IPS Teofan ne indeamna la rabdare, echilibru si impreuna-rugaciune

2-02-2009 Sublinieri

image-2008-06-8-3205189-41-preasfintitul-teofan-este-inscaunat-mitropolit-moldovei.jpg

Comunicat de presă 

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, luând act de discuţiile publice cu privire la introducerea paşapoartele biometrice, face un apel către clericii şi credincioşii săi de a aborda cu discernământ, răbdare şi pace sufletească această situaţie.

Reamintim, cu acest prilej, că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va aborda această problemă în şedinţa sa din zilele de 25-26 februarie 2009, urmând a-şi exprima punctul său de vedere.

De aceea, îndemnăm pe toţi clericii şi credincioşii, monahii şi monahiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ca să sprijine această lucrare a Sfântului Sinod prin împreună rugăciune către Dumnezeu, ştiind că acolo “unde este unire a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac” (Psalmi 132, 3).

Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, IPS Teofan, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “IPS Teofan ne indeamna la rabdare, echilibru si impreuna-rugaciune

  1. Doamne miluieste-ne pe noi !!! Nu stiu cat face rugaciunea unia precum sunt eu , dar eu am sa ma rog !!!

  2. Bun este indemnul IPS Teofan la rabdare , pace sufleteasca si
    impreuna-rugaciune , in vederea sedintei Sinodului din 25 – 26 februarie
    …Dar se va auzi glasul mare al Parintelui Justin Parvu la sedinta ?… ma refer la “echilibrul” la care , pe buna dreptate,
    suntem chemati …

    Sigur , Costel , rugaciunea ta si a mea si a multora de aici , de pe
    frontul duhovnicesc al Razboiului intru Cuvant , sigur ca inseamna mult !

  3. I.P.S. Teofan si ceilalti Arhierei sa nu uite ce sunt: SLUJITORII nostri. Sa nu uitam: “Paste turma Mea si o PAZESTE pe ea”. Nu trebuia sa se ajunga aici. Ar fi trebuit Arhieriile lor sa ia atitudine de la bun inceput. Mortul de la groapa nu se mai intoarce, legea s-a adoptat. V-ati trezit tarziu impinsi de la spate de crestini. Halal slujitori! Un exemplu scurt. Mie imi expira permisul de conducere. Ce fac eu cu ‘echilibrul’ Arhieriei Voastre ca acum se emit doar permise cu chipset RFID? Nu mai bine reactionati voi din proprie initiativa LA TIMPUL POTRIVIT?

  4. TV Trinitas zace sub auspicile lui 666. Urmariti jurnalele de la orele 18 si 21 si vedeti cand se dau titlurile editiei cum, pe un fond verde, se plimba codul de bare. Asa ca ce raspuns sa asteptam ? Dar poate ca cei ce conduc postul Tv nu stiu asta. Sa speram ca se vor sesiza si vor inlatura de acolo codul de bare si pe cel ce se ocupa cu grafica.

  5. @ Victor:

    Nu avem TV si nu am vazut nicaieri emisiuni de pe Trinitas TV, dar cred ca e neproductiv sa ne legam de astfel de motive. “Fiara” de la Trinitas 🙂 e mai evidenta totusi, dupa cum spun cei care urmaresc (si se stie si de la Radio), in continuturile si modul de tratare ale anumitor programe…

  6. Comunicat de presa ? Nu-mi prea plac mie comunicatele astea de presa in primul rand ca sunt impersonale si in la doilea rand ca sunt scrise poate de secretari. As prefera ca ierarhii sa se exprime ceva mai direct si mai putin modern daca se poate. Atat. In ceea ce priveste indemnul la pacea sufleteasca, sa fie binecuvantata.

  7. Doamne ajuta!
    Citesc zilnic stirile de pe acest site si in fiecare zi traiesc un sentiment de emotie referitor la opinia pe care o au oamenii vis-a -vis de aceste pasapoarte biometrice , asa numitele “cip-uri”.Am tot citit postarile si la un momemt dat nu stiam ce sa mai cred, si uite asa am luat hotararea de a merge la Pr.Iustin personal.Am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu si prima intrebare pe care i-am adresat-o parintelui a fost daca scrisoarea din data de 14.01.2009 a fost scrisa de sfintia sa, si bineinteles ca mi s-a raspuns afirmativ.Am avut o discutie cu parintele de aproximativ o ora si jumatate referitor la ceea ce se discuta pe tema “cip-urilor”.Parintele ne indeamna in primul rand sa ne rugam , sa strangem semnaturi pt. abrogarea legii, si sa marturism ca suntem crestini si prin fapte , dar doar daca este nevoie prin fapte.Ce sa mai zic….sa ne rugam fiecare dupa putinta si sa ne intareasca Bunul Dumnezeu pt a putea face fata la tot ceea ce urmeaza.”Cu noi este Dumnezeu!”

  8. @constantin
    Sunt de acord cu tine. Toti suntem in pielea ta, numai ca unii, daca le expira permisul peste (N) ani, se cred cel putin pentru moment, scapati de pericol.
    Este o dovada de egoism prostesc, pentru ca permisul poate fi pierdut oricand, se poate lua decizia schimbarii tuturor permiselor etc.
    Si apoi, noi trebuie sa fim UNA, adica sa ne pese de cel de langa noi, ca de noi insine.
    Amin!

  9. IPS TEOFAN, la fel ca si ceilanti inalti prelati ai bisericii ortodoxe romane,evita sa dea un raspuns concret,refuza cu buna stiinta sa sprijine crestinii in lupta cu autoritatiile.Se tot amana exprimarea punctului de vedere al bisericii ,sa nu fie prea tarziu sa asteptam pana pe data de 25/26 februarie.Punctul nostru de ve dedere trebuie facut cunoscut cat mai repede conducerii bisericii.

  10. Gardasil, un vaccin care sterilizeaeă fetiţele, criza economică, o mişcare de pauperizare a tuturor, legea căsătoriilor între homosexauli, ca să scăpăm de familiile creştine care împreunau femeia cu bărbatul, obligativitatea ambalării “europene” de către ţărani a produselor, pe care le puteam gusta şi verifica noi înşine, ca să suprimăm legal singura rezistenţă în calea supermarketurilor pustiitoare, microcipuri RFID în buletin şi paşaport, ca să fim protejaţi împotriva unor terorişti inexistenţi şi să devenim noi înşine dobitoace mânate în turmele noii ordini mondiale, Gaza rasă de pe faţa pământului, ca să fie degajat terenul pentru colonişti, confiscarea aurului românesc de către slugoii cămătarilor, ca să scăpăm de tezaurul nefolositor al spaţiului carpatic, cedarea perolului românesc, ca să putem să ne aliniem şi noi la jaful organizat şi legal al naţiunilor inutile şi caduce, mazilirea, încercarea de asasinare a Părintelui Pârvu, acum planul caterisirii, ca să nu mai fim stânjeniţi cumva de glasul gâtuit al singurelor autorităţi morale şi spirituale care ne-au rămas, refacerea FSNului pecerist, ca să putem trăi comunismul fără Ceauşescu, şi câte şi mai câte nenorociri, şi câte şi mai câte blesteme, şi câte şi mai câte plânsuri de jale, pe care le acceptăm cu seninătate inconştientă şi sinucigaşă. Răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare, răbdare… Câtă răbdare mai poate să încapă în nişte suflete şi aşa obidite, strâmtorate, speriate, tracasate, purtate de colo-colo în propria lor ţară, rupte pe zi ce trece de sursa lor de lumină prin manevre de o satanică abilitate? Dacă un Părinte cu adevărat contemplativ şi rugător a trecut la ACŢIUNE şi consideră că e vremea FAPTELOR, înseamnă că aceasta, şi nu alta, este calea de urmat. Restul este tăcere.

  11. Constantin este inspirat in reactia lui si-i dau dreptate.Incepe sa-mi fie rusine ca sunt preot,desi am inceput mai demult sa le explic oamenilor ce se intampla si desi nu am putere decizionala ca episcopii.

    Pazitorii turmei ar trebui sa reactioneze inainte de a se aproba vreo lege si nu dupa.Mai ales episcopii,care au deplinatatea harului si atatea resurse umane si financiare.Reactiile acestea intarziate sunt dovada unei lipse de vigilenta vecina cu moartea.Ori ne luptam pe viata si pe moarte ori nu.Nu ne putem preface ca ne luptam.Si totusi reactiile mai marilor nostri dovedesc faptul ca doar se prefac ca lupta,ca supravegheza turma.

    Atat timp cat ierarhii nostri vor pastra pacea(din diferite interese materiale) cu institutia prezidentiala,cu guvernul,cu parlamentul etc.,nu cred ca ne putem astepta la ceva bun.

    Consider ca e prea tarziu pt. sperante desarte.E nevoie de re-organizare.
    Prin atitudinea lui,pr.Iustin cred ca vrea sa ne arate cine e cu noi,cei putini,dar care ne pasa de mantuire,si cine nu.Si noi va trebui sa alegem.
    Fie sa ne dea Dumnezeu conducatori pe care sa-i urmam,macar unul.

  12. @ Feofan

    Vorbiti de planul caterisirii Parintelui Iustin Parvu ca de un fapt cert!
    Chiar asa e??

    @ Pr. Victor Agache

    Chiar se pune problema sa alegem?? Chiar nu mai este nici-o speranta?

  13. @ AnaR:

    Nu cred ca se pune problema asta decat daca exista chiar o minte atat de diabolica undeva sus care ar dori in mod premeditat un mega-scandal de amploare internationala, din care cine stie ce nenorocire sa iasa. Nimic nu e exclus la noi, dar deocamdata, atat cat putem sti si noi, cred ca sunt niste zvonuri fara acoperire sau chiar niste intoxicari intentionate, pe care multi oameni de buna credinta, cum credem ca e si “Feofan”, le-au preluat ca pe ceva cert.

    Iar legat de a doua problema, nu ne este foarte clar ce a dorit sa spuna parintele Victor. In ce sens sa alegem? Evident ca stim pe cine sa credem si pe cine nu, macar in lucrurile mari, dar asta nu inseamna ca iesim din Biserica. Daca se va cadea din har printr-o erezie fatisa asumata de Sinod, atunci e alta problema, dar e absurd sa se puna problema asta legat de cipuri. Cel putin noi nu asteptam nimic de la sedinta Sinodului de peste cateva saptamani. Am vazut deja ce au fost in stare in cazul Tanacu (si ce simplu era atunci de facut strict ce scriau canoanele!) sau anul trecut, in cazul mult mai clar al apostaziei lui Corneanu si Sofronie. Numai unul singur a rezistat pana la capat. Acum nici macar acel unu nu intelege miza acestei probleme, plus ca trebuie sa tinem cont de cat de mult a fost compromisa tema prin proasta folosire de catre oameni cu o atitudine bezmetica, cu imagine proasta si cu un comportament reprobabil. Desigur, exista ierarhi care isi dau seama ca ceva e in neregula, dar care au atitudini moderate sau chiar anemice. Problema este insa ca nu stim daca, la momentul asta, in fata PF Daniel mai mica cineva in front. S-a vazut deja pasul inapoi facut de IPS Teofan, chiar daca intim crede altceva. Asta e situatia cu foarte multi. Nu vor sa riste nimic decat atunci cand va fi deja ultimul moment. Si atunci veti vedea ca vom avea ierarhi. Cel putin unul va randui oricum Dumnezeu, nu ne va lasa orfani, dar mai probabil ca vor fi chiar mult mai multi! Sigur, asta nu e de ajuns, sigur ca ar fi bine sa faca si acum ceva mai mult, sa aiba curaj, dar… asta e, se pare ca avem ierarhii pe care-i meritam, nici noi n-om fi mai breji in credinta…

  14. Mai marele arhiereu este Hristos care a zis: de Ma iubiti, paziti poruncile Mele!Si parca mai este scris: Cine va asculta pe voi,pe Mine Ma asculta!Si cred ca se referea la cei care pastreaza traditia apostolica si sfatul si duhul patristic!Sincer,ce va asteptati sa zica la sinod acum in februarie…De la oameni care, din nefericire, au tehnologizat manastirile si bisericile si s-au indepartat de Duhul lui Hristos!!!Daca ii durea macar un gram aceasta problema a pecetluirii demonice erau primii care transmiteau pe trinitas si pe celelalte posturi in clipa in care apareau primele simptome…
    Poate vor misca ceva daca sunt prea multi ortodocsi impotriva acestor cipuri viclene sau poate vor incerca sa insele la randul lor multi dintre ei fiind inselati!
    Nu va incredeti in fiii oamenilor intru care nu este mantuire!

  15. Fraţilor, v-am citit comentariile. Sunt de acord cu ele. Nu trebuie să uităm că aceata este faza pregătitoare a pcetluirii, nu cea propriu-zisă care se va exercita printr-o mărturisire de credinţă ca şi un fel de botez, numita antibotez şi antimirungere de către slujitorii antihristului. Trebuie luptat şi împotriva acestei prime faze, studiind Cartea a doua a regilor capitolul 24, din care aflăm cum Dumnezeu pentru păcatul regelui David care declanşează o numărătoare a poporului, împotriva voinţei lui Dumnezeu, Dumnezeu omoară cu ciumă pentru păcatul regelui 70000 de oameni. Aşa ne poate pedepsi Dumnezeu şi pe noi pentru păcatul acesta al conducătorilor care atentează la libertatea şi demnitatea umană, transformându-ne în nişte sclavi. Dar ce facem cu avorturile, pornografia, drogurile, homosexualitatea, păcate care fac ravagii în poporul nostru. Iată ce luptă monstruoasă sau ce război avem de purtat cu forţele răului. Să ne rugăm şi pentru ierarhi, nu să-i tot judecăm şi să ne socotim că oare noi dacă am fi în locul lor, cum am fi sau ce decizii am lua? Dumnezeu să ne ajute tuturor! DUMNEZEU AJUTE DREPTĂŢII! AMIN.

  16. ERATA: în loc de aceata, se va citi aceasta

  17. Din toate aceste mesaje vad si eu o stare de incordare si usoara nemultumire fata de lipsa de pozitie a ierarhilor nostrii,stare care o traiesc si eu.
    Todusi,sa adoptam o cale de mijloc si sa avem rabdare sa ascultam un comunicat oficial pentru ca pe umerii lor este o povara mare si o responsabilitate uriasa de a anunta ca vremurile premergatoare Apocalipsei au inceput.Va dati seama ce panica si haos ar rezulta.Trebuie sa inmultim toti rugaciunea,postul,marturisirea si faptele pentru a nu cadea in deznadejde.Personal cunosc cativa ierarhi si nu intelegeam de ce ,nu cu putin timp in urma, ne spuneau ca ,,vin ani grei”.Cred ca unii din ei ,in care personal am incredere (cu toate ca sunt oameni),poate ca traiesc acelasi zbucium ca si noi si ei il spun la rugaciune numai lui Dumnezeu.Poate ca ar vrea sa ne spuna ceva dar canoanele si randuielile lor inca nu le permit.
    Sau acolo unde sunt au oponenti cu care nu sunt de acord dar raman sa duca lupta pentru apararea credintei cand va fi momentul critic.
    Trebuie sa luptam fiecare pe frontul nostru cu raul caci avem un aliat puternic :Hristos .El comandantul suprem nu ne va parasi daca il urmam.
    Ierarhic daca acesti comandanti mai mici dezerteaza si trec in tabara antihristului ,este problema lor.Noi sa avem nadejde,El comadantul suprem nu ne va parasi …

  18. eu spun ca trebuie sa ne RUGAM pentru intreaga ierarhie a Biserii Ortodoxe . asa cum stim si cum putem.

  19. ips nifon al targovistei predica sus si tare ecumenismul,spunand despre canonul 45 apostolic ca nu mai este valabil astazi.iata tradarea de Hristos si de Biserica Ortodoxa pe care el o preda si la facultatea de teologie din targoviste.toti crestini ortodocsi trebuie sa fuga si sa se lepede de acest episcop viclean in cele ale credintei ortodoxe asa cum ne invata Sf Ioan Gura de Aur.tot acest mare sfant ne spune ca dusmanii lui Hristos nu sunt numai ereticii ci si aceia care se afla in comuniune cu ei(ereticii:papistasii,protestantii,necalcedonienii, etc).cum merge ips nifon al targovistei la consiliul mondial al bisercilor(corect ar fi consiliul mondial al ereziilor)si ia parte la dezbateri cand acest consiliu are un scop vadit impotriva Sfintei Biserici Ortodoxe,scop aratat de secretarul general al acestui consiliu,Mary Ann Lundy care spune:”intelegem acum ca a avea vederi ecumeniste inseamna a depasi limitele impuse de crestinism.vedeti dumneavoastra,ceea ce ieri era considerat erezie,maine va constitui o carte de capatai a credintei”.esti cumva mason si vrei ca francmasoneria sa conduca lumea faurind o credinta mondiala a lui satana,prea smintitorule nifon?pocaiestete pana nu e prea tarziu!mergi la Bucuresti la sinod si cere ca totii martirii din puscriile comuniste sa fie canonizati,si nu mai motivati ca nu atrecut destul timp ca sa vedeti daca sunt sfinti caci in cazul mucenicilor nu se tine cont de lucrul acesta ci doar de faptul daca au avut credinta ortodoxa in clipa mortii!Valeriu Gafencu,Pr Daniil Sandu Tudor,Radu Gyr,Mircea Vulcanescu si toti cei care lau marturisit pe Hristos in fata prigonitorilor comunisti sunt sfinti inca din clipa trecerii lor in imparatia lui Dumnezeu!ati turnat la securitate pe marturisitorii cei adevarati ai lui Hristos si nu vreti sa va canonizati victimile!recunoasteti!iuda dupa ce la vandut pe Mantuitorul a avut un proces de constiita caci a aruncat argintii si a spus ca a vandut sange nevinovat.voi falsilor marturisitori sunteti mai josnici decat iuda!sprijiniti clasa politica(psd,pdl)care este reziduul comunismului!noi crestinii care vrem sa ne mantuim il urmam pe Sf Valeriu Gafencu care ne spune:”crestinii nu pot primi pacea ispititoare a satanei(ecumenismul).ei nu vor primi decat pacea lui Hristos,oricate sacrificii li se vor cere”.mai bine murim decat sa fim ecumenisti caci ne spune Sf Grigorie Teologul:”o singura pace nu iubeste Dumnezeu.pacea in dauna invataturii lui Hristos”.ips nifon spune ca protestantii si papistasii(catolicii)nu sunt eretici. SF Fotie cel Mare,Sf Grigorie Palama,Sf Marcu al Efesului,Sf Nectarie de le Eghina,Sf Nicodim Aghioritul,Sf Paisie de la Neamt si toti ceilalti sfinti parinti ai Bisericii de dupa schisma de la 1054 ca de altfel si parinti contemporani ca Arsenie Papacioc,Iustin Pirvu,Eftimie Mitra(prigonit de alta iuda securista ips sofronie drincec de la oradea,pt ca spunea oamenilor ca ecumenismul este cea mai mare erezie),Adrian Fageteanu si nu in ultimul rand IPS Bartolomeu Anania si multi altii il contrazic pe nifon al targovistei si toti ierarhii ecumenisti care se cred mai sfinti si mai intelepti decat Sf Parintii ai Bisericii Ortodoxe.Sf Iustin Popovici:”ecumenismul este numele de obste al tuturor crestinismelor mincinoase”.Pr Arsenie Boca:”ecumenismul este erezia ereziilor.caderea Bisericii prin slujitorii ei.cozile de topor ale apusului.numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa(ereticii cu ereziile lor).inapoi la Sf Traditie,Sf Canoane si Hotararile Sinoadelor Ecumenice(7)altfel la iad cu arhierei cu tot”.Pr Arsenie Papacioc:”impotriva ecumenismului!pe viata si pe moarte impotriva!

  20. Precum atitudinea fata de problema pasapoartelor biometrice, tot asa si aceea fata de canonizarea sfintilor nostri.Am citit pe un alt blog ca, au avut loc “sinoade de judecata ” in zona Onesti pentru preotii care “au indraznit ” sa discute cu credinciosii despre parastasul lu Valeriu Gafencu si despre pomenirea sfintilor din inchisori;ca acolo”actiunea ..nu..e sustinuta de Protoieria Onesti, … [care are] conducerea … pro masonerie, filocatolica si nimeni nu misca in front fara binecuvantare !”
    Interese neclare alimenteaza aceste “sinoade de judecata “, care nu prea au nimic in comun cu jertfele acestui popor.De ce Biserica nu-si asuma clar o pozitie de sustinere macar a comemorarii acestor sfinti? Ce sa mai vorbim de canonizare…e prea mult pentru unii dintre inaltii ierarhi. E bine si caldut cand TACI,acolo sus, si nu iti asumi nici un risc(un fel de “spalat pe maini “pillatian); poate ca o pozitie clara inaltului cler ar atrage dupa sine o pierdere a privilegiilor acestuia ,de altfel importante.Cam aceeasi atitudine au avut o parte din reprezentattii bisericii si cu prilejul daramarii lacaselor de cult , CONTRIBUIND LA izolarea si trimiterea la inchisoare Parintelui Calciu.Prea multa rabdare ” confortabila ” si prea putin angajament au acestia .IN CONDITIILE IN CARE ATATIA MARTIRI S-AU JERTFIT CU PRETUL VIETII PENTRU ACEST NEAM !!!

  21. “Sinodul mitropolitan al moldovei si bucovinei face apel la a aborda cu discernamant,rabdare si pace sufleteasca aceasta situatie.”
    Onorabili ierarhi, iertati-mi indrazneala dar, asta nu e o pozitie intru HRISTOS! Priviti putin la comunicatul dat de mitropolia ardealui si luati exemplu!
    Asta nu-i marturisire, asta-i teatru, trebuia sa spuneti clar: nu acceptati oameni buni,actele care contin microcipuri, pt ca au influenta demonica asupra psihicului si control total asupra persoanei! Ce tot o dati dupa cires?! Deja ne e frica?! ATENTIE: sesizez ca nu mai suntem uniti intr-o lucrare mantuitoare!
    Daca nu avem pastori(exemple) noi dupa cine ne orientam?!
    Sunteti SLUJITORII LUI HRISTOS sau CAVALERI DE MALTA???!

  22. Teodor, pai mult mai bine puneai intrebarea asta Mitropolitului Ardealului (Laurentiu) pe care il dai ca exemplu:

    http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/sibienii_vor_pasapoarte_biometrice_58670.html

  23. “Inca nu avem dovezi ca acest pasapoarte ar incalca intimitatea omului. Dimpotriva, ii identifica“, spune IPS Laurentiu Streza .(http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/sibienii_vor_pasapoarte_biometrice_58670.html)

    “Pe ce va bazati , preasfintia voastra?Cui ii slujiti cu aceste declaratii? “Poporul” v-a ridicat pe piedestaluri NU pentru a se lasa manipulat, ci pentru a fi indrumat, sustinut,in drumul sau spre cunosterea credintei ortodoxe. Iar sfintiile vostre(sper ca numai cativa ) ataca interventia parintelui Iustin Parvu si bagatelizeaza o problema atat de importanta.
    Dureros, dar adevarat .Eu as aduna toate aceste declaratii si as face o lista “a rusinii “,ca sa vedem si noi cu cine avem de-a face.

  24. Admin, eu am comparat cele doua comunicate de presa al Mitropoliei Ardealului :”…Sinodul Mitropolitan al Ardealului, se pronunta categoric impotriva pasapoartelor bometrice…” deci au adoptat o pozitie ferma ! Comparativ cu comunicatul dat de Mitropolia Moldovei:”…face apel la a aborda cu pace sufleteasca si rabdare, discernamant…!” deci abureala!
    Adica in momentul in care APROAPE s-a decis deja sa ni se aplice indirect dar iremediabil pecetea…,te apuca asa o pace sufleteasca sau o enervare sfanta si te opui???!
    Faptul ca se mentioneaza acolo ca:”sibienii sunt de acord cu pasapoartele biometrice”, nu reprezinta toata populatia de acolo! S-au trezit cativa sa vb in numele tuturor! Ca dealtfel peste tot: minoritatea hotaraste pt majoritatea, pt ca majoritatea nu a avut curajul de a-si expune ferm punctul de vedere!

  25. Ati confundat atunci Mitropolia Ardealului (condusa de IPS Laurentiu Streza) cu Mitropolia Clujului (IPS Bartolomeu Anania).

  26. Da , scuze, eu nefiind de acolo ,ci din Moldova, cand spun Ardeal ma refer la zona geografica dar, observ din ce spui ca si acolo parerile sunt impartite, ca dealtfel peste tot…!
    De apreciat IPS BARTOLOMEU ANANIA! Speram sa aiba taria de a spune acelasi lucru si in Sinodul ce urmeaza a avea loc! Asta numai daca i-se va mai solicita pezenta !
    Oricum chiar si asa nu va fi suficient…, e nevoie de mult mai multi ca el…!
    Dar, uite asa se va implini cuvantul Sintei Scripturi!!!

  27. Doamne-ajuta!
    Conform cu cele spuse de duhovnicul meu in privinta actelor biometrice, e bine sa avem rabdare pana cand Sf. Sinod va face o declaratie oficiala privind pozitia fata de aceste acte. Cum spunea si parintele Iustin Parvu, este bine sa ne exprimam refuzul clar al acestor pasapoarte si permise cu cip(de exemplu, prin semnarea petitiilor), adica sa nu tacem si sa lasam impresia ca ne este indiferent sau ca suntem de acord. Cred ca intr-adevar, atitudinea cea mai duhovniceasca pentru moment este sa ne rugam pentru sinodalii nostri ca Dumnezeu sa le dea intelepciune si luminare pentru a lua decizia corecta, conforma cu voia Domnului, pentru ca de decizia lor depinde soarta noastra, a poporului (ma refer la cei care inteleg legatura intre aceste acte si mantuire, pentru ca ceilalti oricum accepta cu seninatate actele cu cip). Nu trebuie sa semanam panica, dar trebuie sa avem “nelinistea cea buna”, cum spunea pr. Paisie. E adevarat ca IPS Teofan nu s-a pronuntat clar impotriva adoptarii actelor biometrice, dar a facut apel la noi sa ne rugam pentru mai marii nostri, ceea ce totusi nu e un lucru neinsemnat. Cum spunea mai sus Mihail, si ierarhii sunt oameni cu vurtuti si caderi, poate unii din ei sunt mai afectati de aceasta problema decat par la prima vedere, dar asteapta, ca si noi, pozitia oficiala a Sinodului. Asa ca sa avem nadejde si sa ne rugam Domnului si Maicii Sale sa ne ajute in aceste momente de incercare si sa nu ne paraseasca, desi suntem atat de slabi in credinta!
    Pace si bucurie tuturor!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate