AVOCATUL CEZAR AXINTE DE LA FUNDATIA „SFINTII MARTIRI BRANCOVENI”: “Este foarte tarziu. Batranul a avut dreptate”

10-02-2009 Sublinieri

 Batranii nu ne spun cum, sau cand, ci, “de ce”. Ne spun: mantuieste-te omule! Noi insa, adica eu, n-am primit cuvantul. Ca nu mi s-a parut. Si atunci hai sa-l teologhisesc ca poate-l potrivesc la masura mea. Si incep sa mazgalesc vorbe si ma tulbur si ma intrunesc si-i iau un interviu si-i cer sa confirme ca poate a suferit o amnezie duhovniceasca. Si orice altceva mi-e de mare folos, mai putin sa fac ascultare. Iar ei, Batranii,  la orbirea si obraznicia mea, se smeresc. Asa am inteles eu cuvintele Batranilor, iar acolo unde este chemare la mucenicie este chemare catre noi insine, adica (d)inauntru”.

cezar-axinte1.jpg

RESTRANGEREA LIBERTATILOR PERSOANEI 

– expertiza juridica a D-lui Avocat Cezar Axinte

***

Cuvant pregatit pentru DEZBATEREA AZEC PRIVIND PASAPOARTELE BIOMETRICE, completat cu o parte inedita de concluzii personale, atat juridice, cat, mai ales, duhovnicesti:

  “Un popor ca şi orice om în parte, atat pretuieşte cat a inteles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţăturii lui Iisus.” (Simion Mehedinţi)

              [Daca s-a pus problema sa exprim o parere, am doua abordari. O abordare tehnica, juridica si, daca mi-este permis, o abordare personala. Subiectul este foarte complex, poate constitui o teza de doctorat, insa voi prezenta cateva consideratii foarte pe scurt.]

dezbatere-azec.jpg

ADERAREA

         Obligatiile prevazute in Tratatele de preaderare cu privire la indeplinirea “criteriilor politice de la Copenhaga”, si mai ales cele cuprinse in Tratatul de aderare la UE, au condus in mod necesar la impunerea unor masuri si modificari legislative, straine de traditia neamului nostru. Prin urmare, statul actionand in sensul respectarii acestor obligatii a adoptat o serie de masuri ce sunt receptate de catre corpul social ca ingerinte.

1. Una din obligatiile asumate este lupta comuna impotriva terorismului, securizarea frontierelor si toate consecintele ce decurg din acestea, in speta – Pasaportul Biometric.

“Prima parte a Tratatului contine definitii si prevederi privind caracterul obligatoriu pentru Romania al tratatelor fundamentale si al actelor adoptate de institutiile comunitare si de Banca Centrala Europeana anterior aderarii acestora la UE. Partea a doua contine prevederile institutionale, respectiv participarea Romaniei la institutiile Uniunii Europene. Partea a treia (prevederile permanente) cuprinde obligatia adaptarii actelor adoptate de institutiile Uniunii Europene in diferite domenii, precum si referirea la mecanismul si conditiile in care se va realiza aceasta adaptare. Partea a patra (Prevederile temporare) se refera la masurile tranzitorii, prevederile institutionale si prevederile financiare, precum si la clauzele de salvgardare.

Partea a cincea (Prevederi referitoare la adaptarile institutionale) cuprinde dispozitii privind adaptarile institutionale care sunt necesare in urma aderarii Romaniei, modalitatile de aplicare a actelor institutiilor comunitare fata Romania si prevederile finale.”

2. Modificarea fundamentala s-a produs in momentul adoptarii prin Referendum a noii Constitutii. Poate este cunoscut faptul ca la acel moment presedintele Iliescu a spus ca “se va ocupa personal de cativa indivizi rataciti care au diseminat materiale privind boicotarea Referendumului”. Acela a fost momentul de cotitura al traiectoriei pe care Romania urma sa se inscrie. Si iata de ce:

ARTICOLUL 148 din Constitutia Romaniei
Integrarea în Uniunea Europeană

 

   (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Acesta este momentul in care Statul Roman a renuntat de buna-voie la suveranitate,  (SUVERANITÁTE * Suveranitate naţională = independenţa unui stat faţă de alte state. Suveranitate de stat = supremaţie a puterii de stat în interiorul ţării şi independenţă faţă de puterea altor state.) transferand decizia statala catre structurile UE.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

In traducere libera, alin. (2) din text, ne spune ca obligatiile ce deriva din Tratatul de Aderare trebuie respectate chiar daca sunt impotriva vointei majoritatii populatiei.

Exemplu: Casatoriile homosexuale sunt ilegale potrivit legii romanesti in vigoare, insa daca ele s-au incheiat intr-un stat membru UE, cu respectarea legii, Romania este obligata de Tratat sa le respecte drepturile ca unei familii.

(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

In traducere: orice modificari se vor face in actele constitutive ale UE, Romania (a se citi poporul) este obligata de acelasi Tratat sa le accepte.

 (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

Asta insemneaza ca toate puterile statului de drept sunt obligate sa respecte si, mai mult, sa duca la indeplinire reglementarile comunitare. Adica, puterea legislativa, puterea executiva, puterea judecatoreasca, plus presedintele. Daca citim pe dos, (per a contrario) cei care nu respecta aceaste obligatii sunt eretici fata de ideologia comunitarista a UE si deci vor pleca din fruntea bucatelor (cel mai tarziu la urmatoarele alegeri). Am facut aceasta digresiune pentru a propune un scurt exercitiu de imaginatie pentru cei care vor manifestari civice, demonstratii, sau sprijinul statului impotriva unei norme UE.

         Iata cum se pozitioneaza aceste puteri ale statului in chestiunea pasaportului:

Presedintele: Traian Basescu a declarat, ca începând cu 1 ianuarie 2009, românii vor fi obligati sa îsi puna amprenta pe noile tipuri de pasapoarte, biometrice. De la 1 ianuarie 2009, se introduc si în România pasapoartele biometrice, deci avem obligatia sa ne punem amprenta pe pasaport. Este bine ca s-a deschis o dezbatere publica pe aceasta tema, ca sa vedem foarte bine spre ce ne îndreptam“, Seful statului a tinut sa precizeze ca în Statele Unite ale Americii nu poate intra nimeni fara a fi amprentat si, daca nu are un pasaport biometric, la sosire pe aeroport, i se iau amprentele“.

Guvernul: Potrivit reprezentantilor RA-APPS, Comisia Comunitatilor Europene de la Bruxelles a cerut explicatii cu privire la intarzierea punerii in circulatie a pasaportului electronic, iar Guvernul, prin Departamentul pentru Afaceri Europene, a raspuns Comisiei ca are “o perspectiva clara si un calendar real cu privire la etapele procedurale care se impun pentru ca obiectivele urmarite de Regulamentul Consiliului sa fie atinse in practica intr-un termen scurt“.

Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care Imprimeria Nationala va produce, cu titlu de exclusivitate, o serie de documente, precum pasapoartele biometrice. Ordonanta prevede transferul activitatilor de confectionare a pasapoartelor electronice si a altor documente similare, precum si a activitatile aferente acestora, de la RA-APPS catre Compania Nationala “Imprimeria Nationala”- S.A. Imprimeria Nationala va avea atributia de a produce, cu titlu de exclusivitate pasapoarte electronice, permisele de conducere si certificatele de inmatriculare, cartile de identitate, permisele de sedere si documentele de calatorie care se elibereaza strainilor, a colantului uniform de viza, a colantelor pentru vize biometrice, precum si a altor documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate secret UE”.

Ministrul de Interne: “Noile paşapoarte sunt dovada faptului că România îşi poate îndeplini responsabilităţile pe care le are ca ţară membră a Uniunii Europene. Introducerea unor elemente suplimentare de siguranţă şi, bineînţeles, controlul strict la graniţe au rolul de a împiedica exportul şi importul de infracţionalitate”, consideră ministrul administraţiei si internelor, domnul Gabriel Oprea, care a apreciat că paşapoartele electronice reprezintă doar unul din paşii pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor îi face în direcţia îndeplinirii obiectivului României de a intra în spaţiul Schengen în anul 2011. România a făcut astfel un pas important către aderarea la spaţiul Schengen prevăzut pentru 2011.”

Astfel, pe 25 dec. cand noi praznuiam Nasterea Mantuitorului, Guvernul, ce era alcatuit doar pe hartie in 22 decembrie 2008, se struneste sa adopte o Ordonanta de Urgenta ce vizeaza introducerea pasapoartelor biometrice. Zvonuri publice spun ca Romania a fost somata sa introduca acest pasaport si chiar amenintata cu stoparea fondurilor. Pe 31 dec. 2008 pasaportul a fost depus prin curier diplomatic pe biroul de la Bruxelles. N-au avut incotro!

Aceasta este o modesta demonstratie despre cum isi respecta romanul cuvantul dat (desigur, prin reprezentanti).

 cip2-738756.jpg

De unde porneste insa obligativitatea introducerii acestui pasaport atat de controversat?

SUA, se angajeaza sa scape lumea de terorism si cheama la acesta lupta si UE, iar ca masura urgenta cere UE sa introduca neintarziat pasapoartele biometrice.

“Conform unui purtator de cuvant al UE, “Uniunea Europeana cauta o noua amanare pentru introducerea regulamentului american care cere vizitatorilor sa aiba pasapoarte care contin informatii biometrice”.

Executivul Uniunii Europene a transmis Congresului Statelor Unite o cerere ca sistemul sa fie intarziat 10 luni, adica pana in august anul viitor, avand in vedere ca majoritatea statelor nu vor fi capabile sa ofere la timp pasapoarte cu imagine faciala digitala.

Dupa atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001, Congresul american a votat sa ceara pasapoarte biometrice, permitand autoritatilor sa potriveasca caracteristicile fizice ale unui individ cu o imagine digitala din pasaportul acestuia. Majoritatea europenilor au fost obligati din octombrie anul trecut sa aiba un pasaport care sa se foloseasca ca o carte de credit care sa includa un cod de bare pentru a intra in SUA, unde amprentele digitale si fotografiile faciale sunt facute la sosire. Dar Washingtonul a hotarat la acea vreme o amanare de 1 an pentru obligatia includerii informatiilor biometrice. In principiu, conform noului regulament, cetatenii a 27 de tari, incluzand si 15 europene, trebuie sa aiba noile pasapoarte biometrice pentru a intra in SUA pe perioade scurte fara viza.

UE doreste sa intarzie aplicarea noului sistem pana la 28 august 2006, data care coincide cu cea in care insasi Uniunea va aplica propriul regulament pentru statele sale membre in care se cere includerea de catre acestea a unei imagini biometrice in pasapoarte.

Statele membre fac toate eforturile posibile pentru a oferi cat mai curand cetatenilor sai noile pasapoarte“, a declarat comisarul european pentru justitie Franco Frattini. “UE este de aceeasi parere cu Statele Unite, ca documentele de calatorie mai sigure reprezinta o unealta importanta in lupta impotriva crimei internationale si a terorismului”, a adaugat acesta. Frattini a notat in scrisoarea sa ca si Washingtonul a ramas in urma cu introducerea pasapoartelor biometrice si ca, de aceea, o amanare a aplicarii sale ar fi in “interesul lor comun“.

Europenii, de asemenea, planifica introducerea amprentelor digitale in pasapoarte in cei trei ani ulteriori aplicarii noilor standarde tehnice de lunile urmatoare”.

Urmare deci, a unei vointe comune  si a unui inamic comun, terorismul, SUA – UE, au hotarit crearea unui sistem care sa permita stocarea datelor cetatenilor si o identificare mai sigura a persoanei. Pasul urmator a fost ca UE a adoptat în decembrie 2004, Regulamentul 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.

Statul roman, din ratiuni pe care nu le cunosc, a tot amanat introducerea pasapoartelor biometrice, insa in luna ian. 2009, PARLAMENTUL EUROPEAN a adoptat urm. modificari:

(…) RAPORT

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate în pasapoarte si în documente de călătorie emise de statele membre(COM(2007)0619 – C6-0359/2007 – 2007/0216(COD))

(vezi nota cu rezolutiile, amendamentele, regulamentele comisiilor Parlamentului European – privitoare la subiect)

Am boldat in cuprinsul documentului de mai sus, chestiunile de interes si le redau  sumar:

“(2) În acest context, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate și elementele biometrice integrate în pașapoarte și în documente de călătorie emise de statele membre, care reprezintă un pas important către utilizarea unor noi elemente ce fac documentul de călătorie mai sigur și stabilesc o corelașie mai fiabilă între titular și pașaport cu scopul de a contribui, în mod semnificativ, la asigurarea protecșiei acestuia împotriva utilizării frauduloase.

(3) Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 prevede o obligatie generală de furnizare a amprentelor, care vor fi stocate pe un cip fără contact în pașaport. Cu toate acestea, experienșa obșinută în decursul testelor arată că sunt necesare unele exceptii.

(4) Armonizarea exceptiilor de la obligatia de furnizare a amprentelor digitale este esentială pentru mentinerea unor standarde comune de securitate și pentru simplificarea controlului la frontieră. Atât din motive juridice cât și de securitate, nu este indicat să fie lăsată în sarcina legislatiilor nationale definirea exceptiilor de la obligatia de furnizare a amprentelor digitale pentru patapoarte și alte documente de călătorie emise de statele membre.

(4a) Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 impune culegerea și stocarea datelor biometrice pe suportul de stocare al pasapoartelor și al documentelor de călătorie în vederea emiterii acestor documente.

Mi-a atras atentia in mod deosebit faptul ca nu vor fi nici un fel de exceptii  din ratiuni ce tin de apartenenta religioasa, iar exceptiile permise nu pot face obiectul legislatiilor nationale. (…)

tb_150_cezar_axinte_baroul_constitutional.png

Cateva smerite concluzii:

Documentul de calatorie valabil in spatiul Uniunii Europene este cartea de identitate sau buletinul cum i se mai spune. Acest document probabil va fi acceptat pana in anul 2011, desi am mari indoieli asupra acestui termen. Pana in luna iunie a.c., romanii mai pot sa solicite pasaport de tip vechi. Pentru cei care in orasul de domiciliu nu vor mai putea obtine pasaport de tip vechi, ii vom ajuta noi.

In raport de cele expuse pana aici, cred ca momentul inchegarii unei lumi comune este pregatit cu rigurozitate, lucrandu-se cu mare harnicie la asamblarea tuturor pieselor componente (religios, juridic, financiar, economic, etc).

In numele libertatilor consfintite de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, de Conventia Europeana, de celelalte pacte si tratate internationale, ni se cere sa consimtim la restrangerea unor drepturi. Suntem martori si participanti la macelarirea (a se intelege abolirea) drepturilor si libertatilor ce au stat la baza articularii minunatei lumi noi, incepand cu “Revolutia Franceza”. Iata cum arata libertate, egalitate, fraternitate, in rescrierea dreptului international. Cum va fi lumea copiilor nostri?

Intrezarim confuz un crampei din Visul American. Cu aceste noi “libertati” nu putem face nimic; cand ne iodeaza sarea, cand ne otravesc mancarea, cand bolnavii marsaluiesc nerusinati cerand privilegii, cand ne prada tara, dar putem accepta oare sa ne primejduiasca viata si sa fim nepasatori? Nu, asta nu se poate. Daca Dumnezeu a dat porunca lui Adam sa pazeasca Gradina Raiului si s-o lucreze, cu cat mai mult trebuie sa intelegem ca trebuia sa se pazeasca si pe el. Ca spune, “cu moarte vei muri“. Oare ce fel de moarte ne asteapta pe noi? Dar cum ne-a facut Dumnezeu, cum ne-a organizat? Ne-a lasat oare chiar neputinciosi in trup? NU.

Organismul uman actioneaza ca o unitate militara, este disciplinat, mereu treaz, mereu in lupta, macar ca noi dormim. Cand ne trezim nu mai suntem organisme, ci persoane. La fel este si cu organismul social, adica neamul. Neamul este o suma de organisme, deci o suma de unitati de aparare, sa spunem. Cand insa neamul inglobeaza mortii, prezentii si pruncii din pantecele mamelor lor, atunci el nu mai este suma unitatilor ci mult mai mult, fiindca are constiinta de sine, adica ortodoxie crestina, ca unitate de traire si actiune. Neamul ca suma de indivizi devine, sub actiunea credintei ortodoxe, un trup, trupul lui Hristos adica Biserica. Si stim ca Biserica este biruitoare, de unde rezulta ca este si luptatoare, pentru ca asa a lasat-o Dumnezeu. Caci nu exista biruinta fara lupta si lupta fara jertfa.

Neamul in chip ideal este Biserica cea Vie fiindca este Trupul Hristosului Dumnezeu Celui Viu. Si atunci, “sa stam bine sa stam cu grija“….

Nu stim care-i momentul: pasapoartele, telefoanele, cipul, dar simtim agresiunea.

Dar ne spune Mantuitorul: “Nu va temeti de cei ce va ucid trupul ci sufletul”. Oare, aceste “libertati democratice” pe care incepem sa le simtim cu toti porii, aduc atingere sufletului, aduc atingere liberului arbitru? Pot sa refuz aceste libertati? Nu stiu. Nu-i la masura mea sa raspund. Atunci intreb Batranii. Si dupa ce m-am dus zeci de ani si le-am tulburat rugaciunea cu cererile mele , iar sfintitii Batrani mi-au dat generoase CEC-uri in alb, si-au pus sufletul pentru mine, imi cer si ei ceva. Dar nu o cer pentru ei ci pentru mine. Si ce-mi cer?

Pregatiti-va de jertfa! Pregatiti-va sa suferiti! Ca nu se poate fara Cruce! Nu se poate fara lepadare de sine. Batranii nu ne spun cum, sau cand, ci, “de ce”. Ne spun: mantuieste-te omule! Noi insa, adica eu, n-am primit cuvantul. Ca nu mi s-a parut. Si atunci hai sa-l teologhisesc ca poate-l potrivesc la masura mea. Si incep sa mazgalesc vorbe si ma tulbur si ma intrunesc si-i iau un interviu si-i cer sa confirme ca poate a suferit o amnezie duhovniceasca. Si orice altceva mi-e de mare folos, mai putin sa fac ascultare. Iar ei, Batranii,  la orbirea si obraznicia mea, se smeresc.

Asa am inteles eu cuvintele Batranilor, iar acolo unde este chemare la mucenicie este chemare catre noi insine, adica (d)inauntru.

Mai indraznesc si asta; ca dupa ce am cercetat cu luare-aminte legislatia legata de microcip, dupa ce am ascultat si parerea altora, preamultora, am ajuns la o concluzie cutremuratoare: este foarte tarziu. Mijloacele lumesti sunt depasite, de fapt, sunt total neputincioase.

BATRANUL A AVUT DREPTATE; A STREVAZUT LIMPEDE.

Dumnezeu sa ne ajute!          

                                                                             Av. Cezar Axinte

(sursa: Hamangia.ro)

 par-iustin-parvu.jpg


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Opinii, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “AVOCATUL CEZAR AXINTE DE LA FUNDATIA „SFINTII MARTIRI BRANCOVENI”: “Este foarte tarziu. Batranul a avut dreptate”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. (Simplu si concret)cel ce va lua semnul fiarei(666)indiferent pe ce anume act sau in cel mai rau caz pe mana dreapta sau pe frunte(bineinteles ca diavolul nu-i prost sa se dea de gol pe fata cu numarul lui)nu se poate mantui,scrie clar in SFANTA SCRIPTURA(Noul Testament in cartea Apocalipsa lui Ioan 14 cu 9,10,11,12).Sa ne ajute bunul DUMNEZEU si sa ne indrepte inimile si sufletele spre el si sa ne pocaim de pacatele noastre.Doamne Iisuse Hristoase miluestene pe noi pacatosii AMIN.

  2. SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU,SA NE INDREPTAM SUFLETUL SPRE EL,PENTRU A NE SPALA DE PACATE,EU VA MULTUMESC PENTRU CA V-AM CUNOSCUT,AM INVATAT MULTE LUCRURI BUNE DE LA DUMNEAVOASTRA ,DE CARE VOI TINE CONT IN VIATA,SI SUNT CONVINSA CA NUMAI PRIN RUGACIUNE VOM SCAPA DE ACESTE MARI PERICOLE LA CARE NE SUPUN TRADATORII,NU AM NIMIC DE ARGUMENTAT,TOT CE A FOST DE SPUS ATI SPUS DUMNEAVOASTRA SI: AM INTELES ,DOAMNE AJUTA!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate