Pactul cu vrajmasul – PACEA MINCINOASA

15-06-2007 Sublinieri

158871the-adoration-of-the-beast-no-42-from-the-apocalypse-of-angers-1373-87-posters.jpgSpun Sfintii Parinti ca daca nu mergi pana la capat, pana la sange, in infruntarea ostenitoare si vaditoare a propriei tale meschinarii si uratenii a patimilor si starii de pacat perpetuu in care te gasesti, nici nu vei capata harul de sus, care sa iti ridice povara acestora. Pentru ca nu ti se poate ridica o povara pe care tu negi ca ai purta-o, asa cum nici nu poti fi vindecat de o boala pe care nu o recunosti ca atare.

Si o modalitate de a eluda aceasta infruntare zilnica, in care sa te rusinezi, zilnic, de meschinaria si josnicia proprie, este refugiul care iti da un aer de onorabilitate si care, in acelasi timp, pastreaza o forma inchipuita de credinta. Adica: refugiul intr-o identitate de tip psihologic, construita, un artefact, un simulacru a ceea ce ar fi trebuit sa fie innoirea firii tale. Ea se poate exprima prin multe, prin filosofie, sau chiar teologie, in etica/morala, in ideologie, si chiar si in lirism, in elegiac. La urma urmei, poetul de multe ori isi iubeste mai mult propriul plans decat iubita dupa care, chipurile, ar plange. Nu prea il intereseaza cum este iubita lui in realitate si ce vrea de la el, ci este fascinat de fanteziile si ornamentele pe care le gaseste in postura si gesturile celui deznadajduit.

Dar a face asta inseamna a renunta de bunavoie la cautarea ostenitoare a Dumnezeului tau. Refugiul in acest fals no man`s land este un refugiu in minciuna. No man`s land este taramul inselarii. Cel care se opreste, fie din cauza oboselii, fie din alta cauza, din lupta, renunta la Cruce si la Rastignire, pentru ca renunta la Hristos. Asta si pentru ca, poate, nu a inteles ca rastignirea nu se face de dragul ei, ci pentru Hristos. 

Oricum, consecinta prima a acestui tip de refugiu este cresterea mandriei personale, care te orbeste fata de patimile tale, alea meschine si care te arata pe tine asa cum esti, te vadesc, si, in acelasi timp, iti face mult mai vizibile scaderile reale sau inchipuite ale celor din jur.

Si, mult mai important, tragic, este o alta consecinta: vrajmasul…nu te mai razboieste. Iti da pacea lui. O pace inautentica, bineinteles, mincinoasa. Aduce o ceata care iti acopera toate lucrurile acelea urate pe care erai obligat sa le vezi in fiece ceas, inainte vreme. Te lasa in pace, pentru ca a obtinut ce a vrut – te-a despartit de la Dumnezeul tau.

Si, astfel, esti un om decent, onorabil, cu o identitate psihologica trainica, echilibrata chiar, cu pareri ferme. Doar ca incepi sa vezi dusmanii in jurul tau, in imediatul tau. Intotdeauna in afara ta. Dusmanii sunt numai dusmani vazuti, de acum inainte. Si tot ceea ce privesti, privesti prin ceata deformatoare in care a intrat singur.

Pe undeva, simti ca identitatea ta este cladita pe nisip, are picioare de lut. De aceea, devii usor isteric cand esti pus la incercareDe aceea, reactionezi furibund cand simti ca ceva iti contesta “pacea” fragila obtinuta prin predarea in mainile vrajmasului…

dsc_0306.jpg

Vezi si:


Categorii

Despre inselare, Meditatii duhovnicesti, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Pactul cu vrajmasul – PACEA MINCINOASA

  1. va multumesc,
    … de unde este fragmentul ?

  2. Doamne, ajuta!

    Este o meditatie anonima a unui crestin oarecare. Va multumim si noi dvs!

  3. un oarecare este imposibil sa fie, ma descrie f. bine

  4. In sensul ca nu e din nicio carte, e o meditatie care apartine unuia dintre cei care alcatuim acest site. Cred ca descrie bine firea omeneasca in lupta cu un anumit gen de ispita.

  5. Doamne, cata dreptate are cel ce a fost luminat sa scrie toate acestea! parca m-ar cunoaste!

  6. Tot Sfintii Parinti spun ca inima se poate curati si prin gandul bun pus inainte, in fata. Dusmanii din jurul tau nu ar exista daca te-ai folosi de acest gand bun, daca de fiecare data ai gasi o motivatie (buna) drept pt. care acela a procedat intr-un anumit fel. De aceea, aici este vorba de alt gen de pace si nu pacea lui Hristos. De altfel nu are nimic a face pacea lumeasca cu pacea lui Hristos.
    Doamne ajuta !

  7. Toti ,sau aproape toti, suntem in aceasta postura. Suntem deghizati in crestini milosi si smeriti la biserica, duminica, dar devenim extraordinar de repede moderni comentatori de ce scrie in revista la rubrica mondena.Cand cineva aduce o cat de mica critica,bine intemeiata,cuiva ,sarim:”nu judeca”,uitand ca ,daca sti ca e pacat ce face fratele tau si daca nu ii spui,Dumnezeu va cere rasplata pacatului aceluia din mana ta.Dar ,totusi cred,ca trebuie sa fim fericiti ca ne-am nascut si botezat ortodocsi,ca suntem perfectibili,astfel incat putem cumoaste pe Dumnezeu, atat cat ni se poate descoperi noua si putem sa cerem de la El ceea ce avem nevoie pentru mantuire… pentru ca spune undeva ca “nici un pacat nu poate covarsi iubirea de oameni a Lui Dumnezeu”(bineinteles dupa masura pocaintei din inima fiecaruia, nu aceea afisata in public la biserica )Mantuire va doresc!

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Prooroc Moise si Dumnezeul imposibilului
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Ortodoxia confortabila si inchipuita sau despre ispitele generatiilor rasfatate
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Fericitul Valeriu in dialog cu prietenul sau, Ioan, despre pace, actualitatea crestinismului si criza lumii
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » Cand tihna noastra este o tihna mincinoasa…
  12. @ Marius (nepublicat):

    Iertare, esti off-topic. Pune citatele la un articol legat de ecumenism, te rugam.

  13. Pingback: Sfantul Teofan Zavoratul: CE PACE POATE FI INTRE CRESTIN SI LUME?
  14. Pingback: ALEGEREA DUHOVNICULUI, pericolul aparentelor inselatoare, “PACEA” SUPERFICIALITATII IMPATIMITE si usuratatea dezlegarii neroditoare la impartasanie | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate