Duminica datornicului nemilostiv – lupta si osteneala iertarii

31-08-2008 Sublinieri

boydgsculptor.jpg

***

Parintele Savatie Bastovoi:

“- Ce sa facem daca vrem sa iertam, dar tot timpul ne aducem aminte ce ne-a facut respectivul om?

Este luptsavatie_bastovoi.jpga, nu putem ierta de la inceput. Dar daca avem aceasta lucrare, Dumnezeu prin harul Sau ne ajuta. Vedem cat de greu este sa ierti, pentru ca este greu, este cea mai grea lucrare. Numai oamenii care nu au practicat-o niciodata pot spune: “Ei mare lucru sa te mantuiesti asa, la urma spun si eu iaca, i-am iertat si ma mantuiesc“. Dar cei care au aceasta nevointa stiu cat de greu este.

Tocmai de asta nu era chiar atat de simplu ce ne spunea Parintele Selafiil: “Inainte de somn iarta pe toti si spune: Doamne eu i-am iertat, si Tu sa ma ierti. Si Dumnezeu te mantuieste!“. Aceasta este o lucrare permanenta.

Iara si iara cautam motive pentru care sa-l indreptatim pe cel din fata noastra: poate a fost obosit, poate-i bolnav, are o educatie altcumva decat a mea, nu l-am inteles eu corect, am fost eu obosit si tulburat… Sa luam vina asupra noastra. Acesta este un exercitiu duhovnicesc prin care ne desavarsim. Asa ca sa nu ne tulburam, ca nimeni nu poate ierta dintr-o data, pentru ca daca ar fi asa usor, n-ar mai sta aceasta porunca in mijlocul Evangheliei, n-ar mai fagadui Dumnezeu Imparatia pentru un gand pe care noi l-am putea dobandi atat de usor. Este osteneala. Dar prin exercitiu, daca tot timpul vom cauta aceasta, vom reusi”.

(vezi mai mult la: Iertarea – inceputul iubirii)

02504_resurrection_mosaic_robert_andrews.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Pilda datornicului nemilostiv, Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Duminica datornicului nemilostiv – lupta si osteneala iertarii

  1. Treaba grea cu iertatul asta!
    Depinde – cred – si de persoana in cauza, cat/in ce masura ti-a gresit, cat de grav te-a ranit, ce rau ti-a facut fiindca unora, daca n-ar fi frica de Dumnezeu ce ma opreste, as scoate sabia din teaca si vai de ei si de mama lor!
    Pentru unii ca acestia – pentru ca sunt destui – doar trecerea timpului, ne(re)vederea lor pentru o perioada oarecare si nu in ultimul rand Dumnezeu Insusi daca se atinge de inima ta te poate face sa nu dai cu ei de pamant si sa nu-i gandesti de rau imbolnavindu-te de ura! Psihologii spun ca exista chiar complexul lui Cain in fiecare din noi ce actioneaza in sensul distrugerii semenului din ‘n’ motive: invidie, rautate, razbunare,lupta pentru suprematie…complex doborat cu multa lupta si truda dar numai in impreuna lucrare cu Hristos, altfel…stirile de la ora 17.00 privind cobararea la stadiu de primate prin ‘legea junglei’, demonizarea populatiei vor deveni regula, iar nu exceptie!

  2. ,,IISUSE, LUMINEAZĂ-MI GÂNDUL CEL TAINIC AL INIMII”
    Ceea ce la om este cu neputinţă, Dumnezeu le poate pe toate.EL ne sprijină dacă Îl rugăm ,, Doamne, vezi ce este în inima mea, glăsuieşte tu cuvănt bun, după mare mila Ta”( Părintele Rafael Noica). Iar Dumnezeu o va face.
    Trebuie să ne întoarcem găndul spre Dumnezeu,atunci când avem încercări de acest gen , pentru că încercări sunt. Şi dacă realizăm asta, vom putea să ne iubim aproapele care ne este ajutor pe Calea Mânturii, pentru că prin el, învăţăm să ne apropiem, să cerem ajutor şi îndrumare numai de la El, altminteri am fi ,,căldicei”.
    Orice ne iese în cale, orice vedem, auzim sau întâmpinăm, dacă socotim că este pentru îndrumarea noastră, că lumea este şi oglinda în care ne privim, atunci să spunem ,,IISUSE,CURĂŢEŞTE-MĂ DUPĂ MARE MILA TA”.

  3. Pingback: Război întru Cuvânt » “NU SE CADEA CA SI TU SA AI MILA DE CEL IMPREUNA-SLUGA CU TINE?”
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica datornicului nemilostiv: “NU SE CADEA CA SI TU SA AI MILA DE CEL IMPREUNA-SLUGA CU TINE?”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate