Sfantul Valeriu Gafencu – comemorat la Targu Ocna

16-02-2009 Sublinieri

Cititi si:

 troita-cimitirtargu-ocna.JPG

Ziarul de Bacau: Sfantul inchisorilor”, declarat Cetatean de Onoare al orasului Tirgu Ocna

“La Tirgu Ocna, a avut loc simbata, 14 februarie, festivitatea de comemorare a lui Valeriu Gafencu, erou martir al neamului romanesc, decedat dupa o grea suferinta in temnitele comuniste, la Penitenciarul Spital din Tirgu Ocna, pe 18 februarie 1952.

O multime de oameni au participat la parastasul de la Troita din Cimitirul de linga Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, unde sint ingropati cei 78 de detinuti politici pieriti in temnita comunista.

Este o datorie de onoare sa facem cunoscuta, sa evocam si sa pomenim personalitatea cit mai multor traitori ai credintei stramosesti, adevarati slujitori ai neamului, precum Valeriu Gafencu, acest «Sfint al inchisorilor»”, a declarat Costel Condurache, membru al Asociatiei “Prezent” si principalul organizator al evenimentului. Dupa incheierea slujbei si depunerea de flori la Troita eroilor martiri, cei prezenti au vizitat Penitenciarul Spital prin care au trecut, alaturi de Valeriu Gafencu, si alti detinuti politici, printre care: pr. Ilie Lacatusu, Ioan Ianolide, arhim. Gherasim Iscu, Gheorge Nitescu etc.

Festivitatea s-a incheiat in jurul prinzului la Casa de Cultura a orasului, unde a avut loc decernarea titlului de Cetatean de Onoare – post mortem al orasului Tirgu Ocna lui Valeriu Gafencu, la initiativa Asociatiei Prezent si a Federatiei Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti din Romania. Distinctia a fost inminata de viceprimarul Costache Nutu surorilor lui Valeriu Gafencu. “Sint coplesita de emotie si multumesc din suflet tuturor celor care si-au adus aminte de iubitul nostru frate, care si-a pus viata in slujba lui Dumnezeu si a neamului nostru romanesc”, a spus Valentina, sora lui Valeriu Gafencu. Vorbitorii au evocat personalitatea eroului si au prezentat acest moment ca un act de redescoperire martirica si istorica a poporului roman. La manifestare au fost prezenti fosti camarazi ai lui Valeriu Gafencu sositi din toata tara, reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice, cadre didactice, oameni de cultura”.

Romulus Dan Busnea

tgocna-2009-dr-iosif-niculescu.JPG

Dr. Iosif Niculescu (95 de ani), fost detinut politic, evocandu-l pe Valeriu Gafencu

valentina-si-eleonora-gafencu.JPG

Doamnele Valentina si Eleonora, surorile lui Valeriu Gafencu (1)

valentina-si-eleonora-gafencu2.JPG

Doamnele Valentina si Eleonora, surorile lui Valeriu Gafencu (2)

 monahii-de-la-manastirea-petru-voda.jpg

Secventa din timpul Parastasului

lista-celor-morti-la-targu-ocna.JPG

Pomelnicul detinutilor politici raposati la Targu Ocna

intrarea-in-penitenciarul-spital-targu-ocna.JPG

Intrarea in Penitenciarul-Spital Targu Ocna, locul unde a patimit si unde s-a stins “Sfantul inchisorilor”

 6-viceprimar-nutu-costache-si-valentina-elefterescu.jpg

Decernarea diplomei si plachetei de cetatean de onoare post-mortem pentru Valeriu Gafencu: viceprimarul Nutu Costache si sora cea mare a lui Valeriu, Valentina Elefterescu


Categorii

Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Sfantul Valeriu Gafencu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Sfantul Valeriu Gafencu – comemorat la Targu Ocna

  1. Au fost momente de autentica traire,cu ganduri inchinate celor ce s-au jertifit pentru noi si credinta, cu lacrimi in colturile ochilor, cu bucurie imensa , pentru ca in ciuda tuturor piedicilor acesta umila aducere aminte a jertei sfintilor nostri din inchisori, cu voia lui Dumnezeu s-a realizat! Hristos biruie toate , si-si cinsteste sfintii si aici pe pamnat! Jertfa lui Valeriu Gafencu si a celorlalti sfinti sa ne fie calauza , ajutor , intarire si mangaiere in vremurile ce vor veni!AMIN

  2. Am o singura intrebare, de ce sunt doua date diferite pentru aceeasi comemorare?

  3. Viitorii autori de manuale scolare au de gandit si de invatat de la sfintii inchisorilor comuniste. Se cuvine ca icoana vietii sf. V. Gafencu sa figureze in materialul studiat de copiii nostri. Acestea sunt modele de viata si de traire autentica romaneasca ce trebuie cunoscute si impartasite.

  4. pentru cei care doresc sa vada mai multe fotografii de la acest eveniment va rog sa accesati acest link: http://picasaweb.google.ro/ITRANDAFIRESCU/TarguOcnaComemorareValeriuGafencuSiSfintiiInchisorilor#

  5. Urmaresc cu multa bucurie fiecare pas care se face spre deplina cinstire a martirilor ce s-au jertfit pentru Hristos in temnitele comuniste. Am un respect deosebit fata de Valeriu si familia lui atat de incercata si sunt convinsa ca se apropie vremea in care sfintenia acestui traitor crestin va fi recunoscuta canonic. Simt nu doar puterea exemplului sau de viata, ci si a rugaciunilor sale pentru noi. Intr-adevar, nu sunt alte modele mai apropiate si mai convingatoare pentru tanara generatie crestina si iubitoare de neam decat Valeriu Gafencu sau Constantin Oprisan, spre a numi doar pe cei mai pilduitori dintre ei. Dumnezeu sa binecuvinteze neamul romanesc pentru rugaciunile si dragostea acestor martiri!

  6. @ Anonim:

    Sunt organizatori diferiti, iar unii au ales ziua de sambata, ca zi traditionala de pomenire a celor adormiti, dar si ca zi libera in care putea participa mai multa lume, iar altii au ales sa marcheze comemorarea in chiar ziua adormirii intru Domnul a Fericitului Valeriu.

  7. Pentru
    Anonim
    Am o singura intrebare, de ce sunt doua date diferite pentru aceeasi comemorare?

    Sunt chiar dezamagit: stiam de mult timp de data de 18 febr. (ziua mortii-parca- a lui Valeriu Gafencu) pentru comemorare la Tg. Ocna. chiar imi facusem program sa ajung acolo.
    Dar cu 2 saptamani inainte am vazut anuntul cu comemorarea aceasta organizata de altcineva(Asociatia Prezent).
    Imi pare rau ca suntem dezbinati si cele 2 organizatii nu s-au putut pune de acord ca data sa fie comuna, sa fie o singura manifestare. Maine o sa pun si eu un anunt ca o sa organizez ceva la Tg. Ocna. Cred ca a fost foarte frumos sambata asta, mai ales ca s-a vizitat si Penitenciarul-Spital, ca au fost si surorile lui Valeriu Gafencu prezente, etc.
    Credeti, domnule Danion Vasile, ca vor veni si acum surorile lui Valeriu? Sau alti supravietuitori de atunci? De ce nu ati luat legatura cu organizatorii de sambata asta? Interese, cumva, domnilor Danion Vasile si Claudiu Tarziu? Sau orgolii? Vezi, Doamne, ca nu aparea Areopag-ul sau Prezent ca organizator principal?
    Pacat, mare pacat, ca ne lasam cazuti in mocirla.
    Am contramandat plecarea mea la Tg. Ocna din cauza acestor dezbinari specifice romanesti.
    Imi pare nespus de rau, de vreo 2 luni vroiam sa merg, dar imi dau seama ca ceea ce a fost mai frumos si mai interesant s-a consumat sambata asta.
    Ma doare sufletul, romani care puneti mai inainte orgoliul si interesele dvs.
    Dumnezeu sa ne ierte!

  8. @Admin
    Eu nu pot accepta explicatia administratorului.
    Inca o data intreb: o sa mai vina si de data asta surorile lui Valeriu si ceilalti supravietuitori ai inchisorii si o sa se viziteze si de data asta Penitenciarul?
    Cred ca nu o sa mai fie la fel de frumos. Ar parea ca o rejucare a unei piese de teatru, adica fals.
    Pacat ca cei doi organizatori n-au fost mai intelepti.

  9. Doamne-ajuta! Mila lui Dumnezeu sa fie cu noi, cu noi toti. Slava Tie Doamne, Slava Tie! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Acum in pururea si-n vecii vecilor Amin!

  10. @ Catalin:

    De data asta nu cred ca e vorba de orgolii, ci de reticente si susceptibilitati legate de asocierea cu o organizatie cu orientare declarat legionara. Nu or sa mai fie aceiasi oameni si acelasi program, este limpede, organizarea celor de la Prezent a avut o cu totul alta anvergura. Dar pentru cine are evlavie la Sfantul Valeriu nu cred ca trebuie sa fie un motiv de tulburare.

  11. Exact, dragii mei! Eu am fost prezenta sambata si cu durere o spun.. s-a tinut mult sa se puna drapelul pe masa in timpul parastasului dar s-a uitat CRUCEA! Ori acest lucru ne-a durut. Noi am mers cu inimile deschise, netinand cont de aplecarea organizatorilor spre legionarism, noi stim una: Hristos, atat! Insa ce ne facem parintilor ca s-a “strigat” sus si tare acolo ca sunt prezenti..SIparintii de la Petru Voda.. De ce se folosesc renumele si anii de puscarie a parintelui Iustin drept pavaza??? Asa cum scria Catalin, e ffff dureros. Poate ca unii vor da seama pentru aceste dezbinari din popor…poate ca ar trebui mai multe informare ‘PE SLEAU” cand e vorba de sfintii nostri. Pentru un om de rand ca mine e f. greu sa inteleg acestea subtilitati..si astfel pot cadea usor in deznadejde din pricina putinei mele credinte. Da frate Catalin, o repetare a aceluiasi eveniment… e ca si cum am vedea o piesa de teatru la mana a doua. Dumnezeu sa ma ierte!

  12. Ar putea oare cineva, bine intentionat, sa explice odata pentru totdeauna si pe intelesul tuturor – al celor binevoitori intru ascultare – ca Miscarea Legionara asa cum a inceput era o Miscare Spirituala, iar Codreanu, Mota, Maarin si iata GAFENCU si alti tineri ca el NU AU NICI-O LEGATURA cu actele criminale savarsite de exaltatii care au patruns – sau poate mai corect au fost infiltrati in Miscare – pentru a o deturna spre oprobiul public?
    Cu adevarat pacat ca Grupul Areopag nu a gasit calea de impreuna-ajungere cu Asociatia Prezent la scopul declarat, respectiv comemorarea Martirului Valeriu si a celorlalti care au suferit in temnitele comuniste.
    Daca acum va temeti a exprima un crez ortodox, o simtire comuna intru cinstirea Eroilor Neamului din cauza ca numele v-ar putea fi asociat cu Miscarea Legionara, si din aceasta presupuneti ca ati putea avea neplaceri, CE VETI FACE dumneavoastra formatori de opinie si chiar de suflete, cand se va pune problema sa declarati DACA RAMANETI SAU NU CRESTINI?
    Ce credeti ca este in sufletele celor care si-au dorit sa participe la aceasta manifestare de patriotism? Cred ca raspunsul cel mai elocvent l-a dat Fratele Catalin intr-unul din posturile anterioare pe aceasta tema!
    Vi se pare domnilor ca este putin lucru, dezamagirea din sufletele celor din ce in ce mai putini, care isi amana alte treburi lumesti dar importante, nutrind speranta in petrecerea catorva clipe in comuniune cu semenii lor de aceeasi credinta?
    Ca o ironie pentru cei care se tem de cuvantul Legionar si de tot ceea ce tine de el, eu care am fost la Parastas, va pot spune ca nu ma vazut nici-o camasa verde, nici-o centura cu diagonala, nimic din ceea ce ar avea legatura cu evenimente de trista amintire(care tot prin ingaduinta lui Dumnezeu si pentru pacatele noastre s-au petrecut!) ci totul s-a petrecut in cel mai autentic mod crestin-ortodox, cu smerenie, fara exagerari, fara multa vorbarie inutila, si fara nici-un fel de atitudine nepotrivita situatiei.
    Sa ne miluiasca Dumnezeu!

  13. Dragi frati, e prea mult sa banuim intentii meschine si dezbinari peste tot, inclusiv in aceste parastase organizate la Tg. Ocna.
    Oare pentru Sf. Valeriu Gafencu ar putea exista un parastas de mana a doua?! In primul rand, Danion Vasile oricum nu putea sa fie, fizic, la Tg. Ocna, sambata, deoarece era chemat la Man. Petru Voda cu ceva foarte important. In al doilea rand, P. Iustin Parvu a binecuvantat parastasul de miercuri si a mai facut si o chemare pentru comemorarea Sf. Valeriu pe 18 febr., la care am facut si noi trimitere in aceasta postare. Repet, e prea mult si devine obositor sa banuim interese meschine peste tot. Nu acesta e duhul lui Valeriu, daca intr-adevar incercam sa ni-l interiorizam, pe cat ne este cu putinta.

    Sigur, e mare pacat ca nu putem fi mai uniti, dar trebuie sa ne intelegem si sa ne asumam unii pe altii, asa cum suntem si sa nu ne mai aruncam suspiciuni sau etichete defaimatoare. Sa luam ce este bun din ce face fiecare si sa nu ne mai atacam, cel putin. Daca tot nu putem fi impreuna, putem cel putin sa nu fim dusmani, putem sa ne respectam si chiar sa ne iubim, acceptand ca celalalt poate avea o alta orientare, o anumita sensibilitate sau alte optiuni, care insa nu ne separa irevocabil.

  14. Eu am fost sambata( salariatii nu pot veni la mijlocul saptamanii),a fost inaltator. Pe mine nu ma intereseaza ideea intrigilor de culise . Eu n-am participat in numele asa -zisului legionarism , ci pentru ca mi-am dorit sa fiu la parastasul Sfantului Valeriu.Mi s-a dat acolo o lectie de istorie “traita”, nu aceea din manulalele scolare, care este MULT distorsionata.Poate ca ar fi momentul ca fiecare sa lase orgoliile si sa dea dovada de unitate.Consider ca acest lucru este imperios necesar,din doua motive: exista foarte multe activitati divesrsioniste (vezi MISA,care a participat la un miting de protest la guvern, “uitand ” sa mentioneze ca este ceea ce este, folosind un discurs derutant, pacalindu-i pe multi).Am vazut printre participanti preoti,maicute si ziaristi.In al doilea rand ,conform “dictonului “dezbina si stapaneste”, cei ce nu doresc o “coagulare ” a opiniilor mirenilor, vor triumfaca ,asa Parintele Iustin Parvu,daca nu ma insel, spunea:”duhovnicii tac, monahii tac , este timpul mirenilor sa ia atitudine”.

  15. @ Anonim si Mihaela,

    Inseamna ca ne-am vazut pe acolo fara sa ne cunoastem insa 🙂 Sunt total de acord cu voi, am simtit la fel sambata.

    (unul dintre administratori)

  16. Este posibil. Astept cu nerabdare alte actiuni de acest fel.
    Doamne ajuta !

  17. nu inteleg eu sau e o eroare undeva! se vorbeste de savarsitrea unui parastas pentru un sfant? pai e sfant sau nu? daca are acatist si facem acatistul lui ii facem si parastas? daca e sfant are tropar, are slujba, o zi rezervata…. nu inteleg ori e sfant ori nu? daca a fost canonizat nu inteleg de ce trebuie facut parastas?

  18. Pai nici nu e canonizat, pe de o parte (desi sfintenia e indiscutabila) si nici nu credem ca va mai apuca sa fie – dar asta e alta discutie -, iar, pe de alta parte, asa este randuiala chiar pentru sfintii a caror canonizare a fost deja decisa, ca inainte de proclamarea oficiala a canonizarii lor sa li se savarseasca slujba de pomenire. De ce e asa, nu ne intrebati, dar luam lucrurile ca atare 🙂 Acatistul, icoanele si celelalte forme de cult sunt ingaduite, atat vreme cat poporul il cinsteste ca sfant, dar nu cu titlu oficial.

  19. Inaintea canonizarii oficiale, se stie ca poporul si minunile infaptuite de sfinti( caci minune este organizarea acestor evenimente in vremurile de azi),,vorbesc” si confirma sfintenia lor ; in cer oricum o au, ramane sa ne dam jos solzii de pe ochi si sa-i recunoastem si noi ,cei de pe pamant.

    @ anonim si catalin
    Daca un om isi doreste cu tot dinadinsul sa ajunga la eveniment si pentru eveniment (in cazul nostru pt Valeriu Gafencu) merge si participa fara sa mai caute pricini de galceava, traieste ce-i da Dumnezeu si-l slaveste prin sfintii lui.Daca nu ajungi smereste-te, inseamna ca Domnul are alt gand cu tine si n-a fost sa fie de data aceasta.

    Piesa de teatru? La Sf Liturghie ( aceeasi aproape tot timpul anului si unica fiecare in felul ei) asistati ca la o piesa de teatru ? Si aceste evenimente sunt unice in felul lor si chiar daca este acelasi continut, mesajul este al fiecaruia in parte. NOI avem trebuinta de rugaciunile Sfintilor, nu ei de parastasele noastre .Si totusi dragoste invinge si comuniunea dainuieste.Am fost cu ajutorul lui Dumnezeu sambata, imi pare rau ca nu pot ajunge si miercuri,dau slava lui Dumnezeu ca in loc de unul se fac doua parastase. Imi cer iertare daca v-am suparat, dar ar fi bine sa ne gandim mai mult la pacatele noastre decat sa le vedem pe ale aproapelui ( cartim doar ca participam ,dar sa mai organizam noi) si sa nu fim copii care se supara, isi iau jucarelele si pleaca.
    Pacat ar fi sa demonstram ca nu suntem crestini .
    Dragostea parintelui Iustin pt jertfa si sfintii inchisorilor se stie. Sambata a participat si parintele Iustin prin parintii pe care i-a trimis,iar pentru miercuri a facut apel de participare.Daca n-ar fi fost de acord cu aceste doua parastase, n-ar fi participat intr-un fel sau altul.Iertare si Doamne ajuta!

  20. erata :sfintii LUI

  21. Pingback: Război întru Cuvânt » “Valeriu Gafencu: O lumina!”
  22. …din Calgary- Cinste lor MARTIRILOR…Slava lui Dumnezeu…Minunat este Domnul Dumnezeu cel Atotputernic intru sfintii Sai.

  23. buna ziua

    am filmarea de la casa de cultura unde a avut loc evenimentul. cum facem sa o primiti.

    o zi buna

  24. pt. matrix –

    Poti sa uploadezi filmul pe http://www.transfer.ro si ne transmiti aici linkul pe care il primesti de la site ( materialul este gazduit 10 zile)

  25. Sfantul Valeriu Gafencu este cel mai mare martir al neamului romanesc! Sfinte Valeriu roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa se mantuiasca sufletele noastre.

  26. Pingback: UNDE ESTE INGROPAT VALERIU GAFENCU, SFANTUL INCHISORILOR?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate