Ai nostri tineri calugari in Apus invata…

14-02-2008 Sublinieri

212.jpg

“Primesti un tanar cu Facultatea de Teologie sau alta facultate absolvita, te impresioneaza la prima vedere cu greutatea studiilor si cu putina evlavie si hotarare de a-si inchina viata in manastire. Dupa o verificare de un an, doi sau mai mult, il recomanzi pentru imbracare sau rasoforie. Mergi mai departe – o tundere in monahism, o diaconie sau preotie. In postura aceasta se uita pe sine, devine mare sfatuitor, indrumator, doritor de locuri sfinte – Ierusalim, Sfantul Munte, daca se poate – de o bursa in strainatate. Ajuns acolo, invata engleza, germana, franceza si toata scolastica protestanta, incepe sa lepede rasa, dulama, ramane in durligile goale, in cravata, elegant, cu cursurile in geanta pe strazile Romei, Parisului sau altei metropole europene, ori prin Elvetia sau Belgia.

Sosit in tara, se vrea autor de carti, publicist, plasat unde ar fi un post de viitor. Masina la scara, salariu doldora de la stat, un sobor select, o predica frumoasa, o masa sofisticata – pace tuturor! Prostimea asculta, fiecare se intoarce acasa in mizeria cunoscuta, intr-o familie schilodita si nimeni nu-l mai cerceteaza in lipsurile lui.

Si asa cum spune zicala romaneasca Toate-s bune si frumoase, de la care ne tragem foloase. Si cine este el, de fapt, de unde a odraslit? Nu-i decat fiul taranului nostru, smerit, credincios, rabdator, ascultator pana la moarte si moartea pe altarul luptelor de la Podul Inalt, Razboieni, Marasesti, Oituz, Odessa, Harkov, Crimeea, Pitesti, Gherla, Aiud, pana in zilele noastre. Taranul acesta lupta si trebuie acum sa lupte si cu copilul lui, ajuns mare preot si cu cei ce vor sa ne fure si sufletele prin buletinele electronice“.

priustin.jpg

(din: Gratia Lungu Constantineanu, Parintele Iustin Parvu. Viata si invataturile unui marturisitor, Iasi, 2007 – cartea poate fi comandata direct de la autoare, la adresa: gracelavin47@yahoo.com) – Cititi si:


Categorii

Calugaria / viata monahala, Noua ordine mondiala/ Masonerie, Parintele Iustin Parvu, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Ai nostri tineri calugari in Apus invata…

  1. Pingback: blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei, 20.02.08
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Duhul lumesc in monahism
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » Maica Ecaterina despre viata lacrimilor si moartea euro-monahismului
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: TEOLOGII SA INVETE DIN SFINTELE CARTI, IAR NU DIN MINTEA LOR
  5. Mare dreptate are Părintele Iustin. Cu mare tristeţe am observat căci cu cât un om al zilelor noastre urcă mai sus pe scara socială cu atât se simte mai “obligat” a se lepăda de Bunul Dumnezeu şi de a-i fi ruşine să mai fie creştin ortodox (la ceilalţi nu e diferenţă între după şi înainte). Şi cât de frumoşi ar fi nişte conducători care, în Sfânta noastră Biserică (şi nu numai), să fie pildă de smerenie, să se aşeze ei cei din urmă, care să mulţumească ei cel mai mult Domnului, căci au primit cel mai mult. Însă, din păcate, nu văd decât contrariul. Cu fiecare treaptă pe care urcă, se vădesc tot mai obraznici, mai îngâmfaţi, mai mândri, mai iubitori de slavă deşartă nemaiacceptând să slujească ei altora ci cerând chiar închinare de la cei mici (ca în biserica apusului). Şi se vădeşte încă o dată căci slava acestei lumi nu are nimic în comun cu slava Bunului Dumnezeu. Au trecut vremurile când mamele voivozilor noştri se călugăreau. Acum cred că le-ar fi cea mai mare ocară conducătorilor noştri chiar frate călugăr de-ar avea. Şi referitor la ce spunea Părintele Iustin despre tinerii noştri… păi, dacă din apă tulbure se adapă, ce să le mai cerem? Cel ce toarnă otrava este vinovat de ucidere iar cel ce o ia, de neveghere… Dar şi aceasta tot Bunul Dumnezeu o îngăduie, pentru că, de fapt, aşa era inima celui ce se otrăveşte… şi doar se lasă a se vădi aceasta, pentru judecata ce va fi. Să ne rugăm pentru luminarea inimilor noastre, ale tuturor, şi atunci altfel se vor orândui toate. Amin.

  6. Pingback: PARINTELE JUSTIN – 9 DECENII SUB SEMNUL CRUCII. SA NE TRAITI SI SA NE OCROTITI, PARINTE! -
  7. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI! -
  8. Pingback: PARINTELE IUSTIN (video) despre U.E. si DISTRUGEREA ROMÂNIEI, “biserica” antihristica, NOILE METODE DE PRIGOANA SI MUCENICIE, apostolatul si (de)formarea preotilor -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate