PROFETIA SFANTULUI VARLAAM, MITROPOLITUL MOLDOVEI: Despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei

28-08-2007 Sublinieri

Cutremuratoare profetie pe care o avem noi de la Sfantul Mitropolit Varlaam, pe care Biserica Ortodoxa il va canoniza, la Manastirea Secu (jud. Neamt), maine, 29 august! O profetie care se deruleaza sub ochii nostri! Intr-adevar, Moldova pe care o stim din istorie este o Moldova bogata spiritual si material. Un fel de Canaan romanesc, dupa cum marturisesc scrierile calatorilor straini din vechime. Roade bogate, holde bogate, pamanturi invidiate, un fel de “colt de rai”. Dar pricina pentru acest pamant binecuvantat era duhovniceasca. Moldova era un pamant crestin, udat, botezat cu sange de crestin. Marturisesc pentru aceasta, printre multe alte nume, Sf. Daniil Sihastru, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, Sf. Paisie de la Neamt, si Sf. Mitropolit Varlaam. Iata insa ca acest Cannan va suferi strasnica prabusire, precum Cannanul biblic! Da, insangerata priveliste a Moldovei avem astazi in fata ochilor nostri. Si in aceasta profetie, care este atat de exacta incat pare ca este potrivita dupa acele de ceasornic ale istoriei. Sa analizam putin: “Moldova va fi rupta si impartita dupa bunul gust al puterii de la Rasarit, prin sfaturi marsave si ticaloase”. Profetia aminteste despre impartirea Moldovei de catre puterea de la Rasarit. Acest lucru s-a intamplat, inca din 1812, cand Imperiul Tarist a rupt, pentru prima oara, Basarabia de Moldova. Apoi, ca “o hiara rosie cu multe capete va inghiti intreaga Europa crestina, iar oamenii se vor salbatici mai rau ca fiarele.” Da, “hiara rosie” este limpede ca este puterea comunista, care a inghitit in primul rand popoarele ortodoxe ale Europei.

Ce este acum Moldova? Un pamant rupt si rapit, mai mult de jumatate din el fiind instrainat. Un pamant sarac, caci stim ca Moldova este de multi ani cea mai saraca regiune a tarii. Cu cele mai sarace recolte, cu secetele cele mai mari, cu inundatiile cele mai mari, cu cele mai mari probleme sociale, de infractionalitate, de, de… Si care ar fi pricina? Asa cum pricina pentru pamanturile bogate din trecut era una duhovniceasca, asa si acum, aceasta pricina este duhovniceasca. Ca intr-o paranteza, merita sa mentionam marturia unui parinte oarecare, ce, aflat in drum spre man. Petru Voda, a observat ca, desi toata Moldova era arsa de seceta cumplita din acest an, in jurul manastirii, cativa kilometri imprejur, nu fusese nici urma de seceta!

Profetia de aici arata ca oameni nevrednici, vladici din interiorul Bisericii, “vor incerca sa vanda dreapta credinta. Ceea ce Sfintii si parinti nostri numeau erezie nu va mai fi privit astfel, ci ca pe un lucru firesc (“ceea ce e uraciune si urgie in fata lui Dumnezeu nu va mai fi considerat astfel“). Biserica se va strica prin aducerea obiceiurilor paganesti si eretice, atragand, astfel urgia lui Dumnezeu.

Oare nu citim, prin aceasta profetie, tocmai realitatea care se desfasoara in fata ochilor nostri?!

varlaam.jpg

(Document domnesc descoperit de Paul de Alep intr-un sipet al lui Duma Negru despre vremurile din urma ale Moldovei, de la Mitropolitul Varlaam)

“Dupa plecarea mitropolitilor fanarioti vor urma oameni nevrednici la scaunul Moldovei, care vor incerca sa vanda dreapta credinta. Amestecurile de credinta drept-maritoare cu cele papistasesti si paganesti nu vor mai fi (nu vor mai fi considerate ca) o uraciune si o urgie inaintea lui Dumnezeu. Oamenii se vor vinde intre ei, vor fi taieri de sabie intre frati pentru putere si ranguri pamantesti.

Moldova va fi rupta si impartita dupa bunul gust al puterii de la Rasarit, prin sfaturi marsave si ticaloase. La vremea din urma o hiara rosie cu multe capete va inghiti intreaga Europa crestina, iar oamenii se vor salbatici mai rau ca fiarele.

Oamenii se vor inrai si vor strica obiceiurile pamantului, inmultindu-se intre ei ca dobitoacele fara nicio nerusinare, lepadand Sfanta Taina crestina a nuntii. Vor defaima obiceiurile crestinesti dedandu-se la tot felul de obiceiuri straine, iar paganii se vor amesteca cu sange crestinesc. Mare urgie va fi atunci.

Domnii pamantului vor fi oameni vanduti satanei, care nu vor mai purta grija poporului drept-credincios. Mosiile stramosesti vor fi calcate cu japca si luate de straini dupa bunul lor plac, lucru nemaiintalnit in curgerea timpului in Moldova.

Biserica stramoseasca va fi rusinata de noile obiceiuri paganesti si papistasesti, aduse cu sila de vladicii lor cu apucaturi satanicesti. Oamenii afierositi lui Hristos cu slujba vesnica vor lepada sfantul chip si fagaduinta inaintea lui Hristos, dedandu-se la viata lumeasca de dinainte.

La vremea cea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara de rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia.

Legile crestinesti ale tarii vor fi lepadate, iar hrisoavele voievodale vor fi luate in ras, iar conducatorii netrebnici vor face legamant cu fiara apocaliptica. Vlastarele moldovenesti, urmasii domnilor si boierilor de demult, se vor deda la obiceiuri si apucaturi ieftine. Barbatii vor schimba obiceiul dumnezeiesc al demnitatii lor si se vor acoperi in straie femeiesti, iar femeile vor umbla precum barbatii. Adunarile din sarbatori si toate obiceiurile pamantului vor fi schimbate in obiceiuri si apucaturi salbatice, paganesti, aducand in Moldova in locul jocului de sarbatoare jocuri de la salbatici.

La vremea de apoi, pe pamanturile Moldovei va domni saracia, jalea, moartea, spaima, frica si omul nu va mai fi stapan in batatura lui. Vor pune domnii pamantului biruri si legi cum n-au mai fost de la intemeierea Moldovei. Vor pune biruri si pe aerul lasat de Dumnezeu.

Hiarele pamantului si pasarile si toate dobitoacele isi vor schimba firea lor si vor aparea alte feluri de dobitoace, iscodite dupa mintea omului, care vor fi slabe la trup si fara de folos.

La vremea cea din urma, oamenii se vor strange unii langa altii in tot felul de nascociri, lepadand truda satului, munca va fi o rusine, rusinea va ramane un obicei, iar cei drepti vor fi considerati nebuni. Se vor insela unii pe altii crezand ca asta e legea lui Dumnezeu.

Si, in cele din urma, ultima randuiala a pamantului: se vor dezgropa oasele parintilor si stramosilor nostri, vor fi daramate bisericile, vor fi lepadate randuielile crestinesti si vor iesi un soi de oameni care, tot in numele lui Dumnezeu, vor face biserici fara cruce, vor nesocoti Sfanta Jertfa si, in cele din urma, o vor amesteca in slujire cu paganii.

Asa arata Apocalipsa Sfintei Carti a Scripturii, ca la vremea din urma, cand veti vedea uraciunea pustiirii in locul cel sfant, razboaiele pe alocurea, urgiile si uciderile intre oameni, lepadarea pruncilor din pantecele femeiesti si oameni cautand linistea de la un capat al altuia al pamantului, cand graiurile se vor amesteca ca alta data in Babilon, si sfarsitul va fi aproape.

Moldova cea frumoasa si bogata, plina de daruri dumnezeiesti, plina de locasuri sfinte, plina de oameni harnici si credinciosi, va cadea in mainile paganilor si a necredinciosilor, iar caderea ei va fi mai grea decat caderea Constantinopolului din vremea maritului nostru domn Stefan cel Mare si Sfant.

Binecuvantat a fost pamantul Moldovei si nerusinata a fost ocara oamenilor, care, prin faptele si apucaturile lor stricate, vor intoarce pe voievozi in morminte si vor face pe stramosi sa lacrimeze sub glie, stand cu fruntea plecata in fata Marelui Stapan Hristos pentru rusinea lasata de urrmasii lor“.

(Document din Moldova dat de Mitropolitul Varlaam Mitropolitului Macarie cu prilejul calatoriei prin Moldova, adus de la pustnicii de la schitul lui Zosima din tinuiturile Neamtului – cu titlul „Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei”)

(Sursa: Profetii si marturii pentru vremea de acum)


Categorii

Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Sfintii romani, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “PROFETIA SFANTULUI VARLAAM, MITROPOLITUL MOLDOVEI: Despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei

  1. Au putut turcii cuceri Constantinopolul şi tot imperiul bizantin, şi nu au putut cuceri o ţărişoară mică precum Moldova. Acelaşi sultan Mahomed şi aceleaşi oşti, care au cucerit Bizanţul nu au putut supune o ţară mică. De ce?

    Pentru CREDINŢA Domnului ei şi a oamenilor ei din vremea aceea!

    Şi acum, un alt imperiu, CEL CĂRUIA I S-A DAT STĂPÂNIRE PESTE TOATĂ SEMINŢIA ŞI LIMBA ŞI NEAMUL (cf. cap.13, vers.7)va încerca să cotropească nu numai Moldova ci TOATĂ România…şi după cum merg lucrurile aproape că reuşeşte.

    Imperiul acesta al secularizării şi neopăgânizării şi DESCREŞTINĂRII şi APOSTAZIEI GENERALE luptă şi se ostşte şi se rărboieşte cu deosebire cu popoarele şi seminţiile ortodoxe.

    Şi cum Moldova, care a fost numită CREDINŢA, între provinciile româneşti, a fost pământul unde ORTODOXIA ŞI VIAŢA MONAHALĂ şi CUNOŞTINŢA DE DUMNEZEU ŞI FRICA DE DUMNEZEU, au fost MAI VII ŞI MAI MARI CA ÎN ORICARE ALTĂ PROVINCIE A ŢĂRII, se pare că vrăjmaşul diavol şi-a făcut o ţintă şi un scop ca PE MOLDOVA S-O RĂZBOIASCĂ CEL MAI CUMPLIT, tocmai ca să o compromită mult în faţa celorlate provincii surori şi ele să zică: Păi cum dacă Moldova este CREDINŢA, cum de tocmai în Moldova sunt fapte ale oamenilor atât de păgâneşti.

    Numai că fapte păgâneşti şi care izvorăsc din necredinţă sunt ÎN TOATE REGIUNILE ŢĂRII, absolut în toate şi rare sunt acele regiuni de ţară unde omenia SE PĂSTREAZĂ ÎNCĂ VIE ŞI PUTERNICĂ ŞI PUŢIN ALTERATĂ!

    Eu cred, că în profeţia despre Moldova, TREBUIE SĂ ÎNŢELEGEM VIITORUL ÎNTREGII ROMÂNII, al neamului românesc (să dea Dumnzeu să mă înşel…), căci marea majoritate a românilor devin tot mai necredincioşi şi la fel şi Păstorii, care au devenit Păstori că au vrut ei şi nu MARELE ARHIEREU HRISTOS!

    Şi cu adevărat mare bază pe astfel de păstori nu mai putem pune şi nu mai putem nădăjdui în vreo ocrotire a lor “duhovnicească” de lupii îmbrăcaţi în piei de oaie, căci chiar şi ei Păstorii se vor pierde şi se va adeveri Cuvântul Sf. Scripturi din EV. după Matei, cap.26, vers.31!

    Ci nădejdea nostră VA FI ÎN DOMNUL şi dacă Domnul VA MAI LĂSA ÎNCĂ PĂSTORI ADEVĂRAŢI ORTODOCŞI, să ne rugăm să-i întâlnim în viaţă, să-i căutăm şi să-i urmăm chiar de ar fi să se supere Păstorii noştri de parohie, dar care nu au lumină în ei, căci Sfinţii Apostoli au spus TREBUIE SĂ ASCULTĂM DE DUMNEZEU MAI MULT DECÂT DE OAMENI (cf. IOAN, cap.4, vers.19)!, căci Părintele Arsenie Boca a spus că “căderea Bisericii vine prin slujitorii săi”, iar Părintele Adrian Făgeţeanu iar a zis că prigoana Bisericii noastre va veni DIN LĂUNTRUL EI!

    Înfiorătoare cuvinte am citit mai sus!, în această PROOROCIE a Sf. Mitropolit VARLAAM!

    SĂ NE RUGĂM PENTRU NEAMUL NOSTRU ROMÂNESC şi PENTRU VIITORUL BISERICII NOASTRE, căci MOARTEA PREA FERICITULUI PATRIRAH TEOCTIST A FOST UN…HOTAR DE VREMURI, a fost o graniţă între un trecut sănătos şi un viitor incert şi sumbru.

    Nu va mai fi Biserica noastră ca până acum şi nici nu va mai fi cinstită şi respectată şi iubită şi onorată ca până acum, ci va intra şi împreună cu ea şi noi fiecare în parte dintre fii ei, ÎNTR-O ALTĂ ETAPĂ ŞI PERIOADĂ ŞI EPOCĂ ŞI…LUME, aceea a informatizării şi descreştinării şi …sleirii duhovniceşti!

    Se vor împlini în curând Cuvintele Domnului că NUMAI CEL CARE VA RĂBDA PÂNĂ LA SFÂRŞIT SE VA MÂNTUI (Cf. MARCU, cap.13, vers.13)!

    DOMNUL SĂ NE DEA ACEASTĂ PUTERE A RĂBDĂRII, ca să avem parte şi de RĂSPLATA EI…MÂNTUIREA CEA ATÂT DE DORITĂ A SUFLETELOR NOASTRE! AMIN!

    SLĂVIT SĂ FIE DOMNUL!

  2. Ce viata ortodoxa era in acele sfinte vremuri ale Mitr. Varlaam…Iata ca, cercetand putin istoria, am descoperit ca, pe cand era Mitr. Varlaam in fruntea Bisericii, la Iasi a fost tinut un Sinod ortodox crucial, al carui rod a fost alcatuirea unui catehism ortodox necesar pentru imprejuarile tot mai vitrege in ale credintei. Vitregia provenea de la un “catehism” “stramb” facut de calvini care au pus pe el si numele unui oarecare ierarh, precum si din pricina misionarismului tot mai agresiv al eterodocsilor.
    Amanunte aici:
    http://ro.orthodoxwiki.org/Sinodul_de_la_Ia%C5%9Fi

    In acelasi timp, am descoperit ca Paul de Alep a fost un cunoscut scriitor, cu numeroase marturii lasate in urma sa. Astfel, de la el avem o prima mentionare a vietii Sf. Nicodim de la Tismana, Sfant de referinta al ortodoxiei romanesti. Si, mai mult decat atat, un Sfant cu un rol crucial in respingerea ofensivei catolice – prin intermediul calugarilor franciscani – si a intaririi dreptei credinte din timpul sau:
    http://www.geocities.com/ntomoniu/tismana/crestinism/nicodim/jos.htm

    Tot Paul de Alep, care era diacon grec si secretar al Mitr. Antiohiei, Macarie (cel pomenit mai sus, in articol, ca fiind cel caruia Mitr. Varlaam i-a daruit aceasta profetie consemnata de Paul de Alep)a mai dat marturie pentru alte evenimente sau locuri crestine- pentru Sfanta Manastire dintr-un Lemn, pentru Manastirea de la Arges si altele, in pelerinajul sustinut pe meleagurile noastre impreuna cu mitr. Macarie.
    http://www.itcnet.ro/history/archive/mi1999/current9/mi43.htm
    http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Dintr-un_lemn
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Baia_de_Aram%C4%83
    http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Cozia
    http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Curtea_de_Arge%C5%9F

    Ce pilde minunate si nestiute de vietuire si daruire ortodoxa! Sa ne intarim cu ele…

  3. nu a putut sultanul sa castige razboiul cu moldovenii,pentru ca il aveau domn pe sfantul Stefan. Dar acum, pe cine au domn?Cine le conduce viata lor duhovniceasca? Ganditi-va dar, cum sa scoata plopul mere?
    Cum sa fie binecuvantat pamantul stramosesc al Moldovei,cand in bisericile lor, slujesc ereticii?

  4. Pingback: 29 august 2007: canonizarea Sfântului Ierarh Varlaam al Moldovei « Teologie pentru azi
  5. Paul de Alep a dat marturie si despre manastirea Glavacioc.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Mănăstirea_Glavacioc

    Ce mai contine cartea “Profetii si marturii pentru vremea de acum“, pe langa aceasta profetie?

  6. Sunt doua volume, continand profetii ale Sfintilor Parinti despre vremurile din urma, sfarsitul lumii etc., dar si multe cuvinte de intarire si trezire de la Sfintii Parinti mai vechi sau mai noi sau de la autori (parinti, teologi sau scriitori bisericesti) contemporani. Deci este o antologie de texte in doua volume, din care am mai dat deja pe blogul nostru multe alte texte si inca vom mai da, cu ajutorul Domnului.

    Cateva dintre ele:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/05/sfantul-ioan-iacob-hozevitul-despre-ispita-neamului-de-pe-urma-si-fratii-cei-mincinosi/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/04/sf-lavrentie-de-cernigov-vor-fi-multi-surzi-si-multi-orbi/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/05/sfantul-ioan-maximovici-despre-sfarsitul-lumii-si-dulceata-compromisului-la-ultimii-crestini/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/23/vremea-este-a-cernerii/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/11/e-vremea-sa-ne-trezim-din-somn/

  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Alexandru sau cat poate rugaciunea dreptului…
  8. “La vremea de apoi, pe pamanturile Moldovei va domni saracia, jalea, moartea, spaima, frica si omul nu va mai fi stapan in batatura lui.” = credite bancare, fara a mai fi stapan pe batatura ta!

    “Vor pune domnii pamantului biruri si legi cum n-au mai fost de la intemeierea Moldovei. Vor pune biruri si pe aerul lasat de Dumnezeu.” = “incalzirea globala” propovaduita cu atata “grija pentru binele comun” inseamna impozit pe aer!

    “Hiarele pamantului si pasarile si toate dobitoacele isi vor schimba firea lor si vor aparea alte feluri de dobitoace, iscodite dupa mintea omului, care vor fi slabe la trup si fara de folos”. = animale clonate, modificate genetic etc. deci “iscodite” = inventate.

    “Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrarile mainilor tale…”
    “Dar omul, in cinste fiind, nu a priceput…”

    prioard

  9. Era bine ca editorii documentului sa furnizeze si citate directe din document, nu sa il repovesteasca cu cuvintele lor, si sa aduca si dovezi privind autenticitatea. Sfantul mitropolit Varlaam a scris in romaneste, si fraza lui era sprintena si plina de savoare:

    “Cumu-s iarna vicole si vanturi raci si vremuri geroase, de carile sa ingreuiadza oamenii si sant suparati in vremea ernei, iara deaca vine primavara ei sa iusureadza de acialea de toate si sa veselesc, cace c-au trecut iarna cu gerul si s-au ivit primavara cu caldul si cu seninul, asea si in vremea de demult au fost vicole si vanturi de scrabe si de dosadzi pre oameni ca si intr-o vreme de iarna…”
    “… Si cum sa pogoara ploaia pre troscot, de nu face surat, asa si marirea Lui au pogorat pre pamant si s-au intrupat di in svanta Fecioara…”
    “Cum iubesti sa-ti hie tie oamenii asia si tu sa hii lor. Sa te feresti de a streinuluiu. Sa-ti hie destul cu al tau. Sa va grijiti hie carele de voi sa va tineti trupul nespurcat. In ruga, in truda, intru paza sventei biserici.”

    Sfantul Varlaam nu putea sa foloseasca cuvinte si expresii ca “dedandu-se la…” sau “demnitate” – au aparut mai tarziu in limba. “A se deda” nu apare inaintea sec. XIX si nu este consemnat uzul popular, ci doar livresc – in discordanta cu stilul apropiat de limba poporului pe care l-a folosit sfantul in scrierile sale.

    De aceea zic ca nu avem o citare directa, ci o repovestire.

  10. Foarte probabil este vorba de o diortosire a textului original, ca sa putem intelege si noi, cei de azi, ceva, nu doar “degustatorii” limbii vechi. Mai important insa – indiferent daca e repovestire sau nu – este continutul, pe care bine ar fi sa nu-l “inghitim”, “strecurand” limbajul 🙂

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate