Steinhardt : Sapte pacate capitale

15-09-2007 Sublinieri

nicolaesteinhardt.jpg

“Cele şapte păcate capitale: 1) Prostia, 2) Recursul la scuze: Nu ştiu, n-am ştiut, 3) Fanatismul, 4) Invidia, 5) Trufia neroadă, 6) Turnătoria, 7) Răutatea gratuită. Mai adaug o a opta : dragostea cu sila”.

(Monahul Nicolae Steinhardt, 365 de întrebări incomode – adresate de Zaharia Sângeorzan)

 Legaturi:

steinhardth.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Nicolae Steinhardt

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Steinhardt : Sapte pacate capitale

  1. nu prea am inteles ce-i cu dragostea cu sila: ne obliga cineva sa-l iubim pe Dumnezeu daca noi nu vrem, mai ales ca singurul care pe lumea aceasta ne-a lasat liberul arbritru este insusi DUMNEZEU. Poate cineva sa ma lamureasca? Multumesc.

  2. Parintele se referea la dragostea cu sila la nivel omenesc, nu in raport cu Dumnezeu.

    Iarta-ne ca am sesizat tarziu intrebarea!

  3. Si care este mai exact filosofia acestui pacat? Sa nu fortezi pe nimeni sa stea cu tine? Sau ceva mai adanc,cum ar fi sa nu fortezi tie insuti o dragoste care stii ca nu mai merge ?

  4. @ Elena:

    Dragostea cu sila? Da, este evident sensul (prima varianta), dat find ca sintagma exista si intr-un proverb romanesc binecunoscut. Si al doilea sens e adevarat, bineinteles, si poate fi aplicat pentru propria noastra viata, daca vorbim de dragostea fireasca (nu despre iubirea duhovniceasca), chiar daca nu despre asta era vorba la Steinhardt.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate