Un Nae Ionescu incredibil de actual sau cum se repeta uneori istoria

15-07-2008 Sublinieri

nae.jpg

Sursa: Blogul lui Victor Roncea:

“(…) În definitiv, sunt şi oameni de ispravă, creştini dreptcredincioşi, în Soborul Bisericii româneşti. Numai că nu au curajul să se manifeste cum trebuie. Ei îşi spun părerea, se îndurerează sincer de rătăcirea celorlalţi – şi tac. Cel mult dacă se dau deoparte ca să nu mai fie părtaşi la o călcare a legii.
Numai atât? E puţin. Datoria unui creştin e să mărturisească adevărul. Cu orice primejdie. „Martir” se derivă, de altfel, tot din „martor”. Curajul acesta al mărturiei adevărului, chiar cu preţul martirajului, lipseşte cu desăvârşire ierar­hilor noştri celor buni. Ei uită că Apocalipsa spune: „Şi îi voi scuipa pre ei din gura mea, fiindcă au fost căldicei”.

Şi mai uită un lucru: că bunătatea lor este, în orice caz, un ghimpe în ochiul celor răi; şi că, până la sfârşit, dacă nu se apără şi dacă nu apără Biserica, tot la mănăstire – coborâţi din scaun – vor sfârşi. Dar, atunci, de ce să nu rişte a cădea din scaun mărturisind adevărul? Şi-ar mântui cel puţin sufletul; pe când aşa… Evident însă, nu poţi impune nimănui să fie erou”.

daniel.jpeg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Marturisirea Bisericii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Un Nae Ionescu incredibil de actual sau cum se repeta uneori istoria

  1. Toate comentariile forumistilor nu fac cinste calitatii de crestin pe care cu atata aplomb o proclama. Nu sunt decat ganduri de instigare, de revolta si in final de judecata omeneasca.
    Dar ierarhii nostri apartin cu adevarat Bisericii lui Hristos si nu se lasa atrasi in asemenea acte specifice doar lumii acesteia si nu Imparatiei Cerurilor.
    Tacerea este singurul raspuns care poate fi oferit celor ce, din nepricepere, se vatama prin aceste atitudini si ganduri.
    Tacere…..si atat.

  2. @Cezar
    La comentariul tau ce astepti sa ti se ofere? Un ‘Ave Cezar’ pentru indemnul la tacere de care tu insuti nu te-achiti, din ‘nepricepere’, ‘atitudine’? Politica strutului e buna, dar in vremuri de pace, cand da iama haita de lupi e bine sa pui mana pe bat! Poate esti mai intelept decat noi – atunci pune mana si roaga-te macar, dar nu te resemna doar prin tacere, fiindca si tacerea e un raspuns: accept la faradelege si incuviintare a ei “cine nu condamna fara-delegea porunceste ca ea sa fie facuta”.

  3. @ Cezar:

    Toate comentariile forumistilor nu fac cinste calitatii de crestin pe care cu atata aplomb o proclama. Nu sunt decat ganduri de instigare, de revolta si in final de judecata omeneasca”.

    Cunosti paradoxul cretanului? Spune un cretan: “toti cretanii sunt mincinosi”. Intrebarea care se pune este: cretanul aacesta spune adevarul sau minte?

    Asa si cu fratia-ta. Ai scris chiar primul comentariu la acest subiect. Inteleg ca te referi la propria persoana, nu? Mai ales ca si face cinste calitatii de crestin sa spui de tine insuti ca esti primul vinovat. 🙂

    Deci, cel care doreste sa taca, atunci… sa se dea pe sine pilda. Pana una-alta, pare a fi tot judecata omeneasca la adresa celorlalti, nu crezi?

    PS: Si cum tacerea nu merge decat impreuna cu ascultarea duhovniceasca, haide sa vedem ce ne graieste Duhul prin gura batranilor inainte vazatori:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/15/suntem-niste-barbati-ca-toate-femeile-sau-vai-urile-parintelui-pustnic-proclu/

    Iertare!

  4. Napoleon fiind in plina glorie, fiind chiar inainte de a se auto declara imparat, ii spune Papei Pius al VI-lea, papa al acelor vremuri ca ar putea sa distruga si biserica catolica.
    Raspunsul papei a fost umatorul:
    “Maiestate, eu cred ca daca clerul bisericii nu a reusit sa faca acest lucru timp de 1800 de ani, dvs nu aveti nici o sansa”.

    Deci vedeti voi, si Magda si admin, ca biserica crestina apartine lui Iisus Hristos si nu altcuiva dintre noi. Razbate peste veacuri in ciuda tulburarii, singura de care suntem capabili.

    Dar intre timp lucrurile s-au lamurit, iar Patriarhul a luat cea mai intelepta decizie. Acest Patriarh face cinste bisericii lui Hristos.

  5. @ Cezar:

    Nu sunt deloc sigur ca face cinste un patriarh care declara (public, in Sinod) ca doreste “redefinirea dogmelor”.

    Asa este, Biserica nu va fi biruita, dar…
    Acum va trebui sa se lamureasca credinta noastra; acum se va vedea, in sfarsit, ce va fi fost Biserică – si ce nu; acum – care va fi fost acel “popor binecredincios de pretutindenea” (cf. Liturghierelor recente), si ce anume va ramanea “neclatit de portile iadului” (Mt. 16, 18)… si ce va trebui sa cada“. (Parintele Rafail Noica).

    Cat priveste ce (n)-a reusit clerul Bisericii sa distruga in “biserica” catolica nici nu vreau sa discut. Discut despre Biserica Una si spun ca… trebuie apreciat ca isi dau, oricum, toata osteneala sa reuseasca acum ce n-au reusit 2000 de ani. Desigur, Hristos este la carma, dar nu tot ce se numeste omeneste om al Bisericii va fi si la Judecata in Biserica biruitoare.

    Poate ati auzit de acest cuvant profetic al Parintelui Arsenie Boca:
    Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica ortodoxă, fie ei: arhierei, preoti de mir, călugări sau mireni,. Înapoi la Sfînta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Părinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!” (Talantii împărătiei, p.197)

  6. Pingback: CINE DENIGREAZA BISERICA ORTODOXA? « un blogger SCEPTIK
  7. Pingback: Cine denigrează Biserica Ortodoxă? | AlterMedia Rom
  8. Se discuta mult pe aceste teme….eu nu imi permit sa judec asta. Ma intreb oare in viata d-tra nu ati simtit niciodata nevoia ca Pastele, Invierea Domnului Hristos sa fie celebrat impreuna de Biserica Ortodoxa si de cea Catolica?
    Nu s-a intamplat sa ajungeti in tari catolice (Spania, Italia, Portugalia….etc) in perioada Pastelui catolic iar domniile voastre sa nu puteti simti bucuria colectiva pentru simplu fapt ca Pastele ortodox urma peste 3-4 saptamani?
    Acelasi lucru pentru catolicii din Romania sau alte tari ortodoxe. Clerul bisericesc pretinde ca reprezinta interesele enoriasilor. Cred ca nimeni nu s-ar supara sa putem spune impreuna din toata fiinta “Hristos a INVIAT!” toata crestinitatea.
    Eu nu sunt bun la scris si nici la vorbe dar va rog, daca sunteti in asentimentul meu haideti sa sustinem atata macar. Daca pentru asta trebuie sa se revizuiasca putin dogmele eu cred ca sunt destui teologi luminati de Duhul Sfant care sa lase putin “orgoliile” la o parte si sa se aseze “cu iubirea lui Hristos” la discutii.
    Doamne ajuta.

  9. Daca ai avea o ruda infractor, n-au vrea sa -l aduci in casa ta? Desigur. Dar nu cred ca ai face-o in conditiile lui, ci abia cand se cuminteste.
    Asa si in privinta Pastilor, e normal sa ne doara inima ca suntem dezbinati, dar nu e normal sa dorim sa tradam propria credinta doar pt a spune “Hristos a inviat!” impreuna cu catolicii.
    Mantuirea cere sacrificii, nu concesii. Si asta e un sacrificiu absolut infim,daca nu cumva e un interes personal de a avea liber in Occident de Pastile ortodox. Totusi dragostea si credinta sunt altceva.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate