Noi contributii la cinstirea marturisitorilor romani din inchisori

18-11-2008 Sublinieri

bucarest-chiesa-ortodossa-santa-trinita-ospedale-gr-alexandrescu.JPG

Icoana de Ioan si Camelia Popa – Biserica Sfanta Treime, Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, Bucuresti

“O, Sfinte Valeriu, cunună a mucenicilor români din prigoana celui de-al douăzecilea veac, fii apărătorul nostru ceresc! Vezi, sfinte, cursele diavolului cele amăgitoare, vezi patimile care ne împresoară, vezi neputinţa sufletelor noastre. Dar vezi şi nădejdea noastră în ajutorul cel de sus, şi vino şi scoate-ne din focul încercărilor, ca ajungând în Împărăţia cea cerească să Îi cântăm împreună cu tine Dumnezeului celui viu: Aliluia!”

***

Canonul si Acatistul Marturisitorilor Romani din inchisori Corul de maici al Man. Diaconesti (de la OrtodoxMedia):

sfintii-in-zeghe-baner4.jpg

***

Autoarea unuia dintre cele mai bune bloguri ortodoxe descoperite in ultima perioada – Viata la tara – a construit o pagina speciala dedicata Sfinţilor închisorilor in care a adunat toate articolele pe aceasta tema de pe blogul sau, cat si materialele online din campaniile in desfasurare. In plus, veti gasi pe aceasta pagina si “o bibliografie bogata din literatura inchisorilor si a rezistentei anticomuniste (cu carti cu tot!)“. Practic aceasta pagina reprezinta una dintre cele mai consistente (si nu doar cantitativ!) contributii online de pana acum pentru campania “Din temnite spre sinaxare. Dintre ultimele articole de pe blogul “Viata la tara” dedicate acestei teme dorim sa recomandam in mod deosebit:

Din momentul in care l-am cunoscut, n-am mai citit Vietile Sfintilor ca pe o lectura oarecare. Cunoscandu-l, orice indoiala, orice suspiciune ca au existat si mai exista sfinti pe pamant a fost spulberata pentru totdeauna din sufletul meu. Acest martir, cu fizicul lui de sfant bizantin, a fost pentru mine modelul de neegalat a ceea ce trebuie sa fie si sa faca omul pentru mantuirea lui si a neamului care l-a conceput” – Dumitru Bordeianu despre Gheorghe Jimboiu, unul din marii sfinti ai inchisorilor noastre, despre care se vorbeste prea putin. Dar relatarile despre foarte multe nume practic necunoscute care au indurat cumplite chinuri la Pitesti, Aiud, Gherla, Sighet, Jilava, Suceava, Targu Ocna, Miercurea Ciuc, Canal, etc. provoaca aceleasi revelatii in cei care le citesc: sunt pagini de proloage adevarate si cu atat mai zguduitoare cu cat sunt, practic, contemporane cu noi…

dumitru-bordeianu.jpg

***

PELERINAJ LA TEMNITA PRIGONITILOR – despre vechii si noii tortionari

 

Director de imagine: Ion Cristodulo Realizator: Rafael Udrişte Reportaj-documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 8.11.2008

 

 

Download varianta .rm sau .flv (preluarea emisiunii difuzate de Tvri pe 12.11.2008) (preluarea emisiunii difuzate de Tvri pe 12.11.2008) – Invitaţi: Părintele Augustin, Schitul “Înălţarea Sfintei Cruci”- Aiud, Marcel Petrişor, scriitor, fost deţinut politic, Danion Vasile, publicist, Părintele Ioan, mănăstirea Petru Vodă – Neamţ, Emilia Corbu, istoric – Muzeul Judeţean Slobozia, Ştefan Ruxanda, revista “Atitudini”. (sursa: Rafael Udriste)

3dcoperta-400.gif

***

De pe site-ul nostru, urmariti pe aceasta tema articolele de la categoriile:

martirii-prigoanei-comuniste.JPG

Icoana de Ioan si Camelia Popa – Biserica Sfanta Treime, Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, Bucuresti


Categorii

Biserica rastignita, Documentare, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Recomandari, Sfantul Valeriu Gafencu, VIDEO

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Noi contributii la cinstirea marturisitorilor romani din inchisori

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Tulburatoarea minune a unui sfant rastignit al Aiudului: Cuviosul Daniil (Sandu Tudor)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate