Vladica Bartolomeu Anania: NU AM PARTICIPAT SI NU PARTICIP LA ASA-ZISA “RUGACIUNE COMUNA PENTRU UNITATEA BISERICII”

15-04-2008 Sublinieri

Redam o parte din predica IPS Bartolomeu Anania de la Duminica a 17-a după Rusalii ( a cananeencii), 10 februarie 2008 in care vladica face distinctii deosebit de importante pentru a se putea identifica si separa minciuna de adevar in ceea ce priveste ecumenismul. Ecumenismul mincinos este cel care, folosindu-se de o ideologie mai mult politica decat doctrinara, produce si vrea confuzie si relativism. Ecumenismul mincinos este cel care, vorbind despre diversitate, o face doar pentru a o sabota, a o nivela si a o secatui in autenticitatea si normalitatea sa. Ecumenismul mincinos este cel care, vorbind despre “unitate in diversitate”, pune unitatea mai presus de orice, subminandu-o, pentru ca va fi o unitate in minciuna, nereala, fara substanta, si distrugand diversitatea, care devine, de fapt, anarhie, haos, destramare. Da, toti vorbesc despre dialog. Insa unii in mod onest (cei putini) iar cei mai multi, in mod viclean. Vorbesc despre dialog ca sa saboteze de fapt dialogul si sa isi acopere intentiile murdare. Vorbesc despre unitate, ca si acum este scop in sine si absolut, ceea ce este eretic. Vorbesc despre dialog ca si cum dialogul in sine poate produce vreo schimbare, ca si cum este o virtute in sine. Vorbesc despre diversitate, dar nu sufera sa auda despre traditie, decat cand vor sa justifice traditiile altora, nu si pe cele ortodoxe. Ecumenismul onest este cel descris de IPS Bartolomeu – este pur si simplu capacitatea de a avea relatii firesti, sincere, omenesti si… omenoase cu altii ce au alta credinta.

“… De aceea noi ne numim ortodocsi, adica dreptmaritori. Cu alte cuvinte, in credinta noastra il preamarim pe Dumnezeu pe calea cea mai dreapta cu putinta. As vrea insa sa adaug , fiindca prea se vorbeste mult si alandala in vremea noastra despre ecumenism care este altceva decat ecumenicitate. Ecumenicitatea inseamna universalitatea lui Dumnezeu pe acest pamant.

Ecumenismul este mai mult o politica decat o doctrina si o credinta, si fiecare intelege cum vrea. Cel mai multi il inteleg gresit. Ei cred ca este un fel de hora unirii: hai sa ne unim toti cu toate credintele, toate confesiunile, toate religiile, sa dam mana cu mana si sa fim veseli si sanatosi! Nu este asa! Ecumenismul inseamna ca fiecare credinta, fiecare confesiune crestina, fiecare religie sa-si pastreze identitatea proprie. Ecumenismul este un dialog intre doua sau mai multe identitati. Altfel dialogul nu poate exista atunci cand exista confuzie. Poate fi unitate in diversitate dar nu poate fi unitate in confuzie. Cei mai multi ecumenisti de astazi sunt din cei care cultiva confuzia. Slujesc impreuna cu unii, cu altii, se roaga impreuna cu altii...

Eu am facut o declaratie pe inima mea, publica. Nu am participat, de cativa ani de zile nu particip, la asa-zisa “rugaciune comuna pentru unitatea Bisericii”. Si de ce? Am explicat, e foarte simplu: toti dorim refacerea unitatii bisericesti, fiindca impartirea crestinismului este camasa sfasiata a lui Hristos. Toti o dorim. Numai ca o gandim in mod diferit. Le spuneam fratilor catolici: voi ganditi refacerea unitatii Bisericii in jurul papei, iar noi o gandim in jurul sinodalitatii, a sobornicitatii… Protestantii o gandesc in felul lor. Si de indata ce o gandim diferit, oare de ce sa nu fim cinstiti fata de Dumnezeu, fata de noi insine si fata de cei care ne asculta? Se roaga fiecare acasa la el. Si noi ne rugam. Vezi la Liturghie: “unitatea credintei si impartasirea Sfantului Duh cerand… si pentru unirea tuturor”. Dar ne rugam in credinta noastra, respectand-o pe a altora.

Acesta este ecumenismul: dialog intre confesiuni si intre religii, fiecare pastrandu-si identitatea si respectand-o pe a celorlalti, fie ca sunt crestini, mozaici sau musulmani. N-are importanta.

Iar dialogul ne poate intalni cu cei de alte confesiuni in acte de caritate, fiindca iubirea fata de aproapele nu cunoaste confesiuni sau religii. Iata, noi, Arhiepiscopia Clujului, suntem de 14 ani in parteneriat ecumenic cu Biserica Lutherana din Germania, de la Stuttgart. 14 ani neintrerupt. Vin si in catedrala la noi sa se roage, mergem si noi la ei. Am facut programe sociale impreuna, am construit impreuna si cu alti protestanti o casa de batrani nou nouta la Turda, un centru comunitar pentru tineret, o tabara de copii la munte. Impreuna. Noi cu ce am putut, ei cu ce au putut. Ne intalnim in actele de filantropie, de facere de bine, aici nu avem hotare. Dar de rugat se roaga fiecare in legea lui, in credinta lui, in limba lui.

Repet, putem sa ramanem ortodocsi fara sa relativizam credinta noastra ortodoxa, pentru ca ecumenismul rau inteles duce la relativizare: “Apai tot un Dumnezeu e pentru toti!“. Ei, nu-i asa. Dumnezeu adevarat este acela in care crezi tu [adresarea este catre credinciosul ortodox din Biserica, fireste – nota noastra]!

Am facut aceasta paranteza ca sa lamuresc o problema foarte la moda, o vedem si prin ziare si prin reviste si la care raspunsurile sunt foarte simple: ramanem ortodocsi in credinta noastra asa cum ne-au lasat-o Mantuitorul Hristos si Sfantii Apostoli si Sfintii Parinti, in acelasi timp respectand-o pe a altora. Si dialogand cu ei atunci cand este vorba de dialog.

De ce as face un secret, am avut litigii si inca mai avem unele litigii juridice cu fratii nostri greco-catolici, o treaba foarte grea; dar incetul cu incetul lucrurile s-au calmat si trebuie sa va spun ca unul dintre primii care m-au vizitat in spital dupa accidentul meu de acum un an si ceva cu piciorul, a fost Prea Sfintitul Episcop Florentin Crihalmeanu, al greco-catolicilor din Cluj, impreuna cu vicarul sau. Eu eram in pat, cu piciorul atarnat de greutati, si mi-a sunat telefonul mobil pe care il aveam la mine. “Sunt episcopul Florentin, am vrea sa venim sa va vedem, mai sunt cu cineva, cum putem intra?” Directia spitalului luase masuri sa se incuie usile ca sa nu patrunda ziaristii. “Pai uite, sa-mi spuneti cand anume veniti, Presfintite, ziua si ora, ca sa spun la directie”. “Pai suntem aici in fata usii.” Si am dat un semnal si au venit sa-mi ureze insanatosire. Iar in fiecare an Prea Sfintitul Florentin vine cu colindul, cu o echipa de seminaristi sa ma colinde. Ma colinda, ne imbratisam… Acesta e dialogul. Fiecare isi pastreaza credinta lui, biserica lui, randuielile lui, nu se amesteca unii cu altii dar o relatie asa este corecta si asa este cu adevarat crestineasca.

Revenind deci, credinta sa fie curata, adevarata, puternica. Sa crezi tu in credinta ta. Si respecti pe celalalt si pentru altceva. Chiar daca nu esti convins ca credinta lui este cea adevarata-adevarata trebuie sa admiti ca el, in credinta lui, este cinstit, de buna credinta, ca nu este un farseur; ca musulmanul care la ora fixa isi pune covorul pe iarba, se intoarce cu fata spre Mecca si spune rugaciunea lui scrisa in Coran, e de buna credinta, nu o face de ochii lumii, nu ca sa fie televizat. Ci o face convins fiind ca Allah il aude si-l ajuta.

Este foarte important acest lucru: sa admiti buna credinta a celui de alta credinta”.

anania.jpg


Categorii

1. SPECIAL, Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, Ecumenism, IPS Bartolomeu Anania, Marturisirea Bisericii, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Vladica Bartolomeu Anania: NU AM PARTICIPAT SI NU PARTICIP LA ASA-ZISA “RUGACIUNE COMUNA PENTRU UNITATEA BISERICII”

  1. Doamne ajuta.
    Pana de curand nu am “tinut” cu IPS Bartolomeu. Parca nu l-am avut la inima. Ma gandeam ca nou Patriarh va face ordine, dar s-a dovedit ca este chiar pe dos. Mi-am dorit atuncea ca IPS Daniel sa fie Patriarh, dar imi pare rau acuma. Numai dupa o vreme iti dai seama de adevarata valoare a acestui “om minunat” IPS Bartolomeu care este un stalp al bisericii.El este unul dintre putinii oameni care il tin ca Sfantul Sinod sa nu o ia pe o cale gresita.

  2. Pingback: Maladiile ecumenismului « Atitudini fara platitudini
  3. Si totusi, este o diferenta intre atitudinea…”binevoitoare” fata de Ecumneismul asa-zis ONEST a PS. BARTOLOMEU si atitudinea rece, distanta si…pe fata impotrivitoare a MULTORA DINTRE IERARHII RUSI (si ai Sinodului Bisericii Rusiei) fata de orice fel de Ecumenism, fie el si…onest!

    Totusi emana INTELEPCIUNE acest cuvant, al Vladicii de la Cluj, numai ca “LASA O MICA PORTITA” de deschidere si chiar “simpatie” fata de acest Ecumnenism ONEST, caci, oamenii simplii stiiu sa faca mai putin distinctie si PRIVESC “LA GRAMADA” lucrurile si notiunile.

    Iar pe de alta parte aceasta apreciere fata de Ecumenismul cinstit III POATE SMINTI pe fratii de credinta “mai mici” in….credinta.

    Scriptura spune “DACA FRATELE MEU MAI MIC SE SMINTESTE FIINDCA M-A VAZUT CA EU MANAC CARNE, ATUNCI IN VEAC NU VOI MANCA CARNE”!

    Doar RUGACIUNEA sincera ii poate ajuta pe crestini sa se apropie mai mult unii de altii, dialogul, DAND MULTA “APA LA MOARA” pentru CERTURILE DE CUVINTE …!

    Sa ne rugam DOMNULUI sa nu ne amagim, ca sa ne mantuim!

    DOAMNE AJUTA!

  4. Am facut trimitere la Cuvantul Scripturii despre smintirea fratilor mai mici in credinta “cand va d pe altii ca manaca carne…”, nu pentru a fi inteles acest citat ca o INTERDICTIE a mancarii efective de carne ( ca sa nu inteleaga unii frati ca Scriptura in cere sa fim…”vegetarieni”), ci ca un citat care trebuie inteles ALEGORIC!

    Fac precizarea aceasta, pentru ca am mai citat odata aceste cuvinte ale Scripturii, SI UN FRATE mi-a spus ca (parca asa imi amintesc) ca acest verset, pe care eu l-am citat din memorie (si care in Scriptura se gaseste in 1 Corinteni, cap.8, vers.13), nu se refera la carne, ci cuprinde un inteles alegoric mai adanc! Da asa este!

    In alte cuvinte spus, aplicand acest verset la “problema ecumenismului” am putea spune cam asa: “Daca un frate al meu, crestin ortodox “mai mic in credinta si inca nezidit in credinta”, ma vede ca eu II RESPECT SI…”admir” pe cei de alte credinte (fiindca chipurile ar fi vrednici de admiratie pt. onestitatea credintei lor…chiar daca este eretica)”, el acest frate al meu SE SMINTESTE, atunci IN VEAC nu voi mai aduce macar vorba despre ceva care ii poate arunca in smintire pe fratii mei inca…”necrescuti ca si mine”…!

    TOT Sf. Ap. Pavel, mai spune undeva : “CINE SE SMINTESTE SI EU SA NU ARD” ! (cf. 2 CORINTENI, cap.11, vers.29)!

    Ce bine ar fi DE AR AVEA PE INIMA TOTI IERARHII si preotii si chiar tologii, aceste CUVINTE, pline de INSPIRATIA DUHULUI SFANT AL ADEVARULUI, ale Sf. Ap. Pavel!

    Doamne ajuta!

  5. “Daca un frate al meu, crestin ortodox “mai mic in credinta si inca nezidit in credinta”, ma vede ca eu II RESPECT SI…”admir” pe cei de alte credinte (fiindca chipurile ar fi vrednici de admiratie pt. onestitatea credintei lor…chiar daca este eretica)”, el acest frate al meu SE SMINTESTE, atunci IN VEAC nu voi mai aduce macar vorba despre ceva care ii poate arunca in smintire pe fratii mei inca…”necrescuti ca si mine”…! – Mi-a placut asta! Cu riscul de a fi considerati (de ‘simpatizanti’ ori de altii)radicali sau grei/tari de cap!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS BARTOLOMEU – 89 DE ANI! SI UN CUVANT AL SAU MAI ACTUAL CA ORICAND: “Iuda de azi umbla printre noi, e un ecumenist convins si un excelent teolog, e un maestru al crimei perfecte”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » SA FACEM RUGACIUNI PENTRU SANATATEA INALTULUI BARTOLOMEU ANANIA!
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » De la infricosata vedenie a Sfantului Antonie cel Mare despre eretici la “traditia” pangaritoare a “Saptamanii de rugaciune” comuna cu heterodocsii
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Episcopul” romano-catolic de Iasi, Gherghel – disperat de refuzul IPS TEOFAN de a mai participa la “octava de rugaciune” ecumenista din luna ianuarie
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » PRAZNICUL UITAT AL SFANTULUI MARCU AL EFESULUI si “praznuirile” minciunii si umilirii in fata ideologiei masonice a ecumenismului
  11. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox
  12. E foarte important si demn de toat respectul,gestul de a refuza participarea la aceasta “rugaciune”(uraciune)comuna.Cati episcopi au refuzat?
    Eu stiu ca acei care refuzau participarea la aceasta mascarada erau “excomunicati”pe la alte manastiri,departe de “Centru”.Se doreste ,probabil, ca acesti dreptmaritori crestini care refuza sa ia parte la acest simulacru de rugaciune,sa fie dati uitarii, sa nu mai aiba ucenici,sa nu poata invata pe altii adevarata cale.De aceea cred cu tarie ca acel care are curaj sa refuze participarea la aceasta mascarada este “Dignus”,”Axios”,”Vrednic”.
    Sa ne traiesti Vladica Bartolomeu,ca putini mai sunt ca sfintia voastra!

  13. Doamne Ajuta!
    Am crezut un timp ca si VLADICA BARTOLOMEU este mason datorita unor declaratii cu privire la o rugaciune pentru papa dar, m-am linistit. Un mason nu putea face astfel de declaratie.
    Spuneti-le InaltpreaSfintia voastra si celorlalti ierarhi in frunte cu PREAILUMINATUL Daniel cum este sa suferi in inchisorile comuniste, cum este sa fii legionar si cum este sa stai cu capul in jos si sa fii batut la talpi pentru o singura credinta , un singur botez si un singur Dumnezeu.
    Toate astea le stiu din cartea InaltpreaSfintiei sale “Memoriile lui Valeriu Anania”, o carte interzisa in arhiepiscopia bucurestilor.
    Sa va dea DOMNUL sanatate, iar daca ve-ti capata indurare inaintea VESNICULUI IMPARAT sa va rugati si pentru noi.

  14. Pingback: IPS Bartolomeu a trecut la cele vesnice! | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA A PLECAT SPRE LUMINA CEA NEAPUSA: “Moartea, practic, nu exista, pentru ca noi credem in Inviere!”
  16. Pingback: Retrospectiva SAPTAMANII UNITATII ECUMENISTE la Bucuresti. UN PASTOR CALVIN a predicat in catedrala patriarhala despre… “dreapta credinta” (cea ecumenista), iar PF DANIEL despre miscarea ecumenica (FOTO+VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - R
  17. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA, OMUL CARE NE-A DUS IN SPATE… Marturisiri de la emisiunea Eugeniei Voda, “Profesionistii” -
  18. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
  19. Doamne Ajuta!

    Am citit articolul si am fost impresionat de claritatea explicatiilor oferite de preafericitul Bartolomeu A. As dori sa citesc intreg articolul si in aces sens va rog sa ma indrumati ce pot face ca sa intru in posesia articolului.

    Eventual daca exista posibilitatea ca astfel de articole ale prea-fericitului Bartolomeu A. sa le achiztionez, va rog sa-mi indicati o sursa.

    Va multumesc si fie ca Harul Duhului Sfant sa va binecuvanteze ziua.

    Doamne ajuta

  20. @ Dan Nicolae:

    Sursa initiala a fost indicata printr-un hiperlink in introducere: http://www.radiorenasterea.ro/ips/2008/FEBRUARIE/10%20feb%202008/10%20feb%202008.mp3 insa predicile Inaltului au disparut de pe siteul respectiv, deci nici acest link nu mai este functional, din pacate. Este posibil ca predica se afle printre CD-urile cu predici ale sale, recent editate (si deja epuizate in multe locuri, avem impresia).

  21. Pingback: NEVINDECATA RANA A ECUMENISMULUI: ”saptamana de rugaciune pentru unitatea crestina” sau FARISEISMUL IUBIRIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: 2 ANI FARA PARINTELE BARTOLOMEU ANANIA. Lectia unei vieti demne si roditoare. EXPERIENTA DIN INCHISOAREA DE LA AIUD (audio). Marturisirea ortodoxa a “Leului Ardealului”: “Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti!” -
  23. Pingback: “SAPTAMANA DE RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CRESTINA” cu tema: “Oare s-a impartit Hristos?” continua sa propovaduiasca RATACIREA grava a TEORIEI RAMURILOR (a “BISERICILOR” CRESTINE DESPARTITE), talcuind eretic Scriptura. Pa
  24. Pingback: Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu da
  25. Pingback: Pomenirea adormirii in Domnul a IPS BARTOLOMEU ANANIA. Marturia Arhimandritului Andrei Coroian, fostul staret de la Nicula: 7 BINECUVANTARI MOSTENITE DE LA PARINTELE NOSTRU MITROPOLIT BARTOLOMEU | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA – PĂRINTE, FRATE, PRIETEN. Zece ani de la adormire (+31.01.2011). “EXERCIȚII DE DOR” cu fostul actor RĂZVAN IONESCU, Preasfințitul MACARIE DRĂGOI și Arhimandriții Dumitru Cobzaru (VIDEO) si ANDREI CO
  27. Pingback: PS MACARIE DRĂGOI, fostul secretar de cabinet al ÎPS BARTOLOMEU ANANIA – AMINTIRI PERSONALE la Centenarul Mitropolitului (VIDEO) și o foarte sensibilă “Scrisoare către Arhiereul nostru din ceruri”: “Oh, Înaltpreasfințite Pă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate