In loc de Valentine`s Day (“ziua indragostitilor”)

13-02-2009 Sublinieri

Sfintii Cuviosi Martinian si Zoe – ocrotitorii celor care se lupta impotriva desfranarii

Alaturi de Sfintii casatoriti, Apostoli si Mucenici Acvila si Priscila, Biserica ne daruieste astazi, 13 februarie, tocmai in plin freamat al manifestarii dezlantuite a desfranarii din lume, al smintelii generalizate a copiilor si a tinerilor si in mijlocul propagandei de pe toate canalele mediatice si din toate locurile comerciale pentru nerusinare si curvie – sub pretextul asa-zisei zile a unui Sfant Valentin (de care de fapt nimeni nu stie astazi nimic, numele sau fiind utilizat prin abuz si sacrilegiu, spre a ne legitima patimile “firesti”) – alti doi sfinti care sa ne fie modele si ocrotitori si prin pilda lor, sa ne insufleteasca si sa ne si daruiasca un sprijin tare si concret in propria noastra lupta de pastrare nealterata a curatiei, a fecioriei sau de iesire din pacat si de lupta pentru pocainta. E vorba de istoria Sfantului Cuvios Martinian si a Sfintei Zoe, cea care a devenit, datorita rezistentei si rugaciunii acestuia, din unealta diavolului, sluga lui Hristos, ba chiar vasul facator de tamaduiri al Duhului Sfant.

Zabovind asupra vietii lor, vom avea mare folos, pentru ca vom vedea ca sfintii nu sunt niste supra-oameni care nu sunt incercati de dorintele si de tentatiile care ne impresoara si pe noi, ii vedem si in slabiciune, in ezitare sau chiar in cadere, dar ii vedem mai ales in lupta hotarata si pana la sange cu pacatul, in credinta cu care alearga grabnic la rugaciune si cer ajutorul lui Hristos in ceasul ispitei si in seriozitatea cu care fac acel lucru de care noi astazi nu ne prea mai atingem cu adevarat si care se numeste pocainta, schimbarea totala a vietii.

Cei tineri au nevoie cu deosebire de ajutorul acestor Sfinti cu atat mai mult astazi, cand curvia face legea in lume si ne este infatisata ca singura optiune posibila pentru orice tanar si cand atatia frati surori se ranesc tragic de sageata pacatului si deznadajduiesc sub povara sa.

Cei care mai iubesc curatia sau care vor sa o redobandeasca sincer, ravnind sa se elibereze de sub sclavia si de sub scarba pacatului, cu siguranta isi vor gasi in sfintii de astazi niste prieteni apropiati sufletului lor si niste puternici mijlocitori, impreuna cu Prea Curata Fecioara, inaintea lui Dumnezeu pentru intarirea lor intru virtute. Acesti sfinti sunt si adevaratele flori de crin pe care Biserica ni le daruieste in aceste zile, spre a ne bucura inimile cu parfumul sfinteniei…

Continuare AICI

  • Va recomandam si:

Saint Valentine – protector al iubirii curate sau al desfrânării? (Laurentiu Dumitru) si De ce ne place atât de mult “Saint Valentine`s Day”? (parintele Savatie Bastovoi)

0213martiniancaesarea.jpg


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “In loc de Valentine`s Day (“ziua indragostitilor”)

  1. totul e pe dos. şi dragostea e înteleasă nu ca jertfă ci ca desfrâu…:(

  2. RUGACIUNE LA LUPTA CU PATIMA CURVIEI

    Dumnezeul puterilor, cel ce tamaduiesti toata neputinta si toata boala oamenilor, curateste pe robii Tai si nu da impartasirea omului cu demonul, cearta duhurile cele necurate, zdrobeste pe satana sub picioarele robilor tai, innoieste pe dansii cu Sfantul Tau Duh, impreuneaza-i pe dansii cu Sfanta Biserica Ta si, izbavindu-i de toata lucrarea potrivnicului, ii pune pe dansii inaintea sfantului Tau jertfelnic si-i invredniceste cerestilor si de viata facatoarelor Tale Taine.
    Ca Tu esti Dumnezeul nostru, Dumnezeul celor ce se pocaiesc si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

  3. Astazi mass-media promoveaza informatiile , de fapt nu numai informatiile , cam tot ceea ce se poate promova , dandu-le o imagine cu totul diferita fata de cea adevarata si in acelasi timp difuza.Este clar ca scopul actual este manipularea si decrestinizarea tuturor celor ce traiesc o viata aproape de biserica.
    Nu avem alta solutie decat intoarcerea la firesc si staruinta in cele spre mantuire caci este nevoie de multa lupta.

  4. din Calgary…o mare porcarie aceasta zi ,,sf valentin,, care vine de la americani.Ce poate veni bun din state ,decat erezii si atatea si atatea tampenii omenesti. -AMIN Gideon-

  5. Lumea “cool” copiaza totul de la americani. Scria pe un site cum ca unele persoane is impotriva Valentine’s Day. Evident ca avem ceva cu ce nu e al nostru. La noi este Dragobetele.
    Prostie curata pot sa zic despre aceasta seminificatie pentru unii .
    Doamne da-ne minte ca ne trebuie . De fapt nu minte Intelepciune.

  6. Poate voi starni controverse, insa doresc sa-mi exprim totusi opinia in legatura cu sarbatoarea Sfantului Valentin.
    Asa este, in ziua de astazi numele acestui sfant este “terfelit” in miezul unei sarbatori a desfraului.
    Dar, va intreb, noi crestinii ce facem pentru a schimba aceasta atitudine ???
    In afara de a-i critica si judeca pe cei care sarbatoresc astfel, ce facem ???
    Iertati-ma, dar parerea mea este ca avem o atitudine gresita, care nu face decat sa indreptateasca pe cei care sarbatoresc astfel, si s-ar putea sa dam socoteala la Judecata.
    Tocmai pentru ca azi se sarbatoreste desfraul, iubirea carnala, homosexuala, comerciala, noi crestinii ar trebui sa SARBATORIM Sfantul Valentin asa cum sfantul si-ar fi dorit. Adica reamintind celor din jur despre iubirea responsabila si sfanta, despre familia crestina, despre nunta crestina, despre sexualitatea crestina.
    Ne acoperim cu rusine ipocrita fetele cand auzim cuvantul sex, de parca noi crestinii ortodocsi casatoriti am facut copii prin corespondenta sau in laboratoare….
    Sarim sa judecam aspru pe cei care cad in ispite de tot felul legate de sexualitate, de parca nu ar exista chiar sfinti si sfinte care si-au inceput viata prin a fi desfranati….
    Sigur, s-au pocait si si-au schimbat viata, dar poate si cei despre care noi vorbim cu severitate au sanse sa se pocaiasca si sa-si schimbe viata, insa noi, noi credinciosii crestini, in afara de a-i blama, ce facem pentru schimbarea lor ?????
    De aceea parerea mea este ca ar trebui sa serbam si noi, chiar cu pompa, Sfantul Valentin, dar asa cum trebuie, tocmai pentru a face cunoscut sau a reaminti celorlalti faptele Sfantului si importanta casatoriei, a familiei crestine si a vietii cuplului sub binecuvantarea lui Dumnezeu !
    Faptul ca pentru unii este o sarbatoare mai mult comerciala, nu mi se pare esential, fiindca azi si Craciunul si Sfintele Pasti au ajuns sarbatori comerciale, dar asta nu inseamna ca noi crestinii nu continuam sa le serbam in adevaratul lor sens.

    Imi cer iertare pentru ca am scris mult, insa am dorit sa va impartasesc aceste ganduri si sa va spun ca eu sarbatoresc Sfantul Valentin impreuna cu sotul si cei trei copii ai nostri, tocmai pentru ca sa le explicam copiilor cum si de ce se serbeaza ziua mortii acestui sfant martir.
    Numai asa ei vor stii adevarul si vor putea, la randul lor, sa-l spuna si altora care nu-l cunosc si se lasa antrenati in sarbatorirea pagana.

    Doamne ajuta !

  7. Hrisanti, nu cred ca faci referire la ceva ce a fost scris pe acest site, ci, mai degraba, reactionezi in urma unor experiente personale pe care le-ai trait.
    Din cate stiu eu, astazi in Biserica Ortodoxa nu se praznuieste niciun sfant Valentin, iar cele ce vedem la televizor au legatura cu sarbatorile pagane ale fertilitatii, iar nu cu crestinismul. Nu inteleg cum un sfant ar putea fi serbat cu pompa si cum aceasta praznuire paralela celei din media ar putea sa-i ajute pe cei care se destrabaleaza.
    Nu ii osandeste nimeni pe cei care se distreaza astazi, dar chiar nu avem cum sa fim de acord cu ei.

  8. Nu exista niciun sfant Valentin in Biserica Ortodoxa. Iar daca exista vreunul, in niciun caz nu poate fi vorba despre o asemenea manifestare de tip pagan. Cine a mai auzit de un Sfant patron peste…desfrau. Pentru cei care doresc sa-si intemeieze o familie binecuvantata de Dumnezeu, avem mijlocitori mari pe Sfintii dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului. Acesti doi mari Parinti ai Bisericii nu aveau copii, ceea ce la iudei echivala cu excluderea din comunitate, cei fara copii fiind considerati blestemati de Dumnezeu. In urma rugaciunilor fierbinti si a VIETII CURATE au dobandit cel mai mare dar: prunca lor avea sa devina Nascatoarea Celui Preainalt. Se poate citi acatistul lor si cand avem probleme si neintelegeri casnice. Un alt mare Sfant ocrotitor al familiei este Sfantul Apostol Simon Zilotul. Acesta este mirele de la nunta din Cana Galileii unde Mantuitorul a facut prima minune, transformand apa in vin. Nunta sa a fost binecuvantata de Dumnezeu prin prezenta sa fizica impreuna cu Maica Domnului. Acesta este deci, model de vietuire crestina in familie! Nu ce vedem astazi pe la televizor. Din pacate glasul Bisericii nu mai razbate prin aceasta mass-media aservita cu totul raului. Din goana dupa senzational, se adopta tot soiul de ‘sarbatori’ pagane ca aceasta si cea de haloween, adica noaptea vrajitoarelor! Si sunt crestini care ‘petrec’ cu mare bucurie de aceste zile! Doua din cele mai mari pacate: desfraul si idolatria. Ce sa mai discutam, cred ca trebuie o actiune mai ferma prin asociatii de femei crestine care sa arate adevaratul model de familie. Cred ca numai femeile ar putea modifica aceasta plaga; doar ele pot schimba atitudinea tinerelor aratandu-le dragostea si fericirea dintr-o familie crestina. Nu avorturi, desfrau si libertinaj. Concluzia a spus-o magistral Sfantul Ioan Hrisostom cel cu Gura de Aur: “Dati-mi 1000 de femei crestine si voi schimba fata lumii”.

  9. Pentru admin :

    Reactia mea desigur ca nu era o impotrivire la ceea ce scrieti pe site, dimpotriva sunt de acord cu voi si cred ca o stiti deja. Reactia era mai degraba in ideea cautarii unei solutii, mai ales pentru copiii nostri, ca acest mod de sarbatoare a sfantului Valentin sa nu devina “traditie”.
    Stiu ca nu este in traditia Bisericii Ortodoxe sarbatorirea sfantului in acest mod, si de altfel nici nu ma gandeam la instituirea unei astfel de sarbatori in Biserica, fiindca nu am caderea sa cer asa ceva.
    Ma gandeam doar, fiindca oricum “sarbatoarea” este deja preluata si insusita de multi frati de-ai nostri in sensul ei paganesc, ca fiind vorba de un sfant crestin ar trebui sa reabilitam cumva adevarul, la nivel laic vorbind (adica al crestinului de rand).
    Nici ecumenismul, adica rugaciunea cu ereticii, nu a fost vreodata in traditia Bisericii si cu toate acestea este astazi insusita pana la nivelul cel mai inalt, nu numai laic.
    Chiar daca Sfantul Valentin nu a fost la noi sarbatorit traditional, este totusi un sfant ortodox, si cred ca noi ar trebui “sa-l aparam” in sensul de a reaminti lumii crestine ca sarbatoarea iubirii insemna la el TAINA CUNUNIEI !
    Stiu ca este un subiect greu de dezbatut in acest mod, dar raman la parerea ca ar trebui sa militam nu pentru respingerea acestei sarbatori (repet este vorba despre un sfant martir crestin), ci pentru readucerea ei la valoarea crestina esentiala si primordiala.
    Decat sa lasam copiii (urmasii) nostri sa accepte o “traditie” in necunostinta de cauza, este mai bine sa includem in traditia noastra sarbatorirea unui sfant ortodox pe adevaratele ei coordonate spirituale.

    Nu stiu daca am reusit sa explic exact ceea ce gandesc si iertati-ma daca v-am suparat.
    Doamne ajuta !

  10. Hrisanti,

    Dupa parerea dvs, care din sfintii de mai jos credeti ca este cel sarbatorit astazi :

    Sfantul Sfintit Mucenic Valentin este praznuit la 30 iulie .
    Sfantul Mucenic Valentin din Durostor – 24 aprilie
    Sfantul Mucenic Valentin – 16 februarie

    Chiar nu intelegeti ca Biserica Ortodoxa e una, iar Biserica Catolica e alta?

  11. nu avem dreptul sa ‘propovaduim’ ideile noastre. deci, ‘cred ca ar trebui sa promovam…’ nu este o manifestare crestina din partea ta. aceasta este o atitudine tipic catolica si neoprotestanta si poarta numele de ‘rationalizarea credintei’. adica un concept dracesc de supunere a lui Dumnezeu omului. in Biserica Ortodoxa exista ceea ce se cheama Sinaxarul Sfintilor de peste an si A SARBATORILOR CU TINERE. nu avem voie sa schimbam sarbatorile Bisericii, iar modificarile la Sinaxar se pot face doar de Sinoadele locale in sensul adaugarii de Sfinti in calendar: “poruncim in Duhul Sfant; parutu-sa Duhului Sfant si noua…”. NICI SINOADELE NU POT SCHIMBA SARBATORILE CU TINERE; cu tinere adica bineplacute lui Dumnezeu si pe care le putem praznui. nu avem voie sa tinem alte ‘sarbatori’. de ce? iata la cata ratacire duc acestea! ce este peste hotararea Bisericii vine de la sarsaila. deci, terminati cu ‘innoirea’ si ‘rationalizarea’. nu o luati ca o ofensa sau ca un atac la adresa dumneavoastra dar nu mai puneti in discutie randuiala Bisericii. nu sunteti voi mai sfinti si mai plini de Duh Sfant ca Parintii Bisericii asa ca lasati-i pe ei sa hotarasca ce si cum. Doamne ajuta!

  12. Daca va foloseste, iubiti si indraznesc sa spun, fratesti Administratori, va multumesc si eu ca … nu stiu sa spun…”predicati” aici toate aceste scrieri pentru noi! Doamne ajuta! Primiti-ma in obstea dumneavoastra de cititori, ca entuziasta incepatoare! Va multumesc!
    Eu ma bucur acum de: Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosul! Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul! Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma! Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma!
    Uitasem de aceasta “zi a Sfantului Valentin”…Ea va trece…Toate trec…Sigur ca ar fi de dorit sa se faca cel putin tot atata vorbire de Sfantii din fiecare zi din Calendarul Ortodox dar…Cat va ingadui Domnul Dumnezeu!
    Aveti dreptate :sa fim cu grija la datoria ce avem catre copii nostri!
    E frumos sau poate fi frumos : “mama crestina”!”…si toate celelalte se vor aduga…”

  13. Noi iti multumim, sora Mihaela! Domnul sa ne primeasca pe toti in Imparatia Sa!

  14. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE SAVATIE BASTOVOI: De ce ne place atat de mult “Saint Valentines”?
  15. http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-valentin-ortodoxiei-123499.html
    Doamne ajută!
    “Iubiţi mult! Hristos vă porunceşte!”(Pr. Arsenie Papacioc)

  16. @ Laura:

    … cu iubirea lui Hristos, nu cu cea a lumii 🙂

  17. Da, sunt de acord cu dvs. 🙂
    Doamne ajută!

  18. Stiam ca esti, fiindca stim cum gandesti, insa nu toti ar fi inteles neaparat. In contextul dat nu este niciodata de prisos a preciza o data in plus. Multumim si ne bucuram sa ne regasim! 🙂

  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dragobetele e mai acceptabil decat “Sfantul Valentin”? De ce un crestin trebuie sa respinga aceasta “sarbatoare” si care este rostul acestor paganisme modernizate?
  20. Pingback: HALLOWEEN, JOACA DE-A DIAVOLUL. Parintele Tudor Ciocan si Cristi Curte la "Sfatul inteleptului" (audio) despre re-paganizarea societatii; cum trebuie sa ne ajutam copiii sa reziste in lume si sa se fereasca de sarbatorile satanice?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate