Arhimandrit Teofil Roman: “RISCAM SA FIM EXCLUSI DIN COMUNIUNEA BISERICILOR ORTODOXE”

17-06-2008 Sublinieri

nicaea.jpg

Radio Renasterea – vineri, 13 iunie 2008, Interviu luat de parintele Catalin Palimaru parintelui arhimandrit Teofil Roman, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului si eclesiarh al Catedralei Mitropolitane:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


– Parinte Teofil, in ultima parte a acestei emisiuni aducem in discutie o chestiune care framanta constiinta publica a credinciosilor ortodocsi in special si nu numai, dar care trebuie cumva discutata, trebuie solutionata intr-un fel . E vorba de un eveniment care a avut loc cu ceva timp in urma, acum cateva saptamani. Nu am adus in discutie pana acum acest subiect pentru ca lucrurile trebuiau cumva precizate cel putin in anumite medii: mediile teologice, bisericesti. Este vorba de gestul facut de Mitropolitul Timisoarei pe 25 mai, cand, la sfintirea unei biserici greco-catolice, s-a impartasit la liturghia oficiata de nuntiul papal, de episcopii greco-catolici prezenti acolo, deci iata, un gest cumva de iesire in afara bisericii ortodoxe, un gest de comuniune euharistica, dar savarsit in afara hotarelor bisericii noastre. Cum apeciati Sfintia voastra un astfel de gest?

– Cu siguranta ca este o greseala, o nefericita greseala pe care a facut-o parintele mitropolit. Acuma ramane ca Sfantul Sinod sa cerceteze si sa dea o solutie la aceasta problema pentru ca, asa cum ati spus, ea raneste constiinta dogmatica a poporului ortodox si din Romania, dar nu numai, si din afara.Vedeti ca au fost deja sesizari si din parea altor patriarhii, si de la Moscova, si grecii cer cumva o lamurire a acestui gest.

– Dar – ar putea cineva sa intrebe – ce-i priveste pe ei problema Bisericii romanesti?

– Pentru ca Ortodoxia este Una. Bisericile autocefale sunt in comuniune si daca Biserica Ortodoxa Romana nu va lua o masura, exista riscul sa fie exclusa de la comuniunea celorlalte biserici ortodoxe. Prin impartasirea mitropolitului Nicolae Corneanu cu episcopii greco-catolici, asta inseamna partasie cu episcopul Romei. Ceea ce din punct de vedere ortodox este o erezie, o cadere din har. Pentru ca noi asa sanctionam primatul papal, institutia papala, ca o mare erezie. Si atunci a fi in comuniune cu Roma este o cadere din har, este o erezie pana la urma. Si daca episcopii Bisericii Ortodoxe Romane accepta gestul acesta implicit sunt in comuniune cu Roma si atunci riscam sa fim exclusi din comuniunea bisericilor ortodoxe, ceea ce ar fi foarte grav.

– Cum va explicati ca in sanul Bisericii Ortodoxe Romane s-au polarizat doua directii: unii il aproba pe mitropolit – chiar Inalt Prea Sfintia Sa, a doua duminica dupa acest eveniment justificandu-si cumva gestul in fata credinciosilor din biserica, a fost ovationat, incurajat, apreciat pt acest gest care este o deschidere catre unitate. Pe de alta parte alte medii ortodoxe sunt foarte vehemente, foarte suparate ca se poate intampla un asemenea gest in biserica noastra. Amintesc aici, de pilda, romanii de la Athos care sunt foarte, foarte scandalizati, cum e posibil ca un ierarh, la un asltfel de nivel, sa faca un astfel de gest? Cum s-au polarizat cele doua directii, cum s-a ajuns aici?

– E o realitate, exista aceste doua viziuni in sanul teologilor in primul rand, dar si in randurile credinciosilor. Sunt unii sunt foarte rigurosi si au o constiinta dogmatica ortodoxa si nu accepta ca adevarul poate fi negociat sau ca exista mai multe cai care ar putea duce la Dumnezeu, ci marturisesc cu tarie acea Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, dar exista si aceasta viziune mai larga, mai ecumenista, care accepta ca si in celelalte comunitati crestine omul se poate mantui, si acolo este prezenta Duhul Sfant care lucreaza, care ii mantuieste pe oameni. Ceea ce este foarte grav, pentru ca inseamna a nega Crezul pe care de aproape 2000 ani il marturisim. Nu se poate sa mergi pe mai multe cai. Adevarul este unul singur, este viu, este Hristos, prin urmare si Biserica nu poate fi decat Una singura. Si toate celelalte sunt fie erezii, fie schisme, rupturi din aceasta unica Biserica.

– Vedeti, aici in Ardeal lucrurile au stat putin diferit de ceea ce intalnim in Grecia, sau in alte locuri unde exista un bloc ortodox compact, cu o viziune coerenta. La noi lucrurile s-au amestecat foarte tare. S-a rupt din trupul Bisericii Ortodoxe din Ardeal o parte semnificativa care s-a unit cu Biserica Romei, dar au pastrat in mare, cel putin aparent, ritualurile, modul de a se imbraca preotii, de a sluji, de a gandi poate, s-au amestecat foarte multe lucruri in privinta credintei si s-au relativizat constiintele religioase.

– Din pacate! Dar aceasta nu scuza asemenea gesturi. Acum noi suntem in situatia de a trai poate si mai intens credinta noastra pentru a o putea a marturisi, pentru a putea descoperi identitatea noastra. Eu nu am caderea sa judec nici pe mitropolitul Nicolae Corneanu, nici pe nimeni, dar nici nu putem accepta si spune ca nu e ceva foarte grav.

– Exista riscul ca unii credinciosi sa ia de bun exemplu ceea ce s-a intamplat? Poate preoti chiar?

– Da, din pacate da. Pentru ca in gandirea poporului se traieste in felul acesta: toti suntem una, avem aceeasi credinta, ne rugam la acelasi Dumnezeu, despartiturile le fac cei mari. Dar oamenii nu inteleg de fapt in ce constau aceste diferente si de ce nu putem fi impreuna, poate si pentru ca nu li se explica, poate pentru ca ierarhii, teologii, nu propovaduiesc, nu marturisesc indeajuns dreapta credinta pentru ca poporul sa inteleaga de ce nu putem fi impreuna cu catolicii sau cu alte confesiuni crestine.

– … Realitati pentru care unii sfinti si-au dat viata, au marturisit pana la ultima suflare acest adevar, iar daca a incercat cineva sa le impuna alt adevar, in sensul celor care s-au intamplat la Timisoara, au preferat sa moara. I-am canonizat recent pe Sfintii marturisitori nasaudeni…

– … Ei au refuzat impartasania greco-catolica si pentru aceasta au platit cu pretul vietii. Si iata raspunsul la acesata canonizare recenta din partea unui ierarh ortodox.

– Oricum, problema este de competenta Sinodului, ca pleroma a episcopilor care au mandatul de a lamuri aceste realitati, insa speram ca decizia Sinodului sa fie una in sensul intaririi credintei noastre si nu in sensul unei diluari si mai accentuate. In plus, ca ultima nuanta, Sinodul va trebui sa fie constient de faptul ca ne aflam in comuniune cu celelalte biserici si nu putem sa exprimam Ortodoxia de o maniera straina de ceea ce se intampla in celelalte spatii ortodoxe.

– Da, suntem Biserica autocefala, dar in acelasi timp trebuie sa pastram Traditia Bisericii Ortodoxe integra, nu avem voie sa stirbim nimic, pentru ca altfel pierdem comuniunea cu celelate Biserici si atunci suntem Biserica cazuta din har.

Riscam ca episcopi, ca preoti, sa mergem de pilda in Rusia sau in Grecia pt anumite interese bisericesti si sa nu fim primiti la slujbe acolo, la Sfanta Liturghie, pt ca ne considera cazuti din credinta.

– Sa ne fereasca Dumnezeu sa nu fie una ca aceasta! Sa ne rugam in aceste zile si, iata, vine praznicul Pogorarii Duhului Sfant. Fie ca Duhul Sfant sa curateasca mintea si inima noastra si sa o lumineze ca sa mergem intotdeauna pe calea adevarului si a dreptei credinte!

cjroothodox.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Marturisirea Bisericii, Nicolae Corneanu, Parintele Teofil Roman

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

41 Commentarii la “Arhimandrit Teofil Roman: “RISCAM SA FIM EXCLUSI DIN COMUNIUNEA BISERICILOR ORTODOXE”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Eu sint pacatoasa cea dintai. Iertati-ma. Ce se intampla in zilele acestea este foarte tragic. Sa ajute bunul Dumnezeu ca Ierarhii nostri sa ia decizia care trebuie, dupa sfintele canoane. Doamne fereste de schisma si de eretism si de toate relele impotriva credintei drepte. Dumnezeu sa ne inmulteasca dreapta credinta, si sa ne fereasca de acest ecumenism. Amin.

  2. Pingback: Arhimandrit Teofil Roman: “RISCAM SA FIM EXCLUSI DIN COMUNIUNEA BISERICILOR ORTODOXE” « bataiosu.ro
  3. Pingback: ~Va fi izolata Biserica Ortodoxa Romana de catre ” bisericile-surori “? « ANALIZE ŞI FAPTE * stiri , comentarii , dezvaluiri
  4. Citesc chiar zilele astea cartea par.Teofil Paraian si desi nu sunt teolog sau stiu eu cine,totusi mi se pare ca “scartaie” ceva.Se numeste “veniti de luati bucurie” si m-ar interesa si parerea dvs admin.Iertati daca ofensez pe cineva,nu-l cunosc bine pe parintele.

  5. Parintele Teofil ROMAN de la Cluj, cel caruia i s-a luat interviul redat aici nu este acelasi cu parintele Teofil PARAIANU de la Sambata de Sus. Ceea ce “scartaie” la cel din urma am incercat sa aratam si noi, spre indignarea unora, aici:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2008/05/29/vremea-smintelilor-sau-rugati-va-si-pentru-parintele-teofil-si-paziti-va-si-voi

  6. Imi cer iertare, dar parintele Teofil Paraianu “scartie” mai de mult. Personal l-am admirat atunci cand a inceput seria de conferinte in cadrul ASCORULUI.
    “Scartaieli” a mai facut dar au trecut neobservate…in cadrul unei conferinte aici la Iasi. Am zis ca fiind de la man Sambata e influientat de ceva acolo… ce eu nu stiu. Intr-un interviu a zis si la adresa pr. prof. D. Staniloaie cuvinte care el ca pr si nivel ajuns in randul marilor duhovnici ramasi… nu trebuia sa le spuna. Pe mine m-au tulburat intr-un fel; m-au facut ca de atunci – tot ce aveam de pr T Paraianu sa elimin din biblioteca(conferinte, carti) si sa nu mai discut despre el sau sa mai merg aici in Iasi la vreo conferinta.
    (Cel putin din cate l-am urmarit eu mai cred ca daca s-ar verifica o parte din conferintele sustinute de acesta in tara… dar, ma refer numai la Iasi). Iertati-ma poate mi-am permis ce nu trebuie dar nu pot sa tac.

  7. Pingback: Război întru Cuvânt » “Vor veni vremuri grele asupra ortodocsilor, dar sa nu ne inspaimantam”
  8. Azstazi 13 mai 2009 este ziua parintelui Teofil Roman!
    Sa ne traiti intru multi ani Parinte!

  9. Va dam dreptate despre ceea ce spuneti legat de Pr Teofil Roman,aici in Cluj ne bucuram de prezenta sa,este intradevar olumina si mangaiere pt sufetele noastre.Foarte multi credinciosi se marturisesc la dansul si il apreciaza foarte mult,este un adevarat traitor in Hristos. Cu doriri de bine, Alina si Luminita.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate