce spun”. Sunteţi gata să muriţi pentru tot ce spuneţi? Fir-ar să fiţi! Că noi nu putem gândi, mişca spre înălţimi dacă nu pui şi problema morţii mai întâi. Morţii nu poţi să-i faci o cafea, e o mare realitate pe care lumea o neglijează sau cel puţin ştie că nu vine nici azi, nici mâine, nu se ştie. Nu se riscă când e vorba de veşnicie niciodată. Dacă e o punte peste o prăpastie, dar acoperită cu frunze şi vine unul şi-ţi spune: „Domnule, nu te culca alături, că e prăpastie!” Dar un milion de inşi spun: „Nu-i adevărat!” de care ţii cont? I-am scris Preasfinţitului Varsanufie: „Orice clipă poate să fie un timp şi orice suspinare poate să fie o rugăciune“. Nu există un timp cât de scurt să nu poată fi controlat şi binecuvântat de Dumnezeu. Şi a fost întrebat Iisus: „Care-i calea?” „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“.

Dacă nu e cale, nu e mergere. Dacă nu-i adevăr, nu-i cunoaştere. Dacă nu-i viaţă, nu-i vieţuire. El era tot. „Eu sunt Cel ce Sunt“. „Fără de Mine nu puteţi face nimic“. Mă jupuiţi, faceţi ce vreţi, dar acesta e adevărul! Nu accept să-mi pierd libertatea cu care m-a creat Dumnezeu pentru cipul vostru!

– Cum să facem mersul, ca mărturisire în faţa Cezarului?

– În faţa Cezarului să spuneţi asta: omorâţi-mă, că eu nu pot fără cruce! Nu se poate fără cruce. Toată frumuseţea Învierii Mântuitorului n-ar fi fost aşa de grozavă dacă n-ar fi fost crucea mai întâi. Nu vă înşelaţi! „Cine fuge de cruce, fuge de Dumnezeu,” spune Sf. Teodor Studitul. Nu se poate fără jertfă.

Părinte, statul acesta vrea să scoată Adevărul din oameni, vrea să le scoată oamenilor crucea şi icoana din casă. Ce să facă monahii şi duhovnicii şi ce să facă poporul, când senatul s-a pronunţat pentru introducerea acestei legi a actelor biometrice?

– Când vine lupul să te atace, ai libertatea să te aperi. Nu întindem mâna: „N-ai voie să intri”! Te lupţi cu el şi poate să cadă el; eşti în legitimă apărare. Trebuie să aperi adevărul, dar cu strategie, pentru că dacă lupta este lipsită de strategie, te calcă în picioare. Noi suntem nişte inşi fără valoare, dar unitatea noastră poate avea. Noi ar trebui să ne bucurăm că trăim nişte vremuri ca acestea de cruce. Vorbim mereu de cruce, dar crucea înseamnă să iei ce nu-ţi convine. Deci trebuie apărat adevărul. Cuvântul aceasta al Mântuitorului: „Fiţi înţelepţi ca şerpii…” De ce a ales jivina asta ca înţeleaptă? E odios, dar Hristos a spus-o cu rost. Şarpele, oricât l-ai tăiat, nu moare, dar dacă îl loveşti în cap, moare. Şi Capul este Hristos. Noi trebuie să-L păzim pe Hristos cu orice chip să nu fie lovit. Că noi numai datorită Capului trăim. El e Calea, Adevărul şi Viaţa.

– Vorbeaţi de strategie, cum să înţelegem strategia?

– Să fim uniţi, că dacă eşti unul te calcă în picioare, dar dacă eşti mulţi… Ei nu sunt proşti. E un comandament pe undeva de comandă lucrurile astea, în frunte cu dracul. Am spus Părintelui Justin că a dat bătălia prea devreme, dar eu nu am fost împotriva lui. Părintele Justin a tras un clopot şi s-au trezit toţi adormiţii neamului. Bine a făcut! Dar cei de aici m-au dat la radio de la Dobrogea în tot felul cum le-a convenit lor, aşa încât eu să par că aş fi împotriva Părintelui Justin. Dar i-am ameninţat şi eu şi le-am zis că eu nu ţin de Constanţa, ţin de Bucureşti …

Dar cum să perceapă credincioşii faptul că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că nu vede niciun pericol şi că el e primul care îşi pune cip?

– O mare greşeală tactică a făcut. O mare greşeală! Dar nu Stoica e sinodul şi poziţia Bisericii. Adevărul este unul singur, unde e adevărul acolo e toată Biserica, nu e o fracţiune de Biserică. Dacă tu eşti singurul care susţii adevărul, toată Biserica e cu tine.

– Sfinţia voastră cum vedeţi lepădarea prin acest cip?

– Încă nu e lepădarea cea desăvârşită. Dar este începutul primejdios al acelei lepădări, din care nu vei mai putea ieşi mai târziu. Deocamdată s-a arătat numai un 6, dacă înţelegeţi, şi mai urmează încă doi. Toate sunt bune că se separă adevărul de minciună. Dar duşmanul, nu vedeţi? Atacă tocmai lucrurile esenţiale care te ţin de viaţa aceasta socială: paşapoarte, carnete auto, buletine. De aceea nu este acceptabil să intri în luptă fără gândul morţii, al jertfei, al crucii. Or să mai cadă din noi. Cum o vrea Dumnezeu! Eu m-am pronunţat, bineînţeles cu gând smerit, că nu sunt Mafalda: Nu  accept aşa ceva! Căci bătălia s-a dat şi de sârbi, şi de greci, dar cu instituţiile s-a dat…

– La noi ştiţi cum e cu instituţiile…

– Tu eşti o instituţie dacă stai bine în adevăr! Nu-mi pare rău că sunt român. Felul cum pui problema ar părea că românii sunt proşti. Uite că nu sunt proşti! Ştiu să reacţioneze şi mă bucur foarte mult, chiar dacă generaţia aceasta nu mai are forţa generaţiei trecute. Îmi amintesc pe vremea lui Carol al II-lea, eu am dat bătălia asta din jos. Eram de faţă când regele a vrut să pună mâna pe Garda de Fier ca organizaţie şi oferea fel de fel de lucruri. Şi Codreanu nu era de acord. Noi nu eram ca nişte politicieni. Eu eram un copil la douăzeci şi ceva de ani, doritor de luptă pentru frumuseţea unui Adevăr, în fruntea căruia se afa Arhanghelul Mihail. Eu eram împotriva sângerării. Dar nu contam eu. Eu eram un scuipăţel acolo, dar trăiam. Şi uite că Dumnezeu nu m-a lăsat. Pentru că am învăţat troparul Sfântului Arhanghel Mihail de când eram mic. Codreanu era un om cinstit, un mare erou. Am stat cu el mult de vorbă şi am fost prin tabere, dar ne mai şi contraziceam. Adică nu eram pentru poziţia asta exclusiv militară într-o problemă şi cu nuanţă politică, dar şi spirituală.

Uite vă spun o situaţie: cum era să-l  dea jos pe regele Carol. Am provocat o întâlnire pe Calea Victoriei în Bucureşti, eram până la 9 inşi, atât. Şi am început să cântăm cântece legionare pe Calea Victoriei. Şi, vă daţi seama, s-a adunat lumea, încât nu se mai vedea de lume. Şi era unul mai plinuţ acolo şi s-a ridicat la tribună: „Cum să strig”? Şi i-am zis: „Jos regele Carol al II-lea, trăiască regele Mihai! Ura!” Şi acela a zis invers. Şi a zis Ura când nu trebuia şi Ho când trebuia. Şi atunci mă gândeam ce să fac eu? Şi am zis: „Daţi-l  jos”! Acum, eu find mai mititel, m-au ridicat repede pe mine. Am luat cuvântul, am liniştit poporul şi am zis limpede cu intenţia să repar şi greşeala care se făcuse în clipa aia. Lumea a zis cum am zis eu. Şi am zis: Asta e lumea! Apoi ne-am retras la un hotel să vedem ce zice presa. Şi au apărut nişte articolaşe, dar mititele – ceea ce însemna că le era frică şi la presă. Noi speculam lucrurile acestea. Şi am recurs la un lucru de mare risc. Am luat trei maşini şi am început să strigăm prin faţa palatului: „A abdicat regele! A abdicat regele!” Şi am strigat până când într-adevăr a abdicat regele! Şi cu o astfel de ediţie specială, vă daţi seama ce era pe noi! Eram în maşină cinci inşi: un avocat, doi doctori… şi ne-am hotărât să mergem la Văcăreşti să cerem rugăciune la Arhanghelul Mihail. Şi era destul de închis ca drum…. Şi am ajuns la Văcăreşti. Acolo era lacăt, era poartă, dar băteam în poartă ca nişte stăpâni. Ne opreşte paznicul să îi spunem cine suntem. Şi am luat eu comanda. „Domnule, a biruit Garda de Fier. Deschideţi-ne să ne închinăm aicia, să facem altar la Văcăreşti, nu închisoare de deţinuţi”! A pus mâna pe telefon şi ne-a deschis imediat civilizat. Şi era un deţinut acolo, un singur legionar. Şi zice: „Nu te scot de aici”! Şi l-am scos a doua zi bineînţeles. Şi eu stăteam în Zărneşti, Braşov, unde am fost şi primar. Şi când am ajuns de la Văcăreşti înapoi în centru, nu mai încăpeai de cămăşi verzi. Toţi s-au dat jos. Eu am refuzat să mă dau. Şi am băgat la cap. Toţi acum erau legionari, dar de formă. De unde or fi scos cămăşile alea verzi în câteva ceasuri, nu ştiu! Şi am ajuns şi la Braşov şi am dat ordin să dea raport în gară. Să fie şi o manifestare văzută ca să putem face un plan de bătaie. Când am ajuns în gară la Zărneşti, nu era niciun om. Şi m-au informat unii că pe terenul de fotbal s-au adunat. Şi am ajuns pe terenul de fotbal. Tot orăşelul era adunat acolo; pe marginea şi pe mijlocul terenului erau legionarii şi veniseră sa dea raportul. Dar nu îi cunoşteam. Şi m-am învăţat minte de la Bucureşti. Nu le-am dat atenţie, i-am împrăştiat, i-am gonit. „Nu vă cunosc pe voi”! Nu faci armată cu improvizaţi. Noi purtam cămaşa verde cu o convingere puternică şi nobilă. Am luat comanda cum trebuie. Şi nu îmi pare rău. „Aşa credeţi, voi, profitorilor? Şi vă şi condamn că îndrăzniţi să îmbrăcaţi cămaşa verde de care numai aţi auzit şi voi. Şi potenţial voi aţi fost prigonitorii”. Aşa le-am zis. Şi homo homini lupus nu mai e valabilă, cum că omul îi lup pentru om. Nu, omul e Dumnezeu pentru om de când a venit Hristos. Vedeţi? Aceasta este strategia! Hai să intrăm cu niţel curaj în valorile autentice care au relaţie cu veşnicia. Acţionaţi cu strategie! Eu acum nu sunt aşa de informat şi nu am o armată în jurul meu cum are Părintele Justin. Eu sunt singur aici. Dar puneţi-vă capul la bătaie!

Important e să stai de vorbă cu tine în orice clipă. Nu e permis să nu ştii ce ai de făcut. Poate sunt situaţii să rabzi, mergând pe linia unei credinţe trăite. Nu se mişcă fir de păr fără voia Mea şi   Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Biserica nici porţile iadului nu o vor birui. Şi chiar dacă mori, nu mori, frate! Ai trecut de la moarte la viaţă! Nu-s cuvintele mele. Şi aşa este. Acestea nu sunt nişte poveşti, dragii mei. Repet, moartea nu poţi să o păcăleşti cu o cafea. Moartea e o mare realitate. Iadul e o mare realitate, confirmat de Mântuitorul: Mergeţi în focul cel de veci! Şi a trecut de la moarte la viaţă. Va să zică viaţa trebuie să fe niţel pipăită şi întrebat: cine sunt eu? Dar numai în funcţie de marele Adevăr în contingenţă cu veşnicia, că altfel… eşti un politician prost. Te duci în târg să-ţi cumperi şi tu o haină şi te-a păcălit un jidan prost, cu haină putredă.

Care credeţi că ar trebui să fe următorul pas strategic, mai ales că am aflat că legea privind buletinele electronice s-a votat deja, tot aşa „tacit”?

– Este de dorit poziţia grecilor care a avut în frunte pe patriarhul însuşi militând pentru drepturile credincioşilor împotriva acestor acte. Dar ştiţi ce înseamnă 666? Explicaţia am găsit-o şi eu la unul din Sfinţii Părinţi, nu este a mea. Noi trebuie să apărăm crucea, dar împotriva cărui duşman? Că în planul de foc pe care eu l-am băgat şi în Biserică, nu numai în armată, este şi ăsta: precizarea poziţiei tale faţă de inamic.

Cine e inamicul la noi? E dracul! Diavolul zice că este creatorul lumii. 666 adunate ca unităţi ne dau 18, care înseamnă 9 cete de sus, 9 cete de jos care fac 18. Astea de jos sunt trei câte trei: arhieria, preoţia şi diaconia – prima ceata, a doua ceată este monahismul şi tot neamul omenesc, a treia parte sunt păsările, peştii, animalele şi mineralele. Cetele de sus, le ştiţi: îngeri, arhangheli, stăpânii, domnii… Şi dracul se foloseşte de toată creaţia şi se pretinde ca creator. Daţi-vă seama ce îndrăzneală! „Lepădatule”! Însă e o creaţie, un ticălos. Am făcut o constatare de pe poziţia mea de monah şi de duhovnic: insistă foarte mult dracul, nu se lasă deloc. Însă e un vândut, e un lepădat, e un apostat, un tolerat. Nu contează. Deci trebuie să cunoaştem poziţia creştină mai întâi, care o nimiceşte pe cea potrivnică. Nu trebuie să fim nici pe poziţia de răzbunare, să avem satisfacţie că am biruit pe vrăjmaşi, nu… cu gând smerit.

– Cum vedeţi poziţia mitropoliei Clujului faţă de poziţia sinodului unde, ştiţi bine, că Înaltul Anania nu a participat.

– Anania a făcut ce trebuie. A făcut sinod mitropolitan şi s-a prezentat. Pentru că practic nu avea încredere sută la sută în hotărârea de dincoace. Dar atât cât a făcut Patriarhul eu sunt mulţumit, că se întrezăreşte şi cumva împotriva… Ceea ce înseamnă: ce să-i ceri mai mult? Cu dibăcie s-a strecurat. Pe ei nu-i interesează. …Însă sunt multe lucruri de zis aici. Eu vă îndemn să nu primiţi aşa ceva. Pentru că acum e numai un început. Pe urmă vor ajunge să vi-l  bage pe gât, nu numai în piele. (…) Am fost la Bucureşti, am sosit aseară. Mi-a stat o ureche pe loc. Şi în Bucureşti am trecut pe la Sf. Dumitru… cu amintirile mele de mic. A venit aseară la mine un consilier de la patriarhie. M-am „ocupat”  de el, bineînţeles. Dar nu mă tem. Ştiu că le sunt adversar. Cu o moarte toţi suntem datori! Dar una-i ortodox să mori sau ecumenist vândut! Viaţa înseamnă moarte continuă. Să ştii să mori şi să înviezi în fecare zi!”

pararsenie2.jpg

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Parintele Arsenie Papacioc, Portile Iadului, Razboiul nevazut, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Parintele Arsenie Papacioc: “ACTIONATI CU STRATEGIE!”

  1. Parintele Arsenie pe care i l admir foarte mult de mai multi ani,…nu degeaba spuneau unii “Arsenie omul lui Dumnezeu”, dovada ca este asa, este ca vorbeste duhul lui Dumnezeu prin gura lui. Multumim lui Dumnezeu ca inca i l mai tine printre noi. Doamne ajuta ne pe noi pacatosii!!!

  2. Insista dracul pe partea lui si antihristii – de partea lui dar, cu aceeasi insistenta trebuie sa-i stam si noi impotriva, sa devenim tari la cerbicie, caposi, intransingenti, neinduplecati! Noi sa-i zicem – pas! – si/ori ‘inapoia mea Satano!’.

    Este el un vandut, apostat, lepadat si tolerat dar…tolerat de mai-marii lumii caruia i se si inchina (Arhitectul Universului), copiat de catre multi (in apucaturi, simtire si gandire – prin ceata arhiconilor), apostat si ecumenist – amestecand asa-zisul bine (de pace si intelegere, de ‘iubire crestineasca’) cu erezie ‘prinzandandu-se’ precum marca de scrisoare in a sa plasa multi ganditori (dintre preoti, mireni si/sau alte confesiuni ‘crestine’); e dibaci ticalosul, stie Scriptura pe de rost, are aproape 8000 de ani ‘in spate’ tot urmarind razboiul dintre acolitii lui si crestini de-a lungul secolelor specializandu-se in momit, imbrobodit…n-ar avea nici-o putere de am fi cu adevarat ai Lui Hristos si nelipiti lumii asteia!

    Drept urmare, sa ne batem capul cum putem iesi de sub stapanirea lui si a acolitilor lui urmand cu strasnicie o strategie! In ajutor ne vor veni oameni ai lui Dumnezeu si Insusi Hristos si ceata Sa de ingeri de vom trece definitiv de partea Lui!

  3. Slava lui Dumnezeu ca ne-a daruit noua pacatosilor si nevrednicilor,asa parinti ca Arsenie Papacioc Justin Parvu Adrian Fageteanu parintele Proclu si altii asemenea lor…Slava lui Dumnezeu.

  4. “Viaţa înseamnă moarte continuă. Să ştii să mori şi să înviezi în fecare zi!”

    Doamne, cu cata intelepciune si foc vorbeste parintele Arsenie. Domnul sa’l tina sanatos ca avem mare nevoie de oamen ca sfintia sa sa ne indrume in vremurile ce vor urma. Dumnezeu sa ne ajute pe toti caci vreumuri grele ne asteapta fratilor!

  5. MAICA DOMNULUI sa ne ajute pe noi pacatosii sa nu cadem in apostazie, ea este nadejdea noastra, ea sa ne lumineze in clipa aceea care este atit de aproape.Fie sora Magda, dupa cuvintele tale,,in ajutor ne vor veni oamenii lui DUMNEZEU si insusi HRISTOS si Ceata Lui de Ingeri,,ca si noi sa trecem definitiv de partea LUI.Vreau sa mentionez ca am avut fericirea sa-l cunosc pe parintele Arsenie,unul dintre sfintii ramasi inca pe pamint ptr noi pacatosii si cred in tot ce spune el. El este deja unul dintre oamenii lui DUMNEZEU care avenit in ajutorul nostru. Sa-l ascultam intocmai.Amin!

  6. Fratiilor cum spune si Parintele Arsenie ne trebuie strategie, iar cea mai buna strategie este ASCULTAREA DE COMANDANTUL SUPREM HRISTOS, prin invatatura primita de la El si renuntarea la eul nostru egoist. INDRAZNITII EU AM BIRUIT LUMEA-pacatul, spune Mantuitorul Hristos. La urma urmei ce avem de pierdut aici? DESERTACIUNEA DESERTACIUNIILOR=VIATA FARA HRISTOS!
    Curaj, si post usor in continuare.IUBITII SI IERTATI!!!

  7. DOAMNE AJUTA.Sa ne traiasca parintele PAPACIOC si parintele IUSTIN PARVU ca bune invataturi ne dau.Este bine sa fii incapatanat.DAR SA AVEM INCAPATANAREA CEA BUNA CA SA NU PRIMIM CIPUL PE BULETIN,PE PERMIS,PASAPORT.Daca ramanem uniti cred ca DUMNEZEU nu ne va lasa.DOAMNE AJUTA-NE

  8. @ Vulturul:

    Parintele Arsenie vrea sa spuna ca avem nevoie de discernamant, de intelepciune, pentru a si intelege si aplica drept, pe acest caz concret, ceea ce noi numim “ASCULTAREA DE COMANDANTUL SUPREM HRISTOS”. Nu e de ajuns curajul sau entuziasmul, mai trebuie si putina minte, vrea sa ne zica parintele Arsenie.

    @ Dascalu Marius:

    Tocmai ca unitatea dintre crestini nu prea mai e de gasit astazi, iar “incapatanarea”, daca ne bizuim cumva doar pe propriile noastre forte, va avea aceleasi rezultate ca si “ambitia” Apostolului Petru: “Chiar daca toti te vor parasi, eu niciodata…!” De aceea, noi zicem ca e nevoie si de (de fapt, in primul rand de)… enorm de multa smerenie, pocainta, zdrobire de inima, de o schimbare REALA a vietii in sens duhovnicesc.

    De altfel, un sfant parinte chiar spunea ca izvorul vitejiei duhovnicesti nu este altul decat “zdrobirea inimii”. De ce? Fiindca prin ea sufletul se goleste de mandrie, de patimi si lasa loc in sine harului Duhului Sfant. “Celor mandri Dumnezeu le sta impotriva, iar celor smeriti le da har”. Pentru ca numai harul Duhului Sfant este puterea, singura putere pe care ne putem bizui in clipele, zilele si anii de incercare ce vor urma!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/09/parintele-rafail-care-este-sensul-adevarat-al-pocaintei/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/27/ce-avem-noi-de-facut-astazi-pentru-a-ne-mantui-si-pentru-a-ne-pregati-de-incercarile-ce-vor-veni/

    Zdrobirea, izvor de vitejie duhovnicească

    Rezultat al acţiunii harului, această zdrobire face să se nască vitejia duhovnicească. Sfântul Simeon Noul Teolog spune că nu e nimic „mai curajos decât o inimă înfrântă şi smerită, care respinge fara osteneală oştirile demonilor şi le pune cu totul pe fuga” (Cateheze 2, 42-44). Această zdrobire aduce vitejia duhovniceasca fiindcă „e singura stare în care omul, inspirat de harul dumnezeiesc, îndrăzneşte să-şi contemple propria mizerie duhovnicească, fără a cădea însă în deznădejde, încrezător dimpotrivă în aceea că acela, care l-a făcut să-şi vadă adâncul părăsirii sale, e în stare şi să-l facă să ajungă fără vătămare pe celălalt ţărm, unde se află Dumnezeu. Ajunge la această stare adoptând o atitudine profetică: pune toată dreptatea pe seama lui Dumnezeu, în timp ce faţa sa şi-o acoperă de ruşine [cf. Dn 9, 7]”. Astfel Sfântul Ioan Scărarul afirmă şi el că vitejia duhovnicească e în acelaşi timp o biruinţă (Scara 14). Biruinţă prin aceea că, fără curajul pe care îl naşte zdrobirea, omul nu poate face faţă în chip potrivit sărăciei sale duhovniceşti, o sărăcie care se descoperă a fi un dar şi devine temeiul urcuşului său duhovnicesc

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/09/23/tine-mintea-ta-in-iad-si-nu-deznadajdui-cuvant-al-lui-dumnezeu-pentru-vremea-noastra/#more-4283

  9. Sarut mana parinte, mare intelepciune in cuvintele: “Viaţa înseamnă moarte continuă. Să ştii să mori şi să înviezi în fecare zi!”

    Unii din sfintii parinti ai bisericii, perioada mai timpurie, interpreteaza 666: cadere, dupa cadere, dupa cadere (de 3 ori cadere) din harul divin (fara a veni in contradictie cu nimic din ceea ce s-a spus pana acum de alti sfinti parinti) tocmai pt ca 777 in Sf Biblie Otodoxa este simbolul Sf Trinitati. Vezi studiul Bibliei Ortodoxe @ http://orthodoxstudybible.com/
    “Deocamdată s-a arătat numai un 6, dacă înţelegeţi, şi mai urmează încă doi“. Parintele vorbeste in duh profetic.
    Cum bine comenta un frate pe un alt blog: “strategia” vrajmasului este de a te trage la el incetul cu incetul. De aceea nici ei nu vin dintr-o data cu cipul implantat.
    Posibil ca al doilea 6 sa reprezinte caderea bisericii, cand nu va mai exista nici un ierarh vertical (cum spunea pr Iustin, antihristul va fi instaurat la Ierusalim de catre patriarh). Al treilea 6, posibil pecetea, care asa cum spun unii parinti va fi legata de credinta, te lepezi de Iisus si te inchini lui antichrist, ti se va da pacetea (fara de care nu poti supravietui).

    Cred ca cei care au strategia de a astepta ultimul 6, se inseala (iertatima). Experienta sfintilor din inchisorile comuniste o demonstreaza, ca numai cei ce s-au mentinut pe pozitie (de la inceput pana la sfarsit, fara nici un fel de compromis) au rezistat.

    Hristos cu noi!

  10. Superbe cuvinte…ale Parintelui ARSENIE!

    Eu mai “vad/disting/inteleg/…sesisez…” (in afara de ceea ce au spus antecomentatorii mei in postarile precedente) in cuvintele “actionati cu STRATEGIE…!!!” ale Parintelui Arsenie si aceste INTELESURI/SENSURI:

    – Actionati “ORGANIZAT”, “METODIC”, si dupa un “PLAN DE ACTIUNE”!.
    – Actionati dupa o “ORDINE A PRIORITATILOR” si dupa o IERARHIE A PRINCIPALELOR OBIECTIVE” ale luptei anti-cip!.
    – Actionati de asa natura incat sa va REGLATI si ARMONIZATI si aduceti unii pe altii si eforturile si actiunile si intreprinderile si reactiile voastre duhovnicesti si…civice, intr-o “CEDENTA ORDONATA si intr-o CONCORDIE desavarsita!”
    – Actionati NOBIL si cu finete, SENSIBILIZAND opinia publica si atragand o MARE SIMPATIE si PRETUIRE a maselor de oameni fata de demersul vostru si nelasand/nedand altora (cei care va doresc raul…) motive (…apa la moara) si argumente de a va dispretui sau batjocori frumoasele si justificatele voastre demersuri!.
    – Actionati “INTELIGENT” si “ISTET” si “INTELEPT” in tot ceea ce stabiliti sa faceti!
    – Ationati “CONTAGIOS” si “DETERMINANT” si INSTIGATOR LA IMITATIE pentru alti si ca o BUNA PILDA si un FRUMOS EXEMPLU pentru alti semeni (din tara si din tot SPATIUL ORTODOX…) care inca sunt inca nehotarati si denumeriti cu privire la NECESITATEA acestei lupte atat de importante pentru mantuirea voastra!.
    – Actionati “AGER” si “ENERGIC” (reglanudu-va si pregatindu-va si adaptandu-va “cuvintele” (“discursurile publice”) la anumite… “atmosfere” de forta argumentativa si de sobrietate atitudinala…si nu vorbiti slab si nici nu va purtati ca niste “papa lapte”…cand trebuie sa-L MARTURISITI PUBLIC PE HRISTOS…))!
    – ACTIONATI “SOLIDAR” si “IN UNIRE” si “IN FRATIETATE”, avand si exprimand toti o SINGURA VOCE (fara nuante discordante…) si o singura JUSTIFICARE (fara idei antagonice si potrivnice…) in fata lumii (si a mass-media), pentru ceea ce faceti…!
    – Actionati “IN ACORD CU VOIA si PORUNCILE LUI HRISTOS”, si tinand cont de ceea ce spune Sfanta Scriptura ca din pricina unor crestini care nu traiesc crestineste in viata lor, CALEA ADEVARULUI ESTE …HULITA!
    – Si mai ales…ACTIONATI cu PUTEREA HARULUI LUI DUMNEZEU, fara de care nu iesiti la Lupta cu AMALEC cel nevazut”!

    Sa ma ierte Parintele Arsenie, ca “citii/vazui/sesizai/intelesei”…atat de multe sensuri ale acestor cuvinte…”ACTIONATI CU STRATEGIE”!

    Baza acestei actiuni cu…”STRATEGIE” ramane UNIREA si ORGANIZAREA inteligenta a fortelor si actiunilor crestinilor ortodoscsi IUBITORI de ADEVAR din tara aceasta…in randul carora FACA BUNUL DUMNEZEU sa fie cat mai multi fii ai acestui neam romanesc! AMIN!

  11. Mi-a placut foarte mult cum a informat Constantin pe Forumul Crestinortodox.ro despre adunarea semnaturilor in vederea unui referendum. De aceea, il voi cita:
    REFERENDUM sa cerem!
    TABELUL PENTRU REFERENDUM – Forma oficiala

    Zilele trecute au fost multe neclaritati cu privire la forma si continutul tabelului pentru referendum. Cu toate ca am avut consultari si cu juristi, tabelul pe care l-am pus la dispozitie nu este cel mai corect SI EXISTA RISCUL DE A NU FI LUATI IN SEAMA. Domnul a randuit si tocmai in acest impas, am primit de la manastirea Petru Voda, tabelul oficial ce este folosit pentru un referendum de catre statul roman. Ne cerem iertare pentru eventualele probleme create, insa e bine ca stabilim acum, caci suntem la inceput, acest detaliu.

    TABEL PENTRU REFERENDUM

    http://apologeticum.files.wordpress….referendum.pdf

    PRECIZARI :
    1) Noul format de tabel nu mai contin CNP-ul si are binecuvantarea parintelui Justin
    2) Conform legii, numarul minim necesar pt un referendum este de 500.000 de semnaturi. Sunt sanse de a strange mult mai multe. Acum toata lumea este informata si stim de un caz, in care o credincioasa a reusit sa stranga peste 100 000 de semnaturi, pe care le-a dus personal la Petru Voda.
    3) Semnaturile stranse pana acum pe variantele de tabele 1,2,3, au aratat politicienilor, societatii civile si Bisericii ca o masa importanta de oameni este afectata de aceasta problema. S-a constientizat la nivel national aceasta problema. Acum, prin REFERENDUM, se cere sa ni se dea dreptul democratic de a alege. Deci, Campania de strans semnaturi cu valoare legala, abia acum incepe cu adevarat. Deci, toti care au semnat pe tabelele precedente pot semna noile tabele, acestea fiind cele oficiale.
    4) Sa fim tari in credinta si sa fim constienti ca punand acea semnatura, avand si rugaciunea in gand, este o marturisire a noastra … este semnatura de impotrivire. Cum zicea si parintele Iustin : “este picatura de har” pentru a merge mai departe in marturisirea noastra.
    5) PENTRU CEI DIN STRAINATATE : completati cu datele din pasaport.
    6) Un TIP pt cine poate scoate mai multe tabele la imprimanta. Datorita faptului ca noul format este mai de “familie”, parerea mea este ca acestea pot fi raspandite in cutiile postale ale crestinilor, astfel incat sa poata fi completate pe indelete acasa, de fiecare familie cu rudeniile lor. Insa, crestinii care le vor raspandi, bine ar face sa ataseze si un fluturas cu mentiunea, la data de …la ora de… vor fi ridicate de persoana X care le va duce la manastire…. Adica, la adresele pe unde le-au raspandit, sa treaca iar ca sa le adune, caci prin POSTA se “volatilizau” pana la Man Petru Voda.

  12. Pingback: blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei - Big Brother, New World Order, cipuri, 666 [2009 - 28]
  13. Pingback: Linkurile zilei 3 Aprilie 2009 — NU cătuşelor electronice!
  14. cred ca vom avea de ales: Dumnezeu sau 666. fiecare stie ce cat stie. pacat de cei ce stiu putin, de cei care zic “pai daca asa sunt vremurile ce sa facem?!” sa se informeze asta sa faca, nu sa ne zica noua (celor care nu vrem cipuri in acte si nici sub piele) ca suntem limitati, traim in epoca de piatra, si alte alea.
    ce regret cel mai mult este ca intreaga civilizatie a romaniei se duce pe rapa. din oameni cuminti, rabdatori, intelepti, cu cuget curat, puternici, hotarati – ca asa era descris poporul roman de odinioara – ei bine din acesti oameni s-a ajuns la goliciune; poprul de azi nu mai vede decat avere, bani cu caru’, modernizarea bisericii si altele de felul asta. dar TRADITIA unde ramane?! ca TRADITIA nu o poti pune intr-o vitrina de muzeu!!!!
    “ce-am fost si ce-am ajuns!” ca natie! Unde esti tu Tepes Doamne? “Ridica-te Stefane si vezi-ti fii ca vremea in lume e grea! Credinta vesnica patriei noastre JURAM Maria Ta!” cam asa sunau versurile unui cantec asa-zis patriotic. de fapt e un cantec pt neam si tara! nu patriotism d’ala de ceara…
    natia asta se lasa dusa de valul piereii atat de usor…pacat
    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa si pe toata lumea Ta! Amin!

  15. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Teofan de la Putna - predica marturisitoare despre pocainta noastra concreta si despre pericolul cipurilor
  16. Pingback: Proorocie despre România de Virgil Maxim « † Apologeticum
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC - 95 DE ANI. O viata de jertfa sub ocrotirea Maicii lui Dumnezeu
  18. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC A TRECUT AZI, 19 IULIE, LA DOMNUL. » Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate