La 18 ani de libertate… RANILE COMUNISMULUI IN NOI sau LUMINA CE NI SE VARA PE GAT CU SILA

16-12-2007 Sublinieri
revolutie1.jpg
  • Se implinesc in aceste zile 18 ani de cand, de la Timisoara, a inceput… sfarsitul comunismului (ceausist) in tara noastra… Pentru ei, cei carora le datoram atat de mult, sa inaltam, impreuna cu Tudor Gheorghe, o ruga recunoscatoare

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

    In acelasi timp, in aceste zile, printre multele “pete negre pe zapada” acestei ierni, care vestesc si un inceput de… iarna duhovniceasca, semnalam, ca “fapt divers”, faptul ca pentru Ziarul LUMINA,

lumina_mare.jpg

care se doreste a deveni cotidian national, nu se gasesc alte metode de a se asigura vanzarea decat… reinviind practicile comunismului – pe care le credeam ingropate- si impotriva carora s-a iesit in strada si s-a murit acum 18 ani! Comunismul tinde tot mai mult, din pacate, sa ne invadeze spatiul eclezial, prin recrudescenta unor mentalitati, iar una dintre formele mai noi de manifestare este si aceasta: preotii din Bucuresti (cel putin) primesc tot mai multe directive imperative; printr-una din acestea sunt OBLIGATI sa asigure in parohiile lor procurarea de catre enoriasi a unui numar minimal de abonamente (15 – la cele doua parohii unde am auzit pana acum) la oficiosul patriarhal LUMINA. Daca nu se strang cele 15 abonamente (probabil numarul e si mai mare in parohiile mai mari, nu stim sigur, asteptam sa ne spuneti cei care stiti) parohii respectivi sunt oricum obligati sa vireze respectivele sume, care ajung, din cate am auzit, la cel putin 240 de lei noi (2.400.000)/abonamentul anual (iar dupa alte surse chiar si mai mult, vom verifica in urmatoarele zile care este costul exact). Practic, pe de o parte, se impune fiecarei parohii plata regulata a unei cotizatii silite la cotidianul respectiv, iar pe de alta parte se incearca si indoctrinarea preotilor (care sunt primii care trebuie “sa se simta” si sa-si faca abonament, ca vor sau nu vor) si a credinciosilor cu noile ideologii mondialiste, ecumeniste si reformiste, promovate discret si eficient (“la pachet” cu lucruri bune si de folos, intr-adevar!) de ziarul Lumina. De la abonamentele la SCANTEIA si la celelalte oficioase de partid bagate pe gat “oamenilor muncii” din scoli, fabrici si uzine nu tin minte sa mai fi auzit pana acum de asa ceva… Si atunci, ca si acum, ideologizarea trebuia facuta fortat, iar oamenii erau “luminati” cu anasana. Credeam naiv ca acum 18 ani, gratie jertfei atator tineri, ne-am castigat libertatea de a spune NU ideologiilor si de a alege singuri ce sa citim, ce sa gandim si ce sa credem… Dar comunismul nu a fost omorat in decembrie 1989. Dimpotriva, asa cum zicea cineva, ceea ce afost pana atunci a fost “faza I”. De acum incolo urmeaza partea mai “interesanta” si mai subtila a lui…

UPDATE: Confirmare oficiala tardiva si cinica: Parohiile bucureştene trebuie să dea bani pentru trustul Patriarhiei (martie 2008)

 

  • Sa citim si cuvintele urmatoare:
  • Parintele Serafim Rose:
13.jpg

“… Desi Parintele Serafim nu a facut preziceri anume privitoare la America, el a prezis caderea comunismului ateu din Rusia, precum si ridicarea unui nou sistem globalizant care se va cladi pe temeliile puse de comunism. Nu mai e nevoie sa spunem ca prezicerea aceasta s-a confirmat in chip izbitor in anii care au urmat adormirii sale si continua sa se confirme. Intr-o prelegere tinuta in luna mai a anului 1981 – cu exact zece ani inainte de prabusirea regimului sovietic din Rusia – Parintele Serafim spunea:

<<Pricina pentru care comunismul cuprinde lumea nu se datoreaza faptului ca ar fi mai inteligent decat capitalismul sau democratiile sau altceva similar, ci faptului ca Occidentul este intr-un vid spiritual, iar cand vidul acesta este prezent, comunismul nu face decat sa inainteze, cucerind teritoriu dupa teritoriu, ajungand ca in prezent sa cucereasca aproape o jumatate de lume. Insa comunismul nu are raspunsul final, pentru ca este ceva cu totul negativ. In fapt, daca ne uitam la ceea ce s-a petrecut in Rusia in ultimii zece sau douazeci de ani, asistam la o revolta totala in ce priveste mentalitatea poporului, indreptata impotriva intregului sistem comunist. Chiar daca dictatura este la fel de puternica ca intotdeauna – mai ales in ultimii doi ani, cand au inceput din nou arestarile – si chiar daca politia este foarte puternica si atotprezenta, totusi poporul se ridica tot mai mult. Si nu se ridica la o lupta armata, ci la una in cugete, devenind de sine statator. Ceea ce inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, intreg sistemul se va prabusi. Deci comunismul nu are solutia; nu poate cuceri lumea, aducandu-i fericirea, asa cum pretinde. Dar, in acelasi timp, el pregateste terenul pentru un lucru foarte important ce trebuie sa se produca inainte de sfarsitul lumii, iar acesta este guvernul mondial unic si unificat, din care crestinismul a fost cumva dat afara. Iar pana acum comunismul a facut acest lucru cu foarte mult succes (…)>>”.

(“Astazi in Rusia, maine in America“, in “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose“, Editura Sophia)

  • Parintele Moise de la Oasa:
pmoise-mic.jpg

– “Noi nu ne dam seama ca ideologiile care se vantura astazi in lume, cu globalizarea, cu relativizarea… nu sunt altceva decat tot asa, o experienta care nu e neutra din punct de vedere spiritual. Intr-un alt sens, vine sa continue comunismul. Comunismul n-a facut decat sa ne taie radacinile, iar acuma vantul asta al globalizarii, cu toate relativizarile, nu face altceva decat sa ne vanture, asa, ca pe niste ciulini. (…)

Pe undeva noi suntem niste mutanti sufleteste, purtam ranile comunismului in noi. Spre exemplu, ca sa arat ceea ce am zis – de ce comunismul a fost o experienta satanica – sa stiti ca mie partea asta cu faptul ca s-au opus credintei si ca au daramat bisericile mi se pare doar varful icebergului! Au fost niste chestiuni mult mai perverse si mai profunde. De exemplu, mult mai periculoasa si chiar o experienta satanica mie mi se pare colectivizarea. Colectivizarea n-a insemnat numai schimbarea formei de proprietate – ca a luat pamantul de la tarani si l-a dat la CAP-uri, ci a distrus spiritual satul ca matrice de credinta! Si cititi la parintele Staniloae sau la parintele Calciu ce insemna satul romanesc. O sa gasiti aicea niste lucruri extraordinare despre modul cum se traia credinta in sat. Or, satul asta a fost la noi in cea mai mare parte distrus de comunism”.

(Din conferinta “File din spiritualitatea inchisorilor“, Sibiu, decembrie, 2007 – vezi aici)

tower-painting-parliament.jpg

 

“Episoadele” serialului nostru despre reeducare:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Muzica, Reeducarea ieri, azi si maine, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “La 18 ani de libertate… RANILE COMUNISMULUI IN NOI sau LUMINA CE NI SE VARA PE GAT CU SILA

  1. Stirea despre abonamentele obligatorii e infioratoare.
    Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Dar gratuit.
    Unde am ajuns!!!?
    Romania – groapa cu lei (suntem in groapa si numaram lei noi).

  2. Romania – groapa cu lei (suntem in groapa si numaram lei noi).

    :))

    Umor negru, dar bun… chiar de ziua Sf. Prooroc Daniil…

  3. Dragii mei, gresiti si va faceti pacate judecand fara sa fiti informati. Nu s-au cerut parohiilor la modul imperativ procurarea abonamentelor ci doar s-au recomandat parohiilor sa publiciteze cotidianul, duminica, prin anunturi dupa Liturghie. Ceea ce nu cunoasteti e ca majoritatea celor care fac posibila aparitia cotidianului sint tineri studenti la Teologie, care din pricina tineretii mai si gresesc cateodata, dar nu o fac cu intentie. Stiti voi ca cei din redactie nu si-au primit salariile in totalitate din luna septembrie? Acesta e motivul pentru care s-au recomandat parohiilor sa incerce abonarea cat mai multor credinciosi la ziarul “Lumina”, pentru ca sa poata si tinerii care scot ziarul sa aiba ce sa puna pe masa de sarbatori. Am intrebat mai multi preoti daca e adevarat ca vor trebui sa puna bani de la ei in caz ca nu indeplinesc “baremul” si mi-au raspuns ca nici vorba de asa ceva, e o barfa rautacioasa. Haideti dragii mei sa fim crestini, nu sa luam ca adevar orice barfa “se spune ca…”. Poate daca i-ati cunoaste pe cei care muncesc pe nimic ca sa scoata ziarul, nu ati mai folosi tonul zeflemitor.

  4. Draga sora, nu este nicio barfa si nu ne intemeiem pe “se spune ca” este chiar o informatie de la sursa directa (mai precis, din doua surse sigure si inca una mai incerta, la a doua mana). La parohiile (diferite) a doi dintre noi s-a spus explicit duminica trecuta ca este vorba de “obligatie” si ni s-a cerut sa ajutam, pentru ca altfel oricum vor trebui sa achite parintii, din banii bisericii. Sunt preoti de incredere, pe care ii cunoastem si avem motive sa-i credem ca nu mint si nu exagereaza. Nu au spus ca ar fi doar o recomandare, o sugestie careia ii dau curs, din contra, s-a folosit termenul “obligatie”, s-a spus ca este necesar a se face cele 15 abonamente (de ce ar fi un numar fix, acelasi in 2 locuri diferite, daca e doar o sugestie generala?).

    Iertati-ma, imi dau seama ca aparati o cauza pro domo, dar… haideti sa fim un piculet sinceri. Nu va suparati pe noi, va rugam. Va multumim!

  5. Nu neg ca pot sa existe la Lumina si Trinitas si oameni de buna-credinta. Dar nu ei dau “linia” editoriala… Cat despre faptul ca nu si-ar fi luat salariile nici pe septembrie, ne intrebam atunci cat de legitim si de moral este sa se incerce, in conditiile in care finantarea ziarului este atat de deficitara, extinderea acestuia la nivel national? Nu, nu prea se leaga lucrurile. Cand stii ca stai prost cu banii, iti mai limitezi ambitiile, nu ti le desfasori si mai larg…

  6. Cred ca nu e o contradictie intre punctele de vedere prezentate – personal am vazut destule cazuri in cadrul unor firme in care sugestii pornite de la un nivel superior de decizie au ajuns ca fiind obligatorii/ordine la executanti, metamorfoza producandu-se la nivelurile ierarhice intermediare dornice de afirmare…

  7. Da, teoretic se poate asa, se intampla in multe parti asa, dar aici nu stiu sa fi existat niveluri ierarhice intermediare.

  8. hmmm….e posibil sa fie adevarat.se mai intampla si cu alte publicatii eparhiale.

  9. pr. Alexandru:

    Ne puteti spune unde/la ce publicatii se mai intampla sa fie obligati preotii sau credinciosii sa faca abonament?

  10. Ne puteti spune ce preoti v-au zis ca au fost obligati sa-si faca abonamente ca sa-i putem si noi intreba?

  11. Hmmm… Vi se pare, din tot ce ati citit pe la noi, ca am avea stofa de turnatori?

    Daca lucrezi (lucrati) la Lumina, de ce nu scrieti si acolo despre parintele Iustin, despre parintele Calciu, despre sfintii inchisorilor? Nu mai zic ca nu mi-as inchipui sa vad acolo ceva despre personalitatea lui Codreanu, despre care ati scris curajos pe “forumul” nostru ad-hoc…

  12. Dragii mei, nu lucrez la Lumina dar intamplator ii cunosc pe unii studenti care lucreaza acolo, toti cei din redactie sint tineri, unul il are ca duhovnic tocmai pe parintele Iustin. Evident se mai si greseste in ziar, dar aratati-mi o publicatie care nu greseste. Nu e vorba despre turnatorie, v-am mai spus odata ca e nevoie sa ne pastram capul limpede, sa nu ne vedem persecutati, sa traim cu impresia ca ar avea cine cu noi ori cu voi. Sint probabil sute de bloguri cu acelasi profil ca al vostru, de copiere a cuvintelor sfintilor parinti, dar asta nu inseamna ca voi ori alti blogari ati fi persecutati ori ati avea de patimit pentru un blog. Imi e greu sa cred ca intr-adevar s-au impus parohiilor asa ceva. Intamplator ori nu, manastirea Petru-Voda este abonata la cotidian si nu stiu ca parintele Iustin sa le fi recomandat enoriasilor sa boicoteze ziarul. Nu stiu ca vreun sfant parinte sa fi luat atitudine impotriva ziarului.

  13. E dreptul Dvs. sa credeti ca nu avem capul limpede si ca nimeni (de sus) nu are nicio intentie rea si nu exista nici un risc de persecutie sau macar de niste sicane si rafuieli de un fel sau altul.
    Sa ne iertati ca nu putem “cumpara” asta.
    De data asta era vorba de a deconspira niste nume de preoti, care ar fi expusi pentru ca au spus ceva ce nu trebuia spus public, pentru ca au fost prea sinceri si a “respirat” in afara informatia incomoda. Ei, mai ales, au ce risca…Intamplator, stim ca nu e asa de roz situatia in biserica si nu degeaba vorbim noi de comunism si securism. Ar fi mult mai multe lucruri de spus, dar pe care nu le putem da, tocmai fiindca sunt usor de suspectat ca zvonuri si barfe, dar de data asta e ceva usor de verificat pentru cineva de buna-credinta. Suntem convinsi ca situatia e generala (pe Bucuresti, cel putin) si cele 2 cazuri aflate intamplator de noi nu sunt niste exceptii… Iar genul asta de “provocare” (chiar daca e bine-intentionata, nu excludem asta) este totusi o cursa pe care o respingem din start. Eu insa voi reconfirma cu tarie ca DA, informatia data de noi este adevarata si, in limita timpului, vom cauta si alte confirmari la ea.

    Nici noi nu am zis ca e de boicotat ziarul. Dar nici de recomandat! 🙂 Si cu atat mai putin de bagat pe gat cuiva… Si noi il citim din cand in cand si il avem de multe luni in blogroll, precum s-a vazut

    Nu stim daca Man. Petru-Voda e, mai nou, abonata la ziar, iar daca e sa fie, nu stim daca e de bunavoie sau tot fortat. E si asta de verificat, daca tot ne-ati starnit curiozitatea. Si daca ar fi, asta nu inseamna ca nu e citita extrem de critic si mai ales nu inseamna ca e recomandata.
    Era o stire daca ne spuneati ca p. Iustin o recomanda, nu ca o boicoteaza. Asa ati aruncat acolo niste chestii care sa induca fals ideea ca p. Iustin chiar e de acord si apreciaza ziarul. Ceea ce e MANIPULARE. Voita sau nu.

    Dupa cum si faptul ca cineva de la ziar se spovedeste la p. Iustin (fapt oricum absolut neverificabil – si eu pot sa spun ca ma spovedesc la X sau Y) nu spune nimic.
    Pentru ca:
    1. N-am negat ca acolo sunt si oameni de buna-credinta (Si nu toti scriu prostii acolo, bineinteles).
    2. Faptul ca Iuda a fost ucenicul lui Hristos nu inseamna ca ceea ce a facut el se legitimeaza prin apostolia sa. Adica poti sa fii ucenicul cuiva fara sa se lipeasca de tine invatatura aceluia, dupa cum poti sa-i fii ucenic viclean si vanzator. Pomul bun se cunoaste dupa roade, nu dupa frunze numai.
    E si aici tot o incercare de a acredita subtil ideea ca Lumina si Petru-Voda sunt, vezi Doamne, intr-o buna intelegere… E chiar o idee la care radem cu pofta
    Asteptam atunci de la prietenii Dvs. studenti de acolo materiale despre p. Iustin si p. Calciu, recenzii la noile carti despre ei… Eventual sa spuna si cine si de ce s-a opus inmormantarii p. Calciu la Petru-Voda si alte lucruri de acest fel. Asteptam de la curajosii marturisitori sub nume propriu de la Lumina (nu ca noi, fricosii) sa scrie liber despre masonerie, despre ce au spus marii duhovnici si sfinti despre ecumenism, despre catolicism etc. La fel, poate vom gasi o investigatie a dinsilor despre motivele pentru care nu mai apare de cativa ani (parca 2) revista “Glasul monahilor”? Bineinteles, n-a interzis-o nimeni, doar noi avem capul limpede…

    Am mai spus-o si repetam: pe noi nu ne intereseaza cine lucreaza la Lumina, nu avem nimic cu oamenii de acolo, pe noi ne intereseaza si judecam orientarea ziarului (respectiv a intregului trust), ideile care sunt promovate acolo… mai discret sau mai fatis

    Putini parinti (inclusiv p. Iustin) iau atitudine in ultima vreme impotriva a lucruri si mai grave decat cele referitoare la Lumina… P. Iustin se exprima destul de diplomat si de acoperit in public in ultimii ani, dar in privat, unde stie cu cine vorbeste si are incredere spune pe sleau, asa ca adevaratii ucenici ai sai (nu neaparat e spovedanie) stiu ce sa urmeze si stiu si ca nu si-a schimbat ideile cu vreo iota. Cand va fi vremea sa iasa mai deschis, si el si altii…vor iesi cu siguranta.

    PS Intamplator, dintre sutele de bloguri de acest gen, unele mai scriu si despre Lumina, Trinitas, PS Sofronie, masonerie, ecumenism s.a. Sigur, nu suntem singurii, dar nici sute nu sunt… Si dintre ele, dina numite motive, unele deranjeaza mai mult decat altele.

  14. Am spus “Intamplator ori nu, manastirea Petru-Voda este abonata la cotidian si nu stiu ca parintele Iustin sa le fi recomandat enoriasilor sa boicoteze ziarul.”
    Nu stiu cum de ati inteles ca as fi insinuat ca o recomanda si mai mult ca sint in buna intelegere. Cum Doamne iarta-ma sa fi insinuat asa ceva? Tot ce am spus e ca nu o boicoteaza, nu ca ar recomanda-o. Daca o recomanda sau nu, n-am de unde sa stiu caci nu l-am intrebat. Modul ironic in care va adresati tradeaza ca sinteti departe de a-i urma parintelui Calciu (Dumnezeu sa-l odihneasca in ceata sfintilor) pe care l-am cunoscut ori parintelui Iustin pe care-l cunosc de asemenea. Vorbesc cu parintele Iustin la telefon cam o data la doua saptamani, cand am unele probleme personale, dar sint absolut sigura ca Sfintia Sa nu ar aproba niciodata atacuri anti-sinodale, fara chip, ascunsi sub pseudonim. Probabil voi in sinea voastra credeti ca a folosi tastele “copy” si “paste” se numeste marturisire si nu copiere. E problema voastra.
    Ziarul Lumina e un cotidian, deci se adreseaza oamenilor de rand care vor sa fi informati zilnic cu privire la evenimentele care se intampla in lume. Nu e un ziar de catacomba, de “curaj marturisitor”. E o publicatie moderata. Cei care scot zilnic ziarul sint toti oameni tineri care sa nu credeti ca au vreun castig de acolo, saracii nu si-au luat salariile de ceva vreme. Tot ceea ce fac e din ideea de a face ceva, de a aduce informatii. Poate unii au mai si gresit, dar e absurd sa se creada ca o fac cu intentie ori ca li s-ar impune ce sa scrie. Cu ceva vreme in urma chiar s-a pus problema inchiderii ziarului din lipse de fonduri, pana la urma s-a continuat cu chin cu vai, dar cei din redactie gasindu-si si alte locuri de munca intre timp. Acesta e motivul pentru care s-a recomandat parohiilor convingerea enoriasilor sa se aboneze la ziar. Inca o data, e un cotidian pentru oamenii care vor sa fie informati, cu probleme pe cap, care sa citeasca informatiile zilnice intr-un cotidian fara reclame deochiate ori intr-un limbaj cu iz de barfa. Ma opresc aici.

  15. Observam ca preferati si de aceasta data sa ignorati si sa nu raspundeti cu argumente la argumentele pe care vi le-am adus. Treceti sub tacere ceea ce nu va convine si ceea ce pentru toti cei legati CU ADEVARAT SI CU BUNA-CREDINTA de Manastirea Petru-Voda este notoriu, ba continuati sa faceti acelasi insinuari “nevinovate”, continuati sa va pretindeti a vorbi “din interior” si chiar in numele parintelui Calciu si al parintelui Iustin Parvu intr-un mod pe care il socotim FLAGRANT MANIPULATORIU. Deja e mult prea grosolan ceea ce faceti, folosindu-va abuziv de numele parintelui Iustin si afirmand ca sunteti absolut sigura ce ar aproba si ce n-ar aproba parintele.

    De asemenea, iertati-ne, dar ne este complet indiferenta pentru noi parerea dumneavoastra despre cat de mult sau de putin ii urmam noi pe acesti parinti. N-aveti decat sa credeti ca Dvs. ii urmati prin acest comportament ipocrit afisat si sa-l invatati si pe parintele Iustin, cand il mai cautati la telefon, cand se foloseste ironia si cand nu. Ceea ce gandeste parintele Iustin a spus si public aici: “Prestigiul smereniei este această înălţime dumnezeiască în adânc de smerenie care îl pune pe creştinul ortodox în faţa unui model şi îi cere creştinului ortodox să fie foarte categoric şi bătăios în ceea ce priveşte apărarea valorilor noastre de credinţă ortodoxă. Nu confundăm smerenia cu naivitatea sau cu prostia. A fi smerit înseamnă a fi foarte demn, onoarea sfântă a smereniei nu se dobândeşte prin supunerea la tăvălugul mediatic, prin a asculta tot ce ni se spune şi tot ce ni se porunceşte de către mai marii lumii“.

    Noi nu ne pretindem a fi marii marturisitori care se bat cu caramida in piept, dar ne asteptam de la o persoana care deplange cu lacrimi de crocodil absenta curajului si asumarii fatise a identitatii sa-si decline macar numele de botez, asa cum cel care va scrie a facut-o, din respect, de la primul schimb de mesaje aici. Asta arata cat se poate de clar cat de “cinstit” folosim anumite “argumente” atunci cand avem un interes foarte precis, cinic si “pragmatic”.

    Daca am face o simpla si inofensiva “copiere”, asa cum intentionat minimalizati, de ce va simtiti atat de deranjati si incomodati, dumneavoastra si cei pe care ii reprezentati ca “avocat” sau “purtator de cuvant” aici? De ce, daca socotiti ca noi facem atat de putin, nu faceti dvs. cel putin atat, daca nu mai mult ca sa fiti vrednici marturisitori, nu niste bieti copisti, asa ca noi?

    Prin urmare, iubiti credinciosi, cineva ne/va crede destul de prosti sa credem ca ziarul Lumina ne este bagat pe gat in parohii ca sa facem, indirect, un act de caritate (ca sa nu zicem “pomana”) si sa platim, astfel, pretinsele salarii neplatite fratilor care se ostenesc sa ne “lumineze” cu de-a sila. Cum smerenia nu inseamna naivitate si prostie, nu ne simtim deloc indemnati sa varsam lacrimi pentru situatia lor sociala pe care, pare-se, nici toate afacerile manoase si nici toate campaniile filantropice ale Mitropoliei Moldovei n-o pot rezolva…:) Si e o sfidare prea “groasa” sa vrei sa faci dintr-un ziar local unul national si sa pretinzi, in acelasi timp, pomana pentru angajatii lui... Daca Lumina nu se poate vinde prin mijloacele cinstite prin care orice publicatie intra “pe piata” (“Lumea credintei” sau “Rost” nu au reclame deocheate si se difuzeaza prin retelele de presa obisnuite) inseamna ca este un ziar falimentar, care nu raspunde interesului publicului sau tinta si deci nu merita sa existe, cu atat mai putin sa fie o afacere care sa se dezvolte, sa se extinda! Pentru trustul pe care-l aparati aici nu s-a aflat inca despre economia de piata, despre legile cererii si ale ofertei? Nu este posibil si nu este moral sa obligi oameni sa cumpere un ziar ca sa-i asiguri piata de desfacere la nivel national si nu este moral sa-ti platesti salariatii (pe care nu i-am pus noi sa lucreze acolo) bagand mana in buzunarele altor oameni, care n-au nici o datorie morala fata de respectiva publicatie si nu se simt in vreun fel reprezentati de ea!
    Cred ca e ultima oara cand mai dam curs mesajelor dumneavoastra de aceasta natura. Incercati si in alta parte, va rugam!

  16. Am primit intre timp si alte semnale ca situatia este asa cum am prezentat-o aici noi, din pacate. Ne-am fi dorit sa ne fi inselat, dar asta e situatia: “Lumina” ne este bagata pe gat prin parohii, abonamentele sunt obligatorii, nu doar recomandari! Iar “ortodoxa” a incercat sa ne intoxice, luandu-si pielea de “oaie”… Apropo de:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/05/sfantul-ioan-iacob-hozevitul-despre-ispita-neamului-de-pe-urma-si-fratii-cei-mincinosi/

  17. http://www.ziarullumina.ro/lumina/concurs.php – “Lumina” face anagajari, dar “cica” (“ortodoxa” asa incerca sa ne intoxice mai sus) nu au bani de salarii pentru angajatii care sunt deja… Of, ce picioare scurte au minciunile lupilor in piele de oaie…

  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parohiile bucureştene trebuie să dea bani pentru trustul Patriarhiei
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » De la libertate la fascism si… indobitocire (Stiri 8 octombrie 2008)
  20. “Deci comunismul nu are solutia; nu poate cuceri lumea, aducandu-i fericirea, asa cum pretinde. Dar, in acelasi timp, el pregateste terenul pentru un lucru foarte important ce trebuie sa se produca inainte de sfarsitul lumii, iar acesta este guvernul mondial unic si unificat, din care crestinismul a fost cumva dat afara. Iar pana acum comunismul a facut acest lucru cu foarte mult succes (…)>>”.”

    Destept Pr.Serafim Rose!
    Comunismului nu i-au reusit planurile fiindca a fost/este utopic si dictatorial; el (comunismul) a creeat prin forta datorita aparatului represiv foarte bine pus la punct – in timp – zapaceala, confuzie, frica…fata de apartenenta religioasa in cadrul tarii in care a activat (si curios ca, acolo unde a stat multi ani, au fost tari preponderent ortodoxe)dar a fost inainte-mergator noului sistem unic mondial care se pregateste a fi primit cu mainile deschise, tocmai prin ceea ce a refuzat el(comunismul) punandu-ti de data asta nu cizma in gat ci fluturandu-ti zaharelul pe langa nas imbiindu-te la acumularea a cat mai multor bunuri materiale si acordandu-ti – numai sa vrei – libertatea de a face ceea ce doresti, de a viziona absolut orice, de a asculta orice, de a fi si tu precum occidentalii – pana mai ieri – invidiati, adulati….si cum sa nu reusesti sa cuceresti lumea decat amagindu-o pentru inceput prin lasarea/lansarea in a-si face toate placerile, a-si indeplinii toate visele?!

    “Hrana” ne este data in fiecare zi, atat la TV cat si la Radio, si se prind/cuprind multi in ea!
    Si uite-asa intrii intr-o concurenta acerba cu vecinul, cu colegul, cu prietenii pentru a arata ce-ai acumulat crezandu-te reprezentativ pentru societate, lume, in general!
    De le-ai cara cu tine pe lumea ailalta crezand ca-ti mai sunt de trebuinta ar fi o ‘treaba’ dar, cum nici faraonii din vechime, nici altii (chiar Alexandru Macedon) n-au plecat decat cu mainile goale la doi metrii sub pamanat, hazardat si de ras este, sa uiti ce se spune pentru viata de ‘dincolo’ unde ‘nu se insoara, nici se marita ci, sunt ca ingerii lui Dumnezeu din Cer’.
    Faptele bune, credinta curata, implinirea poruncilor, spovedania, impartasania…acestea sunt singurul capital si moneda de schimb pentru vamesii ce stau la poarta si au tot dreptul sa te opreasca de nu ai pasaportul cel bun, luandu-te de tovaras de-al lor fiindca ‘unde-i comoara ta (lumeasca sau duhovniceasca) acolo e inima ta’.

  21. Cat de bine seamana Turnul Babel cu Parlamentul de la Strasburg!
    Fara sa-si dea sema isi aleg modelul din vechime dupa cum semnul fiarei, este ‘semnul omului’- 666 este pus pe frunte sau pe mana dreapta asa cum scrie in Apocalipsa!

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » O LUMANARE PENTRU TIMISOARA LA 20 DE ANI – Cine uita, nu merita!
  23. Pingback: Cotidianul patriarhal Lumina PROPOVADUIESTE GLOBALIZAREA COMUNIST-"CRESTINA"
  24. Pingback: Tudor Gheorghe despre decaderea Romaniei si rusinea de a fi roman - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: TUDOR GHEORGHE (video). Inca izvorasc izvoarele harului si ale frumusetii, dar noi… in fiecare zi NE BATEM JOC de darurile milei lui Dumnezeu… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: “Sârmele ce mă-nveliră…” ELEGIE PENTRU TARA… DE GRIGORE VIERU SI TUDOR GHEORGHE (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Semnalarea unui derapaj rusinos al cotidianului patriarhal ZIARUL LUMINA: evocare slugarnic-laudativa a unui DOCUMENT EUROPEAN ce ar “apara libertatea religioasa” INTERZICAND INSA “DISCRIMINAREA” HOMOSEXUALILOR - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate